|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomoc w doborze kosmetyków.
<Hejka> zanim zaczniecie krzyczek postarajcie sie zrozumiec ze jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o pielegnacje buzi (ciagle cos robie nie tak). Od pewnego czasu czytam biochemie i moja skóra aż krzyczy aby coś wypróbować. Mam cere bardzo wrażliwą, tłustą ze skłonnaścią do pszesuszenia, rozszerzone naczynka, zaskorniki i czasami pryszcze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc w doborze kosmetyków.
Skoro nie zgadzasz się na wysokie filtry, to nie zostawiasz nam wielkiego pola do popisu. Odpadajają kwasy i retinoidy.
NAczynka możesz próbowac uspokoić kremami takimi jak Antirouger od Avene [lepszy od niego jest Diroseal, ale zawiera retinaldehyd, więc w Twoim wypadku odpada] i olejem z Mazideł oraz kremami/serami z wit C - zrobionymi w domu albo kupionymi w aptece [Redermic, Active C, Flavo C]. DO tego łykanie Rutinoskorbinu. NA zaskórniki nadmierne przetłuszczanie przydały by się BHA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No ok zgadzam sie , ja poprostu nie umiem znalesc dla siebie odpowiedniego kremu z filtrami
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zastanawiłam sie czy nie mogłabym stosowac do mycia twarzy na noc zelu myjacego z Iwostinu do cery tłustej potem hydrolat a nastepnie kram z Iwostinu na noc. Na dzień woda termalna, hydrolat i jakis kremik nawilżający albo z filtrami ale góra 25+. Ale jak mowisz ze to nie wystarczy
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moniak - pozwolę się wypowiedzieć.
![]() Nikt Ciebie nie zmusza do stosowania wyższych filtrów, ale wierz mi że L_V (bardzo doświadczona Koleżanka) dobrze Ci radzi. Na takie problemy ze skórą, jakie masz trzeba zastosować naprawdę dobrą pielęgnację. Sama dopiero się wdrażam i też od niedawna stosuję kwasy (też zakładałam podobny wątek z prośbą o pomoc) i Koleżanki z Biochemii bardzo mi pomogły. Może przekona Cię to, że po 3 tygodniach moja skóra wygląda lepiej, a ja czuję się przez to zdrowsza, silniejsza psychicznie, a i pewniejsza siebie. ![]() ![]() Wiem, że problemy z cerą mogą uprzykrzać życie. Przemyśl jeszcze raz wszystko, rozważ wszystko sama i zadecyduj co chcesz osiągnąć. ![]() A kwasy są do tego bardzo dobre, a przede wszystkim skuteczne. Ale jak we wszystkim - liczy się systematyczność i cierpliwość. ![]() Ale czego się nie robi, by być piękniejszą i dzięki temu zdrowszą, uśmiechniętą? ![]() Pozdrawiam serdecznie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Rozumiem
![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myjesz buzię wieczorem żelem [ważne by nie miał SLSów w skłądzie - taki wątek z wyszczególnionymi prearatami do mycia buzi znajdziesz podpięty na naszym forum], potem hydrolat albo tonik i dopiero na całkowicie suchą buzię nakładasz Diroseal. Myślę, że po tym kremie nie bedziesz m iała potrzeby dosmarować się nawilżaczem ![]() Rano - termalna [opcjonalnie] i tonik/hydrolat. NA to krme z wit C [jeśli chcesz - niekoniecznie] i dopiero filt. Możesz poprzestać na samym filtrze, grunt żeby był fotostabilny z faktorem powyżej 40. Diroseal możesz stosowac początkowo co 2-3 dni, żwiększająć częstotliwość do codziennego stosowania. Jeśli po 2 tyg Twoja skóra się uspokoi i nie bedzie reagowac gwałtownie na DIroseal [a raczej nic złego nei bedzie sie działo, bo to odżywczy kremik], to dołącz do pielęgnacji Effaclar K, tez na noc. Zawiera on LHA, pochodną BHA - kwasu znanego z włąściwości domykających i oczyszczających pory a takż edziałających uszczelniająco na naczynka. Effaclar K jest baaaardzo łagodny, działa powoli i przy sumienym ,długofalowym stosowaniu potrafi zdzaiałać cuda [jedna tubka może nie wystarczyć]. Jeśłi zdecydujesz sie na połączenie Dirosealu i Effaclaru, możesz je stosować w takim systemie: noc 1 - diroseal, noc2 - nawilżacz, np olej/ krem, noc 3 - effaclar, noc 4 - nawilżacz i od początku. taka pielęgnacj apowinna przynieść rezultaty juz w pierwszym m-cu ![]() Co do mycia buzi u wrażliwców/ naczynkowców - polecam płyny micelarne albo żel micelarny Rosaliac od LRP. Nie powinnaś być zawiedziona. Mi tez Physio z niewiadomych powodow nie pasuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
podepnę się do wątku
mam cerę BARDZO tłustą, i skóra na twarzy jest bardzo gruba. PRzez nadmierne wydziellanie łoju skóra szybko się zanieczyszcza - zaskórniki i grudki. Czasami tworzą się z nich pryszcze (ale to zazwyczaj tylko przed miesiączką) Nie jestem fanką opalania, więc spokojnie mogłabym stosować filtry, ale z tego co narazie wyczytalam, to są to ciężkie kremy, a ja przy mojej cerze jest to chyba zabójstwo... bo nie używam żadnego kremu (niepotrzebne obciążenie) Nie chcę żeby ktoś stwierdził, że wyolbrzymiam, ale naprawdę moja skóra bardzo się przetłuszcza i jakikolwiek krem który używałam tylko pogarszał sprawę. od jakiegoś czasu używam Acne derm, jednak tutaj sie dowiedziałam, że trzeba go nakładać dopiero jakiś czas po umyciu - czego oczywiscie nie robiłam. Wiec nie wiem czy to przez to, ale jakos generalnie nic nie zmienił - rano budziłam sie z warstwą tłuszczu na twarzy. czytam o tych kwasach - gdzie je mozna dostać? wiem że to upierdliwe i kolejne pytanie, ale trudno przejrzec wątek z 200 stronami i znaleść coś na swój problem... nie wymagam jakiś cudów - chciałabym, zeby moja skóra była po prostu czysta. Może mi ktoś pomóc?
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jesteś kochana, dziekuje za bardzo cenne wskazowki
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A moge przy tej kuraci stosować tonik z octem jablkowym??
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.