|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Segregacja uczniów w polskich szkołach
Przeglądając dziś strony inetrnetowe przez przypadek znalazłam te dwa artykuły:http://miasta.gazeta.pl/gorzow/1,36844,3772683.html http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3804193.html
Przypomniało mi się jak jakiś czas temu głośna była sprawa przedszkola/ szkoły ( dokładnie nie pamiętam), w którym polskie dzieci uczyły się w brzydkich szarych klasach, ze zniszczonymi kszesałami i stolikami. Natomiast, za szybą w kolorowych salach uczyły sie dzieci obcokrajowcow mieszkajacych w Polsce. Dzieci mogły na siebie spogladac tylko przez szybą poniewaz drzwi byly zamknięte na klucz aby nie moza bylo przechodzić z jedenj czesci do drugiej. Bulwersuje mnie fakt dzielania dzieci na te lepsze i na te gorsze wedlug statusu spolecznego rodzicow i to w tak jawny sposob. Wiem, ze na zajecia dodatkowe nie wszyscy moga sobie pozwolic, ale w tych przypadkach otwarcie pokazuje sie dzieciom, ze sa gorsze bo nie maja bogatych, wplywowych rodzicow. Nie poswiecam sie im wystarczajacej uwagi, zanizajac tym samym mozliwosc zdobycia wiedzy ( gdy dziecko cierpi np. dyslekcje). A co Wy myslicie na ten temat, spotkałyście sie kiedyś z przejawami segregacji w szkołach?
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Segregacja uczniów w polskich szkołach
aaaa pamietam o tym przegrodzonym przedszkolu.
ja tez w przedszkolu chodzilam na angielski, nawet sie niezastanawialam czy inne dzieci moga chodzic. nawet nie wiem czy to byly platne lekcje pewnie takw kazdym razie nie powinno tak byc z jednej strony jakos sie musza utrzymac ale po kiego pieciolatkom jakis specjalista od rytmiki. ja mialam zwyczajne zajecia z pania przedszkolanka i wyroslam na czlowieka. zreszta w przedszkolu takie zajecia powinny byc zabawa i tyle. Jak rodzic zauwazy jakies zdolnosci wybitne w danym kierunku to wtedy powinien sie zainteresowac i poslac dziecko do odpowiedniej szkoly przedszkole nie jest od tego! uwazam ze taka segregacja to wina przedszkoli Do dalszego rozwoju dziecka sluzy juz szkola to wina przedewszystkim przedszkoli...a rodzicom sie nie dziwie, ze placa za wymyslne dodatkowe zajecia, chca zeby dziecko mialo lepszy start w zyciu Chociaz niektorzy rodzice mysla ze takie zajecia moga w pelni zastapic relacje rodzic- dziecko a jeszcze inni chca wlasne ambicje poprzez dziecko zaspokoic przykre to wszystko
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

pewnie tak
ale po kiego pieciolatkom jakis specjalista od rytmiki.
a jeszcze inni chca wlasne ambicje poprzez dziecko zaspokoic