1 dzień w Berlinie - proszę o pomoc :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-04, 21:43   #1
invisible_01
Zakorzeniona

1 dzień w Berlinie - proszę o pomoc :)

Wybieram się z TŻ-tem i siostrą do Berlina, prawdopodobnie tylko na 1 dzień. Ja znam niemiecki, komunikacja jest jednak bardzo droga, więc chcielibyśmy jak najwięcej zwiedzić na piechotę. Nigdy nie byliśmy w tym mieście, więc nie chcielibyśmy się zgubić Więc tak: wysiadamy na Berlin Central Coach Station. Czy ktoś orientuje się, gdzie to jest dokładnie i co znajduje się blisko? I najważniejsze: czy ktoś zna Berlin na tyle, aby polecić będącym w tym mieście pierwszy raz laikom miejsca, które można zwiedzić po kolei, a do których w miarę możliwości da się dojść? Czy to jest w ogóle możliwe? Byłabym wdzięczna
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 00:33   #2
201705250955
Konto usunięte

Dot.: 1 dzień w Berlinie - proszę o pomoc :)

Ja też byłam na takiej wyciecze ponad rok temu. Czym jedziesz, Simple czy PB? Dobrze, że znasz niemiecki - wbrew pozorom po angielsku tak łatwo nie da się dogadać - poziom jest podobny jak i w naszej stolicy. Ty będziesz przy Berlin ZOB - Zentraler OmnibusBahnhof. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, by wycieczka piesza była możliwa - Berlin ZOB jest zdecydowanie dalej od większych atrakcji Berlina, jak u nas Dworzec Zachodni - atrakcje Warszawy. Wbrew pozorom lepiej zainwestować i kupić sobie Tageskarte za jakoś ponad 6 e (na tym dworcu ZOB próbowałam Pani po angielsku wytłumaczyć, że chcę bilet jednodniowy, dobowy i nic - dobrze, że w notesie zanotowałam Tageskarte). Do autobusu, którym podjechałam na przesiadkę na metro jest blisko - z 5 przystanków. Przystanek, z jakiego ruszacie to Am Omnibusbahnof. Ja jechałam do Wilmersdorfer Arcaden, tam można się przesiąść, zrobić jakieś zakupy, jest Mcdonalds i Starbucks, a więc darmowe wifi w razie potrzeby. Nie będę Ci tłumaczyć, co dalej - bo nie znam na tyle dobrze Berlina, by powiedzieć, co warto zwiedzić. Tu masz stronkę komunikacji miejskiej w Berlinie, więc się zastanówcie, gdzie chcecie jechać (no i oczywiście patrzcie na ceny wejściówek itd., żeby później się nie denerwować, jak będą żądać kolejnych ojro): http://www.bvg.de/
Ważne! Przy wchodzeniu do autobusu wchodzicie zazwyczaj 1 drzwiami (chyba, że jest dużo ludzi, ale to oczywiste) i okazujecie bilet kierowcy Ja oczywiście nie zrobiłam tego wsiadając przy ZOB i kierowca chyba coś do mnie mówił, ale że skasowałam zaraz bilet to mnie nie wołał. Później popatrzyłam, że tak robią wszyscy.
Ps. ciężko mi Ci to wytłumaczyć, ale jeśli byłabyś zainteresowana jakimiś tanimi/markowymi zakupami w Berlinie, to wysiadając na tym przystanku Wilmersodrfer Arcaden wystarczy kierować się w lewo (czyli w drugą stronę, jak McDonald's), za Starbucksem jest coś ala galeria handlowa i na najniższym poziomie jest outlet z fantastycznymi cenami, można kupić markowe buty przecenione z 60 e na 20 e (kolega kupił buty Adidasa, ja sobie koturny), kurtki za kilkadziesiąt złotych. Ja byłam w okresie jesiennym ubiegłego roku, więc wiadomo inny asortyment.

Edytowane przez 201705250955
Czas edycji: 2012-07-05 o 00:39
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 11:33   #3
Panna_Anna87
Rozeznanie

Ja byłam w Berlinie też na jeden dzień i szczerze powiedziawszy, żeby dobrze pozwiedzać lepiej zainwestować w ten bilet jednodniowy i jeździć metrem. W centrum jest dużo atrakcji, ale te najlepsze według mnie już są trochę dalej. A więc tak w centrum obok siebie jest wieża telewizja (wstęp na platformę płatny), katedra Berlinem Dum( uwaga na żebrzące babki z dziecmi, których jest tam pełno), Reichtag i można weść na kopułe, jednak trzeba wcześniej zarezerwować wejście , ja tego nie zorbiłam i niestety było za wielu chętnych i nie udało mi się tam wejśc. Obok zaraz Brama Brandenburska i bardzo fajne muzeum pamięci poległych Żydów (zapomniałam jak dokładnie się nazywa) w kształcie labiryntu zbudowanego z różnej wielkości betonowych bloków. Jeśli zainwestujesz w bilet dobrze jest pojechać i zobaczyć pozostałości muru berlińskiego oraz Check Point Charlie. Fajną atrakcją jest Stadion Olimpijski niestety oddalony trochę od centrum, ale tani wstęp jak dobrze pamiętam jakies 3 euro.
Panna_Anna87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 21:22   #4
Adelajda84
Wtajemniczenie

Za pare dni wybieram się do Berlina główną atrakcją jest tropikal Island,ile euro powinnam wziąść?
Stary 2012-07-21, 17:49   #5
amber2046
Zakorzenienie

invisible_01 jesteś już po wycieczce czy jeszcze przed, bo mam gdzieś w domu rozpisany plan na jednodniowe zwiedzanie z ostatniej wizyty, kiedy oprowadzałam znajomych, łącznie z pyszną syryjską knajpką i turecką piekarnią, tylko nie wiem czy to nadal aktualne i jest sens go szukać.

Bilet grupowy całodniowy (do 5 osób) na wszystkie środki komunikacji publicznej kosztuje tylko 15,5 euro.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 23:04   #6
kombinacja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
invisible_01 jesteś już po wycieczce czy jeszcze przed, bo mam gdzieś w domu rozpisany plan na jednodniowe zwiedzanie z ostatniej wizyty, kiedy oprowadzałam znajomych, łącznie z pyszną syryjską knajpką i turecką piekarnią, tylko nie wiem czy to nadal aktualne i jest sens go szukać.

Bilet grupowy całodniowy (do 5 osób) na wszystkie środki komunikacji publicznej kosztuje tylko 15,5 euro.
amber, ja bym bardzo prosiła o pw z takim planem jednodniowym, bo myślę nad kupieniem jakiegoś taniego polskiego busa i zrobieniem sobie właśnie jednodniowej wycieczki do berlina.
i gdzie wg Ciebie lepiej wysiąść, na berlin sxf czy zob? bo ja się w ogóle nie orientuję, a bilet któryś trzeba wybrać i jeśli byś mi mogła pomóc to dużo czasu na pewno na tym zaoszczędzę
Stary 2012-07-31, 13:39   #7
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kombinacja Pokaż wiadomość
amber, ja bym bardzo prosiła o pw z takim planem jednodniowym, bo myślę nad kupieniem jakiegoś taniego polskiego busa i zrobieniem sobie właśnie jednodniowej wycieczki do berlina.
i gdzie wg Ciebie lepiej wysiąść, na berlin sxf czy zob? bo ja się w ogóle nie orientuję, a bilet któryś trzeba wybrać i jeśli byś mi mogła pomóc to dużo czasu na pewno na tym zaoszczędzę
SXF to skrót lotniska Schonefeld od niego do Berlina jest z 20km także kup bilet do Berlin ZOB. Jak tam wysiądziesz będziesz miała tuż obok stację metra.

Prześlę ci PW na dniach, jak znajdę notatki albo co bardziej prawdopodobne będę miała wenę na napisanie tego od nowa.

Crucify Your Mind

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-31, 22:14   #8
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
SXF to skrót lotniska Schonefeld od niego do Berlina jest z 20km także kup bilet do Berlin ZOB. Jak tam wysiądziesz będziesz miała tuż obok stację metra.

Prześlę ci PW na dniach, jak znajdę notatki albo co bardziej prawdopodobne będę miała wenę na napisanie tego od nowa.
Przy ZOB nie ma chyba bezpośrednio metra, tylko trzeba dojechać kilka przystanków autobusem ;/ I ja też chętnie się piszę na taki plan bądź polecenie jakiegoś ciekawego przewodnika, mam bilety i rezerwację na kilka dni do Berlina - a jakiś szkielet wyprawy, tudzież perełki, o których nie ma słowa w przewodnikach, się przydadzą.
Stary 2012-08-01, 08:20   #9
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Przy ZOB nie ma chyba bezpośrednio metra, tylko trzeba dojechać kilka przystanków autobusem ;/ I ja też chętnie się piszę na taki plan bądź polecenie jakiegoś ciekawego przewodnika, mam bilety i rezerwację na kilka dni do Berlina - a jakiś szkielet wyprawy, tudzież perełki, o których nie ma słowa w przewodnikach, się przydadzą.
Na 100% jest, dosłownie kilka metrów trzeba przejść, wychodzisz z dworca idziesz wzdłuż stacji benzynowej i masz stację metra, 3 minuty to zajmuje nawet nie.

Crucify Your Mind
Stary 2012-08-01, 10:49   #10
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Na 100% jest, dosłownie kilka metrów trzeba przejść, wychodzisz z dworca idziesz wzdłuż stacji benzynowej i masz stację metra, 3 minuty to zajmuje nawet nie.
Zwracam honor, masz rację choć wyobrażam sobie, w którą stronę dokładnie trzeba iść i nie wiem Na mapie rzeczywiście to z 300-400 m. No ale my na 2 wyjazdy 2 razy jechaliśmy w to samo miejsce i tam przesiadaliśmy się na u-bahn - ale to chyba inna linia była, później sprawdzę.
A dla tych, którzy jadą do Berlina - strona komunikacji miejskiej to bvg.de - jest również wersja anglojęzyczna, więc spokojnie można sobie sprawdzić dojazd. Nie wyobrażam sobie jeżdżenia po Berlinie bez tej strony.
Stary 2012-08-04, 19:46   #11
berethalia
Raczkowanie

GG do berethalia

ja byłam na takim wypadzie jednodniowym i polecam przewodnik pascala
To nikt nie kupuje ci kwiatów.
berethalia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 17:29   #12
reisebus
Przyczajenie

taka euro trip po berlinie to super rzecz ekscytujaca przygoda , bo mozna sie przeciez zgubic ;p gorzej maja Ci co nie znaja nawet jezyka1
reisebus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 17:49   #13
niebo_w_kropki
Raczkowanie

polecam: http://www.national-geographic.pl/dr...n-w-48-godzin/ Warto sobie wydrukować + zaopatrzyć się w mapę miasta
Stary 2013-02-08, 10:27   #14
After eight
Raczkowanie

Podbijam wątek, spędzę w Berlinie niecałe dwa dni i nie mam o mieście zielonego pojęcia. Poradnik NationalG jest całkiem niezły, ale byłabym wdzięczna też za mniej podręcznikowe rady
Stary 2013-02-11, 00:48   #15
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

Cytat:
Napisane przez After eight Pokaż wiadomość
Podbijam wątek, spędzę w Berlinie niecałe dwa dni i nie mam o mieście zielonego pojęcia. Poradnik NationalG jest całkiem niezły, ale byłabym wdzięczna też za mniej podręcznikowe rady
oh Berlin, moje ulubione miasto gdzie mam nadzieje, szybko wroce

Polecam kupic bilet 1 dniowy o ile nie lubisz chodzisz ( on kosztuje ok 6.30 euro ).
Jednak najwazniejsza trase mozna obskoczyc na pieszo

Zaczynajac od Alexanderplatz, idac Unter den linden do Bramy Brandeburskiej, nastepnie odskoczyc troche w prawo i zobaczyc Reichstag i Hauptbanhof. Nastepnie wrocic do bramy i udac sie w kierunku Postdamerplatz po drodze mijajac Pomnik Pomordowanych Żydów Europy.

Z postamerplatz do ZOO i Kudamm sa 2km ale dosc nudne ( mozesz kupic bilet na krotka trase za 1.30 euro )

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 00:07   #16
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez After eight Pokaż wiadomość
W necie jest dużo informacji, co jest must see i co warto zobaczyć - od samych podróżników. Wystarczy siąść i sobie ogarnąć, co dla Ciebie jest fajne, a co nie.
Stary 2013-08-10, 19:09   #17
vanadis
Wtajemniczenie

Podbijam wątek
Czy któraś z Was była może w Poczdamie? Wiecie może jak tam pojechać? Jadę Simple i zastanawiam się czy jest szansa na dotarcie tam w jeden dzien

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 09:27   #18
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Podbijam wątek
Czy któraś z Was była może w Poczdamie? Wiecie może jak tam pojechać? Jadę Simple i zastanawiam się czy jest szansa na dotarcie tam w jeden dzien
Byłam w Poczdamie 3 lata temu Mieliśmy Berlin Cards na 3 dni, więc do Poczdamu mogliśmy dojechać bez dodatkowych kosztów. Jechaliśmy pociągiem podmiejskim (S-Bahn). W Poczdamie musieliśmy dojechać autobusem miejskim do Pałacu Sanssouci, bo akurat to chcieliśmy zwiedzić. Nie pamiętam, ile dokładnie trwała podróż, chyba ok. godziny-półtorej, więc spokojnie dasz radę tam dotrzeć i pozwiedzać trochę w jeden dzień.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 20:49   #19
201705250955
Konto usunięte

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;42209007]Byłam w Poczdamie 3 lata temu Mieliśmy Berlin Cards na 3 dni, więc do Poczdamu mogliśmy dojechać bez dodatkowych kosztów. Jechaliśmy pociągiem podmiejskim (S-Bahn). W Poczdamie musieliśmy dojechać autobusem miejskim do Pałacu Sanssouci, bo akurat to chcieliśmy zwiedzić. Nie pamiętam, ile dokładnie trwała podróż, chyba ok. godziny-półtorej, więc spokojnie dasz radę tam dotrzeć i pozwiedzać trochę w jeden dzień.[/QUOTE]

Do Poczdamu można też dotrzeć S-Bahnem na bilecie w strefie A-C Berlin (on jest chyba pół euro droższy od tego normalnego). Co więcej, na tym samym bilecie można jeździć komunikacją miejską po Poczdamie (autobus do tego pałacu odjeżdża sprzed dworca głównego z Poczdamu, chyba chodzą nawet 2, ja już nie pamiętam).
Na bvg.de sprawdź sobie dokładnie, czym dojechać.
Stary 2013-08-11, 20:58   #20
vanadis
Wtajemniczenie

Oki, dzięki za informacje

A powiedzcie mi jeszcze jedno, ładnie tam ? Bo mnie chodzenie po muzeach na wyspie w Berlinie nie szczególnie uszczęśliwia dlatego szukam jakiegoś zamiennika na miłe spędzenie czasu

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 12:16   #21
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Do Poczdamu można też dotrzeć S-Bahnem na bilecie w strefie A-C Berlin (on jest chyba pół euro droższy od tego normalnego). Co więcej, na tym samym bilecie można jeździć komunikacją miejską po Poczdamie (autobus do tego pałacu odjeżdża sprzed dworca głównego z Poczdamu, chyba chodzą nawet 2, ja już nie pamiętam).
Tak, my też jeździliśmy po Poczdamie w cenie naszego biletu A autobus 695 spod samego dworca zawiózł nas do bram parku.
Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
A powiedzcie mi jeszcze jedno, ładnie tam ? Bo mnie chodzenie po muzeach na wyspie w Berlinie nie szczególnie uszczęśliwia dlatego szukam jakiegoś zamiennika na miłe spędzenie czasu
Czy ładnie? To pewnie kwestia gustu. Jeśli ktoś lubi pałace, parki i ogrody, to Sanssouci na pewno mu się spodoba. Mnie niestety zabrakło czasu, żeby zobaczyć coś poza tym w Poczdamie.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 18:59   #22
viviana0
Przyczajenie

Wink Dot.: 1 dzień w Berlinie - proszę o pomoc :)

