|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Pomocy
Witam bardzo proszę o pomoc , za rok planuję ślub konkordatowy i nie mam bierzmowania, muszę je zrobić w Katowicach i to w rok czy jest taka możliwość?moja parafia w Katowicach na Dębię ma bierzmowanie dopiero za rok ale to już będzie za późno, ja chce je zrobić jeszcze w ty roku?czy ktoś ma podobny problem i go jakoś rozwiązał?słyszałam ,że jeśli się bierze ślub konkordatowy to bierzmowanie nie trzeba?i ,że jeśli się go nie ma to można obiecać księdzu ,że się je zrobi potem w trakcie małżeństwa?nie wiem czy to prawda?pomocy..
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomocy
Myślę,że to wszystko zależy od księdza w Twojej parafii.
Sprawdź może terminy bierzmowania za rok w innych parafiach. Może mają szybciej. Nie wiem za bardzo jak rozwiązać ten problem, bo bierzmowanie mam. A ślub konkordatowy to właśnie bierzmowanie musi być... Porozmawiaj z Twoich księdzem on na pewno pomoże |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze możesz iść do bierzmowania w innej parafii, która ma wcześniejsze terminy, chodzić na przygotowania i tyle.
Z tego co mi wiadomo, to trzeba mieć bierzmowania, żeby móc wziąźć ślub kościelny, tak jest przynajmniej w mojej parafii. Znam osobą, która "załatwiła" sobie bierzmowanie w jeden dzień, poszła do parafii, w której miało być nie długo bierzmowanie, "porozmawiała" z proboszczem a ten powiedział, że ma przyjść w dniu bierzmowania i po kłopocie.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-07-04 o 17:09 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak sie zapytal, czy musi chodzic na przygotowania to ksiądz sie popatrzyl i mowi: a po co, to dzieci tylko tak robia. podał date bierzmowania i tyle. 12 osób dorosłych z nim było
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Tak. Bierzmowanie musi byc koniecznie do slubu koscielnego. Jesli w Twojej parafii bierzmowanie jest pozniej niz Twoj slub, to albo popytaj w innych parafiach albo najlepiej od razu w katedrze, tam chyba bierzmowanie jest organizowane raz na kwartal.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
przeciez wlasnie to napisalam ;/
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
"Sakramentu Bierzmowania Dorosłym udziela Ksiądz Biskup w katedrze
zasadniczo w pierwsze czwartki lutego kwietnia czerwca września listopada W mocy pozostaje ustalona praktyka: pragnący przyjąć Sakrament Bierzmowania zgłaszają się u duszpasterza we własnej parafii; przygotowanie katechetyczne i Spowiedź św. odbywa się w parafii macierzystej kandydata; parafia prowadząca przygotowanie zgłasza kandydata do Bierzmowania w Wydziale Duszpasterskim Kurii Metropolitalnej na 10 dni przed terminem." http://www.katedra.katowice.opoka.org.pl/ A bierzmowanie według KPK nie jest wcale do ślubu konieczne, jest tylko zalecane.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
nic dodać nic ująć! tylko działać!
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje wszystkim za pomoc
nic tylko działać muszę to jakoś załatwić, tylko jak.Pomyśle i coś zrobię, muszę.Dziękuje za wszystkie notki.Pozdrawiam teraz musi być tylko lepiej
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
bierzmowanie jest konieczne ale tylko dla jednej ze stron. wiec jezeli twoj tz ma bierzmowanie to ty nie musisz.
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie, bierzmowanie nie jest konieczne, musiałabym poszukać odpowiedniego paragrafu w KPK. Zaleca się i przeważnie jest wymagane.
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:20.

nic tylko działać muszę to jakoś załatwić, tylko jak.Pomyśle i coś zrobię, muszę.Dziękuje za wszystkie notki.Pozdrawiam