|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy wziąć psa?
Witam. Mieszkam sama w mieszkaniu i od dziecka wychowywałam się z psem w domu. Parę lat przed "pójściem na swoje" kupiłyśmy z siostrą psa - Goldena. Mieszkał z nami w domu rodzinnym. Pies aktualnie ma 9 lat i próbowałam go już wiele razy przekonać, by został w moim nowym mieszkaniu ze mną, sam-sam. Niestety, wytrzymuje max 3 godziny i ewidentnie się meczy. Po prostu chce wyjśc. Jest mu chyba za ciasno+ nowe miejsce. Odwiedzam go co 2/3 dni w domu rodzinnym, do którego mam parę kroków, ale to nie to samo co by ze mną mieszkał. W związku z tym, że od dziecka miałam psa, aktualnie brakuje mi bardzo jego obecności,kręcenia się po domu itd. Wpadłam na pomysł,żeby adoptować psa ze schroniska. Znalazłam już nawet kandydata, zadzwoniłam itd. Mam go zobaczyć za tydzień. I niestety, nie wiem co mam zrobić... z jednej strony bardzo chce go wziąć, bo bardzo chce podarować mu miłość i dom, którego być może nigdy nie miał + nie bede sama, zyskam nowego "kumpla", z drugiej strony mam takie poczucie, że ZDRADZĘ mojego obecnego psa, który został w domu rodzinnym., ale który niestety nie chce ze mną zostać i mam wrażenie, że na swojego obecnego PANA wybrał sobie mojego tatę - tylko jego słucha w większości i najbardziej lgnie. Moi rodzice są także przeciwko braniu kolejnego psa do mieszkania, bo przecież 'MÓJ" na mnie czeka u nich. Ma tam dobrze, duży dom, podwórko, wychodzi kiedy chce + spacery poza domem (ja/albo tata). Dużo lepiej, niż większość "schroniskowców".
Serce mówi - bierz pieska ze schroniska, daj mu dom (myślę o tym od dawna) Rozum - nie bierz, zdradzisz swojego psa, rodzice są też przeciwni/będą wygadywać/nowe dodatkowe obowiązki/uwiązanie w domu/ brak imprez itd. A mam 25 lat Co byście zrobiły? ![]()
Edytowane przez coolasana Czas edycji: 2015-12-11 o 15:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co zrobić?
ale to ty opuściłaś stado. Pies został w swoim starym - z siostrą i rodzicami.
Układasz sobie własne życie. Chyba, że twoi rodzice mają dość obowiązków nad psem i woleliby żebyś go zabrała lub bardziej się nim zajmowała. A co siostra?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-12-11 o 19:59 Powód: Link w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wziąć psa?
czemu uważasz, że zdradzisz swojego psa? Przecież można mieć więcej psów i to nie zdrada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wstrzymaj się z adopcją, bo musisz być jej pewna, a teraz nie jesteś. Poczekaj miesiąc, może dłużej. Kto wie, może wezmiesz kota?
![]()
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Wzięłabym. Nikogo nie zdradzasz, pies pozostał w swoim domu, a ty możesz dać szczęście i dom biedzie ze schroniska. Zapoznasz je na jednym i drugim spacerze i będą kumplami. Bierz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
No najważniejsze to to, czy Twoi rodzice zgadzają się zaopiekować Twoim poprzednim psem na stałe
![]() |
#8 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tak, oni wiedzą, że już go nie weźmiemy do siebie. On się nie nadaje do mieszkania. Oczywiście, za jedzenie/weterynarza płacimy 50/50.
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Pies z domu przywykl do swoich warunkow I trudno byloby mu zaakceptowac zmiane, jak sama mowisz meczy sie. Natomiast psiak ze schroniska bedzie wdzieczny za przygarniecie gdziekolwiek tak naprawde. Mialam podobna sytuacje, z tym ze chodzilo o kota. Wzielam kota ze schroniska I jest ze mna juz 9. rok. W domu zostal "wspolny" kot, odwiedzam go kiedy moge, wydaje mi sie, ze urazy nie zywi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
Niekoniecznie. Istnieja tzw. hotele dla zwierzat, gdzie mozesz zostawic zwierzaka na tydzien czy dwa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.