|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak wyleczyć świeżą blizne???
W marcu miałam szytą powiekę 2 szwy i teraz została mi blizna o wielkości około 1,5cm dwa tygodnie po zdjęciu szwów zaczełam ją smarować contractubexem bo brzydko odstawała.Teraz blizna troche sie wygładziła ale nadal jest widoczna i czerwona.Mam pytanie czy nie za wcześnie zaczełam ją smarować tego typu żelem i czy jest jeszcze szansa że blizna całkiem sie wygładzi? może ktoś zna jakieś dobre maści,sposoby lub zabiegi na świeże blizny??? będe bardzo wdzięczna za odpowiedzi pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak wyleczyć świeżą blizne???
Moim zdaniem nie za szybko. Im świeższą bliznę zacznie traktować się maścią, tym lepiej.
Mnie lekarz zalecił smarowanie Contractubexem blizny po rozcięciu łuku brwiowego i naprawdę spisał się świetnie. Z tymże trzeba systematyczności i cierpliwości niestety, bo blizna od tak nie zniknie, ani nie zjaśnieje. Skóra potrzebuje czasu, żeby do siebie dojść.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Maścią na bliznowce-tą , którą zalecił lekarz albo inną-popytaj w aptece o dobrą maść na bliznowce.Polecam też dodatkowo natłuszczać bliznę-np. neomycyną albo delikatnym półtłustym kremem-natłuszczanie wspomaga odbudowę skóry i zmniejsza blizny.
Polecam też jeść galaretki (żelatyna wspomaga syntezę tkanki łącznej) i pić kakao.Masło kakaowe ładnie goi ale przy oczach musisz z nim uważać,żeby nie dostało się worka spojówkowego i ni spowodowało zapalenia spojówek.Natłuszczać możesz kremem półtłustym-np.AA albo nieperfumowanym balsamem (np.Nivea granatowa-ja sama czasem go używam w okolice oczu, nie szkodzi) Chroń bliznę przed słońcem filtrami UV-żeby uniknąć przebarwień skóry w tym miejscu. I jedz banany -mają betainę a ona jest jednym z budulców włosów i skóry właśnie. Możesz też jeść B complex-witaminy z grupy B też wzmacnia odbudowę skóry. ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Miejsce, w którym może powstać blizna trzeba smarować od momentu zasklepienia się rany-czy gdy rana nie jest już sącząca się (nie leci krew ani nie sączy się osocze) a ślad po niej jest jeszcze czerwony, najlepiej zanim ślad zbieleje bo to już zbliznowacenie pierwotne a zbliznowacenie goi i rozjaśnia się trudniej niż rankę przed utworzeniem się właściwej blizny ,więc zaczęłaś smarować we właściwym czasie i może zbliznowacenie, które powstanie na miejscu tej czerwonej ranki będzie dzięki temu mniejsze. Szczerze radzę natłuszczać bo to działa cuda.Sama miałam sporo urazów na twarzy i nie mam po nich praktycznie wcale śladu właśnie dzięki właściwej diecie w okresie tworzenia się blizny (galaretki,kakao,witamina B, banany) i dzięki natłuszczaniu zranionej skóry w czasie gojenia się ran. ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Jeśli zauważysz trudne gojenie się rany- długo nie blednie, jest ciepła (cieplejsza niż skóra obok ranki) i krwistoczerwona przez dłuższy czas to oznaka zakażenia.Wtedy polecam na oko Neomycynę albo coś z olejkiem herbacianym (jeśli to bakteria to olejek herbaciany ładnie sobie z nią poradzi). Gdybyś miała kiedyś taką ranę na ciele a nie na oku to na infekcje ran polecam ci Tribiotic.Na oko Neomycyna albo Oxycort A-bo są najdelikatniejsze. Można też zakażone miejsce lekko przetrzeć wacikiem z alkoholem-np.perfumami na alkoholu albo Propolanem.Alkohol wysusza więc potem trzeba to miejsce lekko natłuścić ale jeśli trzeba odkazić zainfekowane miejsce to bardzo pomaga. ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Blizna się wygładzi jeśli przyczyną odstawania jej jest opuchlizna albo wybroczyna (krwiak) pod raną. A zapewne w twoim przypadku tak jest. Więc smaruj, dbaj o rankę i bądź dobrej myśli. Myśl sobie,że ta rana ci się goi-bo to działa.Naukowo udowodnione,że nasz mózg robi to co sobie świadomie wyobrażamy,że nasz organizm robi.Np. jeśli wyobrażamy sobie,że trenujemy jakąś grupę mięśni to nawet bez treningu te mięśnie rosną. No i jeśli mamy dobry humor i myślimy pozytywnie nasze rany goją się szybciej a jeśli kłócimy się z bliskimi-gorzej. Więc zadbaj też o dobre samopoczucie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
polecam krem na blizny 'no scar'.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:37.