uciążliwe plamienie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-09, 16:06   #1
cZaRnA_KiCiA
Zadomowienie

Unhappy

uciążliwe plamienie

Witajcie. Jutro zaczynam piąte opakowanie tabletek (Novynette). Do niedawna wszystko było dobrze. Ale podczas czwartego opakowania (to była 14 tabletka), pojawiło się plamienie. Takie brązowawe, nie raz trochę czerwone. Nie było tego dużo. Poszłam do mojej ginekolog. Porozmawiałyśmy, wszystko jej opisałam. zbadała mnie. Wszystko ze mną ok. Dodam, że mam też torbiel na lewym jajniku - okazało się że mam nadal, że się nie wchłoneła, ale też nie powiększyła. Ale nie o tym tutaj.
Co do plamienia, to powiedziała, że mam poczekać na krwawienie ( to w 7 dniowej przerwie). Zawsze dostaję 3-go dnia. Tak też się stało. 3 dnia dostałam. Liczyłam, że jak się skończy, to i tamto plamienie ustąpi.. Ale nie. Krwawienie ("okres") skończył się, trwał dwa dni. Ale plamienie utrzymuje się
Jest brązowawe, czasem beżowe. Miałam taką nadzieję że mi minie.. Ginekolożka powiedziała mi, że to może być spowodowane jakimiś stresami itp. Owszem - podchodzę do wszystkiego emocjonalnie.. ale czyżby to miałoaż taki wpływ na pojawianie się jakiegoś plamienia? Powiedziała, że niczego mam nie zmieniać, że mam brać tabsy jak brałam, zacząć bo 7 dniowej przerwie i tak jechać dalej, że powinno mi minąć. Sama już nie wiem Doradźcie coś. Nie wydaje Wam się, że może są one jakieś za słabe dla mnie? Te tabletki? Zapisała mi receptę na 3 opakowania. Wykupiłam narazie 1 (ratalnie wykupuję zawsze, nie naraz). Bardzo z tych tabletek jestem zadowolona.. ZERO SKUTKÓW UBOCZNYCH. Tylko teraz to palmienie
Powiedzcie, czy mimo że mam to plamienie, mogę się kochać z moim chłopakiem bez obaw?? Jestem zabezpieczona? (oczywiście biorąc dalej tabletki tak jak trzeba).
Liczę na odpowiedź.
Buźka
cZaRnA_KiCiA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-09, 19:51   #2
cZaRnA_KiCiA
Zadomowienie

Dot.: uciążliwe plamienie

Dziewczyny... proszę.. Odpiszcie coś! chcę poznać Wasze zdanie co do mojego przypadku...
Stary 2006-11-10, 08:53   #3
cZaRnA_KiCiA
Zadomowienie

Widzę, że nkt mi nic nie doradzi. Czy mój przypadek jest aż taki skomplikowany?? Widzę że czytacie ten wątek ale żadna nie chce mi jakoś pomóc
Nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki bo czytałam wątki o plamieniach i każdy ma inną historię! każda dziewczyna w innch okolicznościach może mieć plamienie. Dlatego opisałam dokładnie mój przypadek i chciałabym aby któraś z Was mi napisała co o tym myśli...
Stary 2006-11-10, 09:19   #4
margitta
Zakorzenienie

wiesz, my nie jesteśmy lekarzami... trudno żebyśmy podważały decyzję ginekologa

ale jak dla mnie to tabletki faktycznie mogą być za słabe, źle dobrane i organizm się do nich nie dostosował idealnie. Może spróbuj iść do innego lekarza, skoro obecny nie chce ci zmienić tabletek? Mówisz, że są dobre, ale nie można lekceważyć ciągłych plamień. Może inne będą jeszcze lepsze.
Stary 2006-11-10, 09:20   #5
Weronisia
Zakorzenienie

Czarana Kicia moim zdaniem nie powinnaś się martwić.

Ja też plamiłam. Pobiegłam z tym do gina. Zrobił mi USG i widział, że tam jest jeszcze trochę krwi, więc stąd to plamienie. Żadnych anomalii nie stwierdził, więc kazał mi się uspokoić.
Powiedział, że przyczyną mogło być np. szybkie chudnięcie (schudłam wtedy 9 kg w ciągu 2 m-cy), nowa praca, wysiłek fizyczny, stres. Ja miałam to wszystko. To samo powiedział mi, gdy okres mi zniknął mimo robienia przerw między opakowaniami.
Niestety stresm wysiłek, do którego nie jesteśmy przyzwyczajone, zmiany w życiu, to wszystko ma wpływ na to co się dzieje z naszym organizmem.

Powiedział, że plamienie powino niepokoić gdy zdarzyło się 3 cykle pod rząd lub gdy jest dość obwite przez minimum 6 dni np. mocno brązowe nieustające plamienie.
Na szczęście u mnie skończyło się na dwóch cyklach.

Może też jeszcze poczekaj.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 09:36   #6
karola1986
Raczkowanie

witam!!od 3 lat biore te same tabletki!i tez ostatnio zaczełam krwawić podczas brania!!Byłam u ginekologa i także powiedział ze dalej moge brać bo to napewno stres spowodowal te krwawieni epodczas brania tabletek!!!!Także nie jestes sama !!pozdrawiam
karola1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 21:20   #7
cZaRnA_KiCiA
Zadomowienie

Margitta, Weronisia, Karola - dziękuję za zainteresowanie moją sprawą i za odpowiedzi Wyobraźcie sobie, że przez dzisiejszy cały dzionek nie miałam ani jednej plamki Chyba mi minęło! Mam nadzieję że to było jakieś jednorazowe, że już się nie powtórzy i wszystko będzie tak jak trzeba.
Pozdrowionka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-11, 11:43   #8
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

WiTAM
kOCHAC SIE MOZESZ NA PEWNOZ ABEZPIECZONA JESTES.Co do plamienia to trudno mi sie wypowiedziec jak rzeczywiscie po badaniu lekarka stwierdziła ze wszystko ok.Póki co dobrze ze nie wykupiłas wszystkich 3 opakowan tabletek bo wydaje mi sie ze jak Ci nie przejdzie to bedziesz musiała z nia porozmawiac o zmianie tych tabletek na inne.Najczesciej plamienia pojawiaja sie do 3 m-cy od pierwszego opakowania tabletek a u Ciebie rozpoczeło sie po 4 m-cach.
ASIA27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-11, 12:24   #9
cZaRnA_KiCiA
Zadomowienie

To plamienie mnie zdziwiło, zaniepokoiło. Gdy zaczęłam brać Novynette, to plamienie miałam tylko podczas pierwszego miesiąca. Kolejne dwa były czyściutkie- zadnego plamienia. No i tak jak pisalam, podczas 4 opakowania, znów jakieś plamienie.. Ale minęło Wczoraj zaczęłam 5 opakowanie, mam nadzieję że już wszystko będzie ok.
Dziękuję za zainteresowanie, buźka
Stary 2006-11-11, 16:51   #10
Bianka19
Raczkowanie

Przepraszam że sie podpinam, ale nie chciałam zaśmiecać forumpodobnymi przypadkami.

Otóż mój problem polega na tym że nic nie biorę i zobaczyłam na swojej bieliżnie plamy krwii. Tzn nie takie jak przy okresie(skończył mi się 7 dni temu) bo krew jest zmieszana zwydzieliną, która ma kolor biały (tzn nie przezroczysty). Bardzo się boję jak mi się uda to jutro pójdę do Gin.
Czy miałyscie kiedyś coś takiego?
Czy to może być jakiś syf na jajniku?
prosze odpowiedzcie!
Bianka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-12, 09:25   #11
karola1986
Raczkowanie

hey!!!ja myśle że nie masz co sie martwic!ale najlepiej bedzie jak pojdziesz do ginekologa!!!a miales oststnio jakies problemy czy stytuacje gdzie sie stresowałas??? bo to moze byc glowna przyczyna!!
karola1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-13, 15:21   #12
rocki
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bianka19 Pokaż wiadomość
Przepraszam że sie podpinam, ale nie chciałam zaśmiecać forumpodobnymi przypadkami.

Otóż mój problem polega na tym że nic nie biorę i zobaczyłam na swojej bieliżnie plamy krwii. Tzn nie takie jak przy okresie(skończył mi się 7 dni temu) bo krew jest zmieszana zwydzieliną, która ma kolor biały (tzn nie przezroczysty). Bardzo się boję jak mi się uda to jutro pójdę do Gin.
Czy miałyscie kiedyś coś takiego?
Czy to może być jakiś syf na jajniku?
prosze odpowiedzcie!
Idź niezwłocznie do lekarza! Każde plamienie międzymiesiączkowe bezwzględnie wymaga konsultacji...
rocki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-29, 18:04   #13
niunia32
Zakorzenienie

hmmm
mam pytanie, czy plamienie podczas brania tabletke i nie zrobienia przerwy między opakowaniami może wystapic i czy to normalne? cilest biore od 4 miesiecy i wszystko bylo ok.
z gory dzieki
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-01, 21:43   #14
Sovilo
Zakorzenienie

Mnie również to spotkało. Biorę Novynette od lutego, nie miałam żadnych skutków ubocznych, również plamień. I nagle dziś dostałam plamienie... Nie wiem skąd? Nie mam stresów, tabletki biorę regularnie, nie chydnę itp. Zastanawiam się czym to jest spowodowane? Zobaczę jutro. Na razie do lekarza nie mam co sie wybierać, bo jeszcze 1,5 tygodnia bedzie na urlopie Jesli ktoś ma jakieś pomysły skąd to się wzięło, będę wdzięczna.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości