|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
109 osób zatruło się szpinakiem w USA
Co najmniej 109 osób w Stanach Zjednoczonych zatruło się szpinakiem, w którym stwierdzono obecność bakterii escherichia coli (pałeczki okrężnicy) - podała amerykańska federalna służba zdrowia. Szpinak taki znaleziono w sklepach w 19 stanach
Bakteria, której obecność wykryto w szpinaku, spowodowała do tej pory śmierć 77-letniej mieszkanki stanu Wisconsin. Podejrzewa się też, że była powodem zgonu 23-letniej kobiety w Ohio. Naczelny lekarz federalnego Ośrodka ds. Żywności i Leków David Acheson poinformował o nakazie wycofania z rynku świeżego szpinaku i ostrzegł Amerykanów, by do odwołania zrezygnowali całkowicie ze spożywania świeżego szpinaku i produktów, zawierających tę roślinę. Początkowo, w zeszłym tygodniu, odpowiedzialnością za obecność bakterii w szpinaku obarczono firmę Natural Selection Foods LLC, dostarczającą na rynek świeży produkt, pakowany próżniowo. Ostatecznie jednak inspektorzy federalni nie potwierdzili oskarżenia. Z rynku natomiast wycofano szpinak i mieszanki warzyw, zawierające liście tej rośliny, dostarczany przez 34 firmy. Obecnie federalni inspektorzy przeprowadzają kontrole w indywidualnych gospodarstwach, dostarczających warzywa do większych firm. Nie ustalono, czy bakteria dostała się do szpinaku na polach czy w trakcie procesu przetwórczego. Zatruty bakterią E.coli szpinak znaleziono w sklepach w 19 stanach amerykańskich. Najwięcej przypadków zachorowań wykryto w Wisconsin. Amerykański szpinak wycofano też - w ramach działań prewencyjnych - z rynków Kanady i Meksyku. Escherichia coli - pałeczka okrężnicy - to bakteria, żyjąca symbiotycznie w jelicie grubym; poza jelitami jest silnie chorobotwórcza. Wywołuje zapalenie pęcherzyka żółciowego i biegunki. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3625663.html Boze,cale szczescie ze nasz szpinak jest w porzadku bo jem go w kosmicznych ilosciach-zreszta dzis tez zjem...:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: 109 osób zatruło się szpinakiem w USA
Ja szpinaku nie lubię i nie jem.
Ale współczuję tym, którzy się zatruli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
KWC
|
no i mam kolejny argument żeby nie jesć tej zielonej kupy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Szpinak, kiedy jest dobrze zrobiony, jest całkiem w porządku
![]() Mnie nim na szczęście w przedszkolu nie karmiono na siłę, tak więc kiedy dostałam do jedzenia canelloni nze szpinakiem, stwierdziłam, że szpinak jest smaczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A ja uwieeeellllbiam szpinak
![]() I mam nadzieję, że nigdy w naszym nie wykryją tej bakterii ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Przykra sprawa
![]() Mam nadzieję, że u nas wszystko w porządku, bo ja lubię tą "zielona kupę' ![]()
Demon odkaszlnął nerwowo (demony nie oddychają; jednakże dla każdej istoty inteligentnej, oddychającej czy nie, nadchodzą w życiu takie chwile, gdy odkasłuje nerwowo. Jedna z takich chwil nastała właśnie teraz, przynajmniej dla tego konkretnego demona).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja od dzieciństwa wiedziałam, że szpinak jest be
![]() Ya, ja mówię na szpinak "kurza kupa" ![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Bo się nie znacie łeee
![]() Szpinak + duuuża ilość czosnku + jajko sadzone = pyyyychaaaa ![]()
![]() |
#10 |
BAN stały
|
UU współczuje im takie zatrucia
![]() A ja i tak nie lubie szpinaku,nie smakuje mi.... ![]() Za to szpinak kojarzy mi się z pewną bajką-Papaj,on ją jadł i był silny,dlatego dzieciom w przedszkolu się wciskało szpinak i mówiło jedz będziesz silny i zdrowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ojjjj.
Szpinak,do tego smietana i czornek..... ![]() Sprobujcie ![]() W przedszkolu nienawidzilam-teraz uwielbiam,odpowiednio zrobiony jest naprawde przepyszny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że tak. Jeśli komuś zaserwowano szpinak w postaci rozgotowanej papki do obiadu, to nie dziwię się awersji ![]() Ale wystarczy sprókbować zapiekanki makaronowo szpinakowej albo pierogów ze szpinakiem i białym serem, od razu można zmienić zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Lullaby-oj tak,tak
![]() Makaron ze szpinakiem...mmm...Boze teraz mam sline pod stopami:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.