Pytanie o zdrową dietę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-22, 10:52   #1
misia_bella
Zakorzenienie

Pytanie o zdrową dietę

hej dziewczyny
Mam pytanie odnośnie jakiejś zdrowej diety chciałabym zrzucic kilka kilogramów (przy wzroscie 164cm ważę 54kg) Chcialabym zastosowac dietę, ale nie bardzo wiem jaką. Moja kolezanka stosowala kopenhadzą (po ciąży). Schudła duzo i to w krótkim czasie, ale ja spotykam się tylko z nieprzychylnymi opiniami na jej temat.
Czy mogłybyście mi doradzic fajną sprawdzoną dietę?? Ewentualnie odesłac do jakiegoś wątku?? Przeszukałam to forum, ale jakoś nie moge się zdecydowac.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Śmianie się z samego siebie jest terapeutyczne
."
misia_bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 11:02   #2
Milka19
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o zdrową dietę

Może wystarczy ograniczyć potrawy tłuczące. Nie wiem jak się odżywiasz, ale gdybyś na jakiś czas postanowiła ograniczyć węglowodany proste (słodycze, mąkę pszenną), napoje gazowane, różne fast foody, starała się nie jeść zbyt tłusto, włączyła do diety pieczywo pełnoziarniste, zastąpiła makaron zwykły razowym, ryż biały brązowym itp. + dużo ruchu. Posiłki jadła dość często, ale w mniejszych ilościach tak co trzy godzinki, a między posiłkami żanego podjadania... i zdrowo schudniesz kilka kilogramów

Może wystarczy zmienić tylko sposób odżywiania + aktywnośc fizyczna
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 11:03   #3
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia_bella
hej dziewczyny
Mam pytanie odnośnie jakiejś zdrowej diety chciałabym zrzucic kilka kilogramów (przy wzroscie 164cm ważę 54kg) Chcialabym zastosowac dietę, ale nie bardzo wiem jaką. Moja kolezanka stosowala kopenhadzą (po ciąży). Schudła duzo i to w krótkim czasie, ale ja spotykam się tylko z nieprzychylnymi opiniami na jej temat.
Czy mogłybyście mi doradzic fajną sprawdzoną dietę?? Ewentualnie odesłac do jakiegoś wątku?? Przeszukałam to forum, ale jakoś nie moge się zdecydowac.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Z calym szacunkiem, ale nikt za Ciebie nie zdecyduje - na forum sa watki o konkretnych dietach, czesto sa dokladnie opisane zasady odzywniania i filozofia diety i Twoim zadaniem jest wybrac cos, co najbardziej Tobie moze odpowiadac. Nie znamy twoich mozliwosci czasowych - np. ile czasu poswiecasz na przygotowanie posilkow , ani finansowych - niektore diety wymagaja kupienia rzadko spotykanych badz drogich produktow. To Ty musisz sama poczytac, ocenic co bedzie dla Ciebie najmniej uciazliwe. Dziewczyny dziela sie wrazeniami ze stosowania diety, podaja ulatwienia dotyczace przygotowywania posilkow, swoje rezultaty itp. No i nie zapomnij ze dieta bez aktywnosci fizycznej niewiele da na dluzsza mete.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 11:10   #4
Keira87
Raczkowanie

Osobiście uważam, że przy Twojej wadze (54kg-164cm) nie powinnaś myśleć o diecie, tylko raczej o kształtowaniu sylwetki za pomocą jakiejś formy aktywności ruchowej. Zapraszam, więc do działu fitness
Keira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 11:23   #5
misia_bella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka19
Może wystarczy ograniczyć potrawy tłuczące. Nie wiem jak się odżywiasz, ale gdybyś na jakiś czas postanowiła ograniczyć węglowodany proste (słodycze, mąkę pszenną), napoje gazowane, różne fast foody, starała się nie jeść zbyt tłusto, włączyła do diety pieczywo pełnoziarniste, zastąpiła makaron zwykły razowym, ryż biały brązowym itp. + dużo ruchu. Posiłki jadła dość często, ale w mniejszych ilościach tak co trzy godzinki, a między posiłkami żanego podjadania... i zdrowo schudniesz kilka kilogramów

Może wystarczy zmienić tylko sposób odżywiania + aktywnośc fizyczna
Milka dziękuję za odpowiedz. Dziś ide na basen popływac i zaraz poskacze sobie na skakance. Może wieczorem brzuszki.

Cytat:
Napisane przez nekome
Z calym szacunkiem, ale nikt za Ciebie nie zdecyduje - na forum sa watki o konkretnych dietach, czesto sa dokladnie opisane zasady odzywniania i filozofia diety i Twoim zadaniem jest wybrac cos, co najbardziej Tobie moze odpowiadac. Nie znamy twoich mozliwosci czasowych - np. ile czasu poswiecasz na przygotowanie posilkow , ani finansowych - niektore diety wymagaja kupienia rzadko spotykanych badz drogich produktow. To Ty musisz sama poczytac, ocenic co bedzie dla Ciebie najmniej uciazliwe. Dziewczyny dziela sie wrazeniami ze stosowania diety, podaja ulatwienia dotyczace przygotowywania posilkow, swoje rezultaty itp. No i nie zapomnij ze dieta bez aktywnosci fizycznej niewiele da na dluzsza mete.
Ja nie chce aby ktos zadecydował a jedynie doradził.
Z czasem u mnie to roznie bywa, na możliwosci finansowe nie nażekam, ale zawsze mogłoby by lepiej raczej spełniam swoje zachcianki kulinarne

Powoli rezygnuję z pieczywa. Nie jem go, co prawda, duzo, ale zawsze kanapka tak na szybko potrafi rozprawi sie z małym głodem. Nie jem pieczywa do zup, bigosu, śledzi itp. potraw które dla niektórych osób beżpieczywa są niezjadliwe. Jestem amatorką makaronów pod każdą postacią i wszelkiego rodzaju kasz i ryżu. Potrafie życ bez słodyczy typu czekolada, ciasteczka, chipsy itp. natomist landryny i żelki to moja miłośc.
Z moja silna wolą bywa róznie, ale jak chce to potrafie sie powstrzymac.
Acha no i uwielbiam wypady ze znajomymi. Piwko i coś dobrego do jedzenia wiem ze to potrafi zburzyc każdą dietę.
."
Stary 2006-08-22, 11:25   #6
misia_bella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Keira87
Osobiście uważam, że przy Twojej wadze (54kg-164cm) nie powinnaś myśleć o diecie, tylko raczej o kształtowaniu sylwetki za pomocą jakiejś formy aktywności ruchowej. Zapraszam, więc do działu fitness
dziękuję. skorzystam
."
Stary 2006-08-22, 11:37   #7
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Pytanie o zdrową dietę

Cytat:
Powoli rezygnuję z pieczywa. Nie jem go, co prawda, duzo, ale zawsze kanapka tak na szybko potrafi rozprawi sie z małym głodem. Nie jem pieczywa do zup, bigosu, śledzi itp. potraw które dla niektórych osób beżpieczywa są niezjadliwe. Jestem amatorką makaronów pod każdą postacią i wszelkiego rodzaju kasz i ryżu. Potrafie życ bez słodyczy typu czekolada, ciasteczka, chipsy itp. natomist landryny i żelki to moja miłośc.
Z moja silna wolą bywa róznie, ale jak chce to potrafie sie powstrzymac.
Acha no i uwielbiam wypady ze znajomymi. Piwko i coś dobrego do jedzenia wiem ze to potrafi zburzyc każdą dietę.
Nie rezygnuj z pieczywa Może zastąp go zdrowszym i mniej kalorycznym żytnim, razowym, pełnoziarnistym - wybór jest naprawdę spory Chyba wystarczy, że go ograniczysz jeśli spożywasz go naprawdę dużo.

Jeśli chodzi o ryż, makaron teraz też możemy kupić ich zdrowsze odpowiedniki - brązowy ryż i razowy makaron

Znajomi + wspólny wypad = piwko + bardzo niezdrowe jedzenie - wiem coś o tym Z tego najtrudniej zrezygnować

Miłego pływania Też bym się na basen wybrała - tylko tu gdzie teraz jestem jedyny basen na okres wakacyjny zamknięty

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-23, 09:13   #8
keythh26
Raczkowanie

wg mnie sekretem dobrej i zdowej diety jest normalne jedzenie,w sklad ktorego wchodza slodycze, ale jesc polowe tego co sie normalnie zjada,a nie np.cala czekolada i 3 batony,ewent ograniczyc slodycze do kostki czekolady dziennie-jk ktos bez niej nie moze zyc.ale nie dajmy sie zwariowac! odchudzanie mamy w mozgu. i jezeli jedzenie nie bedzie nam sprawiac przyjemnosci to nic z tego nie wyjdzie. ostatni posilek ja jem np. o 16 a potem juz jogurt albo owoc.i moj organizm nie przelknie niczego innego,ale na takie przyzwyczajenie organizmu trzeba czas,uno i codzienny element ruchu.moim zdaniem nieodzowny w zdrowym trybie zycia.ja cwicze pilates i tae-bo na zmiane. czuje sie zdrowa i lekka. pozdrawiam i zycze powodzenia
keythh26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 09:30   #9
misia_bella
Zakorzenienie

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi.
Jestem po basenie i czuję że żyje jednak w nogach i pośladkach mam jakieś resztki mięśni
Postanowiłam jesc mniej i ruszac się więcej
Duzy tależ zastąpi malym i nie jesc po 18.
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Pozdrawiam
."
Stary 2006-08-23, 10:11   #10
Milka19
Zakorzenienie

Wink Dot.: Pytanie o zdrową dietę

Cytat:
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi.
Jestem po basenie i czuję że żyje jednak w nogach i pośladkach mam jakieś resztki mięśni
Postanowiłam jesc mniej i ruszac się więcej
Duzy tależ zastąpi malym i nie jesc po 18.
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Pozdrawiam
Moim zdaniem z jedzeniem, a raczej nie jedzeniem po 18 to przesada. Wszystko zależy od tego kiedy się spać idzie. Jak ktoś koło 24 chodzi spać to nie jedząc przez te 6 godziny bardzo spowalnia sobie metabolizm

Powodzenia
Stary 2006-08-23, 14:53   #11
Lady-Fit
Raczkowanie

GG do Lady-Fit

Wedlug mnie nie musisz sie odchudzac, poniewaz gdy sie zacznie to latwo jest popasc w rozne zaburzenia odzywiania (czytaj: bulimia czy anoreksja). Ale faktem jest rowniez to, ze zgrabna sylwetke mozna dosc szybko tracic tak ze jesli chcesz miec ladne cialo na zawsze, sprobuj zastapic slodycze owocami suszonymi ( polecam sliwki suszone), jedz duzo prodkutow bogatych w blonnik, bedziesz miec lepsza przemiane materi. Jedz chleb wylacznie razowy lub sojowy (moj ulubiony). Radze tez jesc duzo owocow i warzyw aby zniwelowac "maly glod". Wazne jest tez rozplanowanie posilow, aby byly w tych samych porach i ilosciach. Mysle, ze przy twojej wadze zastuj sie do uwag wizazystek, do tego znajdz sobie jakas pasje, w formie sportu, aby nie katowac sie morderczymi cwiczeniami, ktore i tak szybciej zakonczysz niz skonczysz. Jesli robi sie cos dla przyjemnosci zawsze jest to zdrowe dla ciala i ducha. Polecam wszelkie formy aerobow, basen ( najlepiej kszatluje sylwetke) i picie duzej ilosci herbat zilowych i oczywiscie mineralnej. Pozdrawiam!
Lady-Fit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 19:48   #12
misia_bella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka19
Moim zdaniem z jedzeniem, a raczej nie jedzeniem po 18 to przesada. Wszystko zależy od tego kiedy się spać idzie. Jak ktoś koło 24 chodzi spać to nie jedząc przez te 6 godziny bardzo spowalnia sobie metabolizm

Powodzenia
Mika19 z tym nie jedzeniem to jest tak, że jabłko albo jakiś inny wafel ryżowy czy kromkę pieczywka żytniego albo jogurt to jak najbardziej. Nie jem pełnych posiłków.

Cytat:
Napisane przez Lady-Fit
Wedlug mnie nie musisz sie odchudzac, poniewaz gdy sie zacznie to latwo jest popasc w rozne zaburzenia odzywiania (czytaj: bulimia czy anoreksja). Ale faktem jest rowniez to, ze zgrabna sylwetke mozna dosc szybko tracic tak ze jesli chcesz miec ladne cialo na zawsze, sprobuj zastapic slodycze owocami suszonymi ( polecam sliwki suszone), jedz duzo prodkutow bogatych w blonnik, bedziesz miec lepsza przemiane materi. Jedz chleb wylacznie razowy lub sojowy (moj ulubiony). Radze tez jesc duzo owocow i warzyw aby zniwelowac "maly glod". Wazne jest tez rozplanowanie posilow, aby byly w tych samych porach i ilosciach. Mysle, ze przy twojej wadze zastuj sie do uwag wizazystek, do tego znajdz sobie jakas pasje, w formie sportu, aby nie katowac sie morderczymi cwiczeniami, ktore i tak szybciej zakonczysz niz skonczysz. Jesli robi sie cos dla przyjemnosci zawsze jest to zdrowe dla ciala i ducha. Polecam wszelkie formy aerobow, basen ( najlepiej kszatluje sylwetke) i picie duzej ilosci herbat zilowych i oczywiscie mineralnej. Pozdrawiam!
Ja nie chce schudnąc. Chciałabym trochę ukształtowac sylwetkę i zgubic tłuszczyk z niektórych miejsc
."
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości