|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
przepis pilnie poszukiwany?
Czy ma ktos moze przepis na pasztet z selera??
Lub pasztet z brokułów i kalafiora?? z gory dzieki za odpowiedzi ![]()
__________________
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ ..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::.. Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 114
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Nie wiem czy to nadal aktualne, ale podaję przepis na pasztet z brokułów i kalafiora
![]() Składniki: 350 g kalafiorów 350 g brokułów 300 g piersi z kurczaka 500 ml wywaru z drobiu 2 jajka 2 łyżki mąki 1 cytryna 200 ml śmietany 1 marchewka cukier, sól, pieprz masło do smarowania formy Wykonanie: Kalafior i brokuły umyć, podzielić na różyczki, zalać gorącym wywarem i sokiem wyciśniętym z cytryny, gotować 7 minut. Osobno ugotować oczyszczoną, obraną i pokrojoną marchewkę. Filety z kurczaka zmiksować z marchewką. Wbić jajka, dodać mąkę, skórkę otartą z umytej cytryny i wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wyrobić na jednolitą masę. Formę pasztetową posmarować masłem i włożyć na dno część masy drobiowej. Wetknąć w nią pionowo, na przemian różyczki kalafiorów i brokułów "kwiatami" do góry. Następnie ułożyć resztę masy, wetknąć w nią resztę kalafiorów i brokułów "kwiatami" do dołu. Powierzchnię wyrównać, przykryć natłuszczoną folią i wstawić do kąpieli wodnej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godz. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić do lodówki na 6 godz. Podawać pokrojony na plastry. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Przepis mojej koleżanki, ale myślę że się nie obrazi
![]() ![]() PASZTET Z SELERA: -1 kg selera -1 kostka margaryny -1 szklanka wody -1 cebula -2 kostki rosołowe -1 kostka grzybowa, 300-500 gram świeżych grzybów lub kilka suszonych grzybków (namoczone poprzedniego dnia) -1 szklanka bułki tartej -4 jajka -1 łyżka vegety -kilka marchewek Seler obrać i potarkować na tarce warzywnej. Do garnka wlać wodę, wrzucić margarynę i kostki rosołowe (ewentualnie też kostkę grzybową). Zagotować. Dodać seler. Gotować aż seler zmięknie (im dłużej będziemy gotować tym zapach selera będzie mniej intensywny). Po ugotowaniu odstawić z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozdrobnione grzyby, vegetę, posiekaną cebulę, 4 żółtka, bułkę tartą oraz marchewkę startą na tarce jarzynowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do całej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-45 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Jak mięsko
![]() Nie czuć zupełnie typowego smaku selera ![]() Sama się zdziwiłam, gdy spróbowałam pierwszy raz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
hm brzmi zachecajaco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Wiesz, nie mam pojęcia, ale ja bym nie ryzykowała
![]() Seler podczas gotowania traci właśnie swój zapach. Jeśli chciałabyś go przepuścić przez maszynkę, to seler musi być całkiem ugotowany, a i tak nie wiem czy podczas gotowania w kawałku straci ten zapach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Chyba, że zmielesz surowy i później będziesz gotować, nie wiem tylko czy nie będzie za rzadki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Pasztet z selera tez juz wklepałam
![]() ![]() elle <całus> dzięki za przepis agusia85 tobie też <całus> i dzięki
__________________
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ ..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::.. Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Pewnie że jesteśmy zaintersowane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 2 863
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Ja znam taki przepis na pasztet z selera,skladniki:
1 kg selera (3 spore bulwy - nie naciowy!), 2 marchewki, 1 duża cebula, kostka margaryny, 4 jajka, szklanka bułki tartej, koperek, pietruszka, sól, pieprz Przyrzadzanie: Warzywa obieramy, ścieramy na tarce jarzynówce, wrzucamy do garnka i gotujemy to na wolnym ogniu w wodzie (szklanka) z kostką masła. Jak już będzie miękkie (po ok. 50 min), zdejmujemy z ognia, studzimy. Wbijamy do tej masy 4 zółtka, dodajemy bułkę tartą i koperek/pietruszkę, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pianę z czterech białek i mieszamy. Pieczemy w blaszce ok. 1 godziny - aż będzie rumiany po wierzchu. Przed podaniem dobrze ostudzić. Ten pasztet dobrze smakuje z majonezem. Oraz podaje przepis na pasztet z groszku. 1/4 kg groszku z puszki 1/4 kg marchwi 1/4 kg selera masło 4 jajka 4 łyżki śmietany gałka muszkatołowa zmielone ziele angielskie Do tego pasztetu jest sos: sol.pietrz 1/2 szkl. majonezu 1 łyżeczka kaparów 2 korniszony Groszek odcedzić, zmiksować, wymieszać z jajkiem i smietaną. Doprawić solą i pieprzem. Obraną marchew gotować na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, zmiksować, wymieszać ze szczypta ziela angielskiego, solą i pieprzem. Obrany seler ugotować, zmiksować, dodać białko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej. Przygotowane warzywa układać warstwami w wysmarowanej masłem formie keksowej w następującej kolejności: groszek, seler, marchew. Przykryć folia aluminiową i wstawić do naczynia z gor?aca woda. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1h. Wystudzony pasztet polać sosem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Ja mam przepis na pasztet z soi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Czekamy z niecierpliwością
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?
Przepis jest bardzo prosty.
Pasztet sojowy: 0,5 kg soi ugotować (soja gotuje sie bardzo długo i trzeba co jakieś 20 min zamieszać ją w garnku aż będzie miękka) To był najtrudniejszy etap ![]() 30 dag pieczarek drobno pokroić i usmażyć Soję zmielić, dodać do niej podsmażone pieczarki, jedno jajko, sól, pieprz do smaku. Jak ktos lubi moze być też oregano. Wlać jakieś 3/4 szklanki oleju ( w sumie to trzeba lać na oko, ale pasztet musi mieć sporo tego oleju, wtedy po upieczeniu nie będzie sie kruszył). Wszystko mieszamy i pieczemy. Przepis pochodzi od osoby która jest wegetarianką. Pasztet jest bardzo dobry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.