Do szkoły bez komórki-nakaz odgórny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-02, 17:24   #1
Fresa
Zakorzenienie

Do szkoły bez komórki-nakaz odgórny

Cytat:
"W szkołach zostanie wprowadzony całkowity zakaz używania telefonów komórkowych" - zapowiedział w Białymstoku wicepremier i minister edukacji Roman Giertych.
W czasie spotkania z dyrektorami podlaskich placówek oświatowych podkreślił, że tolerowanie negatywnych zachowań w szkole oznacza "współudział" w tych zdarzeniach.

Giertych poinformował dyrektorów, że ministerialnym rozporządzeniem zostanie wprowadzony obowiązkowy nakaz wpisu do statutów szkolnych, zakazu używania na terenie szkół telefonów komórkowych.
"Telefony komórkowe są dobre do kontaktu z rodzicami, ale można ten kontakt zrealizować poza budynkiem szkoły. A już w żadnym razie nie można zezwolić na korzystanie z telefonów komórkowych na lekcji, czy to w formie SMS-ów, czy w formie zwyczajnej rozmowy telefonicznej. To jest rzecz niedopuszczalna" - tłumaczył minister edukacji, mówiąc o założeniach programu "Zero tolerancji".

Na konferencji prasowej po spotkaniu Giertych dodał, że jego intencją jest to, by telefony nie były używane w żaden sposób na lekcjach. Pytany o to, jakie kary obowiązywałyby za złamanie zakazu, minister powiedział, że będą o tym decydowały same szkoły.

Minister zachęcał dyrektorów szkół, by "ukrócili rewię mody" i wprowadzili u siebie mundurki szkolne (spotkanie odbyło się w liceum katolickim, gdzie takie stroje obowiązują), choć zastrzegł, że resort takiego nakazu nie zamierza wprowadzać.

"Nie wolno mylić plaży czy dyskoteki z budynkiem szkoły" - mówił Giertych.
Cały artykuł na:http://wiadomosci.onet.pl/1427456,11,item.html

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:29   #2
Vanilla:)
Wtajemniczenie

GG do Vanilla:)
Dot.: Do szkoły bez komórki-nakaz odgórny

Co do telefonów to się zgadzam(aż nie wierzę, że zgadzam się z "szanownym"ministrem; ))Do szału doprowadzają mnie dzieciaki które ledwo odrosły od podłogi a już biegają po szkole z telefonami i sprawdzają który ma lepszy modelco najwyżej młodzież w liceum nie powinna mieć takiego zakazu. Ale podstawówka i gimnazjum-popieram
Vanilla:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:33   #3
atka83
BAN stały

Zgadzma się z tym,żeby wprowadzić taki zakaz,przynoszenia telefonów do szkół. Teraz to dzieciaki na komunie komórki dostają i to nie takie zwykłe jak 3310,tylko właśnie z kamerką,aparatem i innymi bajerami
To dopiero początek zakazów,tak mi się zdaje
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:33   #4
xtalciax
Zakorzenienie

nie uważam tego za dobry pomysł telefon czesto słuzy mi do kontaktu z rodzicami gdy mam skrócone badź przedłuzone zajęcia i mogę ich o tym poinformować. Nie rozumiem jak mam się kontaktować zrodzicami poza szkoła nie mając ze sobą telefonu i kupowac kartę do automatu nie po to kupowałam telefon żeby teraz latac po ulicach i szukac automatów, a na dodatek wydawac pieniądze na karty . Mam nadziję że licealistów ten zakaz nie obejmie . Co do podsatwówki to się zgodzę i do gimnazjum chyba tez

Można jeszcze rozwiązac sprawę sms-ów na lekcji konfiskując telefon i oddawac go rodzicom .

