Proszę o Pomoc. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-10-18, 08:48   #1
girlka
Raczkowanie
 
Avatar girlka
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343

Proszę o Pomoc.


Zakładam nowy wątek bo potrzebuje szybkiej pomocy,zaraz mam zamiar upiec to ciasto z przepisu Kate60
"Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego,5 żółtek, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao,
Masa:1kg jabłek, cynamon (można jabłka takie ze słoika-ja takich używam )
Piana:5 białek, szklanka cukru

Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każą osobno) i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przynieść do formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Jabłka zetrzeć, rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta(ja kruszę w dłoniach). Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochu cukier. Nałożyć na ciasto. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec około godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C"

I mam taki problem czy tą pianę z białek dać na początku pieczenie i piec razem z ciastem 1h15min czy dodac ją dopiero pod koniec pieczenie(jak tak to ile pod koniec?)
PROSZE O POMOC!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00504.jpg (77,4 KB, 20 załadowań)
girlka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 09:34   #2
AgaF_P
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 10
Dot.: Proszę o Pomoc.

Hej.
Oczywiscie na poczatku.Ciasto pyszne ja robie je czesto
Milego pieczenia
AgaF_P jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 09:48   #3
girlka
Raczkowanie
 
Avatar girlka
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
Dot.: Proszę o Pomoc.

dziekuje bardzo za odpowiedz, a na jakiej wielkosci blachy je robisz??
No i czy dodac 2 łyżki czy 2 łyżeczki proszku do pieczenia??
girlka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 10:18   #4
AgaF_P
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 10
Dot.: Proszę o Pomoc.

Sory za taki poslizg,ale tez jestem w trakcie pieczenia
Ja robie to ciasto na plaszce prostokatnej taka uniwersalna wielkosc i dodaje ok.dwoch lyzeczek proszku
AgaF_P jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 11:22   #5
girlka
Raczkowanie
 
Avatar girlka
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
Dot.: Proszę o Pomoc.

Piana z białek mi sie nie chciała ubic nie wiem dlaczego(ubijałam aż 30minut)
Wlałam wkońcu taką jaka wyszła,zobaczymy co z tego wyjdzie?
girlka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 11:59   #6
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Proszę o Pomoc.

Girlka białka najlepiej ubijać ze szczyptą soli, wtedy łatwiej się ubiją ale dziwi mi to, że nei chciały sie ubić...może wpadło do nich troszke żółtka albo miseczka była brudna? innej możliwości nie przewiduję
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 12:01   #7
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Proszę o Pomoc.

Sylwia ma racje bialka muszą byc BEZ odrobiny żółtka ,calkowicie oddzielone. nawet ciutka żółtka powoduje ze bialko sie nie ubije. szczypta soli tez pomoga w ubiciu ich na sztywno
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-18, 12:40   #8
girlka
Raczkowanie
 
Avatar girlka
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
Dot.: Proszę o Pomoc.

No właśnie to chyba wina tej odrobineczki żółteczka bo jedno mi sie rozlało
Ale ciacho już upieczone i wygląda całkiem nie źle także chyba te nie ubite białka mu nie zaszkodziły, zobaczymy jak w smaku
girlka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.