|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Skóra nie wchłania preparatów!
Mam dość dziwny problem związany ze skórą, która - choć stosunkowo sucha - dosłownie "nie chce" wchłaniać żadnego kremu niezależnie od konsystencji. Nawet w przypadku małej ilości kremu nawilżającego pozostaje on w sporej części na powierzchni niezależnie od wklepywania, wmasowywania lub przykrywania wacikiem, chociaż nakładam wszelkie preparaty na dokładnie oszyszczoną nienatłuszczającym środkiem myjącym i osuszoną przykładanymi wacikami skórę (robiłam próby podczas kolejnych dni: 20, 40, 60, 80, 100 i 120 minut po osuszeniu). Stosowałam również peeling enzymatyczny, jednak i to nie pomogło.
Jeszcze kilka lat temu (obecnie mam 21 lat) miałam drobne problemy z zaskórnikami ze względu na wąskie pory. Poza tym mam dosyć cienki naskórek. Czy istnieją jakieś nieagresywne preparaty rozszerzające pory (niezwiązane z ogrzewaniem skóry ze względu na drobne problemy z naczynkami i ogólną wrażliwość) i "rozpulchniające" naskórek, tak by był on w stanie wchłonąć kolejne preparaty? Słyszałam, że mocznik rozpulchnia naskórek wiążąc wodę w warstwie rogowej, ale czy ta woda nie hamowałaby wchłaniania innych preparatów? Czy taka kilkudniowa (kilkutygodniowa?) kuracja delikatnym preparatem z mocznikiem przygotowałaby skórę na przyjęcie interesujących mnie preparatów? Z kolei bezbiałkowy wyciąg z krwi (nap. w maści/żelu Solcoseryl) poprawia gospodarkę tlenową skóry - czy takie działanie wpłynęłoby pozytywnie na "wsiąkliwość" naskórka? Czy może lepiej byłoby "dotlenić" skórę 3%-owym nadtlenkiem benzoilu?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skóra nie wchłania preparatów!
na Twoje pytanie odpowiedzialam na forum cosmetic
http://forum.cosmetic.pl/viewtopic.php?p=1215#1215 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.