lista sprawdzonych szamponów które NIE powodują łupieżu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-14, 21:36   #1
tenarr
Raczkowanie

lista sprawdzonych szamponów które NIE powodują łupieżu

teoretycznie przeszukując wątki na fryzjerskim można się dokopać do takich informacji...ale myślę że warto zebrać to w jeden wątek.
Dziś wieczorem umyłam włosy szamponem Pantene, po wyjściu z wanny spojrzałam w lustro i się załamałam....gigantyczny atak łupieżu i swędząca skóra głowy. To nie pierwszy i nie ostatni raz, kiedy jakiś szampon po trzecim - czwartym myciu "robi mi łupież". Później leczenie Nizoralem, poprawa...i znowu. Od lat szukam szamponów, które nie wywołają tego paskudztwa...bezskuteczni e. Przecież nie da się do końca życia myć głowy Nizoralem Buteleczka jest maleńka a cena wysoka. Moje włosy są ogólnie zdrowe,podobnie skóra głowy, jedyny problem to właśnie powracający poszamponowy łupież. Drogie Wizażanki z tendencjami do ataków łupieżu po większości szamponów - stwórzmy jakąś listę.

ja od siebie mogę polecić Bioderma Node. jest bardzo delikatny. Niestety zupełnie niewydajny...i plącze włosy.Ale jak dotąd to najlepsze z czym się spotkałam.

Ultra Doux z mleczkiem bawełnianym - nie powoduje powstawania łupieżu. niestety niedostepny w Polsce

Edytowane przez tenarr
Czas edycji: 2008-11-14 o 21:37
tenarr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 21:43   #2
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: lista sprawdzonych szamponów które NIE powodują łupieżu

Cytat:
Napisane przez tenarr Pokaż wiadomość
Drogie Wizażanki z tendencjami do ataków łupieżu po większości szamponów - stwórzmy jakąś listę.
Nie można stworzyć jednej uniwersalnej listy, ponieważ u każdej z nas inny składnik wywołuje łupież. Musisz go odkryć i wybierać szampony bez niego.

Poza tym Dziewczyny często piszą, że na przykład kiedyś jakiś szampon nie wywoływał łupieżu, a teraz wywołuje i odwrotnie.

Moim zdaniem nie masz zdrowej skóry - masz podrażnioną i bardzo wrażliwą. Może powinnaś udać się do lekarza, przebadać się.

U mnie łupież wywołuje alkohol w szamponie, wobec czego używam kosmetyków bez alkoholu. A jest ich na szczęście całkiem sporo.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 21:45   #3
kesly1
Zakorzenienie

to ja polecam zwykły tani szampon Barwa z czarną rzepą - przeciwłupieżowy. Cena śmieszna (ok 3zł) a szampon wspaniały i nie śmierdzi aż tak bardzo
Oraz Head & Shoulders z mentholem (tylko ten!!) Fajnie chłodzi, i usuwa łupież skutecznie
It can't last forever either...
kesly1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 21:52   #4
tenarr
Raczkowanie

Hmm wiem że każdego moze podrażniać co innego - od ponad roku wczytuję sie w liste KWC i dlatego pomyślałam o specjalnym wątku na ten temat. Myślałam o metodzie prób i błędów...wpisując również te szampony/marki które łupież wywołują. w ten sposób osoby z tym problemem mogą porównać czy pewne osoby podrażniają je te same szampony - a więc teoretycznie nie podrażniać powinny je te same, które nie podrażniają tych samych osób.
Na przykład ja mam łupież po szamponach z serii -
Garnier Fructis,
Elseve,
Vichy Dercoss Przeciwłupieżowy/ paradoks/,
Pantene Pro-v,
Szampon Familijny/rumiankowy i pokrzywowy/,
Mrs Potterr,
Bambi oraz Seboradin z czarną rzepą - w zasadzie większość szamponów z czarną rzepą właśnie
Stary 2008-11-14, 21:55   #5
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kesly1 Pokaż wiadomość
to ja polecam zwykły tani szampon Barwa z czarną rzepą - przeciwłupieżowy. Cena śmieszna (ok 3zł) a szampon wspaniały
moim włosom nie słuzy własnie czyli sie potwierdza zasada, że na każdego dziala cos innego.