3 dni temu wróciłam z Berlina i jestem oczarowana. Jechałam polskim busem za 2 stówki w 2 strony - 8,5 godziny. Oczywiscie samochodem byłoby znacznie szybciej, gdyby nie to że z SUPERSZYBKIEJ A2 zjezdzalismy jeszcze do Łodzi i Poznania.
Przede wszystkim, jeśli komunikacja wydaje się poplątana - nic bardziej mylnego ! Wiadomo, na początku człowiek nie wie jak się połapac (szczególnie, że w Warszawie mamy tylko 2 linie metra xD), ale wszystko wychodzi w praktyce. Bez mapki ani rusz, ale jest darmowa i wszędzie ją można dostac. Jeśli jest sie w kilka osob o wiele bardziej opłaca się kupic bilet TagesGruppeKarte. Jest to bilet dobowy (do 5 osob) za 16,20 EU dzialajacy od momentu skasowania do 3 rano następnego dnia, więc najlepiej skasowac go od razu po przyjeździe.
U-Bahn czyli metro, dociera w zasadzie wszędzie, ale ja bardziej podróżowałam S-Bahn czyli kolejką - bo jest więcej stacji. Na dodatek jest całodobowa.
W ciągu mojej prawie 2 dniowej wizyty zobaczyłam:
-Wieżę Telewizyjna (12,5 EU). Bardzo polecam bo panorama Berlina jest naprawdę spektakularna!
-Mur Berliński
-Dworzec ZOO (jako, że jako nastolatka zaczytywalam się w "dzieciach z dworca zoo". Niestety tamten klimat juz ulecial - żadnych cpunów xD)
-Kufursterdamm - ulica handlowa (akurat jak tam bylam trafilam na Marsz Wyzwolenia Konopi czy cos w tym rodzaju - w kazdym razie duzo tam sie dzieje)
-Zoologisher Garten- najwieksze ZOO w Europie. Wstep 10 EU, 15 EU razem z Akwarium.
-Bundestag. Zarejestrowalam się przed wyjazdem na stronie Bundestagu i stawilam się o odpowiedniej godzinie. Po sprawdzeniu mojego nazwiska na liście odbylam darmową wycieczkę.
-Tiergarten - Europejski Central Park
-Alexanderplatz - tam znajduje się wieza TV ale także dużo kościołów i Katedr. Stamtąd można przejsc pojsc deptakiem w strone Tiergarten
-Warshauer Strasse

Jeśli myślicie o życiu nocnym w Berlinie i klubach - radzilabym wczesniej rozejrzec się za nimi w internecie, aby pozniej na miejscu nie trafic do...klubu ze striptizem.
viviana0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 19:04   #23
201705250955
Konto usunięte

vivianao, bardzo fajna wyprawa jak na dwa dni Ja w sumie te rzeczy zwiedzałam w całym moim okresie przebywania w Berlinie (byłam łącznie z jakieś 10 dni), ale byłam też w kilku innych miejscach.
Ale tak szczerze to mnie jakoś Berlin nie zachwyca aż tak bardzo, nie wiem nawet, czemu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-15, 20:47   #24
viviana0
Przyczajenie

A w jakim miesiącu zwiedzałaś? Bo wiesz, w wakacje to też inny klimat. Mi się baaardzo podobało. Może dlatego, że tam widac tą międzykulturowośc, a poza tym ja lubię takie małe wypady, żeby na kilka dni wyrwac się i nie rozumiec co ludzie mówia wokół Dzięki S-Bahn tyle się udało zwiedzic, szast prast i już. Ale szczerze mówiąc nie latałam jak kot z pęcherzem od miejsca do miejsca, był tez czas na leniuchowanie, restauracje czy jakieś piwo. A wieczorem klub. Na pewno tam jeszcze wrócę
viviana0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 20:55   #25
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez viviana0 Pokaż wiadomość
A w jakim miesiącu zwiedzałaś? Bo wiesz, w wakacje to też inny klimat. Mi się baaardzo podobało. Może dlatego, że tam widac tą międzykulturowośc, a poza tym ja lubię takie małe wypady, żeby na kilka dni wyrwac się i nie rozumiec co ludzie mówia wokół Dzięki S-Bahn tyle się udało zwiedzic, szast prast i już. Ale szczerze mówiąc nie latałam jak kot z pęcherzem od miejsca do miejsca, był tez czas na leniuchowanie, restauracje czy jakieś piwo. A wieczorem klub. Na pewno tam jeszcze wrócę
Ja byłam 5 dni rok temu w sierpniu właśnie, a tak to raz 2 dni i 3 razy już po dniu. W październiku będę kilka godzin, czekam na powrotny do domu
A niemiecki trochę kumam, niezbyt wiele, ale jednak wiele rozumiem i coś tam umiem porozmawiać (choć się nie przyznaję, zawsze mówię po angielsku i o dziwo nie ma problemu z porozumieniem się nigdzie właściwie).
Może źle się wyraziłam... lubię Berlin, bo jest bardzo przyjazny dla mieszkańców i turystów, ale to miasto nie podbiło mojego serca. Tak samo jak Londyn. Podobno Paryż też mnie nie zachwyci. Chyba mam jednak duszę takiego włóczęgi, w sumie wszędzie lubię jeździć, wszędzie mi się podoba, ale serce jest w moim domu i w jednym mieście, z którym wiążę przyszłość. Może mi się to zmieni.
Stary 2013-08-17, 00:46   #26
Marla32
Zadomowienie

Cytat:
Ja byłam 5 dni rok temu w sierpniu właśnie, a tak to raz 2 dni i 3 razy już po dniu. W październiku będę kilka godzin, czekam na powrotny do domu
A niemiecki trochę kumam, niezbyt wiele, ale jednak wiele rozumiem i coś tam umiem porozmawiać (choć się nie przyznaję, zawsze mówię po angielsku i o dziwo nie ma problemu z porozumieniem się nigdzie właściwie).
Może źle się wyraziłam... lubię Berlin, bo jest bardzo przyjazny dla mieszkańców i turystów, ale to miasto nie podbiło mojego serca. Tak samo jak Londyn. Podobno Paryż też mnie nie zachwyci. Chyba mam jednak duszę takiego włóczęgi, w sumie wszędzie lubię jeździć, wszędzie mi się podoba, ale serce jest w moim domu i w jednym mieście, z którym wiążę przyszłość. Może mi się to zmieni.
A masz jakieś sprawdzone miejsca z tanim noclegiem w Berlinie ?
Mi osobiście się Paryż podobał, zdecydowanie można wszystko zobaczyć samemu - szkoda, że pojechałam z wycieczką
Stary 2013-08-18, 14:48   #27
hotgossip
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viviana0 Pokaż wiadomość

A mogłabyś mi powiedzieć gdzie chodziłaś jeść? Czy opłaca się kupować w supermarketach i ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na jedzenie podczas 4 dniowej wycieczki?

Cytat:
Napisane przez Marla32 Pokaż wiadomość
Przyłączam się
hotgossip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-18, 15:58   #28
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marla32 Pokaż wiadomość
Mi osobiście się Paryż podobał, zdecydowanie można wszystko zobaczyć samemu - szkoda, że pojechałam z wycieczką
Jeśli jedziesz sama - nocleg w hostelu w pokoju damskim. Jeśli jedziesz z minimum jedną osobą - polecam hotele Ibis (sieci Accor, www.accorhotels.com, wersja polska). Tylko sprawdź dokładnie lokalizację, żeby można było dojechać s- bądź u-bahnem.
Ja zawsze nocuję w ramach jakiejś promocji, jak byłam z siostrą to nocowałyśmy w 4* NH za 130 zł/doba, więc super cena.
Teraz jest promocja za 5e w hostelu generator, może Wam się uda zarezerwować: http://generatorhostels.com/en/hot-d...lin-dorm-sale/
Stary 2013-08-21, 07:19   #29
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TvvinShadow Pokaż wiadomość
teraz ruszyła promocja na noclegi m.in. w Niemczech, 2 noce w cenie 1 na pobyty weekendowe od 23.08 dla członków Le Club Accorhotels (wystarczy się za darmo zarejestrować w programie)
http://www.accorhotels.com/pl/hotels...romotion.shtml
z tego co widzę to np. ibis Berlin City West jest za 115 zł/noc, a jakieś lepsze hotele po 170-180 zł

można też szukać w sekretnych ofertach booking.com lub liczyć na jakieś HRS Deals

jak chce się w miarę tanio zjeść to jest sporo orientalnych knajp np. wzdłuż Kantstraße, na mieście budki np. z chińskim makaronem ze śladową ilością kurczaka za jakieś 3-3,5 eur

piwo lepiej kupić w supermarkecie bo jest tanie, a można pić w miejscach publicznych

należy pamiętać o kaucji za butelki po piwie (8 centów) ale i plastikowe po wodzie/napojach (25 centów!) wrzuca się potem puste butelki do maszyny w sklepie i dostaje paragon

ja to mam szczęście do Berlina bo byłem w tym roku dwa razy za darmo lub prawie darmo w hotelach 4-5*
To mnie ostatnio lekko zszokowało, akurat chyba był mecz Herthy Berlin (tak wnoszę po strojach). Było bardzo dużo wesołych ludzi w s-bahn, na legalu pili sobie piwo i zaczepiali innych. Na szczęście później ja już wracałam, więc nie miałam przyjemności oglądać ich więcej.
Stary 2015-05-15, 21:34   #30
mandragona
Marudziara

Co można na szybko zobaczyć w Berlinie przez 4 h ?

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości