Pobór do wojska- rocznik 81? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-30, 17:54   #1
oshinek
Wtajemniczenie

Question

Pobór do wojska- rocznik 81?

Ostatnio słyszałam że podobno rocznik 81 jest już wolny od służby wojskowej. Czy ktoś może potwierdzić info?

Bycie konfidentem to najgorsza forma upodlenia człowieka

Edytowane przez oshinek
Czas edycji: 2011-10-18 o 20:32
oshinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 17:59   #2
cheer
Zakorzenienie

Dot.: Pobór do wojska- rocznik 81?

Nie mam pojęcia, ale skąd od razu takie czarne myśli, że to z komisji?
To może być wszystko
Stary 2006-04-30, 18:05   #3
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheer
Nie mam pojęcia, ale skąd od razu takie czarne myśli, że to z komisji?
To może być wszystko
Cheer po prostu siła dedukcji. Niecałe 2 tyg temu dostał pismo z uczelni, że został skreślony z listy studentów, a jak wiadomo oni od razu przekazują takie informacje do WKU . No i 3 dni temu awizo Myślę, że na 99% chodzi o to. Szukam informacji, ale nie wiem, czy ta którą znalazłam jest wciąż aktualna, a musimy mieć pewność.

Stary 2006-04-30, 18:09   #4
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oshinek
Niecałe 2 tyg temu dostał pismo z uczelni, że został skreślony z listy studentów, a jak wiadomo oni od razu przekazują takie informacje do WKU . No i 3 dni temu awizo Myślę, że na 99% chodzi o to.
To chybaże
Stary 2006-04-30, 18:15   #5
Bruja
Rozeznanie

wydaje mi się, że jest to tak:
jeśli chłopak skończył studia w normalnym trybie (tzn. wszystkie semestry, na koniec napisał i obronił pracę magisterską) to WKU da mu spokój,
jeśli jednak został skreślony z listy studentów wcześniej (np. z powodu niezaliczenia semestru), to 25 lat to niestety za mało - powołują chyba do 27 albo 28 roku życia.
Pewności jednak co do tych informacji nie mam, brat już daawno temu to przechodził i zapomniałam co i jak
Stary 2006-05-22, 21:55   #6
slonce00
Zadomowienie

Wprosze się do Twego wątku z pytaniem

Dziewczyny albo chłopcy...mój TŻ ma jutro komsje i ... czy dadzą mu odroczke do października jak powie, że che iść do szkoły odd nowego roku szkolnego na jakies studium?? Teraz ma komisje bo w poprzedniej szkle go wylali za niezaliczony semestr. Ranyyy może ktoś coś wie...to już jutro...nie chce go stracic na 9 miesięcy

slonce00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-23, 07:02   #7
oshinek
Wtajemniczenie

Wiesz to że on im powie że chce się uczyć raczej nie zrobi wrażenia, a jak wiadomo póki co świstka nie ma że, np. zapisał się do studium, bo wiadomo na rekrutację chyba jeszcze za wcześnie. W każdym bądź razie niech niczego nie podpisuje i wyjaśnia, że np. za miesiąc sklada papiery i wówczas może im przynieść zaświadczenie że został przyjęty. Nie wiem wymyślajcie coś

U mojego TŻta sytuacja dalej niewyjaśniona, nie odebrał tamtego poleconego i czeka na kolejny. W czerwcu składa paiery- czyli jeszcze miesiąc niepewności

Stary 2006-05-23, 21:58   #8
slonce00
Zadomowienie

Nom to mi chłopa jednak chcą zabrać wrrr Dostał skierowanie na testy psychologiczne i jeśli je pozytywnie przejdzie ( w co nie wątpię ) to otrzyma magiczny bilet do woja. Testy za miesiąc więc już staramy sie jakoś zapobiec wojsku...Chyba się uda ale wole nie zapeszać. A tak wogóle to mój chłopak nie otrzymał listu poleconego od WKU że ma się stawić tylko zwykły do skrzynki... Pozdrawiam

Stary 2006-05-23, 22:01   #9
greatKaZi
BAN stały

GG do greatKaZi Wyślij wiadomość przez MSN do greatKaZi

jak wasi TŻ dostaja polecone a nie sa nigdzie zapisani to niech ida sie na szybko zapisac na jakies prywatne uczelnie (np www.wsb.pl), tam rekrutacja jest od poczatku kwietnia i dostana swistek i maja spokoj do pazdziernika
greatKaZi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-24, 06:21   #10
slonce00
Zadomowienie

Tylko że mojemu TŻ powioedzieli, że taki świstek że jest zapisany do szkoły nic nie daje. Bo nie chodzi o to, że jest do szkoły zapisany a o to, że musi byc w TRAKCIE nauki.

Stary 2006-05-24, 12:29   #11
greatKaZi
BAN stały

GG do greatKaZi Wyślij wiadomość przez MSN do greatKaZi

jakby wczesniej o tym pomyslal to by dal ten swistek i by mial z glowy
greatKaZi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-21, 12:47   #12
martusia_w
Przyczajenie

moj brat ma 25 lat i tez dostal wezwanie. odkładał obronę pracy i wkońcu go złapali. żaden świstek nie pomoże, bo już go kiedyś przyniósł że broni się za pół roku. teraz powiedzieli, że jak na obronę wyznaczoną na 15.02 to mogą go puścić na przepustke zapisanie się do prywatnej szkoły też nic nie da, bo trzeba być w trakcie nauki a nie dopiero się zapisać. pomogą jedynie badania lekarskie i podanie o ponowną komisję lekarską. a tu są dwa wyjścia, zapłącić lekarzowi za COŚ, tzn. żeby coś wynalazł - chociaż komisja nie musi tego uznać. albo faktycznie być na coś chorym. mój brat jest w trakcie badań, bo do woja mu się nie spieszy w poniedziałek idzie na komisję i się dowie co postanowili.
martusia_w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-22, 07:51   #13
ktosia86
Zakorzenienie

A ja powiem, że wszystko zależy od podejścia komisji, bo mój były facet dostał bilet do wojska, bo go wyrzucili ze studiów, ale powiedział im, że złożył dokumenty do innej szkoły i za tydzień ma egzamin wstępny i będzie wiedział czy się dostał czy nie.I oni się na to zgodzili, kazali mu przyjść za tydzień po egzaminach i było ok. Poza tym można też napisać podanie, że nie chce się iść w tym poborze do wojska, tylko w kolejnym i jeśli w tym czasie znajdzie się szkołę, to i tak nie wezmą do wojska. Poza tym z tego co słyszałam, rocznik 81 jest najbardziej ściganym rocznikiem, bo zostało już im mało czasu na to, żeby ich wcielić do armii
ktosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-22, 08:14   #14
aga21087
Zakorzenienie

GG do aga21087

To prawda teraz wszystkich ciagna do wojska. Jest ono obowiazkowe dla wszystkich i nikt sie nei wymiga nawet jak sie skonczy studia czy wyjedzie potem trzeba to odrobic . Mój brat studjuje i wzioł sobie urlop dziekanski i tez go sciagneli do wojska i nie uwzglaednili nawety tego ze bedzie sie dalej uczyl powiedzieli ze moga go puszczac na zajecia

Na poczatku moj brat tez myslal o jakis orzeczeniach lekarskich itd. ale w wojsku komisja wcale nie jeste chetna na takie numery i nawet z tym ze ma łuszczyce go przyjeli choc kiedy z tym nie przyjmowali apsolutkie jako choroba zakazna tera sami tam robia dokładne badania po przyjeciu do wojska nawet jak ktos im przyniesie zaswiadczenie ze jest na cos chory . Z tego co słychałam sporo tam takich osob co sa na cos chore i ich przyjeli
zeszta tlumaczono im ze nie warto robic z siebie wartaia czy ciezko chorego bo to juz zostanie w papierach na całe zycie a potem z takim czyms ciezej o prace
Stary 2006-11-17, 21:52   #15
magdzialenk@
Zadomowienie

.

Edytowane przez magdzialenk@
Czas edycji: 2023-12-17 o 20:10
magdzialenk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-18, 09:34   #16
lain
Zakorzenienie

a moj TŻ (rocznik 86) mysli bardzo perspektywicznie i... sam sie zglasza do wojska obecnie studiuje zaocznie. stwierdzil, ze jak nie odrobi wojska teraz to po studiach nikt go nie bedzie chcial zatrudnic, bo beda sie bali, ze wojsko sie po niego zglosi (a TŻ bardzo powaznie traktuje prace i stwierdzil, ze na cos takiego nie moze sobie pozwolic). wiec teraz zapisal sie na uczelni na przysposobienie obronne, musi zdac egzamin, przyniesc wniosek do WKU i MOZE wezma go na 6 tygodni w wakacje do wojska. moze tez tak byc, ze go nie wezma i w tym momencie po zakonczeniu sudiow automatycznie przechodzi do rezerwy (bez odbycia sluzby wojskowej) i ma uregulowany stosunek do sluzby wojskowej.
ale TŻ chyba ogolnie chcialby isc do wojska. to bedzie dla niego cos jak darmowy wakacyjny oboz survivalowy a 6 tygodni spokojnie mozna wytrzymac.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-18, 09:43   #17
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

mój mąż (rocznik 80') gdy był w trakcie nauki w studium dostał wezwanie z WKU. I ponoć studium to żadna wymówka, chcieli go wziąć, ale wynikły poważne problemy z kręgosłupem

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-18, 10:05   #18
Momo
Zakorzenienie

Oshinku ,spytałam się właśnie mojego TŻ ,który jest wojskowym.Oto co powiedział : - Skreśliony, ze studiów,to od razu go "pykli".

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-18, 10:17   #19
agabe81
Rozeznanie

GG do agabe81 Send a message via Skype™ to agabe81

Cytat:
Napisane przez oshinek Pokaż wiadomość
Ostatnio słyszałam że podobno rocznik 81 jest już wolny od służby wojskowej. Czy ktoś może potwierdzić info?
TŻ dostał awizo(domyślamy się że to polecony z WKU ), ale póki co nie odebrał.

We wrześniu (przed obroną inżyniera), Mój TŻ też dostał awizo z WKU. Strasznie się bał tam iść. Myślał, że pewnie będą Go chcieli zabrać do woja
Ale się okazało, że jeśli przyniesie dyplom ukończenia studiów to przeniesią Go do rezerwy (jest z rocznika 82).
A tu podaję link do ustawy o przeniesienie części poborowych:

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/0838.htm
agabe81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-19, 21:35   #20
oshinek
Wtajemniczenie

TŻ jednak wymigał się Studiuje i ma spokój. Poza tym nie wyobraża sobie rzucenia pracy tylko po to, aby iść na kilka miesięcy do wojska.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości