|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Creme brule
Creme brule, czyli francuski (?) smakołyk.
W dosłownym tłumaczeniu: 'przypalony krem'. Wygląda cudnie , podobno również tak smakuje. Dla wszystkich fanów waniliowego szaleństwa. Wszyscy jedli, wąchali, a.. nikt przepisu nie widział? Przyznać się: grzeszy ktoś tajemną recepturą i pichci owy smakołyk w czeluściach swojej kuchni? I to w dodatku beze mnie? Umyję okna na święta w zamian za przepis! ![]() EDIT: O! Nazwa była po francusku.. i co z tego wyszło? Jakiś bełkot! Moderatora!! Ratunku! Jeśli ktoś z Moderatorów mógłby zmienić ten bełkot na 'creme brule', to będę bardzo wdzięczna. Przepraszam za kłopot. Westalka! Psujo jedna!
__________________
żartowałam! |
|
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
ja niestey nie znam przpeisu ale poszukam .. pozdrawiam
okna juz umyte łeee hehehe westelko . ![]() Cytat:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5339.html oto przpeis hehe Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2006-12-10 o 11:48 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Dot.: Crème brûlé: ktoś 'grzeszy' przepisem? :)
a dziękuję Ci za ten link.
Tylko wolałabym jakiś wypróbowany przepis.
__________________
żartowałam! |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Crème brûlé: ktoś 'grzeszy' przepisem? :)
och to coś co kocham:
proszę oto przepis: Creme brulee 3 kubki śmietany 30 % 2 laski wanilii 8 zółtek 1/2 kubka cukru 3 łyżeczki cukru 1. Powoli podgrzewać śmietanę i wanilię w dużym garnku o grubym dnie, aż będzie bliska zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut, by naciągnęło. Wyjąć wanilię. 2. W dużej misce ubić żółtka z cukrem na gęstą, bladą masę. Wlać śmietanę, przełożyć wszystko do garnka i gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje i nie będzie spływać ze spodu drewnianej łyżki. Nie dopuścić do zagotowania, bo się zwarzy. Zdjąć z ognia i rozłożyć do 6 foremek o pojemnosci 170ml. Przykryć plastikową folią i chłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny. 3. Każdą porcję należy posypać cukrem i przypalić karmel palnikiem (lub w piekarniku lub na grillu, obkładajac wcześniej foremki lodem, by krem się nie rozpuścił) 4. Krem ponownie schłodzić. Podać max. w ciagu 1 godziny.
__________________
Połam język Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. MIŁEGO DNIA
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Dot.: Crème brûlé: ktoś 'grzeszy' przepisem? :)
Sathi straaaasznie Ci dziękuję.
![]() To kiedy mam się zgłosić?
__________________
żartowałam! |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Creme brule
Wkleję Ci jeszcze jeden: http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid130/
Mycie okien już daruję
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Dot.: Creme brule
IlonaP, Tobie też bardzo dziękuję!
![]() I.. nawet nikt nie chce mycia okien. Hehe. ![]() I również dziękuję Moderatorom za zmianę. Kłaniam się nisko.
__________________
żartowałam! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:56.



W dosłownym tłumaczeniu: 'przypalony krem'. Wygląda cudnie
, podobno również tak smakuje. Dla wszystkich fanów waniliowego szaleństwa.


okna juz umyte łeee hehehe westelko . 
Tylko wolałabym jakiś wypróbowany przepis.
MIŁEGO DNIA 
