|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() uciążliwe plamienie
Witajcie. Jutro zaczynam piąte opakowanie tabletek (Novynette). Do niedawna wszystko było dobrze. Ale podczas czwartego opakowania (to była 14 tabletka), pojawiło się plamienie. Takie brązowawe, nie raz trochę czerwone. Nie było tego dużo. Poszłam do mojej ginekolog. Porozmawiałyśmy, wszystko jej opisałam. zbadała mnie. Wszystko ze mną ok. Dodam, że mam też torbiel na lewym jajniku - okazało się że mam nadal, że się nie wchłoneła, ale też nie powiększyła. Ale nie o tym tutaj.
Co do plamienia, to powiedziała, że mam poczekać na krwawienie ( to w 7 dniowej przerwie). Zawsze dostaję 3-go dnia. Tak też się stało. 3 dnia dostałam. Liczyłam, że jak się skończy, to i tamto plamienie ustąpi.. Ale nie. Krwawienie ("okres") skończył się, trwał dwa dni. Ale plamienie utrzymuje się ![]() Jest brązowawe, czasem beżowe. Miałam taką nadzieję że mi minie.. Ginekolożka powiedziała mi, że to może być spowodowane jakimiś stresami itp. Owszem - podchodzę do wszystkiego emocjonalnie.. ale czyżby to miałoaż taki wpływ na pojawianie się jakiegoś plamienia? Powiedziała, że niczego mam nie zmieniać, że mam brać tabsy jak brałam, zacząć bo 7 dniowej przerwie i tak jechać dalej, że powinno mi minąć. Sama już nie wiem ![]() ![]() Powiedzcie, czy mimo że mam to plamienie, mogę się kochać z moim chłopakiem bez obaw?? Jestem zabezpieczona? (oczywiście biorąc dalej tabletki tak jak trzeba). Liczę na odpowiedź. Buźka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: uciążliwe plamienie
Dziewczyny... proszę.. Odpiszcie coś! chcę poznać Wasze zdanie co do mojego przypadku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Widzę, że nkt mi nic nie doradzi. Czy mój przypadek jest aż taki skomplikowany?? Widzę że czytacie ten wątek ale żadna nie chce mi jakoś pomóc
![]() Nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki bo czytałam wątki o plamieniach i każdy ma inną historię! każda dziewczyna w innch okolicznościach może mieć plamienie. Dlatego opisałam dokładnie mój przypadek i chciałabym aby któraś z Was mi napisała co o tym myśli... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
wiesz, my nie jesteśmy lekarzami... trudno żebyśmy podważały decyzję ginekologa
ale jak dla mnie to tabletki faktycznie mogą być za słabe, źle dobrane i organizm się do nich nie dostosował idealnie. Może spróbuj iść do innego lekarza, skoro obecny nie chce ci zmienić tabletek? Mówisz, że są dobre, ale nie można lekceważyć ciągłych plamień. Może inne będą jeszcze lepsze.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czarana Kicia moim zdaniem nie powinnaś się martwić.
Ja też plamiłam. Pobiegłam z tym do gina. Zrobił mi USG i widział, że tam jest jeszcze trochę krwi, więc stąd to plamienie. Żadnych anomalii nie stwierdził, więc kazał mi się uspokoić. Powiedział, że przyczyną mogło być np. szybkie chudnięcie (schudłam wtedy 9 kg w ciągu 2 m-cy), nowa praca, wysiłek fizyczny, stres. Ja miałam to wszystko. To samo powiedział mi, gdy okres mi zniknął mimo robienia przerw między opakowaniami. Niestety stresm wysiłek, do którego nie jesteśmy przyzwyczajone, zmiany w życiu, to wszystko ma wpływ na to co się dzieje z naszym organizmem. Powiedział, że plamienie powino niepokoić gdy zdarzyło się 3 cykle pod rząd lub gdy jest dość obwite przez minimum 6 dni np. mocno brązowe nieustające plamienie. Na szczęście u mnie skończyło się na dwóch cyklach. Może też jeszcze poczekaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
witam!!od 3 lat biore te same tabletki!i tez ostatnio zaczełam krwawić podczas brania!!Byłam u ginekologa i także powiedział ze dalej moge brać bo to napewno stres spowodowal te krwawieni epodczas brania tabletek!!!!Także nie jestes sama !!pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Margitta, Weronisia, Karola - dziękuję za zainteresowanie moją sprawą i za odpowiedzi
![]() ![]() ![]() Pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
WiTAM
kOCHAC SIE MOZESZ NA PEWNOZ ABEZPIECZONA JESTES.Co do plamienia to trudno mi sie wypowiedziec jak rzeczywiscie po badaniu lekarka stwierdziła ze wszystko ok.Póki co dobrze ze nie wykupiłas wszystkich 3 opakowan tabletek bo wydaje mi sie ze jak Ci nie przejdzie to bedziesz musiała z nia porozmawiac o zmianie tych tabletek na inne.Najczesciej plamienia pojawiaja sie do 3 m-cy od pierwszego opakowania tabletek a u Ciebie rozpoczeło sie po 4 m-cach. ASIA27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
To plamienie mnie zdziwiło, zaniepokoiło. Gdy zaczęłam brać Novynette, to plamienie miałam tylko podczas pierwszego miesiąca. Kolejne dwa były czyściutkie- zadnego plamienia. No i tak jak pisalam, podczas 4 opakowania, znów jakieś plamienie.. Ale minęło
![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuję za zainteresowanie, buźka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Przepraszam że sie podpinam, ale nie chciałam zaśmiecać forum
![]() Otóż mój problem polega na tym że nic nie biorę i zobaczyłam na swojej bieliżnie plamy krwii. Tzn nie takie jak przy okresie(skończył mi się 7 dni temu) bo krew jest zmieszana zwydzieliną, która ma kolor biały (tzn nie przezroczysty). Bardzo się boję jak mi się uda to jutro pójdę do Gin. Czy miałyscie kiedyś coś takiego? Czy to może być jakiś syf na jajniku? prosze odpowiedzcie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
hey!!!ja myśle że nie masz co sie martwic!ale najlepiej bedzie jak pojdziesz do ginekologa!!!a miales oststnio jakies problemy czy stytuacje gdzie sie stresowałas??? bo to moze byc glowna przyczyna!!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
hmmm
mam pytanie, czy plamienie podczas brania tabletke i nie zrobienia przerwy między opakowaniami może wystapic i czy to normalne? cilest biore od 4 miesiecy i wszystko bylo ok. z gory dzieki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mnie również to spotkało. Biorę Novynette od lutego, nie miałam żadnych skutków ubocznych, również plamień. I nagle dziś dostałam plamienie... Nie wiem skąd? Nie mam stresów, tabletki biorę regularnie, nie chydnę itp. Zastanawiam się czym to jest spowodowane? Zobaczę jutro. Na razie do lekarza nie mam co sie wybierać, bo jeszcze 1,5 tygodnia bedzie na urlopie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.