|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia czy nie studia...?;)
Cześć dziewczyny
![]() Na forum Praca i biznes jestem pierwszy raz ![]() Mam problem. Chodzi mi o mojego Ukochanego. Jesteśmy po maturze, ja znalazłam sobie szkołę, która mam nadzieję okaże się dobrym wyborem, ale On wciaż ma wątpliwości. Ma wielki talent do języków i chce w przyszłości robić coś związanego właśnie z tym. Musi pracować, więc poszedł na filologię angielską zaocznie. Jednak nie do końca mu się to podoba. Na pewnej rozmowie w sprawie pracy, dyrektor, który z nim rozmawiaj, powiedział mu, że równie dobrze mógłby robić kursy, bo taniej go wyjdzie niż studia, a będzie miał tyle samo języka. Od tamtej pory Mój intensywnie myśli co z tym fantem zrobić. Ja nie potrafię mu doradzić, bo nie znam się. Dodam jeszcze, że On nie chce być nauczycielem, jak często bywa po takich studiach, tylko coś w stylu native speaker itp. I teraz moje pytanie: czy uważacie, że powinien skończyć tą szkołę, chyba tylko po to, żeby mieć wykształcenie wyższe w cv, czy lepiej ukończyć jakieś kursy, szkolenia, które pozwolą mu lepiej poznać sam język? ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#2 |
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach
|
Dot.: Studia czy nie studia...?;)
Nie bardzo zrozumiałam o co chodzi z tym native speakerem
![]() Jeśli zależy mu żeby czegoś się nauczyć to da sobie radę na zaocznych (może chodzić dodatkowo na korki z przedmiotów praktycznych), na kursach dowie się ok 20% tego co na studiach. Zero wkładów, teorii, przedmiotów specjalistycznych. Ja stawiam na studia mimo wszystko i nie chodzi o papierek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Po 1: przepraszam za błąd - mówiłam, że ciemna jestem w tym temacie
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Filologie to w dużej mierze brednie - więcej literaturoznawstwa, historii i wos-u danego państwa niż nauki języka.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a co młody człowiek zrobi z papierkiem po kursach-nic tylko do śmieci wyrzucić, moim zdaniem studia są podstawą do tego by się bawić w nauczycieli języków w szkole, kursy są ważne ileś tam lat i co później?
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem, chce w przyszlosci robic cos zwiaznego z jezykiem, ale nie uczyc? jesli to ma byc stricte zwiazne z jezykiem to co pozostaje : tlumaczenia? do tego tym bardziej potrzebny jest dokument w postaci ukonczenia studiow.
Nie za bardzo bym sie przejela rada dyrektora na rozmowie kwalifikacyjnej do jakiejs tam pracy: czy to autorytet i czy ma racje ?
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja jednak bym stawiała na kursy..
Wykształcenie wyższe nie robi już w tych czasach na nikim wielkiego wrażenia.. Kiedyś na pewnej rozmowie kwalifikacyjnej usłyszałam, że ważniejsze od wykształcenia są ukończone kursy potwierdzone certyfikatem.. Wiesz, teraz studia, to ma co druga osoba ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A dyrektor nie jest żadnym autorytetem, on jedynie spowodował, że mój facet zaczął myśleć czy na pewno odpowiadają mu te studia i czy sa mu koniecznie potrzebne do życia. Cytat:
![]() Dzięki za zainteresowanie ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.