|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Świeża bazylia
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Świeża bazylia
podlaczam sie do pytania. bazylia marketowa szybko wiednie w domu ,jak nawiasem mowiac oni utrzymuja ja w tych marketach w stanie absolutnej swiezosci i apetycznosci? prosze powiedzcie do jakiej ziemi ja potem przesadzic. dziekuje i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Bazylia nie lubi być zalewana wodą i najlepiej od razu ją przesadzić do innej ziemi (mam wrażenie, że te ziemie w kupnych roślinach nie służą im na dłuższą metę).
Poza tym, zamiast suszyć, warto zamrozić listki. Mrożę wszystko, co się da - lubczyk, liście czosnku, koperek, natkę pietruszki i cały zamrażalnik tym pachnie ![]() A najbardziej polecam zasiać nasionka bazylii i hodować ją od małego u siebie. W maju-czerwcu wysiew, a stoi często do grudnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja kupioną bazylię natychmiast przesadzam, z tym że bardzo delikatnie rozdzielam pojedyncze łodyżki, aby się nie połamały i sadzę je w odległości wzajemnej ok. 3-5 cm. Te kupioną w czeerwcu mam do dzisiaj. Wystawiłam ją na balkon, bo bazylia lubi światło (ale nie za ostre). Podlewam systematycznie, a gdy zaczyna kwitnąć urywam kwiaty. Wtedy rodzi jeszcze więcej listków. Ponadto przez cały czas wzrostu bazylii korzystam z niej, odrywając listki roznące najniżej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja kupiona w czerwcu mam do dzisiaj w dobrej kondycj ,nie przesadzałam ,podlewam regularnie 2-3 razy w tygodniu ,stoi na parapecie i rosnie
![]() wczesniejsza padła w ciagu 2 tygodni. moze zalezy ile i w jakich warunkach lezała w sklepie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam w markecie w maju, później przesadzilismy ją na działkę, i rosnie koło szklarni, na zewnatrz, rozrosła się pięknie, jest cztery razy większa, niz na p;oczątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mozna samemu zasadzic bazylie ja tak zrobilam wyrosla w ciagu kilku tygodni ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
najlepsza jest swojska bazylia- chociaz mam pewnosc, ze wiem co jem i ze jem bez zadnych nawozow...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
ja wysialam na wiosne i pieknie mi rosnie w dwoch donicach do dzis ,na balkonie do sloneczka
![]() osobiscie nie zamrazam ziol bo nie lubie pozniej ich smaku ,ale mam juz sporo nasuszone w tym caly sloik litrowy listkow z bazyli,piekinie pachnie najlepiej suszyc w suszarce do owocow ale ja suszylam na strychu ,w czasie tegorocznych upalow wszystko wysychalo ekspresowo ![]() mam tez sucszony rozmaryn,natke pietruszki choc wole swieza i w zimie zawsze sadze sobie kilka korzeni do doniczki na natke ![]() no i oczywiscie mieta pieprzowa na cherbatke dla mamy ![]() innych ziol w tym roku nie sadzilam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziękuje, dziękuje, dziękuje
![]() Edytowane przez ossirisa Czas edycji: 2006-09-16 o 15:56 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
zwykla do kwiatow
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Podróżniczka
|
U mnie wyrosla w doniczce sliczna bazylia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ziemia zakupiona, zaraz będę przesadzać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
ja mrożę !!! jest smaczniejsza niż suszona .....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja początkowo też kupowałam w doniczce i przesadzałam do szklarni, a od tego roku sama wysiewam nasionka. Ale do doniczki, bo jak wysiałam do gruntu to po wyrośnięciu na jakieś 5 cm. nagle zniknęła
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.