Od czego zacząć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-13, 11:53   #1
gwiazdka93
Zakorzenienie

Question

Od czego zacząć?

Witam, chciałabym schudnąć kilka kilogramów (ok. 5), lecz mam problem z doborem odpowiednich ćwiczeń... Kilka tygodni temu przeszłam na dietę, ale wiem, że to nie wystarczy, dlatego chcę się wziąć za ćwiczenia. Nie wiem od czego zacząć Wcześniej próbowałam ćwiczyć z Ewą Chodakowską, ale obawiam się, że nie wykonywałam dokładnie ćwiczeń, bo chyba nie były one zrozumiale opisane... Generalnie chciałabym ćwiczyć w domu, nie wiem jak często...- co drugi dzień po 1 h wystarczy? Mam figurę gruszki, dlatego dobrze by było pewnie, żeby były to też jakieś ćwiczenia na biodra i pośladki, z którymi mam największy problem... Proszę o pomoc, bo w kwestii ćwiczeń jest laikiem Od czego mogłabym zacząć?
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 14:03   #2
201609270959
Konto usunięte

Dot.: Od czego zacząć?

jeśli do tej pory nie ćwiczyłaś regularnie i przez dłuższy okres czasu, to wystarczy jak będziesz ruszać się 3-4 razy w tygodniu - będzie to wystarczający bodziec dla organizmu. z ćwiczeń polecam gotowe programy (tym bardziej jeśli nie masz doświadczenia). mnie pomogły ćwiczenia z Jillian Michaels (wcześniej ćwiczyłam mniej efektywnie, bo po swojemu - tak jak WYDAWAŁO mi się, że będzie dobrze). na początek polecam chociażby 30 day shred. co do techniki wykonywania ćwiczeń, to wiadomo, że na początku nie robi się wszystkiego poprawnie, ale z czasem wszystko da się opanować . co do ćwiczeń na konkretne partie ciała, to raczej nie będzie tak, że poćwiczysz brzuch i z brzucha spalisz to co jest do spalenia, ponieważ tłuszczyk spalamy z całego ciała, a nie miejscowo. jeśli zauważysz, że spada Ci góra ciała, a dół zostaje nadal większy, to będzie należało zastanowić się np. nad ćwiczeniami siłowymi na górne partie, aby wyrównać proporcje. powodzenia , 5 kg to nie dużo do zniwelowania - ruszaj się, jedz zdrowo i wszystko będzie dobrze .
201609270959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 14:29   #3
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Witam, chciałabym schudnąć kilka kilogramów (ok. 5), lecz mam problem z doborem odpowiednich ćwiczeń... Kilka tygodni temu przeszłam na dietę, ale wiem, że to nie wystarczy, dlatego chcę się wziąć za ćwiczenia. Nie wiem od czego zacząć Wcześniej próbowałam ćwiczyć z Ewą Chodakowską, ale obawiam się, że nie wykonywałam dokładnie ćwiczeń, bo chyba nie były one zrozumiale opisane... Generalnie chciałabym ćwiczyć w domu, nie wiem jak często...- co drugi dzień po 1 h wystarczy? Mam figurę gruszki, dlatego dobrze by było pewnie, żeby były to też jakieś ćwiczenia na biodra i pośladki, z którymi mam największy problem... Proszę o pomoc, bo w kwestii ćwiczeń jest laikiem Od czego mogłabym zacząć?
A ta dieta to normalne zbilansowane jedzenie, czy coś innego ?

Jeżeli chodzi o domowe ćwiczenia to tak, jak wyżej Zomzom pisała, jeżeli jesteś początkującą to spróbuj Jillian. Możesz zerknąć też na Zuzkę Light. Z czasem możesz też pójść w kierunku domowego treningu siłowego

Przy gruszkach nie koniecznie należy się skupiać na dolnych partiach. Jeżeli one będą miały schudnąć to schudną. Często korzystniej jest popracować nad górnymi partiami tak, aby wyrównać proporcje między dołem, a górą

"Because what doesn't kill you makes you a fighter"
Mój blog: Tygryskowym okiem ; baza wiedzy o treningu siłowym kobiet: Kobieta na siłowni
tygryskowym_okiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 17:58   #4
JaKate
Rozeznanie

hejka, jak tam Twój trening? ja nie bede dawac porad-nie jestem do tego odpowiednia osoba -ale jako osoba z nadwaga (wiecej niz5kg) ostatnie szkoly konczylam zaocznie –czyli bez w-f nawet i mialam uraz kolana,wiec bieganie odpada,, polecam na rozciagniecie callanetics, dzisiaj mam wolne od cwiczen, bo po prostu mam lenia, ale od3.03 mam za sobą: 24godz callanetics, robiłam 15dni a6w i po przerwie mialam 13dzień a6w. ćwiczę też z Mariolą Bojarską8raz : jak oddychać, na brzuch i smukłe uda. mam -2cm pod biustem, talia, biodra, uda. I wczoraj dołożyłam sobie abs8min na brzuch, Mariola Bojarska na biceps i Ewa Chodakowska na przemiane materii. niestety mam duuzo do zrzucenia. Callanetisc teraz robie ok.40min, i reszta cw.krotsze filmiki5-20minut. Wiec troche czasu idzie, ale lepiej się czuje przy cw. A Ty co cwiczysz / ćwiczyłaś i jakie efekty? pozdrawiam!

JaKate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 21:01   #5
esteve
Raczkowanie

GG do esteve

to i ja się dołączę z prośbą...
mam przed sobą długą i ciężką walkę z moimi zbędnymi kg...póki co robię rozeznanie w klubach fitness i siłowniach więc pomyślałam, że może zacznę ćwiczyć w domu zanim zbiorę się do klubu. Mam bardzo dużo do zrzucenia, głównie chciałabym się pozbyć brzucha i wewnętrznej strony ud. Niestety niedawno miałam uraz kolana (ach te śliskie chodniki....) i wszelkie przysiady i tego typu rzeczy muszę ograniczyć. Co byście mi poleciły? Błagam o pomoc...
esteve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości