Komputer szkodliwy dla płodu-prawda czy mit? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-21, 11:51   #1
sylweryna
Raczkowanie

GG do sylweryna
Lightbulb

Komputer szkodliwy dla płodu-prawda czy mit?

Witam, czy spotkałyście się z poglądem, że promieniowanie komputerowe w okresie ciąży może być szkodliwe dla płodu? Podobno kobieta w ciąży powinna spędzać przed komputerem max. 3 godziny dziennie, również spanie w pomieszczeniu gdzie stoi komputer nie jest wskazane. Czy takie zachowanie ma jakieś przesłanki medyczne czy to tylko histeria?
Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
sylweryna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 14:30   #2
Nakretka
Raczkowanie

Dot.: Komputer szkodliwy dla płodu-prawda czy mit?

To jest stara sprawa, w Polsce nawet w pewnym momencie (nie wiem czy nadal tak jest) kobieta w ciąży miała zakaz pracy przed komputerem dłużej niż 4 godz. dziennie.
Generalnie najnowsze badania tego nie potwierdzają, pewnie głównie dlatego że są już zdecydowanie inne komputery i przede wszystkim - monitory
Jestem informatykiem i niestety praca po 4 godz dziennie nie wchodziła w grę, więc mój Maluch będzie żywym przykładem, czy teoria jest prawdziwa...

A spanie w pokoju z (włączonym) komputerem jest zawsze niezdrowe tak czy inaczej - chodzi tutaj chyba głównie o ozon, trochę promieniowanie, trochę "buczenie" itp. Tak samo jak w przypadku zwykłego telewizora zresztą, też się nie powinno spać w tym samym pokoju.
Nakretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 16:05   #3
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Nakretka,ja słyszałam i to całkiem niedawno w jakimś programie wypowiedź pani ginekolog o tym, że kobieta w ciąży powinna robić co godzinę przerwę kilkuminutową, a max pracy przy kompie to własnie 4 godz dziennie. Chodzi o promieniowanie wytwarzane głównie przez monitor, ale nie od strony ekranu , a "z tyłu" monitora. Przestrzegała tez, żeby w wieloosobowym pokoju nie siedzieć tak, aby być z tyłu monitora kolegi(żanki) obok.

Teorie na wszystko ciągle sie zmieniają,na pewno dziecku nie grozi żadna choroba w zwiazku z narażeniem na bliskość komputera,ale...wiemy wszyscy, że zdobycze cywilizacji niestety się na nas mszczą coraz częściej, a natura "ubiega sie o swoje". Przyznam sie, że coraz częściej myślę o tym,np.jak sie odżywiamy, w ciązy też jemy rózne chemiczne trucizny, nawet o tym nie myśląc, czym oddychamy, ile czasu spędzamy obok różnych urzadzeń (radio,komórka, tv, komputer..)..i czy przypadkiem to nie ma wpływu na pojawianie sie u dzieci nadpobudliwości,alergii,p roblemów w nauce...

Rezygnacja z cywilizacji to utopia, ale skoro możemy ograniczyć te wszystkie nienaturalne elementy naszego zycia,to czemu nie?

http://tickers.baby-gaga.com/t/lamla...y+child+is.png

http://b1.lilypie.com/jT2Bp1.pngalt="Lilypie 1st Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
instruktorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 18:31   #4
sylweryna
Raczkowanie

GG do sylweryna

No właśnie, pamiętam że jak zaczynałam pracę, to na szkoleniu bhp prowadzący mówił właśnie o tych paru godzinach przed komputerem - nie więcej w przypadku ciężarnych kobitek, ale jak tu w takim razie pracować skoro jest się np. informatykiem, inżynierem albo po prostu pracuje się w biurze i komputer to podstawowy element pracy???
Stary 2006-08-21, 19:55   #5
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Cytat:
Napisane przez sylweryna
No właśnie, pamiętam że jak zaczynałam pracę, to na szkoleniu bhp prowadzący mówił właśnie o tych paru godzinach przed komputerem - nie więcej w przypadku ciężarnych kobitek, ale jak tu w takim razie pracować skoro jest się np. informatykiem, inżynierem albo po prostu pracuje się w biurze i komputer to podstawowy element pracy???
Jednym z wyjść jest zwolnienie, jeśli możesz sobie na nie pozwolić ze względów np. finansowych chociaż, czy to w ogóle można porównywać?
Myślę, że przy nastepnej wizycie powiedz lekarzowi jaka masz prace i niech oceni, czy możesz ja wykonywac bez ograniczeń. Nie wiem, jaką masz dokładnie sytuację, ja miałam problem podobny, nie mogę wykonywac swojej pracy i musiałam sie przereorganizowac i iść na zwolnienie. Nie pracuję, to zbyt powazna sprawa,żeby choćby w niewielkim stopniu narażać moje maleństwo.

http://b1.lilypie.com/jT2Bp1.pngalt="Lilypie 1st Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
Stary 2006-08-22, 06:26   #6
sylweryna
Raczkowanie

GG do sylweryna

Pracuję w biurze projektowym, więc bite 8 godzin spędzam przed komputerkiem, dodatkowo od czasu do czasu posiedzę nad jakimś projektem w domu..... Dzidziusia się jeszcze nie spodziewam, ale niedługo zaczniemy starania, dlatego się zastanawiam jak to jest z tym promieniowaniem.... Ale skoro sam bhp-owiec wspominał o przepisach ograniczających pracę ciężarnej przed komputerem to chyba coś w tym musi być. Ciekawe jak rozwiąże tą kwestię mój pracodawca jak już przyjdzie co do czego...???
Pozdrawiam
Stary 2006-08-23, 08:17   #7
Tysiak7
Wtajemniczenie

Myśle ze nie ma co zbytnio pańkowac, pamietam jak dziś jak z 15 lat temu jako dzieciak siedziałam u kuzynki przed komputerem który był wtedy cudem techniki (pewnie było to jakieś Atari) i moja mama starsznie pańkowala że człowiek może sie od niego uzaleznić normalnie "diabeł wcielony" ... i jakoś żyje, nie uzależnilam się itd.
To samo można by pewnie powiedzieć o telefonach komórkowych, telewizorach, wszelkim elektronicznym sprzęcie... pewnie ileś lat temu taki "diabłem wcielonym" były lodówki przeciez tam freon jest
Ja jestem obecnie w 6 miesiacy przed kompem siedzę pite 8h a czasami i wiecej, moje maleństwo jak narazie rozwija sie ok i byle tak dalej jakbym chciała przejmować sie wszystkim w tym jeszcze słuchać zababonów ciążowych to musiałabym chyba leżec plackiem i nic nie robić
Pewnie jakas prawda w tym jest, ale bez przesady... jedni rodzą zdrowe dzieci (w tym np. alkoholiczki) a czasami zdrowe kobiety rodzą chore dzieci no i potem szuka sie winnego - komputer, praca, jakiś przesąd ... trzeba na siebie uważać i myśleć pozytywnie to chyba najlepsze dla rosnącego brzusia
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 15:55   #8
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Tysiak7 masz bardzo duzo racji w tym, co piszesz. Na pewno nastawienie jest bardzo wazne i nie ma co panikowac
Ale...coś mi sie wydaje, że to twoja pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, nie miałaś kontaktu z zaburzeniami u dzieci ani z poważnymi problemami w czasie ciązy, albo z jej utrzymaniem.Pokora w stosunku do życia i zdrowia czasem sie przydaje.Nie będe Ci opowiadac historii mojego życia,niech Ci wystarczy, że straciłam ciążę przez brak pokory,zawsze byłam zdrowa jak ryba, albo nawet tur, prowadzę zajęcia fitnessu i uwazałam, że "trochę ruchu" dla zdrowia w ciąży nie zaszkodzi, szczególnie jeśli organizm jest przyzwyczajony do duzych obciażeń.Niestety...Teraz jestem w kolejnej ciązy (po długich staraniach) i okazało sie, że musze leżeć, bo grozi mi poronienie - ja,która jestem wzorem osoby aktywnej i okazem zdrowia dla wielu znajomych.
To tylkojeden z przykładów (w moim przypadku) dla których czuję ogromna pokorę dla tak powaznych spraw, jakimi sa życie i zdrowie, a szczególnie zdrowie dziecka. I trzeba umieć odróżnić pozytywne nastawienie od lekkomyślności.
Ale wykład wyszło dość powaznie, trudno...pozdrawiam.

Stary 2006-08-24, 14:27   #9
Tysiak7
Wtajemniczenie

Instruktorko rozumien twoje podejście, owszem jestem w pierwszej ciąży, ale też mam wiele obaw. Gdy zaszłam w ciaże okazało sie że moja kuzynka rownież (róznica w teminach 1 dnia) cieszyłyśmy sie strasznie ... a tu okazało sie że u niej rozwinął sie pęcherzyk płodowy ale zarodek w środku nie . Dla niej była to tragedia, a ja wyłam z nią jak bóbr, przecież równie dobrze moglabym to być ja. Ale nie ma reguły. Ona jak tylko dowiedziała sie ze jest w ciąży poszla na L4 nie przemęczła się, siedziala w domu, a jednak nie pomogło jej to w utrzymaniu ciąży. Ja pracowałam i pracuje nadal, nie mówię że jestem na takich obrotach jak przed ciążą bo jednak sie meczę szybciej . Chodzi mi tylko o to żeby nie popadac w pańkę i widzieć wszedzie zagrożenia, bo stres chyba najgorzej wpływa na dziecko. Mamy mniej sie forsować ale w zamian za to warto popatrzeć w niebo, powąchać kwiatki i cieszyc sie kopniakami z brzucha, bo radosna mama to i radosne dziecko. No teraz ja sie naprodukowalam. Życzę zdrówka tobie i maleństwu Pozdrawiam Tysia
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-24, 17:39   #10
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Tysiak7, masz racje w 100%.
Pozdrawiam i życzę szczęsliwego rozwiązania

Stary 2006-12-14, 16:30   #11
Patrilla
Zakorzenienie

pamiętajmy jednak ze technologia idzie na przód monitory są coraz wyszej jakosci i coraz bezpieczniejsze a promieniowanie ... tak jak pisze Tysiak ważne by przed różnymi mediami nie spędzać całego dnia ...
niestety częśc z nas pracuje prz komputerze i chce pracować a wypadki i niemiłe ciazowe historie mogą zdarzyć sie w każdej pracy - grunt to umiar ...
Patrilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości