|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
kasze, ryże, soczewice :)
Witam dziewczyny
![]() Ja znowu w kwestii odżywiania ![]() Zastanawia mnie jedno, przez początkowy okres mojej przygody ze zdrowym odżywianiem ze swoich obiadów w zasadzie wyeliminowałam makarony, ryże ziemniaki....były tylko mięsa i warzywa ![]() potem częściowo wprowadzałam, zwłaszcza odkąd 3 razy w tygodniu zaczęłam ćwiczyć ( a po małej przerwie dziś znowu wróciłam na siłownie) .. i stąd moje pytanie co dodajecie do swoich obiadów ? ja pokochałam soczewice i od dziś kasze jęczmienną, raz na czas ryż, z makaronów w zasadzie zrezygnowałam, ziemniak z rzadka, frytki i inne talarki to już wogóle .. ![]() - oczywiście w małych ilościach i bez sosów. Co sądzicie o tych produktach? a może możecie mi coś polecić ? A może w ogóle macie takie swoje sposoby na urozmaicenie obiadów ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kasze, ryże, soczewice :)
zrezygnowac calkowicie nie mozna z niczego wiec dobrze ze znowu zaczelas jesc kasze itp. co do soczewicy to oczywiscie jest bardzo zdrowa (ze wzgledu na duza ilosc bialka), makaron polecam razowy (ja sie w nim zakochalam
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Polecam ryż brązowy, jest w smaku zupełnie inny od białego i o wiele bardziej wartościowy. Z kasz najlepsza jest gryczana palona, ma wiele witamin z grupy B, dużo magnezu i innych cennych makro- i mikroelementów. Warto też używać od czasu do czasu kaszy jaglanej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
No właśnie. A z jakimiś fasolami kombinowałyście coś ? tyle ich w sklepie ostatnio widziałam że nawet nie wiedziałam którą wybrać...ryżu brązowego musze spróbować...,
zastanawia mnie tylko czemu w tym linku potrawy zalecane na szczególne okazje to oliwa z oliwek, szynka, i polędwica ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
poledwica ma sporo bialka, ta z indyka sladowe ilosci weglowodanow. jedynym minusem moze byc dla kogos ilosc tluszczu, chociaz nie jest ona az tak duza.
rzeczywisie fasolek jest bardzo duzo ![]() ![]() chetnie przeczytam o tej oliwce ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
![]() hmm ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jeszcze cos mi sie przypomnialo
![]() co do poledwic tak jak piszesz nie jest taka zla ![]() korzystam z tego samego linka ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Produkty białkowe: chudy drób - kurczęta, indyki; ryby, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja; polędwica, szynka, kiełbasa szynkowa. chude gatunki wędlin zalecane w dietach: Cielęcina,chuda wołowina i wieprzowina (schab, polędwica),mięso z piersi kurczaka i indyka, chude wędliny (polędwica sopocka, szynka z piersi kurczaka, filet z indyka) Oliwa z oliwek tłoczona na zimno z tego co wiem wskazana jest w diecie ubogiej w tłuszcze zwierzęce, jest xrodłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jej obecności lepiej wchłaniaja sie niektore witaminy, o ile nie wszystkie. tu o oliwie http://www.pk.linux.gda.pl/oliwa/oliwa7.html a tu http://zdrowezywienie.w.interia.pl/zasady.htm znajdziecie wieeel informacji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() no ale ciesze się że jednak moja intuicja mnie nie myliła ... z tego linka który przedstawiłaś wyraźnie wynika że produkty które traz zachwalasz, należy jeść rzadko ..na szczególne okazje - w 4 grupie... ( ja tak zwrot rozumiem , raz na 2, 3 tyg ... ) uważam że tabelka z pierwszego lina jest bzdurna w takim razie ![]() ![]() weryfikujmy linki które wklejamy ..
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć, ale oczywiście sery białe, jajka i inny nabiał to w zasadzie abc mojej diety, ale nawet do tej kury czasem trzeba coś dodać i urozmaicić, czasem nawet nie chodzi o to żeby bardzo nisko kcal, ale żeby zdrowe było ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
co jest sprzeczne? napisalam Ci o poledwicy z indyka i te wiadomosci sa prawie ze identyczne
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a to nie do mnie bylo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
nie zachwalam, a podaję jako źrodło bialka i produkty których się nie eliminuje-rzadko wacale nie nalezy jesć Cytat:
![]() Ja sobie wydrukowałam 6 stron, zeby wiedziec wiecej anie tylko "po łebkach" i nie widzę sprzeczności |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
suzana
![]() ela : nie chce mi się sprzeczać bo mam lepsze zajęcia, ale wd mnie informacje z pierwszego linka, kłócą się z tym co napisałaś później . Jak ma się bowiem postawienie w jednym rzędzie oliwy z oliwek, szynki i polędwicy - z popconrem i zupami w proszku do tego co napisałaś później zachwalając niewątpliwe zalety oliwy z oliwek, polędwicy właśnie i szynki .. sama wd mnie podważyłaś jej wiarygodność.. Cytat:
![]() na szczególne okazje obok popkornu i zupek z proszku ![]() pzdr
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A co do popkornu i zupek w proszku... od instruktorów fitness wiem ze jesli jestem na diecie i mam ochote na czekoladę, to mam ją zjeść (cząstkę), w przeciwnym razie organizm MOŻE domagać sie coraz bardziej, co doprowadzi do pochłonięcia całej tabliczki. Taa samo jest z popkornem. Pozdr. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ela nie rozumiesz o co mi chodzi. Nieważne.
A w temacie wątku ktoś coś doda jeszcze ? ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
To ja w temacie wątku
![]() Moim zdaniem, absolutnie nie warto rezygnować z kasz i makaronów, a różne strączkowe też jak najbardziej są godne uwagi. Ja nie jem mięsa i stąd moje ogromne do nich (strączkowych) przywiązanie, bo dostarczają trochę białka. Jasne, że nie tylko z nich trzeba to białko czerpać, bo roślinne jednak nie jest tak samo przyswajalne, jak zwierzęce (dlatego wcinam jaja i serki różne), ale jeśli chcesz je jeść nie zamiast, tylko oprócz, to na pewno wyjdą na zdrowie. Większość strączkowych jest rzeczywiście dość ciężkostrawna, dlatego nie należy jeść ich na kolację ani w dużych ilościach. Ja na bazie fasoli różnych gatunków robię mieszanki warzywne, które następnie lądują na kotletach sojowych, plastrach bakłażana, kabaczkach albo pieczonych ziemniakach. Proporcje takie: 3/4 różnych warzyw (na parze albo duszonych), 1/4 fasoli + niedużo jakiegoś sosu (jeśli lubisz sosy). Podobnie robię z kaszami (głównie gryczaną), tylko wtedy kaszy jest tak z 1/3. Z fasolek lubię też samodzielnie cieciorkę, tzn. niezupełnie samodzielnie, ale np. ze szpinakiem. Co do tej ciężkostrawności, to uważać trzeba przy jedzeniu: kończyć, zanim poczujesz uczucie sytości, bo ono (przynajmniej w moim przypadku) przychodzi dopiero kilkanaście minut po zjedzeniu strączkowych. Dlatego zdarzało mi się nieraz objeść do bólu... No i lubię bób - jako zwykłą przekąskę, nawet między posiłkami na zimno, co może nie jest zdrowe, ale za to jakie smaczne ![]() Ryżu brązowego spróbuj koniecznie, tylko pamiętaj, że on nie jest podobny w smaku do białego - ja o tym kiedyś dawno temu nie wiedziałam i myślałam, że mi się zepsuł, bo smak był taki... specyficzny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
A czy zwracacie uwagę na firmę jakiej wyroby kupujecie? Czy widzicie różnicę pomiędzy marką Lestello, Kupiec czy Sonko?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.