|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Perfumy, czy "perfumy" (kwestia nazewnictwa ;-)).
Witajcie
![]() przeczytałem cały burzliwy wątek na temat podróbek perfum i rzuciło mi się w oczy rozróżnienie, które wiele z pań stosuje, na perfumy i "perfumy" (markowe - perfumy i podróbki, zamienniki "inspirowane", "podobne do" etc. - "perfumy"). Pomijając fakt, że potocznie wszystko, co pachnie i służy do psikania się, poza dezodorantem, nazywa się perfumami, zastanawia mnie, czy ma on jakiekolwiek podstawy. Większość z zapachów, które kupujemy i używamy to są wody toaletowe (EDT) albo wody perfumowane (EDP) mające odpowiednio 5-10% (EDT) lub 10-15% (EDP) zawartości olejków zapachowych podczas gdy faktyczne perfumy mają około 15-20% zawartości olejków zapachowych i są jeszcze droższe niż EDT, czy EDP (np. taki perfum, nie EDT, czy EDP, Chanel Allure kosztuje około 300 zł za marne 7,5 ml). Wychodziłoby więc na to, że nawet markowe produkty nie zawsze (przeważnie) nie są perfumami sensu stricto. ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Szef ds. Wymianek
|
Dot.: Perfumy, czy "perfumy" (kwestia nazewnictwa ;-)).
Panie Crowley, Hameryki Pan nie odkryl
![]() toc juz sie tak u nas utarlo, ze mianem "perfum" obdarowujemy i wode perfumowana, i toaletowa, a i w sumie kolonska tez. o podrobkach perfum mowimy zas nie inaczej jak podrobki ![]() zeby podkreslic, ze chodzi o perfumy sensu stricto, wystarczy napisac "czyste perfumy" ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67734
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
MrCrowley: To jest czepianie się "slangu" umownego jaki tu panuje na perfumach. Zanim wyskoczy się jak filip z konopi, może warto by było choć trochę się "środowisku" przyjrzeć. Chanel nie jest tu dobrym punktem odniesienia co do kosztów perfum jest to akurat mocno "chory" przykład wyceniania ekstraktów (tak ekstraktu, tu na wizażu na czyste perfumy używamy określenia ekstrakt). I jak już chce się poruszać tematy nazewnictwa to dobrze by było znać jego poprawną polska wersję. ![]()
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2010-10-29 o 14:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Przyczajenie
|
Wiem, Kolumbem nie jestem i chyba nawet nie chciałbym być.
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() a jak sie juz wchodzi miedzy wrony, nalezaloby krakac jak i ony ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:34.