Manchester - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-09, 11:37   #1
aanukaa
Raczkowanie

GG do aanukaa
Question

Manchester

KOchane dziewczyny, końcem czerwca wyjeżdżam na wakacje do Manchesteru. Chiałam się zapytać tych, które tam są ( o ile są) co warto zobaczyć, gdzie warto pójść.. w tygodniu będę pracowała ale w weekendy mam wolne, więc warto by było coś zobaczyć a nie zanudzić się na śmierć.
Czekam na jakieś podpowiedzi .
buziaki

Nasz najpiękniejszy dzień - 14.08.2010

aanukaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 00:30   #2
ptiszonek
Raczkowanie

GG do ptiszonek
Dot.: Manchester

Aanukoo,

zakładając, że będziesz miała siłę po tygodniu pracy żwawo zwiedzać , radzę Ci najpierw przejść się w centrum informacji na Saint Peter's Square (znany adres, większość Ci wskaże, pytaj o bibliotekę), tam dostaniesz mapki, foldery i na pewno Ci doradzą. A jak nie masz pomysłu, to po prostu pospaceruj głownymi ulicami (i bocznymi), posiedź na Piccadilly Gardens (nowi znajomi szybko się znajdą ), rozrywka w Printworks, kino też tam, a bardziej artystyczne kino to Corner House.... trudno tak wszystko wymieniać, bo nie wiem, w jakiej dzielnicy będziesz mieszkać i gdzie Ci będzie bliżej.
Jesli jeszcze potrzebujesz informacji o Manchesterze, pisz śmiało

pozdrawiam

PS. Tylko nie licz na lato w naszym rozumieniu tego słowa
Stary 2006-04-12, 13:08   #3
aanukaa
Raczkowanie

GG do aanukaa

Cytat:
Napisane przez ptiszonek
PS. Tylko nie licz na lato w naszym rozumieniu tego słowa

o lecie to wiem ze nie jest tak jak u nas. dzieki za odpowiedz.

Nasz najpiękniejszy dzień - 14.08.2010

aanukaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-15, 12:13   #4
covera
Raczkowanie

witaj

jezeli bedziesz chiał pozwiedzac to trzymaj kciuki zeby była ładna pogoda bo tam to róznie bywa .Jezeli masz jakich kolwiek znajomych z tamtad to oni juz sie zajma twoja oprowadzka jest co zwiedzac bo to nie Polska .Dam ci dobra rade jezeli bedziesz chodzic gdzies na disco to uwazaj zeby za duzo nie mówic po polsku bo murzyni nie cierpia polskiego jezyka nie to ze jestem jakas rasistka tylko wiem jak jest siedziałm tam 9 lat wiec wiem co sie tam dzieje i badz ostrozna na kazdym kroku .A co do zwiedzania to jak pisałm dowiesz sie wszystkiego na miejscu
pozdrawiam i miłych wakacji zycze
covera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-25, 19:27   #5
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez covera
witaj

jezeli bedziesz chiał pozwiedzac to trzymaj kciuki zeby była ładna pogoda bo tam to róznie bywa .Jezeli masz jakich kolwiek znajomych z tamtad to oni juz sie zajma twoja oprowadzka jest co zwiedzac bo to nie Polska .Dam ci dobra rade jezeli bedziesz chodzic gdzies na disco to uwazaj zeby za duzo nie mówic po polsku bo murzyni nie cierpia polskiego jezyka nie to ze jestem jakas rasistka tylko wiem jak jest siedziałm tam 9 lat wiec wiem co sie tam dzieje i badz ostrozna na kazdym kroku .A co do zwiedzania to jak pisałm dowiesz sie wszystkiego na miejscu
pozdrawiam i miłych wakacji zycze
Siedzialas tu 9 lat i nie wiesz co z\naczy slowo "murzyn"????To wlasnie swiadczy o rasizmie!!!Wiesz ja sie tu urodzilam i mowie po polsku i jakos nigdy zadnemu czarnemu nie przeszkadzal moj jezyk.Niewiem skad Ty takie glupoty wyczepalas??????????????M oj maz jest czarny i tez mu jakos nie przeszkadza moj jezyk.Co znaczy "wiem co tu sie dzieje" jejku co Ty za debilizmy opowiadasz?????Pierwszy raz slysze ze czarnym facetom przeszkadza j polski?????????Sorry ale ty idiotka jestes i przypuszczam ze wcale tu Cie nie bylo bo jakbys mieszkala to bys wiedziala ze w wiekszosci czarni faceci maja slabosc do slowianek.To jest kochanie Anglia tu ludziom nie przeszkadza muliculti, wiadomo ze zdarzaja sie wyjatki ale nigdy nie nalezy uogolniac a pozatym jesli ktos nie zna polskiego to skad moze wiedziec ze ktos rozmawia po polsku???????????????
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-25, 19:50   #6
marisa81
Przyczajenie

mieszkam w okolicach Mancheteru.....i przyznaje szczerze ze miasteczko jest całkiem miłe......co prawda jestem tutaj dopiero 2 msc.....ale jak do tej pory nie spotkałam się z nienawiścią ze strony "murzynów"....wręcz przeciwnie.....poznałam kilku znjomych "murzynów"mojego chłopaka i stwierdzam ze są przesymptyczni i bardzo mili.......

ps.......szukam pray w okolicach Altrincham lub Sale.....może któraś z wizażanek mogłaby mi pomóc......
marisa81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 09:20   #7
traci
Wtajemniczenie

