![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Reakcje rodziców na Wasze zaręczyny
Witam Was Wszystkie
![]() Jak to było u Was? Jakie były reakcje? Powiem Wam szczerze, że u mnie zaręczyny to pewnie melodia przyszłości przynajmniej roku (chociaż dla mnie to już najwyższa pora ![]() ![]() Mam nadzieję, że mnie trochę uspokoicie ![]()
![]() |
#2 |
Uzależnienie
|
Dot.: Reakcje rodziców na Wasze zaręczyny
Co moja mama mówiła to nie bardzo pamiętam, ale pamiętam reakcję teściowej.
Wróciliśmy z gór i tż powiedział "mamo przedstawiam Ci moją przyszłą żonę" a ona przytuliła mnie i powiedziała "ale przecież to już było od dawna wiadomo" ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moi byli niezadowoleni "przecież nawet nie znamy rodziców...". To był główny wyrzut i zarazem argument. Nie mieli pretensji o same zaręczyny co o sposób. Chcieliby żeby to wyglądało tak jak kiedyś. Wspólny obiad, i potem TŻ prosi rodziców o rękę i jak dostanie zgodę to dopiero mnie. A my pominęliśmy wszystko i zaręczyny odbyły się bez świadków w postaci naszych rodziców
![]() Natomiast rodzice TŻta bardzo pozytywnie. Inna sprawa że TŻ nie mógł nic z siebie wydusić, a ja stwierdziłam że skoro to jego rodzice to sam ma zacząć temat. Ja swoim umiałam powiedzieć to i on musi. I w sumie tak zaczął że teściowie zbledli bo nie wiedzieli na początku co się dzieję. Podejrzewam że na hasło "słuchajcie musimy wam o czymś powiedzieć" do głowy przychodzą najdziwniejsze scenariusze ![]() Jak już nasi rodzice się dowiedzieli zaczęłam z mamą planować zapoznanie i wspólny obiad (jako że moja mama ma specyficzną pracę to ciężko z góry zaplanować jakiś termin). W końcu się spotkali, zapoznali, pogadali i ślub odbędzie się w czerwcu ![]()
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Uzależnienie
|
A ja nie rozumiem strachu przed powiedzeniem rodzicom - przecież to radosna nowina
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice spodziewali sie tego od dluzszego czasu, ale i tak zostali zaskoczeni ( tak samo jak i ja
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ale zawsze masz taką myśl "czy czasem ich nie zawiodłaś". Że może chcieli innego życia dla Ciebie a bierzesz los we własne ręce i ich wyobrażenie nieco różni się od Twojego
![]() TŻ nie stresował się reakcją rodziców a bardziej tym jak ma zacząć tą rozmowę. Na pewno nie chciał ich denerwować, co niestety nie wyszło po jego dramatycznym "słuchajcie chcielibyśmy wam o czymś powiedzieć" ![]() ![]()
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W dzień zaręczyn, wracając z miasta, pojechaliśmy do mojej mamy i TŻ powiedział: 'Chciałem Pani powiedzieć, że się zaręczyliśmy" czy jakoś tak
![]() ![]() Mama TŻta jak do niej zadzwonił i powiedział, że się oświadczył, skomentowała: - No w końcu! ![]() Bo TŻ od 1.5 m-ca chodził z pierścionkiem i szukał dobrego momentu, a ona wiedziała o tym, że on pierścionek ma ![]() Siostra TŻta z rodziną, chrzestna z rodziną, bardzo się cieszyli ![]() ![]() ![]() Ogólnie wszyscy się cieszyli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haha, z tym poniedziałkiem dobre ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja byłam z moim TŻem przed zaręczynami ok 5-6 lat, w tym od 3 mieszkaliśmy razem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
U mnie zaręczyny były intymne, tylko my i nikt więcej. Po tygodniu, gdy przyjechaliśmy do domu z mieszkania studenckiego powiedzieliśmy moim rodzicowm. Niestety też zaczęło się od "chcielibyśmy wam coś powiedzieć" - o czym zdałam sobie sprawę już po, że to mogło źle zabrzmieć ![]() TŻ powiedział, że poprosił mnie o rękę i się zgodziłam, więc teraz prosi o to samo moich rodziców. Wiele osób w tym momencie powie: "po co prosi, jak rodzice się nie zgodzą to odwołacie ślub, coś to zmieni?" - nie, nie zmieni to nic, a prosi z grzeczności, nawiązując do tradycji opisanej wyżej. Wygląda to podobnie ale jednak inaczej, dla mnie zdecydowanie lepiej. Rodzice zaskoczeni, zgodzili się, wypiliśmy wino jakie TŻ im przywiózł i pojechaliśmy do rodziców TŻ. Tam było już inaczej, jak tylko TŻ powiedział: "mamo, moglibyście przyjść z tatą?" to jego mama wychylając się z kuchni krzyknęła: "a co, zaręczyny?" - no i nie było niespodzianki ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
szczerze to ja nie wiem gdzie tak jest jeszcze, żeby najpierw rodziców prosić, na wspólnych obiadkach itd...
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zarowno u mnie jak i u narzeczonego wszyscy byli zaskoczeni
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Nigdzie, to niepisany zwyczaj. Zwyczaj, który zanika, który dla mnie w swej oryginalnej formie jest zbyt sztywny ale w takiej zmodyfikowanej może być ![]() I to, że coś było w poprzedniej epoce, nie znaczy, że zawsze jest złe, inaczej musielibyśmy chyba nową cywilizację stworzyć, żeby się wszystkich starych zwyczajów pozbyć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
viva - ja nie mówię, że to złe, tylko, że już się z tym w ogóle nie spotyka. No ok, nie uogólniając, nie spotykam się w gronie moich znajomych, rodziny itd. Zresztą śledząc przez 2 lata przed ślubem wątki ślubne (wizażowe) też się z tym nie spotkałam. Nie wyobrażam sobie mieć zaręczyn przy rodzicach
![]() ![]()
![]() |
#15 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Ale ja to już dawno mówiłam TŻ-owi, że jak zdecyduje się mi się oświadczyć, to nie przy rodzicach, bo odmówię! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o teściów - nawet nie wiem, jak zareagowali, ale wiem, że teściowa pomagała w poszukiwaniu pierścionka (razem z całą stertą znajomych i szwagrem). A jak już było "po" to moja mama się popłakała, jak jej zadzwoniłam, kazała mi dać męża do telefonu i potem jemu gratulowała jeszcze odwagi i pomysłu (bo się trochę chłopak nagimnastykował).
A szwagier jak do niego zadzwoniliśmy to od razu wystrzelił z pytaniem "i co, popłakałaś się?" ![]() Oficjalne proszenie o rękę z kwiatami dla mamy i flaszeczką dla taty też było - mama stwierdziła (oczywiście z żartem), że już chyba nie ma wyjścia i nie może odmówić, a tato, że jak przetestuje prezent to się zastanowi ![]() ![]() Wg mnie takie "tradycyjne" proszenie to fajny pomysł, ale jednak cieszę się, że ja miałam niespodziankę, nic nie wiedziałam wcześniej i mieliśmy taki "nasz" moment, a dopiero później mogliśmy się tym podzielić z innymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
U mnie moja mama bardzo sie ucieszyla, pogratulowala i ogolnie bardzo pozytywna reakcja
![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnei byla taka sama reakcja.... tata był zły z mamą że nie przyszedl Tz i nie zapytał " o ręke" ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
na przekór do celu
|
I to już dla mnie przesada. Można nawiązać do tradycji ale trzymanie się jej sztywno też nie jest wcale wymagane.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
U nas nie było żadnego proszenia o rękę
![]() Ot, oznajmiliśmy, co nastąpiło i tyle. Nigdy zresztą ani nikt nie oczekiwał, że TŻ to zrobi, ani TŻ nie miał zamiaru tego zrobić. Moja mama jest dość nowoczesna i nie oczekiwała takich gestów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
u mnie było tak, że jakieś 2,3 godziny po tym jak się mi mój TŻ oświadczył pojechaliśmy do mnie ale rodziców nie było. Pierwszy dowiedział się brat, ucieszył się, dodał coś,że nareszcie i że będziemy dziś pić:P Potem poszliśmy do babci i dziadka, TŻ miał kwiaty, bardzo się wzruszyli, powstawiali z łóżek (bo to już gdzieś 22była), dziadzio (82 lata) ubrał się w portki i koszulę i przeszedł do nas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Nie wiem, chyba się ucieszyli... tzn. nie pamiętam reakcji, ale na pewno bardzo sie ucieszyli. I nie było proszenia o rękę. Już wiedzieli i po fakcie TŻ poszedł do rodzicow z kwiatami i butelką... szampana. Tak o, żeby poświętować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
U mnie to było stosunkowo dziwne. Tuż po zaręczynach zadzwonilam do mamy i mówię o zaręczynach, zamiast od razu cieszyć się to zaczęła gadkę typu "no ale to nie za wcześnie, gdzie Wam się spieszy (jesteśmy ze sobą koło 5 lat), pamiętaj, że zaręczyny można jeszcze zerwać (taaa, chodzi o to że TŻ mógłby)". Się obruszyłam, ale koniec końców mamuśka powiedziała, że i tak się cieszy i pogratulowała. W ogóle zaraz po zaręczynach obdzwoniłam najbliższych i większość gratulowała. Po tygodniu pojechałam z TŻ do swojego domku, mamuśka dostała kwiatka, raz jeszcze gratulowała i wycałowała. Kwestię TŻ w stosunku do jego rodziców zostawiłam jemu. Ja powiedziałam u siebie, on u siebie miał. Zwlekał z tym sporo czasu. PO czym jak kiedyś u niego byliśmy, kazałam mu tak zrobić, bo w końcu wypada żeby rodzice wiedzieli. To tak zamotał, i tak im oznajmił, że ja mam im coś do oznajmienia, więc wszytko zwalił na moją głowę. Jednak reakcja teściów była oszałamiająca. Popatrzyli nieprzytomnym wzrokiem. Nie wiedzieli co powiedzieć. I jedyne na co ich było stać to "ojej nie wiemy jak się zachować, nie wiemy co w takiej sytuacji zrobić". Żadnych gratulacji ani nic
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Mój TŻ oświadczył mi się, kiedy byliśmy na wakacjach w górach. Był tak zestresowany i przejęty i już chyba tak bardzo chciał mieć to za sobą, że poprosił mnie o rękę o 7:00 rano !!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
U nas nikt się nie cieszył z naszych zaręczyn...Wszystko było nie tak jak trzeba i źle to wspominamy. Moja narzeczona ma tylko matkę. Naprawdę starałem się, żeby wszystko wyszło dobrze. Kupiłem wielki bukiet kwiatów i poprosiłem o rękę mojej narzeczonej. Kobieta była w totalnym szoku i w sumie nic nie powiedziała. Obgadała mnie później. Stwierdziła, że lecę tylko na mieszkanie mojej narzeczonej, że jestem golcem i że pewnie w ogóle jej nie kocham...Cóż, bywa i tak. Moja rodzina też podeszła do tego obojętnie. Mój ojciec nie lubi mojej narzeczonej, więc też nie był zadowolony. Ale my mamy to wszystko gdzieś i w październiku bierzemy ślub, czy to się komuś podoba czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Wy się cieszyliście i to najważniejsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:55.