Dobra odżywka do włosów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2002-07-06, 20:54   #1
Evoonya
Raczkowanie

GG do Evoonya

intensywna odżywka do włosów - jaka?

Kochane Kobitki! Szukam dobrej odżywki/balsamu/serum na zniszczone i przesuszone, szczególnie w dolnych partiach, farbowane kudełki. Najlepiej coś lekkiego, nie obciążającego włosów (mam tłuste u nasady), ale bardzo skutecznego; cena nie gra roli. Patrzyłam na KW, ale tam niezbyt wiele pozycji, a jeśli już mam uwierzyć w kilka gwiazdek, to raczej nie w przypadku jednej czy dwóch opinii, tylko co najmniej kilkunastu [img]icons/icon12.gif[/img] Będę wdzięczna za rady. [img]icons/icon7.gif[/img]
Evoonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-07-06, 21:15   #2
guest
Zakorzenienie

Re: intensywna odżywka do włosów - jaka?

Dobra jest Regeneracyjna maseczka AVON, ostatnio używam(kupiła mi moja fryzjerka w sklepie z art.fryzj.)profesjonalną odżywkę Crema Regenerate Allo'Olio Di Cocco(Krem regenujący do włosów z olejkiem kokosowym)-jest świetna,włosy są miękkie,błyszczące,łatwo się rozczesują,a od kilku lat regularnie je farbuję.Kosztuje niewiele jak na objętość 500ml.
guest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-07-07, 07:49   #3
guest
Zakorzenienie

Jeśli cena nie gra roli, to jednak Kerastase - ale pokaż kudełki fryzjerce - konsultantce (polecam tez stronkę w Internecie).
Dla mnie rewelacją są odżywki Ekinos Research włoskiej firmy Intercosmo (w dobrych sklepach kosmetycznych) - używam dwufazowej bez spłukiwania (spray) - doskonałość (nie mogę zgłosić do KW, bo nie ma zdjęcia, chyba sfotografuję mój flakon);
poza tym Gliss-Kur_do włosów suchych zniszczonych jest bardziej niż OK. (pisałam juz o tym, kuknij we wcześniejszych postach) [img]icons/icon7.gif[/img]
życzę pięknych kudełków !! [img]icons/icon40.gif[/img]
Stary 2002-07-07, 11:03   #4
guest
Zakorzenienie

maga, mogłabyś podać mi adres internetowy Keraste? A chodzisz do ich salonu?
Stary 2002-07-07, 11:28   #5
Evoonya
Raczkowanie

GG do Evoonya

Kerastase to nie jest sieć salonów tylko ekskluzywne kosmetyki do pielęgnacji włosów L'Oreal, sprzedawane u najlepszych fryzjerów (szczególnie w sieciach francuskich). Sporo informacji jest na stronie Jean-Claude Biguine: www.jcb.com.pl. Kerastase ma doskonałą opinię; sama nie musiałam jeszcze stosować tak intensywnej pielęgnacji - mam grube mocne włosy - ale po ostatnich eksperymentach z farbowaniem chyba spróbuję. [img]icons/icon7.gif[/img]
Evoonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-07-07, 11:47   #6
guest
Zakorzenienie

Oczywiście, ale nie wiem czy słyszałaś o tym, że w Warszawie jest ich salon firmowy. W Urodzie był dość obszerny artykuł na ten temat.
Stary 2002-07-07, 13:11   #7
guest
Zakorzenienie

Tak jak pisały dziewczyny, produkty Kerastase dostępne są w salonach firmowych L'Oreal - najlepiej jest poszukać taki, w których szkoli się fryzjerów (ja korzystam w Katowicach).
Serwis internetowy Kerastase : www.kerastase.com [img]icons/icon7.gif[/img]
(zaraz zgłoszę do linkowni, może Zło się zlituje i umieści [img]icons/icon12.gif[/img]
Ja korzystałam już z kilku produktów Kerastase - wszystkie są świetne, ale ponieważ dobierać je trzeba indywidualnie do rodzaju i stanu włosków, nie chcę Ci nic polecać - powiem tylko, że na moje kudełki, które się mocno przesuszyły w wyniku zbyt częstego rozjaśniania pasemkami (są grube), szczególnie fajnie działa ampułka intensywnie regenerujaca Aquaoleum i nowa seria Oleorelax.
Ale polecam też Gliss-Kur - wg mnie przewaga Kerastase nad tymi produktami polega głównie na tym, że efekety są widoczne bardzo szybko - po 1 - 2 zastosowaniach, Gliss-Kur działa nieco mniej radykalnie [img]icons/icon12.gif[/img].

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2002-07-11, 11:39   #8
Mgiełka
Rozeznanie

GG do Mgiełka

Z całego serca polecam Kerastase!!!! Fryzjerka tylko spojrzała na moje włosy, poleciła mi odżywkę (zgłoszona i oceniona w KW) i moje włosy w końcu odżyły! A myślałam, że już nic im nie pomoże.
Mgiełka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-08-23, 12:16   #9
ewela
Przyczajenie

Sama mam rozjaśniane włosy więc wiem co to za problem.Mogę ci polecić maskę do włosów z Avonu albo odżywkę do farbowanych Timotei.Pozdrawiam.Ewela.
ewela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-09-01, 10:29   #10
guest
Zakorzenienie

Co na zniszczone włosy???

Mam bardzo zniszczone końcówki włosów i nie wim co mam zrobić żeby to sie zmieniło... Na początek pójde do fryzjera i obetne włosy oczywiście tylko te zniszczone końce [img]icons/icon7.gif[/img] Co dalej??? Używam włosa w płynie. Nie wiem co mam jeszcze robić? Czy jerst różnica między suszarką z ciepłym i zimnym powietrzem??? Czy któraś z was suszy włosy zimnym powietrzem??? Słyszałam że od zimnego powietrza tak sie nie niszczą włosy. Pomóżcie
Stary 2002-09-01, 10:45   #11
systematica
Wtajemniczenie

Re: Co na zniszczone włosy???

Cześć Agusiu [img]icons/icon7.gif[/img]
pewnie że jest różnica jakim powietrzem suszysz - ja w ogóle nie używałam suszarki gdy miałam długie włosy - wtedy były najzdrowsze. Jezeli musisz używac suszarki - spróbuj dobrać sobie odżywkę, która uodparnia włosy przed działaniem suszarki, albo wręcz aktywuje się pod jego wpływem. Nie polecę Ci konkretnej, bo kosmetyki do włosów trzeba naprawdę indywidualnie sobie dobrać i wypróbować. Jeśli przejrzysz KW i stare posty na forum - znajdziesz wiele podpowiedzi - temat "suche" lub "zniszczone" włosy powracał już wielokrotnie.
powodzenia
Stary 2002-09-02, 11:05   #12
guest
Zakorzenienie

prawda jest taka ,ze jesli wlosy sa naprawde b. zniszczone to niestety trzeba sciac.odzywki i mseczki z proteinami i wygladzajacymi luske kwasamiowocowymi trzeba uzywac po kazdym myciu.bardzo polecam odzywki w sprayu,bo nie obciazaja wlosow,a chronia i odzywiaja.pa,pa
Stary 2002-09-04, 15:11   #13
Kanina
Przyczajenie

GG do Kanina

Hej Mam bardzo suche włosy, używam wielu odżywek. Jeśli chodzi o kupne to mogę polecić maseczkę Nivea do włosów suchych, jest naprawdę super. Kiedyś w gazecie znalazłam przepis na domową maseczkę, wypróbowałam i faktycznie- moje włosy nigdy nie wyglądały tak zdrowo... 1 kefir, banan, 1 żółtko, łyżeczka miodu- miksujesz, lekko podgrzewasz, nakładasz na włosy i obwiązujesz głowe folią, trzeba tak wytrzymać przynajmniej 30minut... Pózniej trzeba umyć włosy kilkakrotnie szamponem. No i już tylko pozostaje Ci pozbyć się banana z włosów, trochę ciężko schodzi, ale u mnie efekt był niesamowity. No i jeszcze jedna rada, zawsze po spłukaniu szamponu/odżywki dosyć długo polewam je zimną (jak najzimniejszą) wodą. Włosy nabierają blasku!!! Powodzenia [img]icons/icon7.gif[/img]
Kanina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-09-04, 18:52   #14
guest
Zakorzenienie

Ja serdecznie plecam kompres z żółtek i oliwy z oliwek.Maseczka ma przypominać w konsystencji trochę majonez.Nakładasz na włosy+czepek foliowy+recznik i moczysz się w aromatycznej kompieli.Niestety głowę trzeba myć kilkakrotnie,ale włosy są naprawde miękkie.
Stary 2002-09-04, 18:52   #15
guest
Zakorzenienie

Ja serdecznie plecam kompres z żółtek i oliwy z oliwek.Maseczka ma przypominać w konsystencji trochę majonez.Nakładasz na włosy+czepek foliowy+recznik i moczysz się w aromatycznej kompieli.Niestety głowę trzeba myć kilkakrotnie,ale włosy są naprawde miękkie.
Stary 2002-09-04, 19:01   #16
guest
Zakorzenienie

Przepraszam za "kompieli".Sama nie mogłam odczytać co napisałam.To juz chyba wtórny analfabetyzm.
Stary 2002-09-06, 10:39   #17
guest
Zakorzenienie

Calkiem dobrym sposobem na zniszczone wlosy jest wcieranie w ich konce zwylkego tlustego kremu, np. NIVEA. Albo olejek rycynowy. Pól godziny przed myciem wlosów. Ja równiez mam zniszczone koncówki, nie susze wlosów w ogóle suszarka i to tez pomaga. Od czasu jak uzywam wyzej wymienionego sposobu (przed kazdym myciem), kondycja moich wlosów poprawila sie. I jeszcze cos. Jesli masz dlugie wlosy.Jak myjesz wlosy, to myj je tylko przy glowie, a piana ktora po nich splywa podczas plukania musi wystarczyc do ich oczyszczenia.
Stary 2002-09-10, 11:31   #18
Monikaaleksandra
Raczkowanie

Na włosy - brak chemii

Kochane Dziecko
Moja fryzjerka mówi: najlepiej zostawić włosy w świętym spokoju. Ma całkowitą rację. Włos to struktura martwa - nie można do "odżywić" - jak można odżywiać coś martwego? Pomóc można tylko cebulkom - tylko od wewnątrz - to, co jemy widać na naszej skórze, włosach, paznokciach.
Kosmetyki to chemia - ze skórą jakoś mogą współdziałać, ale z czymś matrwym raczej nie. Papranie włosów chemią - jakimiś włosami w płynie, lakierami, żelami tylko je osłabia. Włosów nie powinno się farbować chemicznie - tylko ziołami, np. henna.
Nie wolno suszyć włosów suszarką- ja wyrzuciłam suszarkę 10 lat temu.
Włosy najlepiej myć żółtkami jajek zmieszanymi z popiołem, jeżeli nie możesz go zdobyć, to wystaczą najtańsze szampony ziołowe (3 zioła itp.), które mają najmniej chemii.
Nie wierz we wszystkie reklamy, producenci tych specyfików muszą z czegoś żyć.
ja mam włosy prawie do kolan i szampony oglądam tylko w sklepie.
Życzę powodzenia.
Monikaaleksandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-09-10, 15:01   #19
Halszka
Rozeznanie

GG do Halszka
Re: Na włosy - brak chemii

Myć żółtkami z popiołem??? Najtańsze ziołowe szampony??? Moje włosy wyglądałyby jak siano! Od kilku lat regularnie ( co 3-4tyg.) farbuję włosy (chemicznymi farbami) na jasny blond. Gdybym nie używała sklepowych odżywek (tych droższych) tylko najtańszych ziołowych nie mogłabym spojrzeć w lustro. Na szczęście mam dośc długie, ładne, zadbane włosy - nie są zniszczone ani przesuszone. Dlatego nie zgodzę się, że chemiczne farby czy odżywki niszczą włosy. Przy odpowiedniej pielęgnacji włosy wygladają po nich znakomicie!
Halszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-09-10, 15:58   #20
guest
Zakorzenienie

Jestem za odżywakami i szmponami ze sklepu! NIe wyobrażam sobie moich włosów po umyciu żóltkami. Mozna ewentualnie sie w to pobawić co jakiś czas, ale słyszałam szereg opinii specjalistów, że robione domowym sposobem specyfiki duzo cześciej uczulają! Niestety większośc składników odbudowujących włos nie da sie otrzymać domowym sposobem!
Stary 2002-09-11, 09:03   #21
Mgiełka
Rozeznanie

GG do Mgiełka

Mam długie włosy, których nigdy nie farbowałam. Ale już sam fakt, że są do pośladków sprawia, iż zdążyły się trochę zniszczyć. Nie rozdwajają mi się końcówki, bo bardzo regularnie je podcinam (od wielu lat mam taką samą długość włosów). Moje włosy mają dobre i złe lata, sezony. Czasem wyglądają rewelacyjnie bez specjalnych zabiegów, czasem tak się plączą, że przez godzinę ich nie mogę rozczesać. W takich chwilach zawsze rzucam się je ratować. Żółtka już też "przerobiłam". Dla mnie to było nieciekawe rozwiązanie. Miałam wrażenie nieumytych włosów (choć znam osoby, które myją jajkiem włosy i jest OK, nie wiem jak to robią). A jeszcze zabawniej było, gdy mój prysznic zrobił mi kawał i "rzucił" troszkę cieplejszą wodę (jakoś mi kiepsko miesza zimną z ciepłą i dostaję falami - raz cieplejszą, raz zimną). Domyślacie się co się stało? Miałam na głowie jajecznicę. Dodajcie do tego sobie długość moich włosów, fakt że się bardzo plączą (jajko ich nie zregenerowało) i... 2,5 godziny rozczesywania. Mogłabym myć głowę jajkami tylko w przypadku gdyby rozczesywanie włosów było moim hobby. No, jeszcze gdyby mi ktoś za to dużo płacił (znacie kogoś takiego [img]icons/icon7.gif[/img] ?).
Dla mnie do tej pory najwspanialszą odżywką była Kerastase. Cały czas szukam tańszego odpowiednika, bo 150 ml (kosztuje 75 zł) mam na 4 umycia głowy. Troszkę drogo to wychodzi... Ale jak działa! Jeśli naprawdę szukasz odżywki-cud - polecam z całego serca! Włosy są błyszczące, miękkie i WCALE się nie plączą (rozczesywanie zajmuje minutę, pół).
Mgiełka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-30, 19:13   #22
Majchrowicz
Raczkowanie

GG do Majchrowicz
odżywka do włosów

Mam naturalnie ciemnobrązowe półdługie gęste włosy. Skórę głowy oceniam jako tłustą, końcówki suche -dość typowy problem. Zrobiłam sobie bardzo jasne pasemka, co zdecydowanie wpłynęło na poprawę mojego wyglądu, jeśli chodzi o stronę kolorystyczną. Jednak wyczuwam, że to osłabiło moje włosy. Z każdym myciem tracą połysk, że nie wspomnę już o efektach modelowania. Używam takiej kuracji Fructis (taka zielona kulka z dozownikiem), ale nie daje to widocznych efektów. Jak opowiedziałam o tym fryzjerce, ona powiedziała: "(...)Nawet niezbyt droga odżywka do spłukiwania jest dużo lepsza o tych bez spłukiwania". Trochę mnie to zdziwiło i postanowiłam zasięgnąć fachowej porady tu, na forum. Tym bardziej, że często czyta się że, na lato nawet lepiej używać takich produktów co by „oklejały włosy”, jednocześnie je chroniąc.
Dodam jeszcze że planuję zachować ten kolor na dłużej, co znaczy, że chciałabym później dalej rozjaśniać odrosty.
Trochę się boję, że po 2 miesiącach dojdę do wniosku, że trzeba je obciąć, od połowy są już „zupełnie martwe”.
A tak chciałam być długowłosą blondynką...
Majchrowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-05, 22:16   #23
Majchrowicz
Raczkowanie

GG do Majchrowicz
Re: odżywka do włosów

I co, nikt mi nie chce odpowiedzieć??
Majchrowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-05, 22:19   #24
sarimatha
Rozeznanie

GG do sarimatha Wyślij wiadomość przez Yahoo do sarimatha

kochana polecam odżywke ziaji zdecydoiwanie tę z proteinami ryżu i lnem i d-pantheolem.Mój faworyt a twoje włoski odzyskają wigor.Aha pachnie grejfrutem i sie go nie spłukuje
sarimatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-05, 22:25   #25
Iwonalodz
Zakorzenienie

Wiesz co może poczytaj sobie w KW o wszystkich odżywkach i produktach do stylizacji włosów
Poza tym może powinnaś latem uzywać coś z serii letnich do włosów, tzw. serii słonecznej, one mają filtry i włoski tak nie są narażone na promienie słoneczne i kolorki nie bledną tak szybko

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-06, 07:20   #26
lejka
Zakorzenienie

sarimatha napisał(a):
> kochana polecam odżywke ziaji zdecydoiwanie tę z proteinami ryżu i lnem i d-pantheolem.Mój faworyt a twoje włoski odzyskają wigor.Aha pachnie grejfrutem i sie go nie spłukuje

No to dalek oceniać na KW!

Ja też kooocham tę odżywkę, nie prezetłuszcza, a moje włoski same tak pięknie się po niej układają...
lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-09, 21:49   #27
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

Witam Małgosiu!
skoro wyczuwasz osłabienie twoich włosów po zabiegu, to znaczy że środek, który użyto był mocny., pamiętaj żeby fryzjerka robiac Ci odrost,nie przeciągała produktu na włosy już rozjaśnione.A teraz o odżywkach-profesjonalne firmy fryzjerskie posiadają bogatą ofertę odżywek, masek itd.Możesz dobrać głęboko nawilżajacą odżywke bez splukiwania do czestego używania,serum na końce do włosów dlugich, które nakłada sie na włosy już wysuszone,i raz w tygodniu użyc maski regenerujacej.A do tego kompletu musi byC szampon głeboko nawilżajacy.Kazde włosy wymagają pielegnacji,a w szczególności włosy długie.Niektórym paniom wydaje się że do tego wystarczy tylko szampon, albo sama odżywka, niestety tak nie jest.Polecam kosmetyki które można nabyć w profesjonalnych salonach fryzjerskich,i tam zasięgnąc porady co do stanu swoich włosów.I nieprawdą jest że jak włos suchy to go trzeba natłuscic, to stare metody.Suchy włos potrzebuje nawilżenia, regeneracji oraz witamin!
pozdrowionka!!
Stary 2004-11-20, 01:48   #28
Avana
Przyczajenie

GG do Avana
Jak doprowadzic wlosy do dobrego stanu?Mam bardzo zniszczone:(

hejka
Mam problem nalozylam rozjasniacz i farbe po jakims czasie moje wloski zaczely sie lamac.Jak sie czesze wylatuja mi wloski martwie sie.Znacie cos na lamanie sie wloskow?podcielam u fryzjerki koncowki wiec tylko gore wloskow mam zniszczona a moj drugi problem to jak rozjasnic zolte pasemka?-ale oczywiscie u fryzjerki? bo domowe sposoby odpadaja!!! czekam na pomoc i caluje wszystkich co to czytaja pozdrowienia z Krakowa!!!
Avana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-20, 08:53   #29
romeska
Raczkowanie

GG do romeska
Re: Jak doprowadzic wlosy do dobrego stanu?Mam bardzo zniszczone:(

Ze spokojem moge ci polecic Wax chyba juz nie raz chwalony, ja mam baaardzo suche wlosy zniszczone rozjasnianeimm tylko Wax sprawia ze staja sie w szybkim czasie miekkie i zdrowe oczywiscie nie od 1 korzytsania...ale staram sie zeby choc 1-2 razy w tyg na 15 minut polozyc sobie wax na umyte wlosy i odczekac super sprawa jesli wlasnie bierzez kapiel wtedy para powoduje ze maska lepiej dziala. mysle ze bedziesz zadowolona/ wax na opakowaniu(pomaranczowe napisy) duzy p[ojemniczek kosztuje w aptece 20 zlotych i jest wydajny mysle ze rozjasni tez zolte pasemka.
pozdrawiam
romeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-21, 22:27   #30
lilu1980
Zadomowienie

GG do lilu1980
Re: Jak doprowadzic wlosy do dobrego stanu?Mam bardzo zniszczone:(

napewno fryzjerka ci nalozy odpowiednia farbe lub preparat na pasemka by nie byly zolte, ja osobiscie uzywam plukanki Celii i nie mam zoltych pasemek!a co odzywiania to moze w sklepie fryzjerskim jakas odzyweczka sie znajdzie lub u fryzjera kuracje odbudowujace pozdrawiam...
lilu1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości