![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Śluby czystości
Witam!
Interesuje mnie kwestia ślubu czystości, bo w sumie mogłabym złożyć taki ślub tylko nie wiem za bardzo na czym to polega. Wiem, że ślubuje się abstynencje seksualną, aż do ślubu. No, a od jakiego wieku, na czym to polega, gdzie się zgłosić - to dla mnie już czarna magia. -Liczę na pomoc- ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śluby czystości
Cytat:
![]() a chodzi Ci o takie śluby powiedzmy chwilowe do momentu zawarcia małżeństwa, tak? Nawet nie wiem czy takie cos istnieje dla osób świeckich, ale jak Ci zalezy to po co Ci do tego jakaś kościelna otoczka, idź do kościoła, przysięgnij i wsio ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś jeździłam na takie spotkania wakacyjne dla młodzieży, nazywało się to Święto Młodzieży. Tam zawsze podczas jednego nabożeństwa można było złożyć takie śluby czystości. Każdy bez względy na wiek mógł takie śluby złożyć. Ksiądz, a tam akurat Franciszkanin wygłaszał pewną formułkę a kto chciał składać takie śluby wstawał o odpowiadał na takie ala zadane pytania. Każdy sam dla siebie mógł sobie po cichu, w swoim sercu odpowiedzieć. Te spotkania dalej są organizowane podczas wakacji i na pewno dalej śluby tam składane są.
Ale jeśli bardzo Ci na tym zależy i chcesz sobie takie śluby złożyć to myślę że wystarczy uklęknąć w kościele i przed własnym sumieniem i Panem Bogiem takie coś złożyć. Ułożyc własny tekst, mała modlitwę z prośba o wytrwanie w ślubach i to też wystarczy. Bo to w końcu ma byc coś tylko dla Ciebie przed Panem Bogiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Śluby czystości
to tez jest wyjscie zeby miec swoja przysiege ,tylko ze patrzac na to z drugiej strony, gdyby tak bylo to ludzie sluby koscielne by brali po cichu z wlasnymi formulkami- moim zdaniem to musi byc zapieczetowane przez kaplana- ale i tak wielkie dzieki za pomoc!
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2009-02-17 o 15:55 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Możesz zapisać się do RCS, złożyć ich przysięgę (nie potrzeba chyba do tego księdza) i wysłać im zgłoszenie http://www.rcs.org.pl/index.php?go=faq
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a o co w ogóle chodzi z tymi ślubami? Co to jest i na czym polega, mogłabyś wytłumaczyć? Bo ja chyba nie rozumiem sensu całej sprawy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a to nie jest oczywista rzecz dla katolika? wstrzemięźliwość do ślubu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
ilonkaczapela oczywiście, że dla katolika jest rzeczą oczywistą, że współżycie przed ślubem to grzech.. Ale gorzej jeśli chodzi o dotrzymanie tej wstrzemięźliwości kiedy się ma bliską osobę.. Może niektórym takie śluby pomagają zachować czystość, dodają motywacji czy coś..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
spoko, pytam, bo nie byłam pewna. Każdy jest tylko człowiekiem w końcu, co?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
obie strony beda skladac sluby?
bo chyba tylko wtedy to ma sens jak to sie robi - to pewnie pytanie do tych, ktorzy je udzielaja
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tych obu stron to ja np. nie mam nawet chlopaka a tym bardziej narzeczonego czy meza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a ta nauczycielka, wraz z partnerem, juz do konca zycia "grzeszyc" nie bedzie? jakos czarno to widze ale to ich sluby i ich sprawa
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ale seks w małżeństwie to chyba nie jest grzech?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
niestety też jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Kto ci takich głupot naopowiadał? Seks w małżeństwie według Kościoła Katolickiego nie jest grzechem. Antykoncepcja jest grzechem. Ta twoja nauczycielka pewnie sobie z NPR nie radzi(a w cale nie jest to takie trudne). Białe małżeństwa nie są popierane przez KK.
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- A w ogóle to napisałam do diakoni i nikt mi nie odpisał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj byłam na kursie i zarowno ksiadz jak i pani z poradni mowili ze seks w malzenstwie jest wskazany bo Pan Bóg nakazał w Księdze Rodzaju: "Idźcie i rozmnażajcie się."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Ze znajomością Pisma Świętego to raczej nie mam problemów, przynajmniej moi profesorowie braku wiedzy u mnie nie wykryli. Ale może ks. dr hab też czegoś nie wie.
Cytat:
W przyszłości może będę uczyć religii i w życiu nie powiedziałabym czegoś co jest niezgodne z nauczaniem Magisterium Kościoła
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja tam nie wiem ..
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- hmm.. a tak w ogóle to np. skoro nie jest to grzechem to czemu ludzie (zamężni) się z tego spowiadają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
o ludzie, jak mozna szerzyć takie rzeczy!!! już tym to sobie mozna obrzydzić chrzesicjaństwo na całego!! seks w małżeństwie nie jest grzechem!! chyba że jedna strona uprzedmiatawia drugą! a to ma być osobowa relacja, a nie tylko i wyłącznie zaspokojenie siebie i sowich popędów, ale generalnie polecam bardzo o. Ksawerego Knotza i jego książki i stronę http://www.szansaspotkania.net/
...gdybym mogła... schowałabym Twoje oczy w mojej kieszeni... Edytowane przez pszczolaola Czas edycji: 2009-03-01 o 20:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem wierzyć w Boga, przestrzegać przykazań, ale niszczyć małżeństwo przez nadgorliwość to już chyba chore. Po co sa te nauki przedmałżeńskie skoro ludzie się pobierają a później seksu nie uprawiają, bo twierdzą to grzech. Akurat to jest jedna z podstawowych funkcji małżeństwa. Ręce opadają. Jakby nie można było uprawiać seksu w małżeństwie to chyba każdy mąż byłby księdzem a każda żona zakonnicą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
noer nie słuchaj glupot, seks po ślubie nie jest grzechem
![]() pomyśl sama, dziecko jest darem od Boga (dla kościoła szczególnie to, które jest ze związku małżeńskiego ![]() ![]() dla Kościoła to co się dzieje w sypialni małzonkow jest malo ważne o ile zadna ze stron nie jest do niczego przymuszana i wszystko jest dobrowolne ![]() a nawet kościół nie pochwala jeżeli ktoś ze współmałżonków notorycznie odmawia współżycia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Twoja katechetka i znajomi to chyba nigdy w ręce nie mieli Kodeksu Prawa Kanonicznego i Katechizmu Kościoła Katolickiego. Ciekawe jak skończyła studia.
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Nie wiem- sama się czasem zastanawiam xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli będzie mówiła częściej, że seks w małżeństwie jest grzechem to poproś ją by podała ci punkty z KKK i KPK.
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
ale tylko wtedy jeśli upawiamy seks dla przyjemności
a jeśli uprawiamy seks z myślą o spłodzeniu dziecka to już nie jest grzechem
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Paaula86 Czas edycji: 2009-03-05 o 22:14 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.