Ja moge polecic apteczne szampony: selsun blue i emolium

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 22:00   #6
tenarr
Raczkowanie

a czy Emolium nie przyśpiesza przetłuszczania? Ja myję włosy co 2 dni.
A o Selsun Blue nigdy nie słyszałam, czy możesz powiedzieć o nim coś więcej?

pozdrawiam

Edytowane przez tenarr
Czas edycji: 2008-11-14 o 22:02
Stary 2008-11-14, 22:19   #7
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Hmm wiem że każdego moze podrażniać co innego - od ponad roku wczytuję sie w liste KWC i dlatego pomyślałam o specjalnym wątku na ten temat. Myślałam o metodzie prób i błędów...wpisując również te szampony/marki które łupież wywołują. w ten sposób osoby z tym problemem mogą porównać czy pewne osoby podrażniają je te same szampony - a więc teoretycznie nie podrażniać powinny je te same, które nie podrażniają tych samych osób.[...]
Ale zawsze tak będzie, że pewne grupy osób podrażniają te same szampony - skóra tych osób reaguje na dany składnik/zestaw składników, zupełnie jak w przypadku alergenów - dla jednego to będzie sierść, dla innego pyłki.
Każdy będzie pisywał swój typ - i co to da?
Tylko to, że spora grupa osób uwrażliwionych na składnik X ograniczy sobie dostęp do kosmetyków zupełnie dla siebie niegroźnych, ale wywołałujących łupież u osób, które są wrażliwe np. na składnik Y. A mogłyby go spokojnie używać.

Takie wyliczanki, wg mnie, zupełnie mijają się z celem, co potwierdza sprzeczność wypowiedzi kesly1 i motylka1007. I co w takim przypadku? która z nich ma rację? Kogo ma posłuchać osoba zupełnie niezorientowana?
Ile osób tyle opinii, a założę się, że znajdą się i takie przypadki, w których nawet ten naj-naj-naj szampon się nie sprawdzi...

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-14, 22:23   #8
motylek1007
Zakorzenienie

emolium jest typowo dla suchej skóry głowy, która czasami jest tak wysuszona ze sie łuszczy a my myślimy ze mamy łupiez i stosujemy cos na niego.
Nie mowie ze u Ciebie tak jest, ale jednak tak bywa

czytalam rozne opinie o emolium, ale na moje wlosy (uwaga uwaga mam tluste) dziala super, nie powoduje przetłuszczania wlosow, co wiecej mam je takie gadkie
myje srednio co 2 dni wlosy

selsun blue jest typowo na łupiez (26zł wieksze opakowanie w aptece tylko).
Ile razy pojawilo mi sie cos lupieżowatego badz czerowne plamy na skórze głowy - zawsze mnie wyratował nie po 1 uzyciu oczywiscie, ale po okolo 2 tygodniach widzialam juz poprawe.
jest wydajny bardzo/

link do niego
http://www.apteka-centrum.pl/selsun-...ch-p-2085.html

[*] 11.09.2012
Stary 2008-11-14, 23:19   #9
tulipanna.
Zakorzenienie

Może spróbuj tego? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...d-shampoo.html
Jest to bardzo delikatny, apteczny szampon i w tej chwili jeśli już muszę użyć szamponu sięgam tylko po ten. Nie wiem czy odsyłanie Cię do lekarza ma sens. Szczerze powiedziawszy ja też zawsze miałam problem z łupieżem i przetłuszczającą się skórą głowy. W tej chwili myję odżywką i problem zniknął. Nie znaczy to oczywiście, że w przypadku każdego będzie tak samo, ale może to kwestia silnych detergentów u Ciebie? Aha, ostatnio zareagowałam silnym łupieżem na silikony.
Jeśli będziesz decydować się na ten szampon Node zaopatrz się w dobrą odżywkę, żeby włosy nie były twarde i zbite.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:18   #10
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Może spróbuj tego? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...d-shampoo.html
Jest to bardzo delikatny, apteczny szampon i w tej chwili jeśli już muszę użyć szamponu sięgam tylko po ten. Nie wiem czy odsyłanie Cię do lekarza ma sens.
probowala go, napisala o tym w 1 poscie

ja uwazam, ze pojscie do lekarza ma jak najbardziej sens, rozne typy lupiezu leczy sie roznymi specyfikami. czeste nawroty lupiezu moga byc zwiazane np. z zaburzeniami immunologicznymi.

to moze byc tez reakcja na wode, mozliwe, ze jej zmiana na mniej twarda dalaby poprawe

radze unikac szamponow perfumowanych i barwionych. tanszych odpowiednikow Nizoralu jest na rynku pelno np. Zoxin, poszukaj, nie warto przeplacac.

moim zdaniem powinnas uzywac tylko szamponow z apteki, jesli boisz sie wysuszenia, to przed myciem smaruj cale wlosy tluste odzywka, a jak wmasujesz szampon, to splucz go szybko z calej dlugosci a do glowie trzymaj 5-6minut

a z szamponow na codzien polecam apteczny oceanica bio-active albo physiogel

z typowych przeciwlupiezowcow procz tych z ketokonazolem ciezko cos polecic, bo trzeba uwzglednic czy tp lupiez spowodowany kosmetykami, alergia czy nadmierna kolonizacja drobnoustrojow

ja osobiscie dobre zdanie mam o szamponie Catzy, polska apteczna perelka z pirytionem cynku
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 23:05   #11
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
probowala go, napisala o tym w 1 poscie

ja uwazam, ze pojscie do lekarza ma jak najbardziej sens, rozne typy lupiezu leczy sie roznymi specyfikami. czeste nawroty lupiezu moga byc zwiazane np. z zaburzeniami immunologicznymi.

to moze byc tez reakcja na wode, mozliwe, ze jej zmiana na mniej twarda dalaby poprawe

radze unikac szamponow perfumowanych i barwionych. tanszych odpowiednikow Nizoralu jest na rynku pelno np. Zoxin, poszukaj, nie warto przeplacac.

moim zdaniem powinnas uzywac tylko szamponow z apteki, jesli boisz sie wysuszenia, to przed myciem smaruj cale wlosy tluste odzywka, a jak wmasujesz szampon, to splucz go szybko z calej dlugosci a do glowie trzymaj 5-6minut

a z szamponow na codzien polecam apteczny oceanica bio-active albo physiogel

z typowych przeciwlupiezowcow procz tych z ketokonazolem ciezko cos polecic, bo trzeba uwzglednic czy tp lupiez spowodowany kosmetykami, alergia czy nadmierna kolonizacja drobnoustrojow

ja osobiscie dobre zdanie mam o szamponie Catzy, polska apteczna perelka z pirytionem cynku

Przepraszam zatem. Ostatnio czytam tak 'wnikliwie' forum i oto tego efekty. Truskawkowa czy znasz jakies metody zmiekczania twardej wody? Pytam, bo to prawda, ze twarda ma wplyw na lupiez. W domu mam miekka, w przyszlym domu twarda i szlag mnie tam trafia - wlosy wygladaja beznadziejnie chocbym nie wiem co z nimi robila. Filtry? Wykupienie doprowadzania wody od 'miekkiego' dostawcy?
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-16, 06:10   #12
angie4
Przyczajenie

Witam na forum Odnośnie problemów z łupieżem...hmm jasne ze kazdemu pomoze co innego, ja z łupieżem walczyłam jakieś 2 lata, próbowałam róznych specyfików, biegałam po aptekach i dermatologach w poszukiwaniu cudownego lekarstwa, a i tak na drugi dzien po umyciu włoskow sypało mi sie z głowy jak śniegiem w grudniu:/ Aż tu nagle zupełnie przypadkowo trafiłam na szapon loreal ELVIV ANTI-DANDRUFFniebieski (kupiłam go w Anglii, stad inna nazwa) nie wiem czy polski odpowiednik elsev czy jak mu tam jest równie dobry ale elviv to moj złoty środek na łupież ( używam go kilka miesiecy, po łupieżu ani śladu, a kiedy tylko siegne po inny szampon łupież od razu powraca), dlatego polecam wyprobowac. W ogóle uwielbiam Loreal, kazdy szampon ma swoje przeznaczenie dlatego trzeba odpowiednio dobrac ( np. czerwony elviv tez u mnie wywołuje łupież)
angie4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-17, 19:57   #13
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
W tej chwili myję odżywką i problem zniknął.
Ja też nie mam łupieżu po myciu odżywką.
Ja nie wypowiem się obiektywnie, bo łupież u mnie rzadko się zdarzał, może dlatego, że prawie całe życie używałam tanich szamponów ziołowych.
Jak mi się zdarzał łupież to raczej po moich eksperymentalnych maseczkach. Wtedy Nizoral i znikał. A może to wina odżywki jakiej używasz.
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-17, 20:52   #14
Magdzia94
Zakorzenienie

Dziewczyny a propo łupieżu. Czy są jakeis jak by tu nazwac składniki na które szczególnie trzeba zwracac uwagę, gdy kupujemy szampon.? Dodam że jestem alergiczką i co się wiąze z atopowym zapaleniem skóry. Mam łupież i szukam przyczyny. . .

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-17, 20:54   #15
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdzia94 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a propo łupieżu. Czy są jakeis jak by tu nazwac składniki na które szczególnie trzeba zwracac uwagę, gdy kupujemy szampon.? Dodam że jestem alergiczką i co się wiąze z atopowym zapaleniem skóry. Mam łupież i szukam przyczyny. . .
uzywalas EMOLIUM? on nie jest na łupiez co prawda, ale moze u Ciebie skora głowy jest tak przesuszona i sie sypie, co daje złudzenie łupiezu?

[*] 11.09.2012
Stary 2008-11-17, 20:56   #16
Magdzia94
Zakorzenienie

Emolium na buzię tak, na głowę?? nie,

Stary 2008-11-17, 20:59   #17
motylek1007
Zakorzenienie

Emolium ma cala serie: szamponu (bez SLS, siarczakow, soli i czegos tam jeszcze), kremu i emulsji do ciala

[*] 11.09.2012
Stary 2008-11-17, 21:00   #18
Magdzia94
Zakorzenienie

aa nie przetłuszcza?

Stary 2008-11-17, 21:01   #19
motylek1007
Zakorzenienie

powiem Ci ze na moje włosy które sa tłuste o dziwo nie przetłuszcza, nawilzsza skóre głowy, wlosy tez w pewien sposób (sa bardziej sprężyste) ale nie przetłuszcza

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-17, 21:02   #20
Magdzia94
Zakorzenienie

hmm musze spróbowac,ale w czw. jade też do alergologa to poruszę ten temat i zobaczymy co powie. AA pewnie drogi?

Stary 2008-11-17, 21:03   #21
motylek1007
Zakorzenienie

w aptece (bo tylko tam go dostaniesz) okolo 25zł, na allegro 19 zł

[*] 11.09.2012
Stary 2008-11-17, 21:05   #22
Magdzia94
Zakorzenienie

Okej dzięki wielkie za pomoc, idę spac bo jutro szkoła. Dobranoc wam.

Stary 2008-11-24, 10:12   #23
tenarr
Raczkowanie

W końcu zdecydowałam się na Physiogel z odżywką - żeby zminimalizować ilość kosmetyków do włosów. Na razie myłam nim włosy dwa razy - są sprężyste i błyszczące ale skóra głowy jest w dalszym ciągu podrażniona. Myślę że swoje robi też zima :/ Na razie będę stosować ten szampon dalej i zobaczę co będzie. Może potrzeba czasu, żeby skóra głowy sie uspokoiła. Jak to nie wypali - spróbuję Emoilium. Ja mam raczej łatwo przetłuszczajace się włosy, myję je co drugi dzień. Za tom końcówki są suchuteńkie - efekt zeszłorocznej trwałej.

ach i dzięki piękne za wszystkie odpowiedzi
Stary 2008-11-27, 09:33   #24
ally5
Zakorzenienie

Ja mogę polecic johnson's baby. Mam wrazliwą skórę głowy i to jest chyba jedyny szampon, po którym absolutnie nic mi się nie dzieje. Ciągle do niego wracam po różnych niemiłych przygodach z innymi szamponami.
ally5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 09:54   #25
Agaaa-a
Rozeznanie

Ja polece szampon Fitomed, do włosow suchych , jest dla mnie rewelacyjny , niezwykle delikatny, zero lupiezu.
Jest tez szampon do włosów tłustych , ale nie probowałam.
Odzywki tez maja

Edytowane przez Agaaa-a
Czas edycji: 2008-11-27 o 09:55
Agaaa-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-29, 16:50   #26
tenarr
Raczkowanie

Miałam ostatnio Physiogel, teraz drugi raz Biodermę Node....hmm
zaraz po myciu włosy są błyszczące, skóra głowy trochę swędzi, jednak zawsze problem pojawia się tuż przed myciem na drugi dzień - swędzenie,łojotok. Chyba muszę zacząć od Nizoralu, bo cóż z tego ze nie podrażniam głowy, jeśli nie zwalczyłam łupieżu? Nizoral ma tylko jedną jedyną wadę - jest maleńki, a bardzo drogi. Strach pomyśleć ile kosztowałaby butelka 200 ml...myślę ze koło stówy
Stary 2008-12-29, 17:03   #27
motylek1007
Zakorzenienie

ja kiedys kupilam butelke Nizoralu (starsznie mi przesuszyl wlosy, gorzej niz siano), kosztowal 30zł

[*] 11.09.2012

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-30, 10:03   #28
tenarr
Raczkowanie

ja kupowałam w październiku za trzydzieści parę złotych za buteleczkę 50 ml/tyle co krem do twarzy/
zakupiłam wczoraj rossmannowski Babydream, według Kwc jest bardzo delikatny. Zobaczymy

Zastanawiam sie też...czy przy wrazliwej skórze nie powinno się przez kilka miesiecy stosować jednego szamponu? Słyszałam ze szampony należy zmieniać często, ale co w przypadku wrazliwej skóry głowy?
Stary 2008-12-30, 10:05   #29
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawiam sie też...czy przy wrazliwej skórze nie powinno się przez kilka miesiecy stosować jednego szamponu? Słyszałam ze szampony należy zmieniać często, ale co w przypadku wrazliwej skóry głowy?
wrazliwa skora glowy nie znosi eksperymentow. jezeli dany szampon jej sluzy od dluzszego czasu, nie ma sensu go zmieniac
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 10:05   #30
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
ja kupowałam w październiku za trzydzieści parę złotych za buteleczkę 50 ml/tyle co krem do twarzy/
z tego co pamietam jest bardzo wydajny

Cytat:
zakupiłam wczoraj rossmannowski Babydream, według Kwc jest bardzo delikatny. Zobaczymy
nacielam sie na niego, spowodowal uczulenie na skórze glowy - czerwone swędzące place

[*] 11.09.2012
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości