chcę odejść - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-04, 09:47   #1
elder
Przyczajenie

chcę odejść

...

Edytowane przez elder
Czas edycji: 2006-12-27 o 13:58
elder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 09:55   #2
Nutka
Nutka nie gryzie!

Dot.: chcę odejść

Jeżeli to prawda co napislaś,to przestań przejmować się rodzicami,nie oglądaj sie na opinie innych ludzi tylko odejdź do faceta którego kochasz. To Twoje życie i masz prawo do szczęścia i do bycia szanowana i kochaną.
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 09:59   #3
nula88
Zadomowienie

GG do nula88

Ja mogę tylko powiedzieć: Dlaczego tak późno? Dlaczego tyle czasu zwlekałaś z podjęciem tej decyzji? Rozumiem. Rodzice, inni, strach. Ale nikt nie ma prawa Cię poniżać, a co najgorsze bić!

Rodzice mówią, że dla dobra dziecka powinnaś z nim zostać. Czy dla dziecka widok ciągłych kłótni i bijatyk jest na pewno dobry? POza tym oni nie mogą decydować za Ciebie. To tylko i wyłącznie Twoje życie.

A tamten mężczyzna? To znak od BOga Zesłał CI go, żeby Ci pomógł przetrwać najcięższe chwile i pewnie to Ten. Ten, który da Ci szczeście. Życzę Ci tego

nula88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 10:09   #4
elder
Przyczajenie

Nutka, Nula88 - dziękuję za życzliwość. Tak bardoz potrzeba mi było takich słów.
Ja musiałam to wszystko komus opowiedzieć. Tak bardzo się wstydzę tego
Najbardziej boję się nie tyle samego odejścia co postępowania rozwodowego i reakcji rodziców

Edytowane przez elder
Czas edycji: 2006-12-28 o 08:11
Stary 2006-08-04, 10:12   #5
julietta13
Przyczajenie

Witaj.Musisz odejść jak najszybciej.Ratuj się!To XXI wiek i nie można dać się zniewolić.Wiem, że łatwo mi mówić. Ale Ty musisz być zdrową i szczęśliwą matką dla swojego dziecka!Jestem z Tobą.
julietta13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 10:17   #6
nula88
Zadomowienie

GG do nula88

Cytat:
Napisane przez elder
Najbardziej boję się nie tyle samego odejścia co postępowania rozwodowego i reakcji rodziców (oni są zdolni do wszystkiego).
Pokaż, że Ty też

Stary 2006-08-04, 10:18   #7
k_rubia
Rozeznanie

ale czego tu sie wstydzić?????? jeżeli już mówisz o wstydzie...wstyd by mi było przed samą sobą, ze jako kobieta dorosła, inteligentna, wykształcona, potrafiąca się utrzymać i MAJACA PRAWO DO SZCZĘŚCIA tak długo trwam w matni i koszmarze jakim jest to małżeństwo.... Teraz żyjesz dla dziecka i przede wszystkim dla siebie, nie dla rodziców, głupawych sąsiadów, dla których rozwód to hańba a już z pewnością nie dla niego-"potwora"....przepras zam, ze tak pisze ale to było moje pierwsze skojarzenie po Twoim opisie...Jest ktoś, kto Cię kocha, wspiera i jest mimo wszystko oparciem, nie zastanawiaj sie więc długo nad decyzją o rozstaniu ( choć wiem , ze to nie jest łatwe )....pomyśl też o dziecku, które z pewnością będzie pamiętac traumę, którą teraz masz w swoim zaciszu....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-04, 10:22   #8
elder
Przyczajenie

...

Edytowane przez elder
Stary 2006-08-04, 10:23   #9
anew
Raczkowanie

Witam Ciebie elder,
To chyba nie najlepsze miejsce na takie listy. Na poczatek udałabym się się do psychologa.
Jeżeli Twój mąż rzeczywiście tak ciebie dręczy, to wiedz, że jest to karalne. Zmuszanie do seksu, bicie a nawet przemoc psychiczna. Możesz to zgłośic na policję. Ale to oznacza rozpad małżeństwa. A może on to robi, bo się boi, że Ciebie straci?
Za nowym związkiem z przyjacielem, jestem na NIE! Najlepiej daleko to zostawic za sobą. Przyjaciel będzie to tylko rozdrapywał. Nie zostawiaj sprawy niedokończonej. Powiedzieć mężowi, że musisz odpocząć, przemyslec jego zachowanie i WYMIENIĆ dokładnie czyny...będzie trudno, ale polecam. Wyjedż na tydzień-jak masz za co. Powiedz tez rodzicom o zachowaniu męża. Skoro ich tak bulwersuje Twój kolor włosów, to powiedz im coś naprawdę "MOCNEGO" i poproś io pomoc. TAK O POMOC. Opowiedz o swoich lękach. Pamiętaj, że nie mogą Ciebie oni szantażować psychicznie, swoją śmiercią, złym zdrowiem itp. Ty możesz powiedzieć to samo!
Mogę Tobie dać kilka numerów-jak jesteś z W-wy lub okolic miejsc, gdzie moga Ci udzielić pomocy. Nie mówię tu o domach dla samotnych matek, ani o poradniach rodzinnych!!
Tymczasem trzymaj się mocno. A miłośc do przyjaciela to ucieczka od problemów. Pewnie teraz koloryzujesz waszą miłość. Zastanów się nad tym.
anew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 10:24   #10
nula88
Zadomowienie

GG do nula88

Najważniejsze, że podjęłaś już decyzję. Dasz radę, zobaczysz

Nawet nie zdajesz sobie pewnie sprawy z tego jaka jesteś silna. Skoro wytrzymałaś z takim tyranem przez tyle czasu, to teraz miałabyś nie dac rady? Poza tym on zawsze będzie obok

Stary 2006-08-04, 10:27   #11
nula88
Zadomowienie

GG do nula88

anew ale jeśli masz do wyboru pomoc psychologa albo przyjaciela to kogo byś wybrała? Jej potrzebny jest teraz ktoś u boku. Sama może sobie nie poradzić. Tzn pewnie poradziłaby sobie, ale zawsze jest ta świadomość, że ktoś jest blisko...

Stary 2006-08-04, 10:29   #12
elder
Przyczajenie

...

Edytowane przez elder
Stary 2006-08-04, 10:37   #13
Fronka
Raczkowanie

elder uciekaj z tego piekła jak najszybciej. Wiem że to nie będzie łatwe, ale to najlepsze co możesz zrobić. Masz prawo do szczęścia jak każdy człowiek. Gadanie rodziców o potępienieu do mnie nie przemawia - masz być z człowiekim który Cię bije, poniża, szykanuje bo mu przysięgałaś przed Bogiem? A on? przecież też Ci przysięgał - miłość. Wątpię, żeby Bóg chciał, żebyś "nosiła swój krzyż godnie". Bóg chciałby, żebyś była szczęśliwa. To ludzie wszystko przeinaczają i wymyslają te wszystkie zakazy i nakazy w imię wiary i Boga.
Twoi rodzice twierdzą, że nie przeżyją takiego wstydu. Ale mogą spokojnie żyć ze świadomością co ten potwór robi ich jedynej córce? Bzdura. Gdzie tu miłość i troska? Ważniejsze jest dla nich dobre imię rodziny, na dodatek źle pojmowane niż szczęście własnej córki. W takim wypadku absolutnie nie powinnaś przejmować się ich reakcją tylko walczyć o swoje szczęście i spokój. I to nie będzie brak szacunku. Brakiem szacunku to oni się wykazują w stosunku do ciebie i Twojego życia.
Stary 2006-08-04, 10:39   #14
moniska
Zakorzenienie

GG do moniska

Cytat:
Napisane przez elder
Ale czy ja mam prawo do szczęscia, po tym jak odejdę od męża i okażę taki brak szacunku rodzicom.
Nie pytaj czy masz prawo do szczescia bo kazdy je ma i powinien byc szczesliwy w kazdym momencie swojego zycia niestety zycie plata rozne figle i bywa tak jak wlasnie opisalas. Mysle ze nie jest jeszcze za pozno zebys wyprostowała swoje zycie byla doceniana przez mezczyzne (nawet gdy nie jest to twoj maz) mysle ze nie masz za co sie obwiniac a twoich rodzicow troch nie rozumiem jak mozna pozwolic by wlasne dziecko tak cierpiało - nie skomentuje tego bo to twoi rodzice i ja nie mam prawa ich oceniac (zwlaszcza ze ich nie znam)
Decyzje i tak musisz podjac sama nikt nie moze nakazywac ci co masz robic, ale ja ci powiem tyle kieruj sie sercem a przede wszystkim dobrem dziecka i odszukaj swoje szczescie...powodzenia trzymam kciuki

To,
jak ja widzę świat
i jak go opisuję,
niekoniecznie pokrywa się z tym,
jak go widzą inni

Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie

moniska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 10:54   #15
AaniaA
Zakorzenienie

elder ja radze tak jak wiekszosc dziewczyn - uciekaj od swojego meza . pisalas, ze jestes w stanie poradzic sobie sama pod wzgledem finansowym - i bardzo dobrze - zatem nie ma co sie zastanawiac.

co do rodzicow - to nie ich zycie, a Twoje, a te ich szantaze, itd. sa koszmarne. wstyd - tylko o to sie boja, bo przeciez jak to bedzie wygladac w oczach innych, corka rozwodka!!!!!!!!! nie mysla o Tobie tylko o sobie. co do tego, ze nie przezyja jak sie rozwiedziesz - oczywiscie, ze przezyja . to, ze odwroca sie od Ciebie po tych zdarzeniach - z tego co pisalas wynika, ze nie moglas i tak na nich liczyc, wiec nie ma co sie zastanawiac.

no, a teraz co do meza - podziwiam Ciebie elder, ze tak dlugo to wytrzymujesz (to katowanie, meczenie psychicznie) . przeciez kazdy czlowiek zasluguje na godne zycie, a nie na meke. jesli znowu dojdzie do takich sytuacji to ja od razu zglosilabym to na policje i zrobila obdukcje. i wtedy to juz nie bedzie odwrotu, zacznie sie...
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 11:03   #16
AaniaA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fronka
Gadanie rodziców o potępienieu do mnie nie przemawia - masz być z człowiekim który Cię bije, poniża, szykanuje bo mu przysięgałaś przed Bogiem? A on? przecież też Ci przysięgał - miłość. Wątpię, żeby Bóg chciał, żebyś "nosiła swój krzyż godnie". Bóg chciałby, żebyś była szczęśliwa. To ludzie wszystko przeinaczają i wymyslają te wszystkie zakazy i nakazy w imię wiary i Boga.
rodzice elder tego nie zrozumieja. nie jest wazne, czy facet pije, bije, ale jest mezem i ojcem i nalezy siedziec w tym bagnie pomimo wszystko . moi rodzice sa tacy sami jak rodzice elder.

elder wspolczuje Ci tym samym jeszcze bardziej, gdyz tez jestem mezatka od prawie 4 lat i mam synka trzyletniego. i dlatego nie wyobrazam sobie takiego zycia, jakie Ty masz . powinnas byc szczesliwa, cieszyc sie zyciem, a nie meczyc sie. akurat tak sie zdarzylo, ze Twoj maz to nie ten czlowiek, z ktorym byc powinnas. a to, ze masz z nim slub nie upowaznia go do takiego traktowania, a Ciebie do bycia z nim. w przysiedze malzenskiej mowa jest o tym, ze trzeba byc z ta druga osoba na dobre i na zle oraz, ze sie nie opusci tej osoby az do smierci. no, ale jesli ten ktos zachowuje sie jak potwor, kat to nie ma o czym mowic .
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 11:04   #17
agunia37
Rozeznanie

witam Cie !
Zostaw go, Twoje zycie jest najwazniejsze.. Nie ogladaj sie na rodzicow, cokolwiek
bys zrobila i tak bedzie zle, wiem to z autopsji.
J a po 8 latach, zostawilam tez czlowieka, awantury, krzyki , na szczescie bez bicia-bo to dla mnie pierwszy grunt do odejscia.
Dalam mu szanse, jestem z Nim, juz 2 lata, owszem sa tez trudne dni, jak to
w zyciu bywa, ale on wie, ze nie dostanie nigdy drugiej szansy...
agunia37 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 11:04   #18
olale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elder
...
Policja owszem możę pomóc. ale mój mąż pierwsze co robi kiedy "zaczyna" to odbiera mi telefon, wyłącza stacjonarny - na wszelki wypadek. Poza tym policja potrzebuje dowodów a on wie jak mnie skrzywdzić,żeby tych dowodów nie było.
.
A dyktafon? Ja na Twoim miejscu bym sie z nim nie rozstawała, a po ewentualnym uderzeniu, którego na tasmie nie słychać, pytałabym głosno: dlaczego mnie uderzyłeś?? Nie widzisz że dziecko patrzy na to co robisz? No cos w tym stylu.
Lepszego dowodu chyba nie trzeba.....
olale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 11:20   #19
elder
Przyczajenie

Dziękuję Wam za wszystko.
TEraz muszę znikać.
Najprawdopodobniej nie będę pisać do końca przyszłego tygodnia.
Pozdrawiam Was i jeszcze raz dziękuje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-04, 11:22   #20
Fronka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AaniaA
rodzice elder tego nie zrozumieja. nie jest wazne, czy facet pije, bije, ale jest mezem i ojcem i nalezy siedziec w tym bagnie pomimo wszystko . moi rodzice sa tacy sami jak rodzice elder
W takim razie wpółczuje Wam dziewczyny Rodzice powinni wspierać swoje dzieci i im pomagać, a nie tylko ustawiać po swojemu i wymagać posłuszeństwa we wszytkim. I tak jak napisała AaniaA skoro i tak nie możesz na nich liczyć, to nie oglądaj się na nich. Wiem, że to rodzice więc to nie jest łatwe. Ale trzeba spróbować.
Stary 2006-08-04, 11:59   #21
anew
Raczkowanie

Elder, to przykre, że nie masz wsparcia w rodzinie. A przyjaciel? Co on zrobił? Jak Ci pomaga? Czy jakoś zareagował, jak widział Twoje łzy? Czy się nie ujawnia?
A, i jeszcze jedno. Czy zrobilaś kiedyś badanie u lekarza, tak, żeby mieć zaświadczenie o pobiciu czy gwałcie (w małżeństwie)? To by Ci pomogło. z pewnością jest to bardzo upokarzające, ale miałabyś na tego tyrana-męża dowód. Dowód nie do przebicia podczas sprawy rozwodowej.
anew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 12:11   #22
dariaf
Przyczajenie

Elder, dyktafon przede wszystkim. Tak jak pisałaś musisz sie technicznie przygotować. Nie zapominaj o dowodach, żebyś nie miała problemów z rozwodem i orzeczeniem o winie. Istnieje też obdukcja, ale możesz ją uzyskać dopiero jeśli uszkodzenia ciała są powyżej 7 dni (chory przepis). Również możesz odwiedzić dzielnicowego (najlepiej pokazywać siniaki), jego obowiązkiem jest sporządzenie protokołu a to Ci sie przyda. Musisz być twarda i wytrwała jeśli chcesz byc w przyszłości szczęśliwa.
dariaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 12:14   #23
k_rubia
Rozeznanie

tyle tylko, ze rozwód z orzekaniem o winie to chyba gorsza męka, niz ta, którą teraz elder przezywa.....
Stary 2006-08-04, 12:22   #24
dariaf
Przyczajenie

K_rubia zgadzam sie z Tobą, ale lepiej być przygotowaną na wszystko. Wiadomo lepiej i szybcie bez orzekania o winie. Z tego co pisała elder mąż może jej robić problemy.
dariaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 12:27   #25
~katie~
Raczkowanie

GG do ~katie~

prawda jest taka, że musisz patrzeć przede wszystkim na swoje i dziecka szczeście...jeżeli będziesz wiecznie znerwicowaną i bojąca się życia mamą to odbije się na Twoim dzieciatku. Może nie teraz, bo dziecko pewnie zajmnie sie zabawą...ale uwierz mi, wiem z doświadczenia, że stresy z dzieciństwa wychodzą w najmniej odpowiednich momentach i nic na nie nie możęsz poradzić. Krzyczysz, krzyczysz, krzyczysz...a później płaczesz, że nakrzyczałaś...bo przecież wcale nie chciałaś. Także uciekaj od męża, daj szanse rozwijać się nowej miłości i daj szansę dziecku na normalne, beztroskie, spokojne życie-niech bąbel na to nie patrzy.
A mąż niech znajdzie sobie godna siebie przeciwniczkę, są kobiety, które lubią taki styl życia.
pozdrawiam i ściskam Ciebie i malucha

zapraszam do mojej galerii
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101999
~katie~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 12:34   #26
k_rubia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dariaf
K_rubia zgadzam sie z Tobą, ale lepiej być przygotowaną na wszystko. Wiadomo lepiej i szybcie bez orzekania o winie. Z tego co pisała elder mąż może jej robić problemy.
No właśnie, przy tego typu rozwodzie najczęściej wywleka się najgorsze brudy pod słońcem....a jak widać Jej ślubny i tak ma skłonności masochistycznego tyrana....aż boje się pomyśleć co byłoby w sadzie......
Stary 2006-08-04, 19:46   #27
aga378
Raczkowanie

Oj Nutko, Nutko, wiem ,że tu bywają prowokacje, ale może zdziwiłabyś się wiedząc jak dużo kobiet jest w takiej lub podobnej sytuacji. Gdzieś kiedyś czytałam, że co 5 kobieta jest bita, tylko nie przyznają się do tego, bo sie wstydzą po prostu. Ja wierzę elder. Napisała tu , bo po prostu nie miałą sie do kogo zwrócić.
Elder, jesteś młoda , życie przed Tobą, musisz zebrać się w sobie i zakończyć to definitywnie. Będzie ciężko, ale jak będzie już po wszystkim nie pożałujesz tego kroku.
Pozdrawiam
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 20:26   #28
Nutka
Nutka nie gryzie!

Cytat:
Napisane przez aga378
Oj Nutko, Nutko, wiem ,że tu bywają prowokacje, ale może zdziwiłabyś się wiedząc jak dużo kobiet jest w takiej lub podobnej sytuacji. Gdzieś kiedyś czytałam, że co 5 kobieta jest bita, tylko nie przyznają się do tego, bo sie wstydzą po prostu. Ja wierzę elder. Napisała tu , bo po prostu nie miałą sie do kogo zwrócić.
Elder, jesteś młoda , życie przed Tobą, musisz zebrać się w sobie i zakończyć to definitywnie. Będzie ciężko, ale jak będzie już po wszystkim nie pożałujesz tego kroku.
Pozdrawiam
aga nie bardzo rozumie o co Ci chodzi??? Co mi zarzucasz?? Prosze czytaj ze zrozumieniem..
Stary 2006-08-04, 20:33   #29
aga378
Raczkowanie

Ja Ci Nutko nic absolutnie nie zarzucam, ale odniosłam wrażenie , że nie dowierzasz autorce postu. Poprzez swoją wypowiedź chciałam tylko zaznaczyć, że takich przypadków jest na prawdę bardzo dużo, i niestety znam to ze swego najbliższego otoczenia, więc jest to dla mnie jak najbardziej prawdopodobny przypadek.
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 21:13   #30
Nutka
Nutka nie gryzie!

Mylisz sie,wierzę autorce wątku i z calego serca życze jej odwagi aby rozpoczeła nowe zycie u boku kochanego mężczyzny..
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości