szydełko_schemat_pomocy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-23, 14:15   #1
Bognap
Przyczajenie

szydełko_schemat_pomocy

Witam,

czy ktoś może pomóc mi rozszyfrowac schemat, do ktorego link wklejam poniżej?

http://img489.imageshack.us/img489/1029/obrazek8ze.png

Chodzi mi o początek i koniec okrążenia. Tzn. np.

okr. 1 - zaczynam oczkiem ścisłym zamykającym (to jest podane w opisie do schematu) a kończę dwoma oczkami łańcuszka i jednym oczkiem ścisłym zamykającym?

okr. 3 - zaczynam dwoma oczkami łańcuszka + o. ścisłe zamykające i .... no właśnie co to jest? niby słupek, ale co oznacza to półkole pod nim?

To jest schemat na parasol (jeśli to istotne)

Ślicznie proszę o pomoc
Bognap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-23, 14:26   #2
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121
Dot.: szydełko_schemat_pomocy

Cytat:
Napisane przez Bognap Pokaż wiadomość
Witam,

czy ktoś może pomóc mi rozszyfrowac schemat, do ktorego link wklejam poniżej?

http://img489.imageshack.us/img489/1029/obrazek8ze.png

Chodzi mi o początek i koniec okrążenia. Tzn. np.

okr. 1 - zaczynam oczkiem ścisłym zamykającym (to jest podane w opisie do schematu) a kończę dwoma oczkami łańcuszka i jednym oczkiem ścisłym zamykającym?

okr. 3 - zaczynam dwoma oczkami łańcuszka + o. ścisłe zamykające i .... no właśnie co to jest? niby słupek, ale co oznacza to półkole pod nim?

To jest schemat na parasol (jeśli to istotne)

Ślicznie proszę o pomoc

Robisz łańcuszek z 5 oczewk zamykasz go oczkiem ścisłym /tz. zamykającym
Następny rzad zamiast 1-go słupka 3 oczka łańcuszka /sł.1 nawinięty by było 3 oczka - 2 razy nawinęty to 4 o.łań.
Kończysz każde okrążenie oczkiem ściłym tz. zamykającym.
To półkole to symbol oczka ścisłego czy też zamykającego.
Nie wiem czy jasne. Powodzenia.
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-23, 15:08   #3
Bognap
Przyczajenie

no niestet nie jasne

czy to oznacza że na schemacie pierwsze oczko i ostatnie się nakładają? tzn. skoro mam zrobi łańcuszek z 5 oczek i zamknac oczkiem ścisłym zamykającym to dla mnie tu powinno byc 6 symboli ) i gdzie się zaczyna pierwszy rząd - przed cyfra czy za? Czy toże cyfra jest w innym miejscu niż w następnych rzedach coś oznacza?

Czarna magia )

no i pierwszy rząd: zaczynam 3 oczkami łańcuszka no i co dalej? skąd te słupki nawinięte, jak mam to odczytac ze schematu
Stary 2007-01-23, 16:57   #4
GLINKA121
Zakorzenienie

Tu podaję stronę z nauką szydełkowania

http://www.maranta.neostrada.pl/podstawy_szydelko.htm

Jak to nie pomoże to już nie wiem jak Ci tłumaczyć
Będziesz musiała poszukać kogoś w najbliższej okolicy to wytłumaczy ręcznie tz. kawa na ławę.

Schemat, który przedstawiłaś to są najłatwiejsze rzeczy na szydełku.
Stary 2007-01-23, 17:25   #5
Bognap
Przyczajenie

Podstawy znam i lalke wraz z parasolka przedstawiona na załączonym schemacie mam juz zrobioną, ale nie zmienia to faktu że znaków przedstawionych na tym schemacie nie ma w zadnym podreczniku, a podręcznika o czytaniu schematów nie znalazłam ) Tak więc watpliwości pozostały. I miejsca zaczynania i kończenia okrążenia w moim dziele sa momentami mało reprezentacyjne ) Dlaczego słupek na wykresie ma jeszcze "daszek", dlaczego sześ oczek skoro na schemacie jest 5 ... Jutro jestem umówiona z osobą szydełkująca od lat wiec mysle, ze rozwieje moje watpliwości.
Jednakze bardzo dziekuję za próbę pomocy.
Stary 2007-01-23, 17:46   #6
GLINKA121
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bognap Pokaż wiadomość
Podstawy znam i lalke wraz z parasolka przedstawiona na załączonym schemacie mam juz zrobioną, ale nie zmienia to faktu że znaków przedstawionych na tym schemacie nie ma w zadnym podreczniku, a podręcznika o czytaniu schematów nie znalazłam ) Tak więc watpliwości pozostały. I miejsca zaczynania i kończenia okrążenia w moim dziele sa momentami mało reprezentacyjne ) Dlaczego słupek na wykresie ma jeszcze "daszek", dlaczego sześ oczek skoro na schemacie jest 5 ... Jutro jestem umówiona z osobą szydełkująca od lat wiec mysle, ze rozwieje moje watpliwości.
Jednakze bardzo dziekuję za próbę pomocy.

Chciałabym Ci pomóc ten daszek to jak myślę będzie półsłupek
Ten łuczek to oczko ścisłe itd.
Ale jak jesteś umuwiona to może ta Pani wytłumaczy, pokaże
łatwiej będzie - powodzenia
Stary 2013-03-23, 08:24   #7
lusiaczek85
Raczkowanie

I znowu ja z prośbą o pomoc. Ćwiczę się w robieniu szydełkiem na wzorze z DROPSa i utknęłam na wyrażeniu które jest dla mnie niezrozumiełe:
OKR. 8: 1 oś w każde oś – w tym samym czasie, równomiernie dodać 4-6-8 oś = 46-48-50 oś.
nie bardzo rozumiem o co tu chodzi?że mam dodać najpierw 4 oczka ścisłe w 46 oczku ścisłym, potem 6 oczek ścisłych w 48 oczku ścisłym itd? Dla mnie to raczej ale to raczej awykonalne więc podejrzewam, że chodzi o coś innego.
I jeszcze nie bardzo rozumiem skrótu: przer.
Bo chyb anie chodzi tu o przerwanie robótki. Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie
lusiaczek85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości