Blizny :/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-01, 09:44   #1
miss_holland
Raczkowanie

Blizny :/

Hej dziewczynki,
kilka dni temu mialam maly "wypadek", czego skutkiem jest zdarta skora na rece...Na poczatku wydawalo mi sie, ale teraz obawiam sie, ze zostanie mi po tym blizna ( calkiem niemala zreszta...) Ogolnie rany ciezko mi sie goja, a blizny zostaja na baaardzo dlugo.

Znacie moze jakies specjalne masci, ktorymi moglabym smarowac reke po zagojeniu sie, zeby blizna byla malo widoczna ?
miss_holland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-01, 10:54   #2
eVoLa!rAd
Raczkowanie

Dot.: Blizny :/

Ja polecam krem na rozstępy skórne i blizny (Ava) jeszcze kilka nazw jest w tym wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=51925 Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg img.php.jpg (6,0 KB, 36 załadowań)

Miłość pozwala widzieć to, czego inni nie widzą...

M. Quoist

eVoLa!rAd || dAr!aLoVe

eVoLa!rAd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-01, 11:05   #3
Kobieta_słonecznik
Zakorzenienie

Polecam Ci Contratubeks, maść na blizny... do kupienia w aptece
Kobieta_słonecznik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-01, 11:53   #4
Elisha
Raczkowanie

Polskim odpowiednikiem Contratubexu jest Cepan. Równie skuteczny, ale tańszy: Cepan ma 35 g kosztuje 18,92 a Contractubex 20 g - 30,55 i Contractubex 50 g - 57,65
Elisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-01, 12:06   #5
(karolinka)
Raczkowanie

a czy te masci dzialaja na stare blizny po oparzeniu?
Stary 2006-04-01, 12:33   #6
Elisha
Raczkowanie

Cepan krem 35 g 14,90zł
Kliknij aby powiększyć

Kliknij aby powiększyć
Zobacz ulotkę kliknij tutaj pdf
Skład: 100 g kremu zawiera: substancje czynne: Alii cepae extractum fluidum (1:1) 20,0 g, Chamomillae extractum 5,0 g, Heparinum natricum 5000,0 j.m., Allantoinum 1,0 g oraz substancje pomocnicze.
Opis działania: Krem Cepan® powoduje uelastycznienie blizny, jej spłaszczenie i zblednięcie. Zastosowanie preparatu odpowiednio wcześnie zapobiega powstawaniu blizn. Alantoina, heparyna oraz wyciągi roślinne wpływają na metabolizm tkanki łącznej, ograniczają nadmierny wzrost ziarniny i zapobiegają tworzeniu się przerosłych blizn. Składniki te wzmagają pęcznienie, zmiękczenie i rozluźnienie tkanki bliznowatej, wpływając korzystnie na strukturę kolagenu. Zmywalne wodą podłoże kremu (emulsja o/w) sprzyja przenikaniu substancji czynnych w głąb blizny. Krem przyspiesza regenerację tkanki zmniejszając stopień reakcji zapalnej, a także znosi uczucie napięcia i świądu.
Wskazania do stosowania: Preparat należy stosować po całkowitym wyleczeniu rany. Krem stosuje się zewnętrznie na skórę, do miejscowego leczenia blizn i bliznowców (keloidów) po oparzeniach i zabiegach chirurgicznych oraz do leczenia przykurczy. Może być również stosowany do leczenia blizn powiek (uważając by preparat nie dostał się do oczu), a także blizn po czyrakach, owrzodzeniach i trądziku.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancje czynne lub którykolwiek składnik podłoża.
Ostrzeżenia i zalecane środki ostrożności: Preparat stosuje się po całkowitym wyleczeniu rany. W przypadku nadwrażliwości lek należy odstawić i zasięgnąć porady lekarza. W razie przypadkowego połknięcia kremu należy natychmiast zasięgnąć porady lekarza i zastosować leczenie objawowe. Produktu nie można stosować do oczu.
Stosowanie leku podczas ciąży i karmienia piersią: Brak doniesień na temat negatywnych skutków stosowania leku podczas ciąży i w okresie karmienia piersią.
Nie stwierdzono niekorzystnego wpływu na zdolność kierowania pojazdami mechanicznymi, obsługę maszyn i sprawność psychofizyczną.
Oddziaływanie z innymi lekami: Nie stwierdzono występowania interakcji substancji czynnych z podłożem i innymi lekami stosowanymi miejscowo na skórę.
Dawkowanie i sposób użycia: Krem Cepan® należy nakładać na bliznę cienką warstwą, lekko masując, 2-3 razy dziennie. Przy bliznach starych i stwardniałych oraz w przykurczach należy niewielką ilość kremu nałożyć na jałowy gazik i przyłożyć na bliznę, na 30-60 minut. W zależności od wieku blizny leczenie trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy. Efekt leczenia zależy od regularnego stosowania preparatu. Leczenie należy rozpoczynać możliwie jak najwcześniej po pojawieniu się blizny. Stosowanie kremu pozwala często uniknąć ponownej operacji lub transplantacji.
Sposób postępowanie przy przedawkowaniu: Podczas miejscowego stosowania preparatu przedawkowanie jest niemożliwe.

Poczytajcie sobie
Elisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-01, 12:39   #7
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Cepan to taka maść pachnąca cebulą? bo tak jakoś mi się kojarzy..
ja używałam jej po poparzeniu ręki (dość poważnym) i nie zostały mi żadne blizny. czasem tylko jak się mocniej opalę to wychodzą małe brązowe plamki. ale niewidoczne przy opaleniźnie. naczy tylko ja je widzę. nikt inny nie

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-01, 12:40   #8
Angi74
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez (karolinka)
a czy te masci dzialaja na stare blizny po oparzeniu?
Na stare blizny,jest dobry środek Veraderm( zel silikonowy),lub plastry Silon.To dosyć drogie środki,ale czytałam wypowiedzi,gdzie zel zmniejszył nawet paroletniego bliznowca.Podsyłam Ci link do tych środków,tam masz wszystko opisane.http://www.blizna.pl/index.php?optio...d=17&Itemid=29
Angi74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 05:16   #9
Olllka
Raczkowanie

aa czy ta masc CEPAN pomaga na jakies drobne blizny sprzed paru lat, np. po wywrotce na rowerze, albo czyms takim?
Mel C.
Olllka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 07:53   #10
justyna_dt
Zakorzenienie

Jezu, jakie ceny to ja może jednak pokocham swój pooperacyjny twór na kolanie

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 10:34   #11
iza_
Wtajemniczenie

mi po pewnym "wypadku" lekarz przepisał jakąś maść z antybiotykiem,szczypało jak cholera,ale też były efekty, nic a nic nie widac,ze mialam tam jakies zadarcia itp.dodam,ze masc musiala byc silna,tzn o taka prosiłam,bo blizny mialabym na twarzy
niestety nazwy nie pamiętam, moze idź do lekarza, na pewno poradzi cos odpowiedniego dla ciebie, dzieczyny polecają cepan, ja mam co do niego mieszane uczucia, słyszałam jego dobre opinie,ale niestety kiedys po dosc powaznym upadku na rowerze mialam mase zdartych miejsc i smarowałam je cepanem - nic mi nie pomogłoblizny mam do dzisiaj
iza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości