Świeża bazylia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-15, 14:03   #1
ossirisa
Raczkowanie

Question

Świeża bazylia

Witam Macie może pomysł co zrobić by bazylia (taka kupna np w marketach, nie ogrodowa) nie więdła tak szybko? I jeszcze jedno : czy taką marketową bazylię można suszyć (albo zamrozić ), a jeśli tak to w jaki sposób? Uwielbiam bazylię ale kupna suszona nie ma już tego aromatu...
ossirisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-15, 17:35   #2
keythh26
Raczkowanie

Dot.: Świeża bazylia

podlaczam sie do pytania. bazylia marketowa szybko wiednie w domu ,jak nawiasem mowiac oni utrzymuja ja w tych marketach w stanie absolutnej swiezosci i apetycznosci? prosze powiedzcie do jakiej ziemi ja potem przesadzic. dziekuje i pozdrawiam
keythh26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-15, 17:49   #3
Komanka
Rozeznanie

Bazylia nie lubi być zalewana wodą i najlepiej od razu ją przesadzić do innej ziemi (mam wrażenie, że te ziemie w kupnych roślinach nie służą im na dłuższą metę).
Poza tym, zamiast suszyć, warto zamrozić listki. Mrożę wszystko, co się da - lubczyk, liście czosnku, koperek, natkę pietruszki i cały zamrażalnik tym pachnie Suszenie w dużym stopniu pozbawia zioła aromatu.

A najbardziej polecam zasiać nasionka bazylii i hodować ją od małego u siebie. W maju-czerwcu wysiew, a stoi często do grudnia.
Komanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-15, 20:26   #4
Greta
Raczkowanie

Ja kupioną bazylię natychmiast przesadzam, z tym że bardzo delikatnie rozdzielam pojedyncze łodyżki, aby się nie połamały i sadzę je w odległości wzajemnej ok. 3-5 cm. Te kupioną w czeerwcu mam do dzisiaj. Wystawiłam ją na balkon, bo bazylia lubi światło (ale nie za ostre). Podlewam systematycznie, a gdy zaczyna kwitnąć urywam kwiaty. Wtedy rodzi jeszcze więcej listków. Ponadto przez cały czas wzrostu bazylii korzystam z niej, odrywając listki roznące najniżej.
Greta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-15, 21:46   #5
paula78
Zakorzenienie

ja kupiona w czerwcu mam do dzisiaj w dobrej kondycj ,nie przesadzałam ,podlewam regularnie 2-3 razy w tygodniu ,stoi na parapecie i rosnie

wczesniejsza padła w ciagu 2 tygodni.

moze zalezy ile i w jakich warunkach lezała w sklepie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-15, 22:13   #6
Justin_14
Zakorzenienie

Ja kupiłam w markecie w maju, później przesadzilismy ją na działkę, i rosnie koło szklarni, na zewnatrz, rozrosła się pięknie, jest cztery razy większa, niz na p;oczątku , w zimę zabezpieczymy ją folią, nie polecam mrozenia i suszenia
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 06:33   #7
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
ja kupiona w czerwcu mam do dzisiaj w dobrej kondycj ,nie przesadzałam ,podlewam regularnie 2-3 razy w tygodniu ,stoi na parapecie i rosnie

wczesniejsza padła w ciagu 2 tygodni.

moze zalezy ile i w jakich warunkach lezała w sklepie.
dokladnie o to chodzi
mozna samemu zasadzic bazylie ja tak zrobilam wyrosla w ciagu kilku tygodni

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-09-16, 06:42   #8
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13

najlepsza jest swojska bazylia- chociaz mam pewnosc, ze wiem co jem i ze jem bez zadnych nawozow...
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 07:34   #9
lucyAS
Zadomowienie

ja wysialam na wiosne i pieknie mi rosnie w dwoch donicach do dzis ,na balkonie do sloneczka
osobiscie nie zamrazam ziol bo nie lubie pozniej ich smaku ,ale mam juz sporo nasuszone w tym caly sloik litrowy listkow z bazyli,piekinie pachnie

najlepiej suszyc w suszarce do owocow ale ja suszylam na strychu ,w czasie tegorocznych upalow wszystko wysychalo ekspresowo

mam tez sucszony rozmaryn,natke pietruszki choc wole swieza i w zimie zawsze sadze sobie kilka korzeni do doniczki na natke
no i oczywiscie mieta pieprzowa na cherbatke dla mamy ,tyianek i oregano
innych ziol w tym roku nie sadzilam
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 15:55   #10
ossirisa
Raczkowanie

Dziękuje, dziękuje, dziękuje Jeszcze tylko jedno pytanko...Do jakiej ziemi ją przesadzić?Może być taka zwykła do kwiatków czy musi być jakaś specjalna?

Edytowane przez ossirisa
Czas edycji: 2006-09-16 o 15:56 Powód: literówka
Stary 2006-09-16, 15:58   #11
sylwia-zuza
Zakorzenienie

zwykla do kwiatow
Stary 2006-09-16, 16:08   #12
magdziaS
Podróżniczka

U mnie wyrosla w doniczce sliczna bazylia Dorodna, bez zadnych nawozow. Moim zdaniem do przesadzenia bazylii wystarczy zwykla ziemia do kwiatkow, przynajmniej moja bazylia w takiej wyrosla. Zamrozilam sobie garsc listkow na zime

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 16:15   #13
ossirisa
Raczkowanie

Ziemia zakupiona, zaraz będę przesadzać
Stary 2006-09-23, 22:20   #14
kaYa
Zadomowienie

GG do kaYa

ja mrożę !!! jest smaczniejsza niż suszona .....
kaYa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-24, 09:50   #15
La-ra
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez MSN do La-ra

Ja początkowo też kupowałam w doniczce i przesadzałam do szklarni, a od tego roku sama wysiewam nasionka. Ale do doniczki, bo jak wysiałam do gruntu to po wyrośnięciu na jakieś 5 cm. nagle zniknęła. Coś ją zjadło. W doniczce, w cieple bardzo ładnie mi rośnie. A co do suszonej bazylii, ja używam i świeżą i suszoną, zależy do jakich potraw, bo suszona też ma swój urok. Wogóle uwielbiam różne zioła, hoduję oregano, hyzop, melissę, miętę i rozmaryn, próbuję majeranek, ale to mi narazie nie wyszło no i tymianek. Bardzo fajny jest też "dziki czosnek", jest też jakas inna nazwa tego, takie listki małe, z których robię sałatkę. Czy ktoś zajmuje się jeszcze innymi ziołami i może polecić?
La-ra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości