|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 388
|
zawsze wychodzące ciacho drożdzowe :)
Robienie ciasta drozdzowego zawsze mnie odstraszało albo ze względu na skomplikowany przepis, albo długi czas oczekiwania.
![]() Od niedawna robię jednak ciasto smakujące dokładnie jak ciasto mojego taty, któremy robi je prawie 4 godziny. Mi zajęło to niecałą godzinę, łącznie z czasem pieczenia. ![]() Jest przesmaczne, polecam. Nie może sie nie udac, wystarczy dopilnowac zeby składniki miały jednakową temperaturę. ![]() Ciasto: 4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru szklanka mleka 1/2 kostki drożdży (5dkg) 1/2 kostki margaryny4 jajka Kruszonka serowa: 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 kosztki margaryny kostka chudego twarogu odrobina aromatu migdałowego Przyrzadzanie: Odlac 1/4 szklanki mleka, podgrzac. Musi byc ciepłe, nie gorące. Rozpuscic w nim łyżkę stołową cukru, wkruszyc drożdże, dokładnie wymieszac i odstawic w ciepłe miejsce do wyrosnięcia (ok. 20 min.). Rozpuścic margaryne, zostawic do ostygnięcia. W tym czasie wsypac do miski przesianą makę i cukier. Dodac jajka, ostudzoną margarynę i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dolewac mleka. Ciasto bedzie dośc geste i kleiste. Wyłożyc na blachę. Zagniesc składniki na kruszonkę, rozłozyc ja na ciescie. Piec ok. 40 min w zalezności od piekarnika (aż do zezłocenia się ciasta i zarumienienia kruszonki. Mozna sprawdzic patyczkiem). Korzystając z okazji wrzucę przepis na opcję, gdy w lodówce nie ma drożdży lub margaryny (albo jedno i drugie ![]() CIASTO 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3 jaja 1/2 szkl. oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jogurt naturalny (mały) mozna dodac owoce (jabłko, wiśnia, śliwka) KRUSZONKA 1szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny Jajka utrzec z cukrem, stopniowo, cały czas mieszając dodawac mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt. Ciasto wyłożyc na blachę. Wyłożyc owoce. Zagnies kruszonkę, posypac ciasto. Piec 40-45 min. do zarumienienia ciasta, można sprawdzic patyczkiem. Jeżeli to banał, bądź juz było i zaśmiecam forum, to proszę o usunięcię. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.