| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2004-03 
				 | Glukozamina dla psa?

Dziewczyny proszę was o radę, mam starego pieska, 13 letniego kundelka. Ogólnie, jak na swój wiek trzyma się dobrze. Mam pytanko, ponieważ dokuczają mu stawy (robi czasem przed położeniem się taki jakby "skłon" - wygląda to trochę jakby bił czołobitny pokłon  ) - znaczy to, że nie może tak od razu zgiąć łapek. Czy glukozamina - składnik odbudowujący kości i stawy, występuje także w jakichś lekach, czy maściach dla zwierząt? Jeśli tak, to znacie jakieś produkty? Dodam, że do weterynarza będę mogła go zabrać dopiero za kilka tygodni, jak wrócę do domku. dziękuje i pozdrawiam     | 
|   |   | 
|  | #2 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

Dot.: Glukozamina dla psa?

Nie ryzykowałabym  Idź do weta | 
|   |   | 
|  | #3 | 
				 | 

Dzięki za odpowiedz  Jasne,że pójdę, tylko za jakiś czas jak wrócę do domu Pozdrawiam   | 
|   |   | 
|  | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

ja to brałam na stawy  nie wiem tylko czy jest preparat z tą substancja dla zwierzat...ale pewnie jest. Puli co możesz mu dawac wszelkie chrząstki- tam jest dużo tkanki łacznej, a w niej dużo kolagenu itp. | 
|   |   | 
|  | #5 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

Ja mam psa po operacji stawu kolanowego i wet. poradził mi aby podawać glukozaminę taką dla ludzi 1/2 dawki. Mówił, że to jest bezpieczne i polecał stosować co roku 3 miesiące takiej kuracji. Myślę, że dopóki nie pójdziesz do weta to to psu nie zaszkodzi, a może sporo pomóc.

| 
|   |   | 
|  | #6 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

Sa specjalne karmy dla psow ktore zawieraja glukozamine. Moga to byc karmy ktore sa przeznaczone dla konkretnych ras lub tez karmy typowo lecznicze. U Twojego psa te problemy sa spowodowane tez na pewno juz wiekiem i wizyta u weta jest niezbedna przede wszystkim zeby zdiagnozowac czy aby na pewno chodzi o stawy jak rowniez aby ulzyc psu bo na pewno te problemy nie sa bezbolesne. Karma z glukozamina teraz na pewno nie zaszkodzi wiec warto kupic ale pamietaj o tym ze to nie rozwiaze problemu i najprawdopodobniej bedzie potrzebne leczenie a nie tylko dieta. Z marek ktore pamietam to na pewno takie karmy ma w ofercie Hills i Royal a za pewne i Eukanuba (sa to karmy weterynaryjne dostepne u lekarzy weterynarii). Pozdrawiam    | 
|   |   | 
|  | #7 | 
				 | 

Dziękuję wam bardzo za pomoc  Pozdrawiam | 
|   |   | 
|  | #8 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2003-01 Lokalizacja: wrocław 
				 | 

Wiadomo, że wet to podstawa, ale przecież samemu tez można coś zrobić zanim sie do weta pójdzie. środki co prawda dla koni, ale co za roznica  Moj zwierz dostaje zastrzyki dostawowe, wiec osobiście nie znam tych preparatów. O drugim nic nie słyszałam, pierwszy dostaje chyba połowa koni sportowych - z kim nie rozmawiam to podaje   http://allegro.pl/item136870167_cort...rtaflexha.html http://allegro.pl/item135432858_hit_...ukozamina.html | 
|   |   | 
|  | #9 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

http://allegro.pl/item136870167_cort...rtaflexha.html haaa poczułam sie, jakbym czytała swój podręcznik od histo Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem płynu między stawowego który do niedawna był dostępny jedynie w formie kosztownych iniekcji dostawowych. Cortaflex H.A. łączy w sobie naukowo dowiedzioną skuteczność Cortaflexu z wysoce skutecznym kwasem hialuronowym podawanym doustnie.   | 
|   |   | 
|  | #10 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

Myślę, że wizyta u weta jest najbardziej wskazanym środkiem.  Wiem, ze młodym psom podaje się w takich przypadkach siarczan chondroityny - ale nie wiem, jak jest z psami w starszym wieku... http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...A461344B601618 | 
|   |   | 
|  | #11 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

Moja sunia przyjmowała glukozaminę zawartą w "Artrostopie". Jednak zwyrodnienie stawów i kręgosłupa było tak zaawansowane, że niestety nie było po tego typu lekach żadnej poprawy.

| 
|   |   | 
|  | #12 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Toruń 
				 | 

Tu juz potrzeben sa leki przeciwbólowe i przeciwzapalne .. zapraszam do działu wet na dogomanii ....

| 
|   |   | 
|  | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Siódme Niebo Nienawiści 
				 | 

Glukozamina przynosi nieraz więcej szkody niż pożytku,mogą się tworzyć złogi tłuszczu przy stawach.

__________________ | 
|   |   | 
|  | #14 | 
				 | 

Nemezja czy mogłabys podac prosze źródło tych informacji - nowych dla mnie, bo ten temat jest mi szczególnie bliski ...

| 
|   |   | 
|  | #15 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Siódme Niebo Nienawiści 
				 | 

Czytałam o tym kiedyś w książce z zakresu medycyny.Niestety nic więcej nie wiem na ten temat.

__________________ | 
|   |   | 
|  | #16 | 
				 | 

Nemezja szkoda wielka bo ja spro czytam i właśnie nigdzie nie ma badań na "przeciw" na razie żadnych negatywnych objawów - u sporej grupy psów nie widze, ale to dopiero 3 lata kiedy preparat upowszechnił sie u psiarzy ... jednak robię dość długie przerwy ...  przy problemach ze stawami polecam jednak kwas hialuronowy w iniekcjach dożylnych (jesli ktoś chce "głębiej" zachęcam sporo jest dokładniej na forum molosy lub w Temacie więzadła krzyżowego na dogo) | 
|   |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż | 
|  | 
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.