|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Sałatka na Święta
Jakie sałatki przygotujecie na Swieta? Prosze o przepisy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sałatka na Święta
Proponuję brokułową z jajkami:
1 paczka mrożonych brokułów, pół paczki drobnego makaronu typu kolanka( suchy ma około 1 cm długości), 5 ugotowanych jajek, Kilka plastrów konserwowej szynki pokrojonej w podłużną kosteczkę, majonez, sól biały pieprz. Oczywiście makaron trzeba ugotować, brokuły również ale bardzo krótko. Życzę smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nutka nie gryzie!
|
A ja proponuje zebys skorzystala z wyszukiwarki wtedy na pewno znajdziesz wiele bardzo ciekawych propozycji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja robię sałatkę serową: kroję w makaronik różne rodzaje żółtych serów, dodaję ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, jajka ugotowane na twardo, 2 czerwone cebule posiekane w piórka, składniki lączymy z 1/2 szklanki majonezu (wg przepisu, ja daję znacznie mniej) plus 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, dodajemy 2 kopiaste łyżki posiekanej zieleniny (inwencja własna). Dokładnie mieszamy i wstawiamy na 15min do lodówki. Oczywiście sól, pieprz, cp kto lubi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Ja polecam taką:
Ser żółty (gouda lub salami) krajemy w kostkę, pora w ciueniutkie "pierścioneczki", czerwoną paprykę w kostkę, i do tego dorzucamy kukurydzę konserwową. Dodajemy sól, pieprz i majonez. Smacznego! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja proponuję taką salatkę:
ok.25 dag sera żóltego ok.25 dag szynki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona(jak ktoś bardzo lubi paprykę,to może być więcej) puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 1 cebula lub por(zalezy co kto lubi) majonez wszystko pokroic w kosteczkę,dodać odsączoną kukurydzę,majonez, doprawić do smaku ![]() salatka jest bardzo dobra,przepis dostalam od kolezanki. albo taką: 1 sloiczek selera w zalewie wlasnej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 5 jajek na twardo majonez,sól,pieprz robi sie ją bardzo szybko,bo wystarczy przeplukać wodą seler i odcisnąć z nadmiaru wody, przeplukać fasolę,jajka pokroić w kostkę(niezbyt drobną) polączyć skladniki,dodac majonez,przyprawić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Prosta i pyszna salatka ziemniaczana:
1kg ziemniakow, ugotowanycz i pokrojonych w kostke 2 cebule, drobno posiekane puszka groszku 5 ogorkow kiszonych z beczki majonez pieprz, ewentualnie sol do smaku Tanie, proste, smaczne!
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nasze ulubione sałatki to
Brokułowa 1 paczka mrożonych brokułów-wrzucić na wrzątek i chwilę pogotować(mają być jędrne) 1 kostka fety light pokrojona w spora kostkę 1 słoiczek czarnych oliwek 1 paczka płatkow migdałowych zrumienionych na patelni sos czosnkowy(jogurt naturalny.czosnek. fix czosnkowy,pieprz) Wymieszać delikatnie, żeby nie rozciapać fety, zostawić trochę płatków i posypać na wierzchu,schłodzić i gotowe!!! Kurczakowa 1 kg piersi ugotowanych w bulionie i pokrojonych w dużą kostkę 1 puszka ananasa w kawałkach lub pokroić 0.5 paczki namoczonych rodzynek 1 paczka namoczonych i pokrojonych orzechów włoskich sos:jogurt ananasowy lub brzoskwiniowy+ majonez(2:1), sól pieprz do smaku Wszystko wymieszać, schłodzić,najlepsze drugiego dnia Polecam i smacznego!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
ja robie salatke z tunczyka i jajeczna
![]() ![]() przepisu nie podaje bo mozna go bez problemu znalesc na tym forum ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Yola, masz racje, mozna "okrasic" Ale ja nie jem jajek i miesa
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam cos takiego:
3jajka na twardo puszka kukurydzy mala 2-3 ogorki kiszone 0k.40dag pieczarek sol, pieprz,majonez , musztarda Pieczarki obieramy,gotujemy i kroimy drobno . Jaja i ogorki siekamy.Dodajemy kukurydze i doprawiamy do smaku. Salatka jest prosta,moze z wygladu malo kolorowa ale pyszna naprawde!!!Oczywiscie proporcje mozna zwiekszac wedle uznania lub potrzeby!! Smacznego!!!!!!!!
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
typowa sałatka na święta u mnie to jarzynowa
gotowane jarzyny: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki jabłka groszek z puszki słoik ogórków konserwowych natka pietruszki sól, pieprz majonez
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja na swieta robie SALATKE JARZYNOWA.
Taka sama jak SATHI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Umnie też taka jak u Sathi,tyle tylko,że zamiast konserwowych dodaję kiszone no i jeszcze jajka koniecznie
![]() Bardzo popularną sałatką u mnie w domu jest ta: piersi kurczaka(ugotowane)+kapus ta pekińska+cebula+ogórki konserwowe. Po połączeniu dodajemy majonez ,solimy i + przyprawę curry.Najlepsza jest na drugi dzień ![]() Edytowane przez LEW Czas edycji: 2006-12-07 o 11:48 Powód: zapomniałam o 1 składniku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Ach te sałatki
![]() Zgłodniałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.