|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Trenowanie nosa i "nosa"
Nie wiem czy bylo
![]() Czytalam kiedys dawno temu, zanim na swiecie pojawil sie wizaz i wszystko stalo sie piekne, o treningu nosa przez nosy perfumiarskie, o zasadach, ktorych musza sie trzymac by ich wech pozostal nieomylny i najwrazliwszy. Z tego co pamietam - nie wolno pic, palic, jesc ostrych lub bardzo goracych potraw. Poza tym trening sklada sie z wachania probek olejkow i zapamietywania zapachu. Znacie jeszcze jakies zasady? Sama mialabym ochote potrenowac sobie nablonek Schneidera (nablonek wechowy) ale na okolicznosc grypy na razie to tylko marzenie. Jakis czas temu - na onecie jesli sie nie myle - byl tez wywiad z brytyjska kreatorka perfum. Nat
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Trenowanie nosa i "nosa"
jakiś program kiedyś oglądałam na discovery czy czymś takim...
I nie wolno im stosować nic pachnącego... Nawet mydło bezzapachowe To ja dziękuję.... bez pachnącego żelu pod prysznic, balsamiku... bleeeeee życie traci sens normalnie
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ironia losu
![]() Nat
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wyleczyło mnie to z marzeń o tym, jak to fajnie być twórcą zapachów...
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Oczywiście są wyjątki, jakaś "Pani Nos" (stworzyła chyba np Poeme), pali ostro fajki, a to chyba strasznie szkodliwe dla powonienia, nie wierzę że do końca się do tego stosują, to tak jak np. z księżmi którzy żyją niby w celibacie...., a część z nich ma nawet liczne potomstwo (oczywiście nie wszyscy
)
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Otóż to. Mieć stały kontakt z tysiącem pięknych aromatów, tworzyć genialne zapachy a samemu żyć w zapachowym celibacie. Ale...
Cytat:
Swoją drogą nie wiem jak to jest możliwe, że ma taki wyczulony węch przy takiej ilości dymu tytoniowego ...Oczywiście perfumiarze zapamiętują ileś tam więcej woni niż przeciętny zjadacz chleba, ale niektórzy uczą się fachu od dzieciństwa (te wszystkie opowieści, jak to się chodziło na pola lawendowe w Grasse z dziadkiem i ojcem, etc. ), poza tym nos wyrabia się wraz z poznawaniem coraz to nowych zapachów- na zasadzie trening czyni mistrza![]() I to właśnie jest metoda dla przeciętnego śmiertelnika- dobrze jest też wąchać, jeżeli nie olejki, to perfumy posiadające wspólną nutę- np. róży, cedru itd. Pomaga później przy rozkładaniu zapachu na czynniki pierwsze
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Jako że czuję silną awersję do zakładania nowych wątków, odkopałam ten stary jak świat
![]() Mowa tu o nosach i sposobach ich szkolenia. Moje pytanie brzmi- jak zostać nosem? Czy słyszałyście o jakiejś szkole w Polsce? Osobiście wyczytałam o 2 szkołach we Francji. Wkleję fragment: Przewodniczka odkrywa przed nami kolejne tajemnice produkcji perfum. Mówi o „nosach”, czyli osobach, które rozpoznają zapachy, po 10 latach praktyki nawet do 3000 różnych za jednym wdechem. Takich nosów jest na świecie 50. Ich pełnoetatowa praca to 4 godziny dziennie. Aby zostać nosem należy ukończyć 2-letnią szkolę. Dwie z nich znajdują się we Francji i mieć 5 lat doświadczenia. Przepustką do tego zawodu są jednak predyspozycje genetyczne. Zwiedzając fabrykę przechodzi się obok przeszklonych biur, gdzie owe nosy pracują. Nasze odwiedziny przypadły w niedzielę i niestety, biura były puste. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Pani Grojsman wygląda mi na nałogową palaczkę (co przy jej wschodnioeuropejskich korzeniach nie zdziwiłoby mnie wcale)
Jacques Polge stwierdził w którymś z wywiadów, że wcale nie stroni od papierosów, gdyż wbrew pozorom nos (jako "nos") musi obcować z wieloma substancjami, by nabrać wprawy, rozwijać się i nie popaść w rutynę ![]() Miód na moje serce
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poniżej ciekawy filmik BBC ( nie wiem, czy już ktoś kiedyś to wklejał) w 4 częściach- o oddziaływaniu perfum na wspomnienia - można tam obejrzeć przy pracy JC Ellena z Hermesa i Brosiusa z CB I Hate Perfume oraz młodych uczniów - perfumiarzy ze szkoły Givaudan. Można się sporo dowiedzieć http://www.youtube.com/watch?v=3nGRy7U-S9Q Ogólnie polecam całą serię tych filmików - są jeszcze dwa. " Something Old, Something New" - o strategiach marketingowych przy wprowadzaniu nowych perfum na rynek, na przykładzie " starego" Guerlaina i "nowego" T.Hilfigera. Trzeci to "Smell of the Future" - można podejrzeć Ann Gottlieb przy wprowadzaniu nowego zapachu na rynek brazylijski oraz historię rodziny Grossmith.
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
![]() palę i jakoś na czułość węchu nie narzekam a ja nie paliłam (tak, były takie okresy), to węch mnie prawie zabijał, bo czułam jeszcze wyraźniej i niekoniecznie to co chciałam
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tym niepiciem alkoholu to chyba brednie
![]() Po procentach to ja mam węch jak pies, a na drugi dzień jak mam kaca... to zapachy perfum wydają mi się takie mocne, że aż mnie zwija jak sprężynke |
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Ja tam palę i mam dobry węch. Poznaję z daleka, kto ma jakie perfumy.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję lady Vader
![]() Ciekawa jestem, jak można dostać się do tego zamkniętego kręgu. Nigdy nie słyszałam, żeby ktoś marzył o zostaniu nosem, a już na pewno nie znam osoby, która nim została (nawet z gazet/tv, pomijam np członków rodziny Guerlain, teraz już znam osoby występujące w filmach podanych przez Lady V )Interesuje mnie także stricte proces tworzenia. Czy nos ma już w głowie jakąś ideę przystępując do tworzenia, czy raczej tworząc w pewnym momencie uznaje, że oto stworzył gotowy produkt?
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
a wogóle to faceci chyba mają łatwiej. u kobiety niestety, mimo, że nie pije, nie pali, nie je to są te wstrętne hormony, które nami rządzą a ciąża to już wogóle masakra na nos
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

Swoją drogą nie wiem jak to jest możliwe, że ma taki wyczulony węch przy takiej ilości dymu tytoniowego ...Oczywiście perfumiarze zapamiętują ileś tam więcej woni niż przeciętny zjadacz chleba, ale niektórzy uczą się fachu od dzieciństwa (te wszystkie opowieści, jak to się chodziło na pola lawendowe w Grasse z dziadkiem i ojcem, etc. 

Jacques Polge stwierdził w którymś z wywiadów, że wcale nie stroni od papierosów, gdyż wbrew pozorom nos (jako "nos") musi obcować z wieloma substancjami, by nabrać wprawy, rozwijać się i nie popaść w rutynę