|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Standardy w hotelach zagranicznych kurortów.
Szukalam, szukalam i jak zwykle nie znalazlam
![]() Otóż wybieram sie na wakacje przez last minute, wiadomo czasu do namyslu niewiele a ja kompletnie zielona. Interesuje mnie jakie sa standardy odpowiadajace poszczegolnej ilosci gwiazdek. Czym tak naprawde rozni sie na przyklad hotel ** od ***? Dodam ze chodzi mi o kraje Europy zachodniej, bo z tego co slyszalam np w Turcji wyglada to troche inaczej... Jesli nie zagmatwalam az tak bardzo i ktos moglby mi pomoc, bede wdzieczna ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Standardy w hotelach zagranicznych kurortów.
Np. Powierzchnią pokoju (m2) , srednia powierzchnia pokoju ** (2 osobowego ) to 12m2 natomiast *** 14m2
Kazdy pokoj *** w porownaniu z ** musi posiadac telewizor w pokoju, radio ,50% ma telefon , musi posiadac osługe bagażową, resteuracje, wymiana walut,itp. , garaz, oraz musi serwowac swieze posiłki co 12h. To taka wiedza czysto ksiazkowa z "Wiedzy o Turystyce" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Top co wspomniała eva malutka
![]() w hotelach 3* SĄ już apartamenty, -personel recepcyjny musi znac 2 języki obce , -usługi gastronomiczne na bazie: restauracja, kawiarnia, bar alkoholowy, -zmiana pościeli i ręczników raz na 3 dni * w 2* na życzenie gościa, ale wiadomo wszystko zalezy od hotelu niektóre zmieniaja codziennie ![]() -szafka nocna przy każdym łóżku w obu *, -stolik taki ''do kawy'' w hotelu 3 * Pokój w hotelu 2* - z łazienką, telefonem, odbiornik telewizyjny, śniadanie w cenie noclegu, wymiana pościeli dwa razy w tygodniu, niewyszukana restauracja, mała sala spotkań, pokoje zamykane na klucz itd ![]() Często widać różnice w * po meblach, w 2 są często takie jakby ,,komunistyczne,, ale wiadomo nikt nie jedzie aby siedzieć w pokoju, aby było czysto to najważniejsze!! Dlatego właśnie w krajach arabskich trzeba brać min 3* bo 2 to WIELKIE ryzyko
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
Dziekuje bardzo za wskazówki
![]() ![]() W takim razie pytam z czystej ciekawosci bo na oferte tego typu balabym sie zdecydowac... Czego mozna sie spodziewac po hotelu 1-dno *? Aaaa i jeszcze zagadkowe słowo 'hostel'. Coż to jest takiego? ![]()
![]() |
#5 |
Podróżniczka
|
Hotele 1 * to hotele klasy turystycznej. Zazwyczaj znajduja sie tam po prostu lozka, szafka nocna i szafa to wszytsko. Posciel i reczniki nie sa zmieniane w trakcie pobytu, nie ma wiekszosci rzeczy, ktore wypisaly dziewczyny powyzej, nie ma lazienki, choc czasem mozna trafic i na lazienke.
Hostel to cos lepszego niz schronisko, ale nie ma kategorii hotelu. Nie ma natomiast czegos takiego jak otel itd. choc czesto mozna spotkac "otele" na trasach szybkiego ruchu. Podsylam link mozesz sobie poczytac o hostelach ![]() http://www.hostele.pl/cms/cms/index....read&news_id=1 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziekuje, bardzo mi pomoglas ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Każdy kraj ma inną kategoryzację hoteli, np. hotel 2* w Polsce ma o wiele niższy standard niż hotel 2* w Hiszpanii...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.