|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Glukozamina dla psa?
Dziewczyny proszę was o radę, mam starego pieska, 13 letniego kundelka. Ogólnie, jak na swój wiek trzyma się dobrze. Mam pytanko, ponieważ dokuczają mu stawy (robi czasem przed położeniem się taki jakby "skłon" - wygląda to trochę jakby bił czołobitny pokłon
![]() Czy glukozamina - składnik odbudowujący kości i stawy, występuje także w jakichś lekach, czy maściach dla zwierząt? Jeśli tak, to znacie jakieś produkty? Dodam, że do weterynarza będę mogła go zabrać dopiero za kilka tygodni, jak wrócę do domku. dziękuje i pozdrawiam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Glukozamina dla psa?
Nie ryzykowałabym
![]() Idź do weta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzięki za odpowiedz
![]() Jasne,że pójdę, tylko za jakiś czas jak wrócę do domu Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja to brałam na stawy
![]() nie wiem tylko czy jest preparat z tą substancja dla zwierzat...ale pewnie jest. Puli co możesz mu dawac wszelkie chrząstki- tam jest dużo tkanki łacznej, a w niej dużo kolagenu itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ja mam psa po operacji stawu kolanowego i wet. poradził mi aby podawać glukozaminę taką dla ludzi 1/2 dawki. Mówił, że to jest bezpieczne i polecał stosować co roku 3 miesiące takiej kuracji. Myślę, że dopóki nie pójdziesz do weta to to psu nie zaszkodzi, a może sporo pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Sa specjalne karmy dla psow ktore zawieraja glukozamine. Moga to byc karmy ktore sa przeznaczone dla konkretnych ras lub tez karmy typowo lecznicze. U Twojego psa te problemy sa spowodowane tez na pewno juz wiekiem i wizyta u weta jest niezbedna przede wszystkim zeby zdiagnozowac czy aby na pewno chodzi o stawy jak rowniez aby ulzyc psu bo na pewno te problemy nie sa bezbolesne. Karma z glukozamina teraz na pewno nie zaszkodzi wiec warto kupic ale pamietaj o tym ze to nie rozwiaze problemu i najprawdopodobniej bedzie potrzebne leczenie a nie tylko dieta. Z marek ktore pamietam to na pewno takie karmy ma w ofercie Hills i Royal a za pewne i Eukanuba (sa to karmy weterynaryjne dostepne u lekarzy weterynarii). Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
![]()
Dziękuję wam bardzo za pomoc
![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Wiadomo, że wet to podstawa, ale przecież samemu tez można coś zrobić zanim sie do weta pójdzie.
środki co prawda dla koni, ale co za roznica ![]() Moj zwierz dostaje zastrzyki dostawowe, wiec osobiście nie znam tych preparatów. O drugim nic nie słyszałam, pierwszy dostaje chyba połowa koni sportowych - z kim nie rozmawiam to podaje ![]() http://allegro.pl/item136870167_cort...rtaflexha.html http://allegro.pl/item135432858_hit_...ukozamina.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/item136870167_cort...rtaflexha.html
haaa poczułam sie, jakbym czytała swój podręcznik od histo Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem płynu między stawowego który do niedawna był dostępny jedynie w formie kosztownych iniekcji dostawowych. Cortaflex H.A. łączy w sobie naukowo dowiedzioną skuteczność Cortaflexu z wysoce skutecznym kwasem hialuronowym podawanym doustnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że wizyta u weta jest najbardziej wskazanym środkiem.
Wiem, ze młodym psom podaje się w takich przypadkach siarczan chondroityny - ale nie wiem, jak jest z psami w starszym wieku... http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...A461344B601618 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Moja sunia przyjmowała glukozaminę zawartą w "Artrostopie". Jednak zwyrodnienie stawów i kręgosłupa było tak zaawansowane, że niestety nie było po tego typu lekach żadnej poprawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Tu juz potrzeben sa leki przeciwbólowe i przeciwzapalne .. zapraszam do działu wet na dogomanii ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Glukozamina przynosi nieraz więcej szkody niż pożytku,mogą się tworzyć złogi tłuszczu przy stawach.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nemezja czy mogłabys podac prosze źródło tych informacji - nowych dla mnie, bo ten temat jest mi szczególnie bliski ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Czytałam o tym kiedyś w książce z zakresu medycyny.Niestety nic więcej nie wiem na ten temat.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nemezja szkoda wielka bo ja spro czytam i właśnie nigdzie nie ma badań na "przeciw" na razie żadnych negatywnych objawów - u sporej grupy psów nie widze, ale to dopiero 3 lata kiedy preparat upowszechnił sie u psiarzy ... jednak robię dość długie przerwy ...
przy problemach ze stawami polecam jednak kwas hialuronowy w iniekcjach dożylnych (jesli ktoś chce "głębiej" zachęcam sporo jest dokładniej na forum molosy lub w Temacie więzadła krzyżowego na dogo) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.