![]() |
#1 |
Zakorzeniona
|
1 dzień w Berlinie - proszę o pomoc :)
Wybieram się z TŻ-tem i siostrą do Berlina, prawdopodobnie tylko na 1 dzień. Ja znam niemiecki, komunikacja jest jednak bardzo droga, więc chcielibyśmy jak najwięcej zwiedzić na piechotę. Nigdy nie byliśmy w tym mieście, więc nie chcielibyśmy się zgubić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: 1 dzień w Berlinie - proszę o pomoc :)
Ja też byłam na takiej wyciecze ponad rok temu. Czym jedziesz, Simple czy PB? Dobrze, że znasz niemiecki - wbrew pozorom po angielsku tak łatwo nie da się dogadać - poziom jest podobny jak i w naszej stolicy. Ty będziesz przy Berlin ZOB - Zentraler OmnibusBahnhof. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, by wycieczka piesza była możliwa - Berlin ZOB jest zdecydowanie dalej od większych atrakcji Berlina, jak u nas Dworzec Zachodni - atrakcje Warszawy. Wbrew pozorom lepiej zainwestować i kupić sobie Tageskarte za jakoś ponad 6 e (na tym dworcu ZOB próbowałam Pani po angielsku wytłumaczyć, że chcę bilet jednodniowy, dobowy i nic - dobrze, że w notesie zanotowałam Tageskarte). Do autobusu, którym podjechałam na przesiadkę na metro jest blisko - z 5 przystanków. Przystanek, z jakiego ruszacie to Am Omnibusbahnof. Ja jechałam do Wilmersdorfer Arcaden, tam można się przesiąść, zrobić jakieś zakupy, jest Mcdonalds i Starbucks, a więc darmowe wifi w razie potrzeby. Nie będę Ci tłumaczyć, co dalej - bo nie znam na tyle dobrze Berlina, by powiedzieć, co warto zwiedzić. Tu masz stronkę komunikacji miejskiej w Berlinie, więc się zastanówcie, gdzie chcecie jechać (no i oczywiście patrzcie na ceny wejściówek itd., żeby później się nie denerwować, jak będą żądać kolejnych ojro): http://www.bvg.de/
Ważne! Przy wchodzeniu do autobusu wchodzicie zazwyczaj 1 drzwiami (chyba, że jest dużo ludzi, ale to oczywiste) i okazujecie bilet kierowcy ![]() Ps. ciężko mi Ci to wytłumaczyć, ale jeśli byłabyś zainteresowana jakimiś tanimi/markowymi zakupami w Berlinie, to wysiadając na tym przystanku Wilmersodrfer Arcaden wystarczy kierować się w lewo (czyli w drugą stronę, jak McDonald's), za Starbucksem jest coś ala galeria handlowa i na najniższym poziomie jest outlet z fantastycznymi cenami, można kupić markowe buty przecenione z 60 e na 20 e (kolega kupił buty Adidasa, ja sobie koturny), kurtki za kilkadziesiąt złotych. Ja byłam w okresie jesiennym ubiegłego roku, więc wiadomo inny asortyment. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-07-05 o 00:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja byłam w Berlinie też na jeden dzień i szczerze powiedziawszy, żeby dobrze pozwiedzać lepiej zainwestować w ten bilet jednodniowy i jeździć metrem. W centrum jest dużo atrakcji, ale te najlepsze według mnie już są trochę dalej. A więc tak w centrum obok siebie jest wieża telewizja (wstęp na platformę płatny), katedra Berlinem Dum( uwaga na żebrzące babki z dziecmi, których jest tam pełno), Reichtag i można weść na kopułe, jednak trzeba wcześniej zarezerwować wejście , ja tego nie zorbiłam i niestety było za wielu chętnych i nie udało mi się tam wejśc. Obok zaraz Brama Brandenburska i bardzo fajne muzeum pamięci poległych Żydów (zapomniałam jak dokładnie się nazywa) w kształcie labiryntu zbudowanego z różnej wielkości betonowych bloków. Jeśli zainwestujesz w bilet dobrze jest pojechać i zobaczyć pozostałości muru berlińskiego oraz Check Point Charlie. Fajną atrakcją jest Stadion Olimpijski niestety oddalony trochę od centrum, ale tani wstęp jak dobrze pamiętam jakies 3 euro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Za pare dni wybieram się do Berlina główną atrakcją jest tropikal Island,ile euro powinnam wziąść?
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
invisible_01 jesteś już po wycieczce czy jeszcze przed, bo mam gdzieś w domu rozpisany plan na jednodniowe zwiedzanie z ostatniej wizyty, kiedy oprowadzałam znajomych, łącznie z pyszną syryjską knajpką i turecką piekarnią, tylko nie wiem czy to nadal aktualne i jest sens go szukać.
![]() Bilet grupowy całodniowy (do 5 osób) na wszystkie środki komunikacji publicznej kosztuje tylko 15,5 euro. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i gdzie wg Ciebie lepiej wysiąść, na berlin sxf czy zob? bo ja się w ogóle nie orientuję, a bilet któryś trzeba wybrać i jeśli byś mi mogła pomóc to dużo czasu na pewno na tym zaoszczędzę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prześlę ci PW na dniach, jak znajdę notatki albo co bardziej prawdopodobne będę miała wenę na napisanie tego od nowa. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A dla tych, którzy jadą do Berlina - strona komunikacji miejskiej to bvg.de - jest również wersja anglojęzyczna, więc spokojnie można sobie sprawdzić dojazd. Nie wyobrażam sobie jeżdżenia po Berlinie bez tej strony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
ja byłam na takim wypadzie jednodniowym i polecam przewodnik pascala
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
taka euro trip po berlinie to super rzecz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
polecam: http://www.national-geographic.pl/dr...n-w-48-godzin/ Warto sobie wydrukować + zaopatrzyć się w mapę miasta
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Podbijam wątek, spędzę w Berlinie niecałe dwa dni i nie mam o mieście zielonego pojęcia. Poradnik NationalG jest całkiem niezły, ale byłabym wdzięczna też za mniej podręcznikowe rady
![]()
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Polecam kupic bilet 1 dniowy o ile nie lubisz chodzisz ( on kosztuje ok 6.30 euro ). Jednak najwazniejsza trase mozna obskoczyc na pieszo Zaczynajac od Alexanderplatz, idac Unter den linden do Bramy Brandeburskiej, nastepnie odskoczyc troche w prawo i zobaczyc Reichstag i Hauptbanhof. Nastepnie wrocic do bramy i udac sie w kierunku Postdamerplatz po drodze mijajac Pomnik Pomordowanych Żydów Europy. Z postamerplatz do ZOO i Kudamm sa 2km ale dosc nudne ( mozesz kupic bilet na krotka trase za 1.30 euro ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Podbijam wątek
![]() Czy któraś z Was była może w Poczdamie? Wiecie może jak tam pojechać? ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;42209007]Byłam w Poczdamie 3 lata temu
![]() Do Poczdamu można też dotrzeć S-Bahnem na bilecie w strefie A-C Berlin (on jest chyba pół euro droższy od tego normalnego). Co więcej, na tym samym bilecie można jeździć komunikacją miejską po Poczdamie (autobus do tego pałacu odjeżdża sprzed dworca głównego z Poczdamu, chyba chodzą nawet 2, ja już nie pamiętam). Na bvg.de sprawdź sobie dokładnie, czym dojechać. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Oki, dzięki za informacje
![]() A powiedzcie mi jeszcze jedno, ładnie tam ? Bo mnie chodzenie po muzeach na wyspie w Berlinie nie szczególnie uszczęśliwia dlatego szukam jakiegoś zamiennika na miłe spędzenie czasu ![]()
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czy ładnie? To pewnie kwestia gustu. Jeśli ktoś lubi pałace, parki i ogrody, to Sanssouci na pewno mu się spodoba. Mnie niestety zabrakło czasu, żeby zobaczyć coś poza tym w Poczdamie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]()
3 dni temu wróciłam z Berlina i jestem oczarowana. Jechałam polskim busem za 2 stówki w 2 strony - 8,5 godziny. Oczywiscie samochodem byłoby znacznie szybciej, gdyby nie to że z SUPERSZYBKIEJ A2 zjezdzalismy jeszcze do Łodzi i Poznania.
Przede wszystkim, jeśli komunikacja wydaje się poplątana - nic bardziej mylnego ! Wiadomo, na początku człowiek nie wie jak się połapac (szczególnie, że w Warszawie mamy tylko 2 linie metra xD), ale wszystko wychodzi w praktyce. Bez mapki ani rusz, ale jest darmowa i wszędzie ją można dostac. Jeśli jest sie w kilka osob o wiele bardziej opłaca się kupic bilet TagesGruppeKarte. Jest to bilet dobowy (do 5 osob) za 16,20 EU dzialajacy od momentu skasowania do 3 rano następnego dnia, więc najlepiej skasowac go od razu po przyjeździe. U-Bahn czyli metro, dociera w zasadzie wszędzie, ale ja bardziej podróżowałam S-Bahn czyli kolejką - bo jest więcej stacji. Na dodatek jest całodobowa. W ciągu mojej prawie 2 dniowej wizyty zobaczyłam: -Wieżę Telewizyjna (12,5 EU). Bardzo polecam bo panorama Berlina jest naprawdę spektakularna! -Mur Berliński -Dworzec ZOO (jako, że jako nastolatka zaczytywalam się w "dzieciach z dworca zoo". Niestety tamten klimat juz ulecial - żadnych cpunów xD) -Kufursterdamm - ulica handlowa (akurat jak tam bylam trafilam na Marsz Wyzwolenia Konopi czy cos w tym rodzaju - w kazdym razie duzo tam sie dzieje) -Zoologisher Garten- najwieksze ZOO w Europie. Wstep 10 EU, 15 EU razem z Akwarium. -Bundestag. Zarejestrowalam się przed wyjazdem na stronie Bundestagu i stawilam się o odpowiedniej godzinie. Po sprawdzeniu mojego nazwiska na liście odbylam darmową wycieczkę. -Tiergarten - Europejski Central Park ![]() -Alexanderplatz - tam znajduje się wieza TV ale także dużo kościołów i Katedr. Stamtąd można przejsc pojsc deptakiem w strone Tiergarten -Warshauer Strasse Jeśli myślicie o życiu nocnym w Berlinie i klubach - radzilabym wczesniej rozejrzec się za nimi w internecie, aby pozniej na miejscu nie trafic do...klubu ze striptizem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
vivianao, bardzo fajna wyprawa jak na dwa dni
![]() Ale tak szczerze to mnie jakoś Berlin nie zachwyca aż tak bardzo, nie wiem nawet, czemu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
A w jakim miesiącu zwiedzałaś? Bo wiesz, w wakacje to też inny klimat. Mi się baaardzo podobało. Może dlatego, że tam widac tą międzykulturowośc, a poza tym ja lubię takie małe wypady, żeby na kilka dni wyrwac się i nie rozumiec co ludzie mówia wokół
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A niemiecki trochę kumam, niezbyt wiele, ale jednak wiele rozumiem i coś tam umiem porozmawiać (choć się nie przyznaję, zawsze mówię po angielsku i o dziwo nie ma problemu z porozumieniem się nigdzie właściwie). Może źle się wyraziłam... lubię Berlin, bo jest bardzo przyjazny dla mieszkańców i turystów, ale to miasto nie podbiło mojego serca. Tak samo jak Londyn. Podobno Paryż też mnie nie zachwyci. Chyba mam jednak duszę takiego włóczęgi, w sumie wszędzie lubię jeździć, wszędzie mi się podoba, ale serce jest w moim domu i w jednym mieście, z którym wiążę przyszłość. Może mi się to zmieni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi osobiście się Paryż podobał, zdecydowanie można wszystko zobaczyć samemu - szkoda, że pojechałam z wycieczką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A mogłabyś mi powiedzieć gdzie chodziłaś jeść? Czy opłaca się kupować w supermarketach i ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na jedzenie podczas 4 dniowej wycieczki? ![]() Przyłączam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zawsze nocuję w ramach jakiejś promocji, jak byłam z siostrą to nocowałyśmy w 4* NH za 130 zł/doba, więc super cena. Teraz jest promocja za 5e w hostelu generator, może Wam się uda zarezerwować: http://generatorhostels.com/en/hot-d...lin-dorm-sale/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Marudziara
|
Co można na szybko zobaczyć w Berlinie przez 4 h ?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.