Szalone lata 90-te - nasza kulturowe topy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-16, 17:36   #1
zlotniczanka
plum plum

Szalone lata 90-te - nasza kulturowe topy

Hej, hej. Postanowiłam założyć wątek o czasach mojej szalonej, nieopierzonej młodości, jak mniemam, także młodości części z Was.
Zachęcam do dyskusji, co jest Waszym osobistym hitem z tamtych czasów w poniższych kategoriach, ale także poplotkować o popkulturze tamtych czasów:

1. Serial
2. Film
3. Muzyka
4. Książka (choć to często kategoria ponadczasowa, to jednak są jakieś trendy).

Dla mnie osobiście:
1. Seriali oglądałam wtedy masę, co jest dość dziwne przy tych 2-3 kanałach na krzyż. Drużyna A, mój ukochany MacGyver, Kojak, Detektywi w sutannie, Droga do Avonlea, Żar tropików... Było tego sporo i nie umiem wybrać. Z animowanych oczywiście wszystkie anime z włoskich dubbingiem z polonii plus czarodziejka z księżyca.
2. Z filmów numer jeden to na pewno Forrest Gump. Czytałam książkę mając naprawdę niewiele lat, niewiele później zobaczyłam film. Kocham do dziś. Inny - Jurassic Park, pierwszy film na jakim byłam w kinie oraz obejrzany pod koniec dekady Matrix
3. Moje pierwsze samodzielne zakupy kaset, w większości pirackich, a potem płyt dvd, które pan sprzedawca kopiował na kompie i drukował sam okładki... Najpierw Varius Manx, potem Kult. Koleżanki kochały się w Backstreet boys itp, ja nie bardzo, choć miałam etap słuchania spice girls (inspiracja przyjaciółki).
4. Książka opisująca realia tamtego czasu - Pulpecja Musierowiczowej, jak i inne odcinki Jeżycjady z tamtych lat. Z książek wydanych w latach 90-tych innych nie umiem wymienić, ale czytałam wtedy wszystko, co mi weszło w ręce.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-16, 19:06   #2
201704210903
Konto usunięte

Dot.: Szalone lata 90-te - nasza kulturowe topy

Serial - dr quinn, siódme niebo

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-16, 19:08   #3
zakonna
Naczelna Nastolatka

McGyver, och jaka ja byłam zakochana w nim.
Ja oglądałam sitcomy po angielsku.
Stary 2016-02-16, 21:28   #4
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
McGyver, och jaka ja byłam zakochana w nim.
Ja oglądałam sitcomy po angielsku.
miałam to samo te emocje, ta muzyczka, te koszule

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-17, 02:38   #5
Shannon_16
Zakorzenienie

tyle tego było, że wymienię te, które kojarzę na ten moment:
1. Seriale: Drużyna A, McGyver, Power Rangers, Strażnik Teksasu, Beverly Hills 90210, Słoneczny patrol, Żar Tropików, Komisarz Rex, Doktor Quinn (strasznie podobał mi się ten jej indiański koleś), Pełna Chata (wujek Jesse )Świat według Bundych, Grom w raju, Allo Allo (ty głupia kobieto ), Hercules, Xena - wojownicza księżniczka, Matki, żony i kochanki
Uwielbiałam bajki z tamtego okresu lecące na Polonii 1: Tsubasa, Syrenka Mako, Gigi (mały zboczeniec zaglądający pod kiecki:lol), Yattaman, Zorro, Fantastyczny świat Paula, Królewna Śnieżka, Robin Hood, Generał Daimos. Oprócz tego Czarodziejka z księżyca, Hela, Czarodziejskie zwierciadełko, Sally czarodziejka
2. Titanic, Romeo i Julia, Pulp Fiction, Forrest Gump, Edward Nożycoręki , Truman Show, Siedem, Podziemny krąg, Lepiej być nie może
3. Disco polo poza tym Backstreet Boys, nasze polskie Just 5, Spice Girls, Britney Spears
4. Seria o Mikołajku przeczytałam wszystkie części jakie były dostępne (chociaż wydane były znacznie wcześniej, to jednak kojarzą mi się z latami 90tymi)
A wtedy pójdę za tobą na koniec świata.

Ty i ja, trzy metry nad niebem

A&F
Shannon_16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 14:56   #6
Aaabecanka
Zadomowienie

1. serial: Dynastia , Dr Quinn, Przystanek Alaska, Twin Peaks, Archiwum X
2. film: Lista Schindlera, Młodzi gniewni, Mission Impossible, Psy, Kroll
3. muzyka: najpierw New Kids on The Block (ale byłam jeszcze mała!), potem Bon Jovi, Kult, Ira, Hey, Nirvana, generalnie cięższe brzmienia
4. książka: hmm...czytałam wtedy wszystko jak leci, przygodówkę dla młodzieży,wchodzące wówczas na polski rynek harlequiny...nic szczególnego nie przychodzi mi do głowy.

Don't wish for it, work for it !
Aaabecanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 16:57   #7
DopplegangerEddarda
BAN stały

Nirvana i Bon Jovi to cięższe brzmienia ?

Ehh. Generalnie nie lubię lat 90. Niemal wszystko mnie denerwowało od kamer kończąc na ubraniach. Wszystko miało taki dziwny depresyjny oddźwięk.

Ale lubię początkowy pop. Nie wiem czy to łapie się jeszcze w latach 90 czy tylko 80.

Filmy. Listę Shindlera ostatnio oglądałem, Matrix, pierwsza część Gwiezdnych wojen(pierwszy film na jakim byłem w kinie), Pulp fiction, Wściekłe Psy, Zły porucznik.

Dragon Ball <3 Pokemony ;3

Edytowane przez DopplegangerEddarda
Czas edycji: 2016-02-19 o 17:00
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-19, 18:41   #8
pati0090
Zakorzenienie

serial: Beverly Hills 90210, siódme niebo, Xena wojownicza księżniczka, Sabrina: Nastoletnia czarownica

muzyka: spice girls, just 5

Filmy: love story, dirty dancing, błękitna laguna, młodzi gniewni, titanic

książka: o psie który jeździł koleją, Ania z Zielonego Wzgórza

Edytowane przez pati0090
Czas edycji: 2016-02-19 o 18:43
pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-22, 22:02   #9
Seona
Zakorzenienie

1. Dr Quinn, MacGyver, Słoneczny patrol, Pełna chata.
Na tvp2 były jeszcze takie seriale: "Pokolenia" i "Miłość i dyplomacja" (może ktoś pamięta - skończyło się na tykaniu bomby zegarowej i więcej odcinków nie było ).
Na Polsacie "Więźniarki", "Statek miłości" i "Brygada Acapulco"

2. "Powroty do przyszłości" i były czasem w soboty takie romanse harlekinowskie sfilmowane "Ptaszek na uwięzi" z Melem Gibsonem, "Terminator" , "Podwójne uderzenie", "Tangi i Cash" i najwięcej filmów akcji zawsze w domu oglądaliśmy: ze Schwarzenegerem, Van Damem, Kurt Russel, Dolf Lundgren ("Drzewo Jozuego")

3. Michael Jackson Republika, Kora, Justyna Steczkowska, Kasia Kowalska.

4. Książki: taka seria książek o dziewczynkach w internacie w Zurichu, "Szkoła przy cmentarzu", Musierowicz i Janina Zającówna.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-24, 14:01   #10
minio1984
Zadomowienie

fajny wątek czas mojej podstawówki i liceum

1. Dużo różnych było ale moje najulubieńsze to Sabrina Nastoletnia czarownica, Jezioro marzeń, Beverly Hills, Archiwum X, Słoneczny Patrol, Żar tropików, Dr Quinn

2. Filmy hmmm oczywiście Titanic, Dirty Dancing, Uwierz w ducha, Terminator, Powrót do przyszłości, z polskich Zakochani, Killer, Król lew to bajka ale moja ulubiona disneya ( ryczałam jak bóbr )

3. Ace of base, Kelly Family, BsB, Varius Manx, Just 5, Peter Andre,

4. NAjulubieńsza seria Ani z Zielonego Wzgórza, tej samej autorki Emilka ze Srebrnego Brzegu, książki Małgorzaty Musierowicz i ogólnie przygodówki młodzieżowe

30.05.2009

30.08.2011 Adaś

minio1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 13:41   #11
minio1984
Zadomowienie

jeszcze można dopisać programy dla dzieci i młodzieży np 5 10 15, Domowe przedszkole, Szalone liczby, 30 ton lista przebojów, Teleranek, Pan Tik Tak, Zając Poziomka, gra w statki na żywo w tv, Pan Yapa ach było jeszcze kilka programów ale już pamięć nie taka

30.05.2009

30.08.2011 Adaś

minio1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-25, 16:37   #12
dezire
Zakorzenienie

Seriale: ally mc beal i przyjaciele , archiwum x

Filmy: adwokat diabla, siedem, bodyguard z whitney houston!

Muzyka: wszystko spedzalam godziny przed viva i viva zwei. O kazdym gatunku muzyki wtedy cos wiedzialam-pasjonowalam sie

Ksiazki: wtedy sie nie balam wiec Masterton i King. Bardzo lubilam tez Grishama.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

Edytowane przez dezire
Czas edycji: 2016-02-25 o 16:39
dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 21:41   #13
linaya
astro-loszka

Uwielbiam klimaty lat 90 to czasy mojej młodości

1. Seriale: Dynastia, Beverly Hills 90210, Żar tropików, Gliniarz i Prokurator, Policjanci z Miami, detektyw Colombo, seriale na Polonii 1: MacGyver, Drużyna A, telenowela Manuela, kreskówki: Pojedynek Aniołów, Yattaman, Królestwo Kalendarza, Lucy May, Księga Dżungli, Tygrysia Maska, Magiczne Igraszki, Gigi, Tajemniczy Ogród i wiele, wiele innych;

2. Film: Młodzi Gniewni, Forrest Gump, Apollo 13, Titanic, Kevin sam w domu, seria I kto to mówi, te wszystkie filmy akcji z Van Dammem i Schwarzenegerem, romantyczne komedie, z polskich Kiler, Kilerów dwóch, Młode Wilki, Sara, Psy, seria Trzy kolory; Pan Tadeusz i Ogniem i Mieczem

3. Muzyka: Nirvana, Pearl Jam, Metallica, Offspring, z polskich: Hey, Edyta Bartosiewicz, Wilki, Kasia Kowalska

4. Książka: z jednej strony młodzieżowe: Musierowicz, Marta Fox, Siesicka, Snopkiewicz, Chmielewska, z drugiej Masterton, Guy N. Smith, thrillery, horrory, próbowałam i polskiej fantastyki, ale mi nie podeszła
A także: "My, dzieci z Dworca zoo", książki Barbary Rosiek, "Lot nad kukułczym gniazdem", "Buszujący w zbożu", książki Whartona z "Ptaśkiem" na czele (film mi się bardziej podobał niż książka, zresztą, podobnie, jesli chodzi o Forresta Gumpa)
Stary 2016-02-26, 08:16   #14
pieleszka
Wtajemniczenie

młodość mi się przypomina
1. sriale: Jezioro marzeń, Zbuntowany Anioł - to moje dwa najulubieńsze, poza tym wymieniany już McGyver, Pokolenia, Ally McBeal itd..

2. film: Przypadkowa dziewczyna, Adwokat diabła, Dirty dancing, Młodzi-gniewni, forrest Gump

3. muzyka: tuprzekrój chyba przez całą twórczość lat 90-tych - miałam wówczas 9-17 lat więc słuchało się i BSB, i Spice Girls, ale też Pearl Jam, Nirvana, INXS, a z polskich to Hey, O.N.A, Varius Manx

4. Książki: Jeżycjada Musierowicz, książki Whartona, " My, dzieci z dworca Zoo", książki Daniel Steel i wszelkie książki tzw. dla młodzieży

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-26, 17:05   #15
lwia paszcza
Zakorzenienie

1. seriale - dr Quinn, zapomniani tutaj nie wiedzieć czemu Przyjaciele, Z Archiwum X, Skrzydła, Sailor Moon , zawsze Allo Allo
2. Filmy - Kiler, Zakonnica w przebraniu, Thelma i Louise
3. Książki - Musierowicz, Christiane F, cała seria o Anii
4. Muzyka - No Doubt, Urszula, Varius Manx, Tic Tac Toe, Madonna Ray of Light, oj dużo tego było members of mayday i generalnie muzyka związana z tą imprezą... Republika
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-27, 19:21   #16
Seona
Zakorzenienie

Przypomniał mi się serial z Polsatu: Pacific Blue, o policjantach jeżdżacych na rowerach w Santa Monika W soboty popołudniu, kochałam

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-27, 19:59   #17
letitiah
art at its finest.

1. "Z Archiwum X", "Przyjaciele"
2. "Pretty Woman" lub "Titanic"
3. A-HA, Nirvana
4. "Ćpun" Burgessa
Stary 2016-02-29, 12:00   #18
An Ka
Zadomowienie

Seriale: Pokolenia (pomimo że mialam wtedy jakies 9-10 lat , Sunset Beach, Pełna Chata, Siódme niebo, Jezioro marzeń, Beverly Hills 90210,Doogie Howser , Gute zeiten Schlechte zeiten
An Ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości