|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
skurcze łydek
przepraszam z góry jesli ten wątek powinien byc gdzies indziej...
mam problem i potrzebuje małej rady od jakiegos tygodnia w nocy i rano łapią mnie strasznie bolesne i dokuczliwe skurcze łydki...nie jestem w stanie ich sobie rozmasowac czego nastepstwem jest pozniejszy ból... czy to mozliwe ze brakuje mi jakis witamin lub cos w tym stylu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: skurcze łydek
Najprawdopodobniej brakuje Ci magnezu
![]() Gdy mnie czasem lapie skurcz, rozciagam miesnie w odwrotnym kieunku do skurczu (nie wiem czy wiesz o co mi chodzi ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
BERRY ma rację - brakuje Ci magnezu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
może nie tyle magnezu co potasu. Skurcze łydek też są moim problemem. Kiedys pojawiały się co noc a czasami nawet po kilka razy. Niekiedy były tak silne,że potrafiłam się rozpłakać z bólu
![]() *mój setny post ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
tak słyszałam juz ale nie bylam pewna co to było
super dziewczyny bardzo dziekuje i lece do apteki bo mam juz dosc tego pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Skurcze łydek może powodować również w początkowej fazie przejście na dietę niskoweglowodanową.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pewnie niedlugo przejdziemy caly uklad okresowy Mendelejewa i okaze sie, ze tylko wegiel, ladnie oszlifowany a do tego w oprawie platynowej, jest najlepszym srodkiem... (to tylko zart).
Ale do rzeczy. Wszystkie macie racje. Spadek poziomu magnezu czy potasu maja posredni lub bezposredni wplyw na prace miesni i w konsekwencji spastyczne skurcze, zwlaszcza w nocy (podczas snu). Chcialbym jednak zwrocic wasza uwage na jeszcze jeden mineral: wapn. Otoz okazuje sie, ze jednym z powodow spastycznych skurczow miesni jest niezbalansowany poziom wapnia i magnezu. Oczywiscie brak potasu moze spowodowac powazne zaburzenia w metabolizmie zarowno magnezu jak i wapnia. Aby zabezpieczyc sie przed nocnymi skurczami miesni: Wapn 1500 mg dziennie Magnez 750 mg dziennie Vitamina E 400 j.m. (nawet do 1000) Rowniez: Potas okolo 100 mg dziennie Vitamina B complex 100 mg (z dodatkiem witamin B3 i B1) Vitamina C okolo 3000mg Witamina D 400 j.m. Koenzym Q10 oraz Witamina A To powinno dzialac... Jesli nie... wegiel z platyna......
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Było już sporo wątków na ten temat, np. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67012
Ja ze swej strony dodam, że to może być sprawką niedoboru żelaza, potasu, żylaków, dużego wysiłku fizycznego...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.