|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Wasze sposoby na naukę języków obcych...
Jak w tytule. Muszę się nauczyć j.angielskiego i głównym problem sa u mnie słówka, nawet jak się nauczę (co zajmuje mi dużo czasu) to i tak po niedługim czasie zapomninam
Czy istnieje jakis sposób żeby się bardziej efektownie uczyć? Pewnie mi powiecie żebym sobie powtarzała co jakiś czas to co się już nauczyłam, ale niestety nie wychodzi mi to w praktyce bo mam za dużo zajęć i niestarcza mi czasu :/
|
|
#2 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Wasze sposoby na naukę języków obcych...
Też zawsze największy kłopot sprawiają mi słówka.
Ja się uczę z karteczek . Tzn kupuję takie karteczki w bloczkach, bez kleju! i po jednej stronie karteczki piszę słowo w obcym języku, a po drugiej po polsku ![]() Najpierw przeglądam karteczki tłumacząc z języka obcego na polski. Później odwrotnie ![]() Słowka które już umiem mogę odkładać na bok, a w "grze" (bo to trochę jak gra ) zostają te trudniejsze, aż w końcu się skończą.Ja dodatkowo dziele na kolory, tzn czasowniki na jakimś kolorze, przymiotniki i przysłówki na jakims innym... Myślałam na początku, ze taka nauka zajmie mi więcej czasu (w końcu trzeba te karteczki wypisać ) ale okazało się, ze i tak jest szybciej niż kiedy się uczę z książki/zeszytu.Co jakiś czas trzeba wyciągnąć starsze karteczki i powtórzyć
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Trzy najprostsze i najlepsze-według mnie
czytać w obcym języku oglądać telewizję,filmy w obcym języku rozmawiać ,najlepiej z native speaker
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
jesli nie bedziesz powtarzac tego, czego juz sie nauczylas, to nie licz na to, ze nauczysz sie jezyka. mi np. pomaga uczenie sie slowek w pewnej kolejnosci, jak mam np 20 idiomow, to najpieerw je sobie ukladam w takiej kolejnosci, wjakiej najlatwiej bedzie je przyswoic, a potem sie ucze
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Lexie pomysł jest bardzo dobry
.Niestety. Jeśli będziesz uczyć się ''w sposób martwy'' - bez praktyki później - to zapomnisz największą wiedzę - gdy jej nie wykorzystujesz. Poza tym - w ten sposób w nieskonczoność będziesz wracać, by się uczyć starego. Nie przeskoczysz wredoty systemu ![]() Może masz kablówkę? Powinnaś oglądać anglojęzyczne programy, filmy, filmy na kompie bez tekstów. Ja jestem zła na siebie i mojego lenia. Kiedys na necie siedziałam głównie na anglojęzycznych stronach. Dziś siedzę głównie na Wizażu Nieee, wyprowadzam się stąd
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzięki za odpowiedzi
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Sposób lexie jest bardzo dobry sama to praktykuje od paru lat i jak juz raz zapamiętam jakieś słówko to nie zapominam
Tak więc polecam to a potem praktyke ze stronami internetowymi, tv i radiem (w np.winampie odbierają różne obcojęzyczne radia )
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Też polecam
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Durga mnie ubiegła
|
|
#13 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Fajny sposób nie omieszkam wykorzystać
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Popełniasz najgorszy błąd, jaki może w nauce być - "bo muszę", a nie "Bo chcę" (przynajmniej tak wynika z Twojego postu). Tak sie niestety NIGDY nie nauczysz - albo będzie b.ciężko.
Ja się uczyłam tłumacząc teksty piosenek - wg mnie tłumaczenie (tekstów, książek, filmów) to najlepsza metoda angielskiego albo innego języka obcego. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, ze ja jak coś piszę to szybciej zapamietuje napisany tekst
|
|
|
#17 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Do sposobu z karteczkami dodam to, co dziewczyny napisały - filmy, ksiażki... Ja ostatnio oglądałam telenowelę po hiszpańsku
Przynajmniej się przy okazji trochę pośmiałam (telenowela po hiszpańsku jest chyba nawet śmieszniejsza niż po polsku Te miny, ton głiosu... ![]() W ogóle uczenie się czegokolwiek "biernie" - na przykład tylko czytając z zeszytu - jest dla mnie fatalne. musi być jakaś aktywnosć, pisanie czegoś, choćby zakreślanie... Cokolwiek. Inaczej moja uwaga bardzo szybko się rozprasza. |
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
lexie - wzrokowiec tak jak ja
dobra metoda
Jednej rzeczy wam brakuje-wszystkim bez wyjątku: odwagi. Nie mówię o jakimś popisyaniu się czymś przed kimś.Chodzi mi o odwagę przeżycia siebie aż do końca.Wszytko jedno gdzie: dożywtnie więzienie, klaztor, ferma wśród bushu czy wyokie stanwsko w jakimś ohydnym wielkim mieście Bogini Sportu ![]() |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Fajne macie metody,zastsuje co niektóre,a najlepiej wszystkie
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Wstyd sie przyznac
Niemam zadnego sposobu poprostu "Jezyki obce sa mi obce" Nie lubie sie ich uczyc poprostu umieram na sama mysl o nauce zwłaszca angielskiego a z racji ze teraz ich niem na studiach to sie zadnego jezyka nie ucze ale w liceum zawsze zaczynałam od najlatwieszych rzeczy
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Mnie w nauce słówek pomaga zapisywanie ich sobie różnymi długopisami. Czarnym, niebieskim, kolorowym, ołówkiem. Często także zmieniam pismo
Na początku robiłam tak przez przypadek, pisałam tym, co było pod ręką. Dopiero potem, zauważyłam, że kojarzę słowka po kolorze długopisu itp
|
|
|
|
|
#23 | |||
|
Killing me softly
|
Cytat:
Cytat:
Niektóre po kilka razy, bo pierwsze tłumaczenia były nieporadne i śmieszne To fajna metoda na opanowanie słówek, potocznych zwrotów, a nawet zagadnień gramatycznych. Fajnie jest później porównać własne tłumaczenie z internetowym.Oprócz tego, jak trafi się uparte słówko, które nie chce wejść do głowy, układam różne zdania z nim w roli głównej. Im dziwniejsze i bardziej abstrakcyjne zdanie, tym łatwiej zapamiętuję słowo ![]() EDIT: Cytat:
![]() Przypomniało mi się jeszcze jedno Mam na ścianie taką małą tablicę, na wzór szkolnej Zapisuję tam słówka, różnymi kolorami. Wystarczy potem zerknąć na nie w ciągu dnia
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
U mnie świetnie sprawdzało się pisanie listów.
No, ale najlepsza metoda nie pomoże, jeśli brak osobistej motywacji. |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
ja też w sumie nie mam żadnego sposobu na nauke jezyka.. bardzo łatwo wpadają mi do głowy różne słówka, jak słucham muzyki, albo jak oglądam filmy w orginale albo czytam.. często nie znam słówka, ale z kontekstu idzie sie domyśleć
|
|
#27 |
|
xxyy
|
ja sie ucze poprzez:
- słuchanie i tlumaczenie piosenek.. fajnie wiedziec co dana posenka znaczy ![]() - rozmawianie na MSN z obcokrajowcami.. z jednym kims nawet pisze maile albo jak rozmawiamy i brakuje mi jakiegos slowa to szukam w slowniku i zapisuje na karteczce.. i jakos szybciej sie tego slowa ucze bo wiem ze ono bylo mi potrzebne i przydatne ![]() - co jakis czas staram sie powtarzac gramatyke
|
|
#28 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja również wzrokowiec
pomaga zapisywanie słowek na kartce, i niekoniecznie każdego słowka na osobnej, tylko w ogóle pisanie w kółko, aż zapamiętam. Po jednej stronie znaczenie polskie, po drugiej angielskie/niemieckie (tych języków się uczę) potem zasłaniam jedną stronę i sprawdzam ile zapamiętałam
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
A ja polecam wszelkie wymiany i wyjazdy zagraniczne.
Po kilku dniach porozumiewania sie tylko i wyłącznie po angielsku, zaczęłam myśleć i mówić do siebie w tym języku
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:10.

Czy istnieje jakis sposób żeby się bardziej efektownie uczyć? Pewnie mi powiecie żebym sobie powtarzała co jakiś czas to co się już nauczyłam, ale niestety nie wychodzi mi to w praktyce bo mam za dużo zajęć i niestarcza mi czasu :/

. Tzn kupuję takie karteczki w bloczkach, bez kleju! i po jednej stronie karteczki piszę słowo w obcym języku, a po drugiej po polsku
) zostają te trudniejsze, aż w końcu się skończą.

**
Niemam zadnego sposobu poprostu
Nie lubie sie ich uczyc poprostu umieram na sama mysl o nauce zwłaszca angielskiego a z racji ze teraz ich niem na studiach to sie zadnego jezyka nie ucze ale w liceum zawsze zaczynałam od najlatwieszych rzeczy