|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
co po czym i co z czym
witam
siedze tu i czytam i czuje sie co raz bardziej... hmm.. tego ... niedorozwinieta intelektualnie ale sie ucze wiec chyba nie jest zle ![]() czytam i szukam i szukam kolejnosci stosowania i wykluczania sie wzajemnego specyfikow i ... i nie znalazlam i zeby nie bylo, szukalam przez wyszukiwarke nie udalo mi sie znalezc czegos bardziej kompleksowego... jesli jest a ja zwyczajnie okazalam sie inteligentna inaczej to przepraszam i prosze modertora o usuniecie i litoscie przeslanie na priv odpowieniego linku... no wiec... co po czym mozna i nie mozna stosowac? bo zgubilam sie zupelnie i wydaje mi sie ze takie informacje umieszczone sa w poszczegolnych watkach niejako tematycznie i odzielnie ze na przyklad po serum z wit C filtry a na nie skrobia a nie talk ale jakby mozna bylo prosic o caly cykl od samego rana no bo wlasnie budze sie i... czyms te twarz nalezy umyc, nie? ![]() wiem, ze nie moge uzyc toniku z wyciagiem z roslin, wiec i chyba hydrolatu rozanego jesli mam zamiar zastosowac serum z wit C no wiec czym umyc? bo o tym z epo serum filtry a pozniej skrobia albo cos bez talku to juz wiem ![]() a jesli po powrocie z pracy chcialabym nalozyc maseczke z aspiryny to moge po serum z wit C czy nie? a jesli tak to czym umyc twarz zeby jej nie zaszkodzic? a jesli po aspirynie chce posmarowac sie na noc retinolami to moge? nocna przerwa pozwoli na to ze sie nie pogryza z serum z wit C nakladanym rano? albo ze to bedzie jakies przegiecie na ten przyklad? bardzo prosze o rade... i pomoc i opisy tego co po czym i kiedy jesli moge prosic, oczywiscie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: co po czym i co z czym
też chętnie poczytałabym te wszystkie "wytyczne" zgromadzone w jednym wątku
![]() ![]() co do serum z wit. C i maseczki aspirynowej chyba nie ma interakcji, jeśli zmyjesz wieczorem makijaż (czyli np. serum z wit. C + krem z filtrem + puder ![]() ale może się zdarzyć że gdy używa się kwasów cera robi się bardziej wrazliwa i np. po zastosowaniu na noc kwasu - rano po nałożeniu serum z wit. C będzie podrażniona (wtedy można np. zrobić mniejsze stężenie serum albo zastąpić je na jakiś czas czymś innym) to tylko takie dwie luźne uwagi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Rano:
1.Myjemy buzie żelem lub spsykujemy twarz woda termalna [opcja dla alrgikow/wrazliwcow] 2.Przecieramy skore tonikiem 3.Nakladamu serum/ krem z wit c [jesli oczywiscie chcemy] 4. po 20 min nakladamy filtr 5. po ok 15-20 min robimy makijaz. jesli nasz filtr zawiera parsol [vichy, la roche posay, iwostin] twarz trzeba przyprószyc skrobia, chyba ze błysk nam nie przeszkadza 6. tusz dfo rzes, roz, bronzer, etc... Wieczorem: 1. Zmywamy twarz zelem [aby zmyc filt i skrobie trzeba uzyc zelu] albo płynem micelarnym i zelem, wedle uznania 2. Nakladamy specyfik na noc, czyli: preparat z retinoidami albo kwasami albo jakis krem nawilzajacio-regenerujacy czy co tam mamy w szafce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja, kiedy uzywam na noc Effaclaru K odpuszczam sobuie maseczki aspirynowe. natomiast peelingi uwielbiam, a w szczegolnosci ten łagodzący z avene i robie go co 2-3 dni ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kwasow. Jesli uzywamy kwasow na noc a na dzien serum z wit c, to nie powinny one sie gryzc. ja tak robie i nie mam problemow. Ale nie jestem w stanie przewidziec jak zareaguje na to twoja skora. Dla niektorych polaczenie wit c i kwasu czy retinoidu jest drazniące - ta kwestia jest niestety do wypróbowania na sobie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ogromne dzieki
![]() mam skore niestety szurnieta czyli ma wszystko czego dusza potrzebuje i jest nadwrazliwa i przesuszona na policzkach i naczynkowe tez jest oraz radosnie, mimo mych 30 lat, przetluszcza sie jej strefa T staszac rozszerzonymi porami i pryszczami od czasu do czasu... a nawet czesciej niz od czasu do czasu... wiec na ten przyklad w czasie mrozow albo jedzenia czegos z meksykanskiej kuchni wygladam jak czerwona swiecaca sie i miejscami luszczaca potwora ![]() wiec wypadaloby zebym stosowala i peeling, enzymatyczny rzecz jasna, zeby toto oczyscic i kremy ostro nawilzajace i maseczki z glinki, chocby bialej, a miejscami zielonej, zeby toto sie nie swiecilo i zeby uregulowac choc troche jakies mocniejsze kremy z retinodami, bo wiek... zmarszczki no i jeszcze kremy na naczynka... czyli nie szkodza maseczki z aspiryny, czy glinki, mimo ze glinka zawiera metale, wstawiane pomiedzy poranne serum i nocny retinol? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.