|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Proszę o Pomoc.
Zakładam nowy wątek bo potrzebuje szybkiej pomocy,zaraz mam zamiar upiec to ciasto z przepisu Kate60
"Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego,5 żółtek, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, Masa:1kg jabłek, cynamon (można jabłka takie ze słoika-ja takich używam ) Piana:5 białek, szklanka cukru Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każą osobno) i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przynieść do formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Jabłka zetrzeć, rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta(ja kruszę w dłoniach). Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochu cukier. Nałożyć na ciasto. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec około godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C" I mam taki problem czy tą pianę z białek dać na początku pieczenie i piec razem z ciastem 1h15min czy dodac ją dopiero pod koniec pieczenie(jak tak to ile pod koniec?) PROSZE O POMOC! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 10
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Hej.
Oczywiscie na poczatku.Ciasto pyszne ja robie je czesto Milego pieczenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
dziekuje bardzo za odpowiedz, a na jakiej wielkosci blachy je robisz??
No i czy dodac 2 łyżki czy 2 łyżeczki proszku do pieczenia?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 10
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Sory za taki poslizg,ale tez jestem w trakcie pieczenia
Ja robie to ciasto na plaszce prostokatnej taka uniwersalna wielkosc i dodaje ok.dwoch lyzeczek proszku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Piana z białek mi sie nie chciała ubic
![]() Wlałam wkońcu taką jaka wyszła,zobaczymy co z tego wyjdzie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Girlka białka najlepiej ubijać ze szczyptą soli, wtedy łatwiej się ubiją
![]() ![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Sylwia ma racje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
No właśnie to chyba wina tej odrobineczki żółteczka bo jedno mi sie rozlało
![]() Ale ciacho już upieczone i wygląda całkiem nie źle także chyba te nie ubite białka mu nie zaszkodziły, zobaczymy jak w smaku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.