Jak zmienić WSZYSTKO?- styl życia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-17, 16:25   #1
Julietta_1
Raczkowanie

Jak zmienić WSZYSTKO?- styl życia

Hey Dziewczyny,

Chce zrobic metamorfoze calego zycia..... Dom, Ciuchy.....
Chodzi o to ze mam mase ciuchow, sterte jakis CD, gazet, butow....
I WIEKSZOSCI Z TYCH rzeczy nie lubie
poprostu nagromadzilam przez lata.

Dzis odwiedzilam moja sasiadka. Wow. Ma tak super, kobieco urzadzane mieszkanie. Poprstu pieknie. Ja niestety czesto mam balagan
Tez bardzo bym chciala miec ladnie urzadzone mieszkanie....
Chcialabym zeby bylo przytulnie ladnie.

Co robic? Jak sie pozbyc tego czego nie lubie? Od czego zaczyc?
I jak to zrobic stosunkowo malym kosztem?
Bardzo prosze o pomysly jak to zrobic zeby mieszanie bylo fajne? Jaki Decor?

Jesli chodzi o ciuchy to mam ich wszystkich dosc... to nie moj styl.

Wiem ze w moim zyciu jest chaos teraz, ale bardzo chce wyjsc na prosta......

Problemem jest taki brak harmonii w domu. Mam za duzo rzeczy. Dupereli.... to mnie bardzo przytlacza

Chce sie czuc dobrze w swoim domu.
Julietta_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-17, 16:36   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Jak zmienic WSZYSTKO?- styl zycia

Cytat:
Napisane przez Julietta_1 Pokaż wiadomość
Hey Dziewczyny,

Chce zrobic metamorfoze calego zycia..... Dom, Ciuchy.....
Chodzi o to ze mam mase ciuchow, sterte jakis CD, gazet, butow....
I WIEKSZOSCI Z TYCH rzeczy nie lubie
poprostu nagromadzilam przez lata.

Dzis odwiedzilam moja sasiadka. Wow. Ma tak super, kobieco urzadzane mieszkanie. Poprstu pieknie. Ja niestety czesto mam balagan
Tez bardzo bym chciala miec ladnie urzadzone mieszkanie....
Chcialabym zeby bylo przytulnie ladnie.

Co robic? Jak sie pozbyc tego czego nie lubie? Od czego zaczyc?
I jak to zrobic stosunkowo malym kosztem?
Bardzo prosze o pomysly jak to zrobic zeby mieszanie bylo fajne? Jaki Decor?

Jesli chodzi o ciuchy to mam ich wszystkich dosc... to nie moj styl.

Wiem ze w moim zyciu jest chaos teraz, ale bardzo chce wyjsc na prosta......

Problemem jest taki brak harmonii w domu. Mam za duzo rzeczy. Dupereli.... to mnie bardzo przytlacza

Chce sie czuc dobrze w swoim domu.
Co to znaczy "kobieco" urządzone mieszkanie? Sama musisz znaleźć styl, który ci się podoba i własne mieszkanie urządzić w ten sposób. Jednak moim zdaniem powinnaś najpierw posprzątać.

Jeśli masz za dużo rzeczy, to je sprzedaj/oddaj/wyrzuć. Jest allegro, vinted, olx, znajomi, rodzina, kontenery na tekstylia. Nie podoba się - pozbywasz się i po kłopocie. Potem możesz pomyśleć o kupieniu czegoś nowego.

Jeśli chodzi o samo pozbywanie się rzeczy, to ostatnio na fali jest minimalizm i powstało pełno blogów i poradników na ten temat.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-17, 16:44   #3
Julietta_1
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;65399636]Co to znaczy "kobieco" urządzone mieszkanie? Sama musisz znaleźć styl, który ci się podoba i własne mieszkanie urządzić w ten sposób. Jednak moim zdaniem powinnaś najpierw posprzątać.

Jeśli masz za dużo rzeczy, to je sprzedaj/oddaj/wyrzuć. Jest allegro, vinted, olx, znajomi, rodzina, kontenery na tekstylia. Nie podoba się - pozbywasz się i po kłopocie. Potem możesz pomyśleć o kupieniu czegoś nowego.

Jeśli chodzi o samo pozbywanie się rzeczy, to ostatnio na fali jest minimalizm i powstało pełno blogów i poradników na ten temat.[/QUOTE]

Dzieki Kochana! Kobieco.... troche datali...inspirujace cytaty w ladnych ramkach, swiatelka ...trudno to opisac...
Racja! Glownym problemem jest balagan!!!!! A on wynika z tego ze mam za duzo niepotrzebych rzeczy! Bardzo podoba mi sie pomysl minimalizmu.

Problemem jest tez to ze nie mam KONTROLI nad tym wszystkim. Jak pozbede sie rzeczy bedzie mi latwiej. Musze byc konkreta, a nie ah jeszcze sie przyda....
Stary 2016-09-17, 16:57   #4
Konto usunięte

Może na początek spróbuj przeczytać to http://lubimyczytac.pl/ksiazka/252645/magia-sprzatania
Jeśli naprawdę bardzo sobie nie radzisz z nadmiarem rzeczy, to kilka rad stamtąd mogłoby ci się przydać.

Tutaj na forum jest też wątek o minimalizmie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=861953 To link do trzeciej części wątku, gdzie na początku są wymienione książki, blogi, kanały na youtube i inne ciekawe linki związane z tematyką.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-17, 17:19   #5
Julietta_1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Może na początek spróbuj przeczytać to http://lubimyczytac.pl/ksiazka/252645/magia-sprzatania
Jeśli naprawdę bardzo sobie nie radzisz z nadmiarem rzeczy, to kilka rad stamtąd mogłoby ci się przydać.

Tutaj na forum jest też wątek o minimalizmie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=861953 To link do trzeciej części wątku, gdzie na początku są wymienione książki, blogi, kanały na youtube i inne ciekawe linki związane z tematyką.
Serdeczne dzieki Lisbeth napewno przeczytam. jestem bardzo zmotywowana do zmian....potrzebuje tylko paru dobrych rad
Stary 2016-09-17, 17:24   #6
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Nie rób wszystkiego na raz, lepiej po kolei. Najłatwiej chyba zacząć od ciuchów.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-17, 17:39   #7
Julietta_1
Raczkowanie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;65400646]Nie rób wszystkiego na raz, lepiej po kolei. Najłatwiej chyba zacząć od ciuchów.[/QUOTE]

Niestety mam podjescie wszystko albo nic....
Mam male mieszkanie, chyba dam rade
Nie wiem jak ale musze!

Wymyslilam taki sposob: wywalic wszystko, potem pokladac tylko te rzeczy ktore sa OK a reszte do workow, rozdac znajomym, lub sprzedac.
Potem dobrze sie zastanowic czego tak naprawde chce...i kupic pare nowych ale dobrze przemyslanych rzeczy.

Co myslicie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-17, 17:42   #8
Konto usunięte

"Wywalić wszystko" to nie jest taka prosta sprawa. Lepiej to podziel na etapy, chociażby po to, żeby się tym nie zmęczyć. Najpierw zajmij się jedną kategorią, np. ubraniami lub kocami i pościelą i najpierw wywal te egzemplarze, które są zniszczone lub budzą największą niechęć.
Stary 2016-09-17, 18:06   #9
Julietta_1
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;65401136]"Wywalić wszystko" to nie jest taka prosta sprawa. Lepiej to podziel na etapy, chociażby po to, żeby się tym nie zmęczyć. Najpierw zajmij się jedną kategorią, np. ubraniami lub kocami i pościelą i najpierw wywal te egzemplarze, które są zniszczone lub budzą największą niechęć.[/QUOTE]

To jest taka przenosnia.... balagan na zewnatrz, nie pozbywanie sie rzeczy ktore do mnie nie pasuja, sa balastem....to tak naprawde
trzymanie sie przeszlosci...nie robienie kroku do przodu..

Juz dawno powinnam zdobyc sie na odwage i zrobic ostre ciecie!
Moze dopiero teraz przyszedl na to dobry ,,,,
Czas zeby wkoncu zaczac od nowa

Dziewczyna czuje ze macie racje!!! Musze to podzielic na etapy. Nie dam rady tego zrobic w jeden weeked..............

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Chce kupic nowe zaslony....biale, te ktore mam mnie wkurzaja sa kremowe w stylu starej babci, a mieszkanie jest w stylu raczej nowoczesnym, wogole nie pasuja! gryza.

I narzute na lozko...... jasna...moze w jaka fajna krate.

To duzo pomoze...
Wyobrazcie sobie wracac codziennie do mieszkania i widziec te okropne starodawne zaslony ktore wszystko psuja....

Chyba wlasnie najbardziej chodzi mi o harmonie i jeden styl
Stary 2016-09-17, 18:29   #10
Adrianna_8
Zakorzenienie

Zeby osiagnac sukces musisz to zaplanowac. Jak sie rzucisz, to mozesz szybko sie zmeczyc, zrezygnowac. Ja tez mialam takie rzuty...

W jeden weekend ogarnij ciuchy: zostaw te co lubisz lub klasyczne. Z reszta zrob co chcesz.

W drugi weekend ogarniaj mieszkanie: pozbadz sie zbednych rzeczy. Im wiecej dupereli tym wiekszy balagan sie robi.

Ja planujac urzadzenie pokoju planowalam, co chce kupic. Inspirowalam sie. Jak juz wiedzialam, to dzielilam zakupy: w tym miechu kupuje to, w nastepnym tamto.

Wazne jest, zeby odkladac rzeczy na miejsce. Poza tym pudelka do przechowywania pomagaja. Poogladaj sobie rozne filmiki/poczytaj na temat sprzatania . Dodatki wiele zmieniaja, wiec skup sie na nich jesli nie masz mozliwosci walic wielkiego remontu.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-17, 21:24   #11
anna1112
Zadomowienie

Spisz wszystko co chcesz zmienić, to będzie początek twojej zmiany. Udowodniono, że jak coś zapiszemy to mamy większe szanse że to wdrożymy. Zacznij od tych zasłon, a później np garderobą, ja jak mam porządek w szafie to lepiej się czuję. Życzę powodzenia.
anna1112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-18, 09:22   #12
Julietta_1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Zeby osiagnac sukces musisz to zaplanowac. Jak sie rzucisz, to mozesz szybko sie zmeczyc, zrezygnowac. Ja tez mialam takie rzuty...

W jeden weekend ogarnij ciuchy: zostaw te co lubisz lub klasyczne. Z reszta zrob co chcesz.

W drugi weekend ogarniaj mieszkanie: pozbadz sie zbednych rzeczy. Im wiecej dupereli tym wiekszy balagan sie robi.

Ja planujac urzadzenie pokoju planowalam, co chce kupic. Inspirowalam sie. Jak juz wiedzialam, to dzielilam zakupy: w tym miechu kupuje to, w nastepnym tamto.

Wazne jest, zeby odkladac rzeczy na miejsce. Poza tym pudelka do przechowywania pomagaja. Poogladaj sobie rozne filmiki/poczytaj na temat sprzatania . Dodatki wiele zmieniaja, wiec skup sie na nich jesli nie masz mozliwosci walic wielkiego remontu.
Bardzo dobre podejscie z planowaniem! Ja niestety mam tendencje rzucania sie.... juz, natychmiast, zmiana!

A to to jest process ktory zajmuje duzo czasu i energii.

Racja! Im wiecej dupereli tym wiekszy balagan..... tak mam teraz.
Dzieki za pomysl z filmikami

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

Cytat:
Napisane przez anna1112 Pokaż wiadomość
Spisz wszystko co chcesz zmienić, to będzie początek twojej zmiany. Udowodniono, że jak coś zapiszemy to mamy większe szanse że to wdrożymy. Zacznij od tych zasłon, a później np garderobą, ja jak mam porządek w szafie to lepiej się czuję. Życzę powodzenia.
Dzieki za pomysl
Stary 2016-09-28, 21:36   #13
Julietta_1
Raczkowanie

Dot.: Jak zmienić WSZYSTKO?- styl życia

Hey Dziewczyny

Proces trwa. Ale jeszcze nie zrobilam tego wielkiego kroku...
Zaladowania tego czego chce sie pozbyc do workow! I 'papa' rzeczy.

Musze to zrobic!!! Ciezko mi sie przelamac...
wlasnie czytam o minimalizmie...chce pojsc w tym kierunku!
Stary 2016-09-29, 09:57   #14
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Julietta_1 Pokaż wiadomość
Hey Dziewczyny

Proces trwa. Ale jeszcze nie zrobilam tego wielkiego kroku...
Zaladowania tego czego chce sie pozbyc do workow! I 'papa' rzeczy.

Musze to zrobic!!! Ciezko mi sie przelamac...
wlasnie czytam o minimalizmie...chce pojsc w tym kierunku!
Wiesz co... Czasem nie ma co myslec, tylko dzialac .

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-29, 14:07   #15
Martix_a
Przyczajenie

Wprowadzaj zmiany powoli - stwarzaj sobie cele, na przykład: w tę sobotę posprzątam półkę nad łóżkiem. Pozbądź się niepotrzebnych rzeczy (ja mam takie kryterium: jeśli nie korzystałam z rzeczy przez rok, rzecz ląduje w koszu albo wymieniam się).

Nie przytłoczy Cię ilość wyrzucanych rzeczy i łatwiej się będzie z nimi rozstać
Martix_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-29, 19:40   #16
Julietta_1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Wiesz co... Czasem nie ma co myslec, tylko dzialac .
DOKLADNIE....
Musze miec wiecej odwagi, wyrzuce to i to. I swiat sie nie zawali.

Musze sie pochwalic, ze dzis kupilam 4 bardzo ladne, nowoczesne szklanki, w bardzo korzystnej cenie wszystkie stare ida do kosza

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Martix_a Pokaż wiadomość
Wprowadzaj zmiany powoli - stwarzaj sobie cele, na przykład: w tę sobotę posprzątam półkę nad łóżkiem. Pozbądź się niepotrzebnych rzeczy (ja mam takie kryterium: jeśli nie korzystałam z rzeczy przez rok, rzecz ląduje w koszu albo wymieniam się).

Nie przytłoczy Cię ilość wyrzucanych rzeczy i łatwiej się będzie z nimi rozstać
Dzieki Kochana, dobry pomysl, ale ja juz zaczelam wszystko na raz....

Musze dac rade.... wymiane ciuchow zostawiam na sam koniec. Jak juz dom uporzadkuje.

Wkurza mnie to mam tecze w domu, wszystko kolorowe...jak pokoj dziecinny doslownie. BOZE! czuje ogromna potrzebe klasyki, stonowanych kolorow i harmonii.....

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

CALE zycie mam do poprawki....czuje sie jak motyl ktory usiluje sie wydostac z brudnego kokonu........

Musze zmienic tez PRACE- to bardzo wazne.......
I SCHUDNAC- to tez wazne.

To sa 3 ogromne zyciowe projekty. Nie mam na co czekac. Lata laca.
Teraz albo nigdy.................... ..................
Stary 2016-09-30, 12:28   #17
Martix_a
Przyczajenie

Julietta, ja na przykład nie lubię rzucać się na głęboką wodę, więc wolę zmiany wprowadzane powoli. Jeśli ty też tak masz to uporządkuj najpierw jedną rzecz, np. mieszkanie. Odmaluj je, wymień meble, rzeczy itd. W nowym miejscu inaczej się myśli, więc będzie mogła sobie spokojnie pomyśleć o nowej pracy
Martix_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-30, 15:51   #18
abiblabla
Zakorzenienie

Poza tym co ci już doradziły dziewczyny, nie wahaj się poprosić o pomoc w dekorowaniu mieszkania sąsiadkę, której dom tak bardzo ci się podobał (oczywiście po ogarnięciu rzeczy które chcesz wywalić). Nie tylko łatwiej ci będzie za to się zabrać (koleżanka ma doświadczenie gdzie szukać, kupować i jak dopasować rzeczy do siebie), ale też sprawisz jej wielki komplement i myślę że naprawdę bezinteresownie ci pomoże, jeśli czujesz się w tym zagubiona.
Stary 2016-09-30, 17:04   #19
Julietta_1
Raczkowanie

Jestescie Kochane! Dzieki serdeczne!
Mieszkanie mam bardzo male: 2 tygodnie mi to zajelo, ale prawie wszystko juz ogarnelam! zostalo tylko: ogarniecie skladziku i oddanie zbednych rzeczy. Tyle.

Teraz tylko musze to utrzymac!

Najwieksza udreka mojego zycia jest praca, boje sie ze moge tego nie wytrzymac psychiczne. Od tego weekendu szukam. Niestety mam tylko 4 dni uropu na interviews....... a chce aplikowac poza miejscem zamieszkania....
Wezme wszystko byle sie wydostac z tego miejsca i srodowiska
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości