co po czym i co z czym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-29, 10:36   #1
poliska
Raczkowanie

co po czym i co z czym

witam

siedze tu i czytam
i czuje sie co raz bardziej... hmm.. tego ... niedorozwinieta intelektualnie
ale sie ucze
wiec chyba nie jest zle
czytam i szukam i szukam kolejnosci stosowania i wykluczania sie wzajemnego specyfikow i ... i nie znalazlam

i zeby nie bylo, szukalam przez wyszukiwarke
nie udalo mi sie znalezc czegos bardziej kompleksowego...

jesli jest a ja zwyczajnie okazalam sie inteligentna inaczej to przepraszam
i prosze modertora o usuniecie
i litoscie przeslanie na priv odpowieniego linku...

no wiec...
co po czym mozna i nie mozna stosowac?
bo zgubilam sie zupelnie
i wydaje mi sie ze takie informacje umieszczone sa w poszczegolnych watkach niejako tematycznie i odzielnie
ze na przyklad po serum z wit C filtry a na nie skrobia
a nie talk
ale jakby mozna bylo prosic o caly cykl od samego rana
no bo wlasnie
budze sie i...
czyms te twarz nalezy umyc, nie?
wiem, ze nie moge uzyc toniku z wyciagiem z roslin,
wiec i chyba hydrolatu rozanego
jesli mam zamiar zastosowac serum z wit C
no wiec czym umyc?

bo o tym z epo serum filtry a pozniej skrobia albo cos bez talku to juz wiem

a jesli po powrocie z pracy chcialabym nalozyc maseczke z aspiryny to moge po serum z wit C czy nie?
a jesli tak to czym umyc twarz zeby jej nie zaszkodzic?
a jesli po aspirynie chce posmarowac sie na noc retinolami to moge?
nocna przerwa pozwoli na to ze sie nie pogryza z serum z wit C nakladanym rano?
albo ze to bedzie jakies przegiecie na ten przyklad?

bardzo prosze o rade...
i pomoc
i opisy tego co po czym i kiedy
jesli moge prosic, oczywiscie
poliska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 10:49   #2
obca
Zadomowienie

Dot.: co po czym i co z czym

też chętnie poczytałabym te wszystkie "wytyczne" zgromadzone w jednym wątku bo chwilami robi się w głowie mętlik a tak na szybko trudno jest znaleźć konkretną informację na dużym forum

co do serum z wit. C i maseczki aspirynowej chyba nie ma interakcji, jeśli zmyjesz wieczorem makijaż (czyli np. serum z wit. C + krem z filtrem + puder ) to spokojnie można nałożyć na czystą skórę tą maseczkę - u mnie interakcji nie było (a skórę mam bardzo wrazliwą)

ale może się zdarzyć że gdy używa się kwasów cera robi się bardziej wrazliwa i np. po zastosowaniu na noc kwasu - rano po nałożeniu serum z wit. C będzie podrażniona (wtedy można np. zrobić mniejsze stężenie serum albo zastąpić je na jakiś czas czymś innym)

to tylko takie dwie luźne uwagi
obca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 11:23   #3
L_V
Zakorzenienie

Rano:

1.Myjemy buzie żelem lub spsykujemy twarz woda termalna [opcja dla alrgikow/wrazliwcow]
2.Przecieramy skore tonikiem
3.Nakladamu serum/ krem z wit c [jesli oczywiscie chcemy]
4. po 20 min nakladamy filtr
5. po ok 15-20 min robimy makijaz. jesli nasz filtr zawiera parsol [vichy, la roche posay, iwostin] twarz trzeba przyprószyc skrobia, chyba ze błysk nam nie przeszkadza
6. tusz dfo rzes, roz, bronzer, etc...

Wieczorem:
1. Zmywamy twarz zelem [aby zmyc filt i skrobie trzeba uzyc zelu] albo płynem micelarnym i zelem, wedle uznania
2. Nakladamy specyfik na noc, czyli: preparat z retinoidami albo kwasami albo jakis krem nawilzajacio-regenerujacy czy co tam mamy w szafce Mozna nalozyc maseczk łagodzącą i nie zmywac, np Avene, LRP
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 11:26   #4
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez obca
też chętnie poczytałabym te wszystkie "wytyczne" zgromadzone w jednym wątku bo chwilami robi się w głowie mętlik a tak na szybko trudno jest znaleźć konkretną informację na dużym forum

co do serum z wit. C i maseczki aspirynowej chyba nie ma interakcji, jeśli zmyjesz wieczorem makijaż (czyli np. serum z wit. C + krem z filtrem + puder ) to spokojnie można nałożyć na czystą skórę tą maseczkę - u mnie interakcji nie było (a skórę mam bardzo wrazliwą)

ale może się zdarzyć że gdy używa się kwasów cera robi się bardziej wrazliwa i np. po zastosowaniu na noc kwasu - rano po nałożeniu serum z wit. C będzie podrażniona (wtedy można np. zrobić mniejsze stężenie serum albo zastąpić je na jakiś czas czymś innym)

to tylko takie dwie luźne uwagi
Maseczke z aspiryny [czyli z BHA] czy peeling robimy "doraźnie", np 2 razy w tyg, w zaleznosci o dtego jak nasza skora reaguje na kosmetyk. Nie wplotłam maseczek w harmonogram, bo nie potrafie przewidzeic jak czesto akurat Wy powinnyscie stosowac te specyfiki. Tolerncja na BHA jest inna dla kazdej cery.

Ja, kiedy uzywam na noc Effaclaru K odpuszczam sobuie maseczki aspirynowe. natomiast peelingi uwielbiam, a w szczegolnosci ten łagodzący z avene i robie go co 2-3 dni Podobnie zreszta z maseczkami z glinki, co 3-4 dni
Stary 2006-08-29, 11:32   #5
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poliska
witam

no bo wlasnie
budze sie i...
czyms te twarz nalezy umyc, nie?
wiem, ze nie moge uzyc toniku z wyciagiem z roslin,
wiec i chyba hydrolatu rozanego
jesli mam zamiar zastosowac serum z wit C
no wiec czym umyc?

bo o tym z epo serum filtry a pozniej skrobia albo cos bez talku to juz wiem

a jesli po powrocie z pracy chcialabym nalozyc maseczke z aspiryny to moge po serum z wit C czy nie?
a jesli tak to czym umyc twarz zeby jej nie zaszkodzic?
a jesli po aspirynie chce posmarowac sie na noc retinolami to moge?
nocna przerwa pozwoli na to ze sie nie pogryza z serum z wit C nakladanym rano?
albo ze to bedzie jakies przegiecie na ten przyklad?
Raczej nie powinno sie przecierac twarzy tonikiem, jesli zawiera on wyciagi z roslin. ALE sa przeciez toniki dla alergikow, pozbawione wyciagow z roslinek, czyli nie pogryza sie z wit C. Takim tonikem jest np Hydrapphase od LRP. Cena jest malo zachecajaca - 40zl za 200ml. Ja jeste alergikiem i lepszego toniku nie znalazlam. Jego podstawa jest gliceryna, nie zapycha porow, jest neutralny, z niczy, sie nie gryzie i cudownie nailza. CZasami, wieczorem, po przetarciu nim skory nie nakladam juz nic, bo uczucie nawilzenia jakie daje mi ten tonik wystarcza mi.

Co do kwasow. Jesli uzywamy kwasow na noc a na dzien serum z wit c, to nie powinny one sie gryzc. ja tak robie i nie mam problemow. Ale nie jestem w stanie przewidziec jak zareaguje na to twoja skora. Dla niektorych polaczenie wit c i kwasu czy retinoidu jest drazniące - ta kwestia jest niestety do wypróbowania na sobie
Stary 2006-08-29, 12:31   #6
poliska
Raczkowanie

ogromne dzieki

mam skore niestety szurnieta
czyli ma wszystko czego dusza potrzebuje
i jest nadwrazliwa
i przesuszona na policzkach
i naczynkowe tez jest
oraz radosnie, mimo mych 30 lat, przetluszcza sie jej strefa T staszac rozszerzonymi porami i pryszczami od czasu do czasu...
a nawet czesciej niz od czasu do czasu...
wiec na ten przyklad w czasie mrozow albo jedzenia czegos z meksykanskiej kuchni wygladam jak czerwona swiecaca sie i miejscami luszczaca potwora

wiec wypadaloby zebym stosowala i peeling, enzymatyczny rzecz jasna, zeby toto oczyscic
i kremy ostro nawilzajace
i maseczki z glinki, chocby bialej, a miejscami zielonej, zeby toto sie nie swiecilo i zeby uregulowac choc troche
jakies mocniejsze kremy z retinodami, bo wiek... zmarszczki
no i jeszcze kremy na naczynka...

czyli nie szkodza maseczki z aspiryny, czy glinki, mimo ze glinka zawiera metale, wstawiane pomiedzy poranne serum i nocny retinol?
poliska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości