|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomóźcie - swędzi :(
Dziewczynt, jestem zdesperowana - forum dermatologia jest zamknięte i nie wiem, gdzie się zwrócić, zwłaszcza, że jest niedziela i do żadnego lekarza sie nie dostanę
![]() Wczoraj pojwił mi sie paskudny świąd skóry na całym ciele. Objawia się to w ten sposób, że zaczyna wychodzić mały bąbel, w tym miejscy swędzi straszliwie, gdy posmaruję Fenistilem i nie drapię, to po jakimś czasie znika w tym miejscu, ale tylko w tym miejscu, bo w międzyczasie pojawia się kilka w innych miejscach. Kiedy podrapie się nieuważnie, pojawia mi się zamiast jednego, kilka - kilkanaście bąbli. Smaruję Fenistilem, piję wapno, ale sie utrzymuje ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomóźcie - swędzi :(
Być może pojawiła Ci się alergia-można ją nabyć w każdym okresie życia.
Polecam póki co wypicie wapna w dużej ilości-będzie w każdej aptece. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tak, wapno dobra rzecz, ale to tak narazie, jutro sie zgłoś do lekarza koniecznie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pomyśl czy ostatnio nie prałaś ubrań w jakimś nowym proszku albo plynie do płukania, może nowy balsam do ciała?
To rzeczywiście może być reakcja alergiczna ![]() Wapno jak najbardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za rady, jutro z samego rana sie wybiorę do lekarza, a na razie ratuję się wapnem, jak radzicie (nie wiecie może, ile maksymalnie można wypić na dobę?).
Lullaby Właśnie nie, ale podejrzewam pomidory i miód - kiedyś mi się zdarzyło po nich dostać zaczerwienienia na twarzy, ale dotąd nie miałam tak uciążliwej reakcji alergicznej - kończyło się na zaczerwienieniach i lekkim, co najwyżej, swędzeniu. Objawy ustępowały po kilku godzinach. Miałam kiedys robione testy alergiczne na całoroczne alergeny (pierze, pleśnie, sierść, kurz, itp) i nic mi nie wykazało ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma wyjścia, jutro maszeruj do dermatologa albo alergologa, nawet jeśli do rana Ci przejdzie. A na razie trzymaj się jakoś ![]() EDIT: maksymalna dawka wapna na dobę powinna być zaznaczona na opakowaniu, bo to też zależy od jego stężenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Sprawa z pomidorami jest u mnie dziwna - dostaję uczulenia tylko na kupowane (z własnej hodowli nie) i tylko, gdy zjem je w większej ilości - być może chodzi o jakiś środek chemiczny, którym były traktowane
![]() Zobaczymy ![]() ![]() Sprawdziłam - 6 na dobę :/ ech, jak dotąd wypiłam dwa to nie wiem, jak będzie ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
wygląda na uczulenie i pokrzywkę. smaruj dalej fenistilem. mozesz ewentualnie zastąpić go 0,5% hydrokortyzonem.
doustnie jakiś antyhistaminik typu loratadyna (np.aleric) lub cetyryzyna (np. zyrtec) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
leki, które wymieniłam są bez recepty.
0,5% hydrokortyzon w kremie to jedyny steryd bez recepty. małe (7-10tabl) opakowania antyhistaminików są od kilku lat bez recepty, a dawki są takie same jak w wersjach na receptę. pewnie, ze trzeba sie wybrać do lekarza, ale to moze nie być takie proste w długi weekend. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:10.