Wiesz co mozesz sprobowac poszukac pracy przez ogloszenia w gazetce ktora redaguja Polacy.Gazetka to "nasz kontakt" i mozna dostac ja w polskim sklepie na cheetam hill.Kiedys ja sobie przegladalam i bylo sporo ogloszen.A jakiej mniej wiecej pracy szukasz??
Stary 2006-06-26, 12:56   #8
marisa81
Przyczajenie

dzięki za podpowiedz...napewno skorzystam tak naprawdę....to szukam czegokolwiek....legalnego ...bo siedze juz 2 misiące i niczego konkretnego nie mogę znależć....w tym czasie pracowałam w charakterze pomocy domowej.......ale to praca nielegalna .. zalewie kilka godzin w ciagu dnia......jestem troche zdesperowana bo buszowanie po intenecie i telefony do różnych agencji nie przysniosły oczekiwanych rezultatów....
Stary 2006-06-26, 19:53   #9
traci
Wtajemniczenie

Wiesz jesli umiesz dobrze angielski to idz do np Arendale i pochodz troche po sklepach bo tam zawsze kogos szukaja.Jesli potrzebuja kogos do sklepu to bedzie karteczka wisiec przy drzwiach.Albo mozesz sprobowac w hotelach otwieraja teraz nowego Hiltona i potrzebuja ludzi.Sprobuj
Stary 2006-06-26, 23:17   #10
niespodzianka150
Przyczajenie

Ja tez lece do Anglii niedlugo 28 czerwca i bede niedaleko Manchesteru w Rochdale (ok 20 min. drogi)
Stary 2006-06-26, 23:31   #11
marisa81
Przyczajenie

Traci.....dzięki....
Stary 2006-06-27, 21:13   #12
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niespodzianka150
Ja tez lece do Anglii niedlugo 28 czerwca i bede niedaleko Manchesteru w Rochdale (ok 20 min. drogi)
To witaj!!!!W Rochdale mieszkala kiedys moja kolezanka.
Stary 2006-06-27, 21:20   #13
traci
Wtajemniczenie

A tak wracajac do tematu to wlasciwie w Manchester nie ma za wiele do zwiedzania.Manchester to nie Londyn...no ale zawsze sie cos znajdzie jesli ktos lubi zwiedzac muzea to jest ich kilka miedzy innymi muzeum techniki i wojny.Polecam tez zobaczyc Trafford Center.Jest to centrum handlowe ale bardzo ladne duzo restouracji od wyboru do koloru, naprawde warto sie przejechac.No i mozna tez sie przejechac zobaczyc stadion Manchester United.Niedaleko Manchester jest Liverpool mozna sie przejechac zobaczyc port.W Liverpool znajduje sie muzeum Titanica.
Stary 2006-10-24, 17:31   #14
covera
Raczkowanie

Sluchaj TRACI kultury to ty nie masz za grosz to jest 1 sprawa a 2 to kazyd ma prawo na tym portalu do wlasnej opini jak nie umiesz sie z tym pogodzic to nie pisz lepiej nic .Tak jak w Polsce tak i w kazdym jednym panstwie wystepuja ogrebne czynniki i negatywy jak tego nie widzisz to proponuje sperawdzic wzrok .To ,ze masz meza czarnego to nie znaczy ,ze on musi byc jakis felerny nie o to mi chodzi.AANUKAA chciala sie dowiedziec jak tam jest to pisze z wlasnego doswiadczenia na tym to forum polega jak tego nie pojelas to radze zapoznac sie z regulaminem i nie krytykuj w taki sposob innych jak nie mialas doczynienia z niemilymi doswiadczeniami nie tylko pieknie i ladnie sie tam dzieje i dziewczynie tez trzeba o tym napisac .I wcale rasistka nie jestm !!!!!! dla twojej wiadomosci .Ja mieszkalam 9 lat w Manchesterze a wogole to w Londynie mieszkam juz 25 lat!!!
covera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-24, 22:09   #15
traci
Wtajemniczenie

A co to jakas licytacja kto ile mieszka? Ja sie w Anglii urodzilam i co z tego????Jakie to ma znaczenie??Skoro mieszkasz juz tyle lat zakladam ze umiesz perfekt jez ang wiec powinnas wiedziec ze "murzyn" jest slowem obrazliwym.Po zapoznaniu sie z Twoja opinia na ten temat podpytalam znane mi Polki o to czy mialy z takimi sytuacjami do czynienia i zadna jakos nie miala i wogle nigdy nawet tego nie slyszalam, z drugiej strony jezyk polski nie jest az tak znany zeby go wszysccy rozpoznawali.A kulture mam.Pozdrowienia! A tak wogle to dziwna sprawa bo mieszkasz w Anglii dluzej niz zyjesz!
Stary 2006-10-26, 13:06   #16
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

przegladam ten watek i tak czytam... ja krotko w Angli, rok, tu gdzie pracuje mamy wielu ciemnoskorych kolegow i coz....rzeklabym ze ci sa niesamowice otwarci na nas kobiety slowianki.
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-26, 13:17   #17
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

ło Ty już mówisz o nastepnych wakacjach kiedy ja jeszcze pamietam te zeszlororczne. Tez chcialabym wybrac sie do Man-u tudziez Londynu,ale wiem ze musze szkolic tez jezyk hiszpanski. I to jest ten bol-niezdecydowanie. A co do pytania zawartego w tym temacie:kup sobie jakas mapke albo przewodnik turystyczny(z pewnoscia znajdziesz je w empiku)i tam wszystko znajdziesz.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości