|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Moje problemy kulinarne - ciasto cytrynowe
Dziewczynki, moze troche nie do tematu forum, ale mam problemy z ciastem cytrynowym. Odkad pamietam pieke je z babcia i bylo wspaniale. Teraz chcialam zrobic siama i za kazdym razem robi sie zakalec
![]() 1. W jakiej temp piec to ciasto? (babcia nie pamieta) 2. Mam elektryczny piekarnik. Czy piec to na samym termoobiegu czy tez z dogrzewaniem z gory/dolu? Bede bardzo wdzieczna za pomoc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Nutka nie gryzie!
|
![]()
Termoobieg jest najlepszy dla ciasta, ja przynajmniej tak zawsze i wszystkie ciasta piekę. Temperatura..nie wiem jakiego to rodzaju jest ciasto, jak takie "babkowe" to 180 - 200 wystarczy. Jak upieczesz wyłącz piekrnik i nie wyjmuj ciasta tylko poczekaj aż ostygnie-opada bo z gorącego nagle go wyciągasz
![]() PS> najlepiej podaj dokladny przepis to i ja skorzystam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Moje problemy kulinarne - ciasto cytrynowe
Myślę, że problem moze polegać właśnie na zbyt szybkim wyciąganiu ciasta z piekarnika (jak zauważyla zresztą Nutka). Po wyłaczeniu piekarka zostaw tam ciasto conajmniej 20 minut. Temperatura do 180 stopni (zawsze ok 20 stopni mniej niż w piekarniku gazowym). Jeśli ciasto jest bez owoców to wystarczy sam termoobieg, jeśli jest z owocami to proponuje włączyć także podpiekanie od dołu.
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A oto przepis
skladniki: 6 jajek otrata skorka z cytryny sok z 1 cytryny opakowanko masla roslinnego (250g) 1.5 szklanki cukru 2.5 szklanki maki lyzeczka proszku do pieczenia żóltka, skorke, sokz cytryny, maslo i cukier zmixowac do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji bez grudek cukru. Nastepnie make wymieszac z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawac do cista (stopniowo, zebysciee sobie nie zapapraly miksera, bo jak sie kurz z maki podniesie to silniczek sie moze zatrzec, wiem z doswiadczenia). Ubic piane z bialek i delikatnie wmieszac w ciasto nie mixujac, tylko lyzka. Wylac na brytwanne podluzna, wysoka. I piec (wlasnie, w tym caly problem ![]() Zycze smacznego, bo ciasto jest naprawde przepyszne!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nutka nie gryzie!
|
OKI
![]() Czy ciasto opada tylko?? czy robi sie autentyczny zakalec?? Bo jeżeli opada to tak jak wspomnialam za szybko wyciagasz z pieca,daj mu ostygnąć w piecu. Jeżeli robi się zakalec...hmmm.. za "szybko" pieczesz- czyli ciasto piecze sie od góry i po bokach a srodek jest nie dopieczony,jak go jeszcze wyciagniesz z gorącego piekarnika to klapnie i klops.... albo ciasto za ciężkie..czyli za duzo maki-ale nie sadzę bo masz sprawdzony przepis. Piecz go tak jak wspomnialam powinno byc dobrze :hello: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nutko, dokladnie ta druga sytuacja co opisalas. Ciasto pieknie wyrasta, ale jak je przekrawam to mam wrazenie ze jest niedopieczone!W srodku sa takie gluty, a po boku normalne. Z reszta jak wystygnie jest to samo: gora, dol i boki sa pyszne, tylko trzeba srodek wyrzucic
![]() A poza tym zycze smacznego i zeby Ci nie opadlo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nutka nie gryzie!
|
Termoobieg jest najlepszy..jeżeli w środku jest niedopieczone..piecz wolniej w tem ok.200 i zostaw w piecu do ostygnięcia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nutka nie gryzie!
|
lalesiu
![]() Pieklam w termoobiegu ok 45 min , 200 stopni, musisz sprawdzać czy jest w srodku upieczone patyczkiem lub jak ja zapalką-wbijam w ciasto zapałke i wyciagam jezeli jest oblepiona ciastem jeszcze trzeba podpiec jezeli zapalka jest "sucha" mozna wyłączyc piec. Uważaj żeby nie spalic od góry gdyby sie niebespiecznie zabrazowilo zmniejsz temperaturę do 180 ![]() Ps . dalam tylko 5 jajek, i ciutke zapachu cytrynowego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nutka, gratuluje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Lalesiu ja robie ciasto cytrynowe troszeczke inaczej, moze sprobuj wg mojego przepisu
![]() ![]() Skladniki: 3 lyzki wody 250g margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki maki 5 jaj 2 lyzeczki proszku do pieczenia otarta skorka z cytryny sok z 1 cytryny Sposob przygotowania: wode, margaryne i cukier podgrzewac w garnku do rozpuszczenia cukru a nastepnie wystudzic. Po wystudzeniu dodac make z proszkiem i wymieszac, nastepnie dodac jajka znowu wymieszac a na koniec dodaj skorke oraz sok z cytryny. Pieke to ciasto rowniez w podluznej formie, wkladam je do nagrzanego do 200° piekarnika na 15 min a nastepnie zmnieszam do 180° w sumie ok. godziny ale zawsze sprawdzam wykalaczka (tak jak Nutka).
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za kolejny przepis, ale juz sie udalo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Och
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
właśnie upiekłam....
![]() udalo sie, wyrosło super, choć jest bardzo ale to bardzo słodkie ![]() poza tym mam uwage co do termoobiegu...zbyt czesto go nie uzywam, ale naczytałam sie tu, ze to jakis cud techniki....moj jest chyba jakiś dziwny...otoz, po 5 minutach pieczenia ciasto było juz bardzo wyrośnięte i zaróżowione....znaczy sie brązowiejące....wyłaczyła m wiec termo, ryzykując kompletną klapę....ale obyło sie bez niej ![]() ciasto troszkę gliniaste, ale zwalam to na perypetie termo ![]() Mam wrażenie, że moze super smakować z mlekiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.