![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Gdybyście miały napisać powieść...
Próbowałyście napisać kiedyś powieść? Albo jakieś dłuższe opowiadanie? Ciekawa jestem na jaki temat.
A jeśli nigdy nie pisałyście, to wyobraźcie sobie, że piszecie powieść. O czym by ona była? Przyznam, że zakładam ten wątek, bo szukam inspiracji ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdybyście miały napisać powieść...
nie pisałam, bo zdaję sobie sprawę z niedoskonałości mojego języka polskiego
![]() choć wiem, że to nie byłaby książka, która zyskałaby uznanie. może raczej coś w rodzaju mojego katharsis? ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
W wieku lat około 16 napisałam powieść
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam gdzieś też kilka opowiadań z czasów szkolnych, pisać zawsze lubiłam. Tematyka przeróżna od rozważań nad tym ile można siedzieć na słupie (autentyk , nie wiem skąd mi się to wzięło ![]() Gdybym miała napisać powieść, hmmm, .... Chciałabym stworzyć postać w stylu Hannibala Lectera, nie musiałby zabijać, chciałabym wykreować magnetycznego bohatera, kogoś wszechstronnego, ujmującego ale i mrocznego. Chciałabym napisać o zakątkach ludzkiego umysłu. O pałacach wyobraźni ![]() Mogłabym też napisać coś z epoki, krynoliny, szeleszczące jedwabie i dworskie intrygi ![]() Albo czyjąś biografię. Oprzeć się na faktach, ale jednocześnie dać pole do popisu dla swojej fantazji. Dokumentalna fabuła ![]() Mogłabym... mogłabym napisać wszystko , bo pisać uwielbiam i w związku z tym nie napiszę nic ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() Edytowane przez sylwónia Czas edycji: 2007-03-09 o 13:02 Powód: nie zdążyłam dokończyć, a się wysłało :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja już piszę powieść
![]() O dziewczynie z Anglii. Jej rodzice nie zwracają na nią uwagi. Mama- pracoholiczka, ojciec- zostawił ją i matkę. Mogła wyjść na całą noc, a i tak nikt by nie zauważył, że nie wróciła do domu. Nienawidziła swojego życia, ale wyjechała do Londynu i zamieszkała tam sama ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
hmmm... nie wiem czy akurat mam pomysł na powieść, ale jeśli miałabym o czymś pisać to o tzw siłach nieczystych
![]() ![]() Już kilka razy zabierałam sie do tego, ale moja polszczyzna pozostawia naprawdę wiele do życzenia, więc się powstrzymuję. Poza tym już po kilku kartkach brak mi pomysłów lub zapominam o czym to ja tak naprawdę chciałam napisać. ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Pośród ogrodu siedzi ta królewska para...
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Tak się składa, że również tworzę. Powinnam skończyć przed wakacjami (teoretycznie,hihihi...). Tematyka społeczna, ściśle związana z religią i filozofią (a nawet bardziej z teologią filozoficzną), fabuła oparta na wydarzeniach przyszłych, osadzona w realiach rzeczywistości, wzbogacona o elementy fikcyjne, nawiązujące do wątków i postaci biblijnych.Od zawsze fascynowały mnie zagadnienia wiary, w szerokim znaczeniu tego słowa, a szczególnie kwestie związane z relacjami człowiek - Bóg w kontekście doktryny chrześcijańskiej. To będzie taka moja mała próba polemiki z fundamentami wiary, ale dość nietypowa, gdyż moja rola jako autora, jest dwojaka, wręcz schizofreniczna
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Paula urodziła się dnia, którrego "kilka" lat wcześhniej urodzili się Pierre Corneille, Aleksander Puszkin, Eliza Orzeszkowa, Tomasz Mann, tak więc też mogłabym coś napisać...
![]() ![]() ![]() Ja chyba nie mam zdolności literackich, nie umiem tak ładnie ubierać w słowa. Jestem zbyt konkretna. Chociaż krótkie teksty, jakieś humorystyczne scenariusze pisałam kiedyś troche tak z musu, ale wychodziły całkiem niezłe. Tylko to moje lenistwo... ![]() Gdybym miała napisać powieść, to raczej taką poruszającą głębszą, poważniejszą tematykę. Zaglądającą w najgłębsze zakamarki umysłu ludzkiego, pozwalająca nam zrozumieć siebie. Nie żaden poradnik, ale powieść z jakąśtam fabułą, która byłaby tylko pretekstem to pokazania prawdy o człowieku. Na pewno byłaby to powieść współczesna, rozgrywająca się tu i teraz. Ale ja tak nie potrafię. ![]() Podejrzewam, że jakiś marnej jakości czytadło (może romans ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Przyznam się, że sama chciałam założyć taki wątek
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
ja sie przymierzam do napisania czegoś
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
napisalam kiedys opowiadanie. o dwojce szczeniakow, ktorzy po kilkumiesiecznej rozlace znowu sa razem, ale tak duzo sie w ich zyciu zmienilo ze nie potrafili byc tak jak dawniej.
to opowiadanie wygralo konkurs w filipince ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Próbowałam pierwszy raz gdy miałam ok. 11 lat. Od tego czasu systematycznie próbuję dalej i konsekwentnie niszczę swoje "dzieła" po zapisaniu kilku kartek.
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
O indywidualizmie,wartości jednostki od zarania dziejów.O tworzeniu...już od dawna zastanawiam się czy to jest tak,że człowiek,który jest indywidualistą ,tworzy dla siebie chce być Bogiem?Bóg jest idnywidualistą,stworzył coś wspaniałego,jest na szczycie,samotny,a obiektywizm nie wylucza wiary...tematy ostro filozoficzne,wiem...
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz zaprzestałam. Choć pewnie będę jeszcze próbowała - ha, jakieś pare dni temu miałam pomysł, ale coś mi nie szło samo pisanie. Owych pomysłów mam sporo, gorzej z przelaniem ich na papier, a właściwie to na klawiaturę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Oj kiedyś też miałam pisarskie zapędy, które niestety spełzły na niczym. Tematyka była bardzo róznorodna, natchnienie nachodziło mnie z reguły po obejrzeniu jakiegoś filmu lub przeczytaniu książki. Oryginalna nie byłam. Jak u wielu nastolatek motywem przewodnim była wielka miłość
![]() Żadnej książki nie udało mi się dokończyć ![]() Obecnie mam ochotę na powieść o nieszczęśliwej miłości bez happy end'u, moze jakas choroba psychiczna, obsesja, jaks potworna zbrodnia...ale napisane niebanalnie i skłaniające do refleksji....w sumie to i tak chyba nie potrafie dokładnie opisać o co właściwie mi chodzi... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Jak mialam 7 lat to pisalam ksiazke..o ksiezniczce, ilustrowana przeze mnie
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
nie napisalam. ale pomyslow mam milion. i to jest moje wieeelkie marzenie-napisac powiesc. kilku bohaterow, ciekawa historia, mocne zarysowane portrety psychologiczne, tresciwy i dosadny jezyk. moze kiedys........ talentu chyba nie mam, zapalu tym bardziej. no i Nabokov jest jeden. ale.... nigdy nie mow nigdy.
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Dziękuję wam
![]() A powiedzcie, czy według was pisanie powieści powinno być spontaniczne, czy też trzeba najpierw wszystko dokładnie przemyśleć- napisać plan, analizę charakteru każdego z bohaterów itd? Ciekawa jestem jak to odbywało się w przypadku różnych wielkich powieściopisarzy. ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja myślę, że pisząc dobrze jest mieć jakiś plan działania, względnie wymyśloną fabułę i lekko zarysowanych bohaterów, ale bez przesady; trzeba też dać ponieść się chwili, zdać na spontaniczność, bo przecież nie wszystko da się z góry zaplanować. Po prostu złoty środek ![]() Czapeczko Elfa, kiedy już napiszesz i wydasz powieść, daj znać - ja chcę egzemplarz z autografem ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z autografem i dedykacją ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
To podpisz od razu dwie, jak książka stanie się bestsellerem albo dostanie jakąś ważną nagrodę, to wystawię jeden egzemplarz na Allegro i jeszcze zarobię grube pieniądze na Twoim talencie
![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz ta dziecięca wiara zniknęła, ale marzenia pozostały. Talentu nie mam na pewno takiego, żeby na swojej bazgraninie zbić fortunę, ale pisanie do szuflady też sprawia dużą frajdę. ![]() Nadal uwielbiam pisać, tak jak wtedy, kiedy byłam dzieckiem. Tak naprawdę, to chyba nie ma nic, co lubię robić bardziej. Tylko czasem brak mi inspiracji ![]() ![]() No..ale jeśli kiedyś jednak bym jakąś książkę wydała, to na pewno nie zapomnę o Ludowej ![]()
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Nie mam zielonego pojęcia o czym byłaby to książka
To właściwie jest nieważne Często-gęsto bywa tak ,że w powieści /filmie!!/ naćkane jest od bohaterów ,wątków ,sensacji a my ziewamy i przechodzimy katorgę wczytując się w następne stronice i myśląc tylko kiedy to się skończy // o ile w ogóle dotrwamy do końca !// Ostania lektura ,która mnie wciągnęła do granic możliwości-- z tych co to się' nic 'nie dzieje-- była już nie najnowsza pozycja -''Życie Pi'' Yanna Martela. Czy 'dzianiem 'można nazwać dryfowanie chłopca z tygrysem przez 300stron ? Tak więc : nie ważne o czym -ważne jak ! ![]() * żeby nie było oszczędzę światu moich wypocin nie bójcie się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co sie stało z małą Mi z Twojego avatarka? Cytat:
![]() Łajka, tak sądzac po Twoich wypowiedziach na forum, to ja bym chętnie Twoje książkowe "wypociny" przeczytała ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To jak mam zagwarantowanego jednego czytelnika to się chyba zawezmę ! Nawet mnie temat naszedł -..'.Burzliwa historia Wizażu ' Opiszę perypetie, zamachy stanu ,uzależnienia,rozwody i zdrady forum , tragiczno -komiczne pomarańczowe odejścia ,.. a co bardziej wyrazista wizażanka będzie mogła liczyć na swój rozdział A Ty czapeczko będziesz mogła liczyć na specjalne traktowanie Będziesz główną bohaterką całego wstępu i odbiorczynią moich podziękowań /jako ta muza / i to na niebiesko |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
czapeczko - nic prostrzego - opublikuj swoja powiesc w internecie; moze zyska popularnosc i doczeka sie wydania na papierze?
![]() co do twojego pytania - u mnie postacie zaczynaja zyc swoim zyciem i ja po prostu dokladam kolejne, czasem zaskakujace mnie sama elementy ukladanki; inspiracja moze przyjsc zawsze - zdarzenie, zaslyszana gdzies melodia - cokolwiek moze przyniesc nowe pomysly; niemniej zapisuje sobie pewne rzeczy - glownie nazwy geograficzne, imiona itd - takie rzeczy ktore szybko ulatuja z glowy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:36.