EDIT: proponuje jeszcze żeby minister wprowadził zakaz uzywania telefonów w Sejmie podczas obrad może nalezałoby dać przykład swoim zachowaniem, a nie w czasie obrad lwia część posłów romawia przez telefony w najlepsze ale to taka mała dygresja
xtalciax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:36   #5
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

W moim LO jest zakaz używania telefonów komórkowych NA LEKCJI. W czasie przerwy-ile wlezie. I myślę, że to wystarczy, bo uczniowie naprawdę boją się straty telefonu(telefon używany na lekcji jest konfiskowany-odebrać może tylko rodzic) I nie podoba mi się to, że w liceach tak, ale i gimnazjach i podstawówkach nie. Szkoła to szkoła i wszędzie powinno być tak samo.
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:39   #6
obca
Zadomowienie

dla mnie to w ogóle dziwne, że podczas lekcji wysyła się smsy albo rozmawia przez tel :0

przecież to szkoła, a nie pub

nie mam nic przeciwko - dzieciakom nic się nie stanie jeśli przez kilka godzin nie będą dzwonić

co do mundurków - mi się podobają, kojarzą się dość elitarnie, chociaż dziwnie będą wyglądać niektóre osobniki w takim mundurku - np. właściciel/ka 10 kolczyków w róznych miejscach na twarzy, solidnej tapety, czy też irokeza
obca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:42   #7
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Dlaczego nie można używać komórki podczas przerwy? Na lekcjach rozumiem, ale na przerwie? A poza tym dzieciom w młodszych klasach, służy on przede wszystkim do komunikacji z rodzicami.
A o tych mundurkach, to w ogóle szkoda mówić....
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:43   #8
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3006188]W moim LO jest zakaz używania telefonów komórkowych NA LEKCJI. W czasie przerwy-ile wlezie. I myślę, że to wystarczy, bo uczniowie naprawdę boją się straty telefonu(telefon używany na lekcji jest konfiskowany-odebrać może tylko rodzic) I nie podoba mi się to, że w liceach tak, ale i gimnazjach i podstawówkach nie. Szkoła to szkoła i wszędzie powinno być tak samo.[/QUOTE]
Jestem przeciwko.
O ile uczniowi podstawówki, ewentualnie gimnazjum nie jest za bardzo potrzebna - zazwyczaj szkoła znajduje się blisko domu, to licea często znajdują się daleko od domu.
Jeśli istnieje możliwość prostego kontaktu ze światem dla ucznia to dlaczego mamy go komplikować

Co innego kategoryczny zakaz używania telefonu na lekcji.

Wiadomo z resztą jak to jest z zakazami. Papierosów i alkoholu też teoretycznie nie powinno się sprzedawać niepełnoletnim...
Stary 2006-11-02, 17:46   #9
JOANNA16
Zakorzenienie

moim zdaniem to dobry pomysł z tymi komórkami
Stary 2006-11-02, 17:46   #10
moee
Zakorzenienie

rozumiem i popieram,zeby na lekcjach nie uzywac telefonu moja corka dojedzala w wieku 11 lat sama do szkoly w innej dzielnicy, tylko dlatego kupilam jej telefon zeby byl kontakt, nigdy nie dzwonila podczas zajec do mnie .. zawsze po szkole ze wraca i przed wejsciem do szkoly ze dojechala dobrze w czasie trwania godzin lekcyjnych wylaczala telefon. nie rozumiem po co komus na lekcji jest wlaczony telefon, wychodzi ze szkoly to zalacza proste
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:48   #11
natii4
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3006188]W moim LO jest zakaz używania telefonów komórkowych NA LEKCJI. W czasie przerwy-ile wlezie. I myślę, że to wystarczy, bo uczniowie naprawdę boją się straty telefonu(telefon używany na lekcji jest konfiskowany-odebrać może tylko rodzic) I nie podoba mi się to, że w liceach tak, ale i gimnazjach i podstawówkach nie. Szkoła to szkoła i wszędzie powinno być tak samo.[/quote]

Od kiedy ten zakaz jest wprowadzony?

Cytat:
Napisane przez obca Pokaż wiadomość
dla mnie to w ogóle dziwne, że podczas lekcji wysyła się smsy albo rozmawia przez tel :0

przecież to szkoła, a nie pub
Co wy na to jak nauczyciel rozmawia przez telefon w trakcie lekcji?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-02, 17:49   #12
Fresa
Zakorzenienie

Dla przypomnienia .
Lat temu kilka jeszcze-komórki ,albo nie miał nikt,lub też mieli nieliczni.
I się żyło
Więc szczerze powiem,że nie rozumiem argumentu "dla kontaktu z rodzicami".To tylko wymówka,bo przecież nikt po skończonych lekcjach ,chyba nie melduje rodzicom,że oto zadzwonił dzwonek i jestem w drodze do domu.

Stary 2006-11-02, 17:52   #13
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Dla przypomnienia .
I się żyło
Więc szczerze powiem,że nie rozumiem argumentu "dla kontaktu z rodzicami".To tylko wymówka,bo przecież nikt po skończonych lekcjach ,chyba nie melduje rodzicom,że oto zadzwonił dzwonek i jestem w drodze do domu.
11 letnie dziecko melduje samo dzwoni ze idzie na autobus bo skonczylo lekcje, poniej ze jedzie do domu i ze autobus przyjechal na czas, jakby nie zadzwonilo to kazda matka zadzwoni do dziecka co sie dzieje .

Kiedys tez bylo duzo wiecej szkol ,na kazdym osiedlu po dwie, trzy. Wiec dziecko moglo sobie wyjsc piec minut przed dzwonkiem i bylo w szkole, teraz czasami najblizsza szkola jest dobre pare przystankow dalej.
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:53   #14
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

to jest dobry pomysl

kiedys nie bylo komorek i nie bylo z tym problemu.
oczywiscie mozna by przynoscic do szkoly telefon ale zakazac go uzywac....ale...jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby dzieciaki sie do tego zastosowaly

Belcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:53   #15
angelika03
Rozeznanie

Z komórkami to dobry pomysł zawsze w gimnazjum wnerwiały mnie bachory które podczas lekcji odbierały telefon a jeszcze za dzwonek mieli muczącą krowe. W moim LO obowiazuje zakaz używania komórek na lekcji i bardzo dobrze ale w czasie przerwy czemu nie .
A co do mundurków to uważam że w pożądnych LO nie ma takich osób które przychodzą ubrane jak na dyskoteke chociaż wyjątki zawsze się znajdą ale nie trzeba przez to karać cała reszte
Stary 2006-11-02, 17:53   #16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xtalciax Pokaż wiadomość
nie uważam tego za dobry pomysł telefon czesto słuzy mi do kontaktu z rodzicami gdy mam skrócone badź przedłuzone zajęcia i mogę ich o tym poinformować. Nie rozumiem jak mam się kontaktować zrodzicami poza szkoła nie mając ze sobą telefonu i kupowac kartę do automatu nie po to kupowałam telefon żeby teraz latac po ulicach i szukac automatów, a na dodatek wydawac pieniądze na karty . Mam nadziję że licealistów ten zakaz nie obejmie . Co do podsatwówki to się zgodzę i do gimnazjum chyba tez

Można jeszcze rozwiązac sprawę sms-ów na lekcji konfiskując telefon i oddawac go rodzicom .

EDIT: proponuje jeszcze żeby minister wprowadził zakaz uzywania telefonów w Sejmie podczas obrad może nalezałoby dać przykład swoim zachowaniem, a nie w czasie obrad lwia część posłów romawia przez telefony w najlepsze ale to taka mała dygresja
chciałabym zauważyć, że kiedyś nie było telefonów i ludzie jakoś sobie radzili-nawet jeśli mieli lekcje krócej lub dłużej
Stary 2006-11-02, 17:55   #17
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Natii-od kiedy to nie wiem, bo uczę się tam dopiero od 2 miesięcy Ale jest
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:56   #18
natii4
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3006317]Natii-od kiedy to nie wiem, bo uczę się tam dopiero od 2 miesięcy Ale jest [/quote]

Za mojej bytności go tam nie było

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 17:58   #19
yedanna
Zakorzenienie

Ja jestem "za".
Przeżyłam prawie całe liceum (oprócz ostatniej klasy) bez komórki i żyję
Za to rzeczy, do których dzieciaki wykorzystują teraz te komórki to naprawdę porażka. Mało kto rozmawia przez nie z rodzicami . Myślę, że krzywda im się nie stanie jak zaczną dzwonić dopiero po zajęciach. Telefon chyba nie stanowi niezbędnego elementu szkolnego życia, hę?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-02, 17:58   #20
angelika03
Rozeznanie

Dodam jeszcze że nauczycieli w mojej szkole obowiązuje taki sama zakaz uzywania komórek na lekcji
Stary 2006-11-02, 17:59   #21
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
Dla przypomnienia .
I się żyło
Może i nie dzwoni, nie melduje.
Ale naprawdę nie rozumiem czemu ten zakaz ma służyć.

Chyba w każdej szkole obowiązuje zkaz używania telefonu podczas lekcji.
Ale przerwa... Czemu nie?

Zamiast zająć się czymś poważnym zakazują i wymyślają co raz więcej rzeczy do których i tak nikt się nie zastosuje.
Stary 2006-11-02, 18:01   #22
Natala84
Zakorzenienie

pomysl dobry, zarowno z telefonami jak i z mundurkami. moze w liceum juz nie sa konieczne takie zakazy, o tyle w podstawowkach i gimnazjach skonczy sie popisywanie i konkurowanie w taki sposob. jeszcze bym wprowadzila upomnienia dla wymalowanaych dziewczynek w podstawowkach...
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 18:03   #23
FAZeteSKa
Przyczajenie

A dla mnie to kolejny bezsensowny wymysł ministra, który czuje na plecach zbliżające się wybory i dawno szkoły na oczy nie widział. Nie sądze żeby istniały szkoły w których wolno używać komórek na lekcji. A jeśli o przerwe chodzi to komu to przeszkadza? telefon miałam jeszcze w podstawówce, nie raz się przydał.
FAZeteSKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 18:03   #24
zuzek9
Zakorzenienie

GG do zuzek9 Send a message via Skype™ to zuzek9

Cytat:
Napisane przez angelika03 Pokaż wiadomość
Dodam jeszcze że nauczycieli w mojej szkole obowiązuje taki sama zakaz uzywania komórek na lekcji
u mnie tez. u mnie jest zakaz uzywania na lekcji. ma byc wylaczony. ma nie slychac ze dzwoni. a jak ktos uzywa to nauczyciel zabiera i do dyrektora :P

zuzek9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 18:05   #25
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Codzę d gimnazjum i dosyć się udzielam w życiu szkoły <to kółko, to akadademia, to wmiana uczniów z zagranicą itp.> i przyznam, że moja mama t by już dawno była siwa z nerwów, gdyby nie komórki.

Przykłdowy dzień z wczoraj: zamiast wrócić do domu o 13:30, czyli normaniepo 6 lekcjach w domu zawitała dopiero po 17.
Bo akademia na 11 listopada ;/ i pomoc angliście ;/

A ponieważ moja mama jest w domu od 13, to zdążyłaby sę sporo nagłowić gdzie się podziewam.

Zakaz używaia telefonów na lekcjach - tak.
Ogólnie w szkole- nie!
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 18:10   #26
Editaphx
Zadomowienie

kiedys ludzie nie mieli komórek i żyli. nikt nie umarł, pomoc można zawsze było wezwać, sama jeszcze w liceum korzystałam z karty telefonicznej i w nagłych wypadkach zawsze mogłam zadzwonić. ja sama traktuję komórkę jak smycz, w którą ludzie sami się pakują. i zupełnie niepotrzebnie. może bedą dzieciaki uważać na lekcjach, a nie smsować z kolegami o pierdołach.

z resztą pozniej zaczyna się licytacja, kto ma wiecej bajerów w telefonie, świecidełek i innych cekinów. mój kuzyn prawie płakał, "bo wszyscy mają" a on nie miał wypasionego telefonu. pozatym może zmniejszyłoby to zjawisko kradzieży w szatniach na wf.

Editaphx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 18:12   #27
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rambo Pokaż wiadomość
Może i nie dzwoni, nie melduje.
Ale naprawdę nie rozumiem czemu ten zakaz ma służyć.

Chyba w każdej szkole obowiązuje zkaz używania telefonu podczas lekcji.
Ale przerwa... Czemu nie?

Zamiast zająć się czymś poważnym zakazują i wymyślają co raz więcej rzeczy do których i tak nikt się nie zastosuje.
Chodzi mi o to,że po lekcjach proszę bardzo -niech włączy .
Ale w czasie lekcji oraz przerw-powinien leżeć w torbie bądź kieszeni-wyłączony.
To co się dizeje na przerwach w niejednej szkole-to przechodzi ludzkie pojęcie-nie tak dawno pokazywali uczniów podczas przerwy,gdzie kilku się lało ,a inni ich filmowali komórkami.To chyba do tego nie powinna służyć komórka-to takie przyzwolenie na chuliganienie.Bo młodzież aż korci,żeby jakąś zadymę sfilmować.
A od takich niewinnych gierek na przerwach się zaczyna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-02, 18:12   #28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
pomysl dobry, zarowno z telefonami jak i z mundurkami. moze w liceum juz nie sa konieczne takie zakazy, o tyle w podstawowkach i gimnazjach skonczy sie popisywanie i konkurowanie w taki sposob. jeszcze bym wprowadzila upomnienia dla wymalowanaych dziewczynek w podstawowkach...
otóż to
Stary 2006-11-02, 18:14   #29
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FAZeteSKa Pokaż wiadomość
A dla mnie to kolejny bezsensowny wymysł ministra, który czuje na plecach zbliżające się wybory i dawno szkoły na oczy nie widział. Nie sądze żeby istniały szkoły w których wolno używać komórek na lekcji. A jeśli o przerwe chodzi to komu to przeszkadza? telefon miałam jeszcze w podstawówce, nie raz się przydał.
Zgadzam się ze wszystkim

No prawie. Bo telefonu w podstawówce nie miałam

Cytat:
Chodzi mi o to,że po lekcjach proszę bardzo -niech włączy .
Ale w czasie lekcji oraz przerw-powinien leżeć w torbie bądź kieszeni-wyłączony.
To co się dizeje na przerwach w niejednej szkole-to przechodzi ludzkie pojęcie-nie tak dawno pokazywali uczniów podczas przerwy,gdzie kilku się lało ,a inni ich filmowali komórkami.To chyba do tego nie powinna służyć komórka-to takie przyzwolenie na chuliganienie.Bo młodzież aż korci,żeby jakąś zadymę sfilmować.
A od takich niewinnych gierek na przerwach się zaczyna.
Rozumiem.
Ale istnieją też takie gadżety jak aparaty, kamery i inne.
A jeśli, ktoś się do tego zakazu zastosuje to ci grzeczni, dobrze ułożeni uczniowie, którzy w życiu by takiej awantury z komórką nie zrobili.
A ci do których ten zakaz jest skierowany i tak będą te komórki nosić.
A jak zostaną skonfiskowane to przyjdzie mamusia wielce urażona, że własność dziecka zabrali...

Edytowane przez rambo
Czas edycji: 2006-11-02 o 18:18 Powód: odniesienie się do jeszcze jednego cytatu :)
rambo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 18:16   #30
nAtaL!a
Zakorzenienie

moim zdnaiem to kolejny beznadziejny pomysl giertycha, z reszta jak wszystkie poprzednie;/
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości