![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
lista sprawdzonych szamponów które NIE powodują łupieżu
teoretycznie przeszukując wątki na fryzjerskim można się dokopać do takich informacji...ale myślę że warto zebrać to w jeden wątek.
Dziś wieczorem umyłam włosy szamponem Pantene, po wyjściu z wanny spojrzałam w lustro i się załamałam....gigantyczny atak łupieżu i swędząca skóra głowy. To nie pierwszy i nie ostatni raz, kiedy jakiś szampon po trzecim - czwartym myciu "robi mi łupież". Później leczenie Nizoralem, poprawa...i znowu. Od lat szukam szamponów, które nie wywołają tego paskudztwa...bezskuteczni e. Przecież nie da się do końca życia myć głowy Nizoralem ![]() ja od siebie mogę polecić Bioderma Node. jest bardzo delikatny. Niestety zupełnie niewydajny...i plącze włosy.Ale jak dotąd to najlepsze z czym się spotkałam. Ultra Doux z mleczkiem bawełnianym - nie powoduje powstawania łupieżu. niestety niedostepny w Polsce ![]()
[vichy]209660[/vichy] Zapraszam na mój blog - o makijażu od strony inspiracji http://www.pajacyk.pl/ Edytowane przez tenarr Czas edycji: 2008-11-14 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: lista sprawdzonych szamponów które NIE powodują łupieżu
Cytat:
Poza tym Dziewczyny często piszą, że na przykład kiedyś jakiś szampon nie wywoływał łupieżu, a teraz wywołuje i odwrotnie. Moim zdaniem nie masz zdrowej skóry - masz podrażnioną i bardzo wrażliwą. Może powinnaś udać się do lekarza, przebadać się. U mnie łupież wywołuje alkohol w szamponie, wobec czego używam kosmetyków bez alkoholu. A jest ich na szczęście całkiem sporo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to ja polecam zwykły tani szampon Barwa z czarną rzepą - przeciwłupieżowy. Cena śmieszna (ok 3zł) a szampon wspaniały
![]() ![]() Oraz Head & Shoulders z mentholem (tylko ten!!) Fajnie chłodzi, i usuwa łupież skutecznie ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hmm wiem że każdego moze podrażniać co innego - od ponad roku wczytuję sie w liste KWC i dlatego pomyślałam o specjalnym wątku na ten temat. Myślałam o metodzie prób i błędów...wpisując również te szampony/marki które łupież wywołują. w ten sposób osoby z tym problemem mogą porównać czy pewne osoby podrażniają je te same szampony - a więc teoretycznie nie podrażniać powinny je te same, które nie podrażniają tych samych osób.
Na przykład ja mam łupież po szamponach z serii - Garnier Fructis, Elseve, Vichy Dercoss Przeciwłupieżowy/ paradoks/, Pantene Pro-v, Szampon Familijny/rumiankowy i pokrzywowy/, Mrs Potterr, Bambi oraz Seboradin z czarną rzepą - w zasadzie większość szamponów z czarną rzepą właśnie ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja moge polecic apteczne szampony: selsun blue i emolium
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
a czy Emolium nie przyśpiesza przetłuszczania? Ja myję włosy co 2 dni.
A o Selsun Blue nigdy nie słyszałam, czy możesz powiedzieć o nim coś więcej? pozdrawiam ![]()
[vichy]209660[/vichy] Zapraszam na mój blog - o makijażu od strony inspiracji http://www.pajacyk.pl/ Edytowane przez tenarr Czas edycji: 2008-11-14 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
Cytat:
Każdy będzie pisywał swój typ - i co to da? Tylko to, że spora grupa osób uwrażliwionych na składnik X ograniczy sobie dostęp do kosmetyków zupełnie dla siebie niegroźnych, ale wywołałujących łupież u osób, które są wrażliwe np. na składnik Y. A mogłyby go spokojnie używać. Takie wyliczanki, wg mnie, zupełnie mijają się z celem, co potwierdza sprzeczność wypowiedzi kesly1 i motylka1007. I co w takim przypadku? która z nich ma rację? Kogo ma posłuchać osoba zupełnie niezorientowana? Ile osób tyle opinii, a założę się, że znajdą się i takie przypadki, w których nawet ten naj-naj-naj szampon się nie sprawdzi...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
emolium jest typowo dla suchej skóry głowy, która czasami jest tak wysuszona ze sie łuszczy a my myślimy ze mamy łupiez
![]() Nie mowie ze u Ciebie tak jest, ale jednak tak bywa ![]() czytalam rozne opinie o emolium, ale na moje wlosy (uwaga uwaga mam tluste) dziala super, nie powoduje przetłuszczania wlosow, co wiecej mam je takie gadkie ![]() myje srednio co 2 dni wlosy selsun blue jest typowo na łupiez (26zł wieksze opakowanie w aptece tylko). Ile razy pojawilo mi sie cos lupieżowatego badz czerowne plamy na skórze głowy - zawsze mnie wyratował ![]() jest wydajny bardzo/ link do niego http://www.apteka-centrum.pl/selsun-...ch-p-2085.html
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może spróbuj tego? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...d-shampoo.html
Jest to bardzo delikatny, apteczny szampon i w tej chwili jeśli już muszę użyć szamponu sięgam tylko po ten. Nie wiem czy odsyłanie Cię do lekarza ma sens. Szczerze powiedziawszy ja też zawsze miałam problem z łupieżem i przetłuszczającą się skórą głowy. W tej chwili myję odżywką i problem zniknął. Nie znaczy to oczywiście, że w przypadku każdego będzie tak samo, ale może to kwestia silnych detergentów u Ciebie? Aha, ostatnio zareagowałam silnym łupieżem na silikony. Jeśli będziesz decydować się na ten szampon Node zaopatrz się w dobrą odżywkę, żeby włosy nie były twarde i zbite. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja uwazam, ze pojscie do lekarza ma jak najbardziej sens, rozne typy lupiezu leczy sie roznymi specyfikami. czeste nawroty lupiezu moga byc zwiazane np. z zaburzeniami immunologicznymi. to moze byc tez reakcja na wode, mozliwe, ze jej zmiana na mniej twarda dalaby poprawe ![]() radze unikac szamponow perfumowanych i barwionych. tanszych odpowiednikow Nizoralu jest na rynku pelno np. Zoxin, poszukaj, nie warto przeplacac. moim zdaniem powinnas uzywac tylko szamponow z apteki, jesli boisz sie wysuszenia, to przed myciem smaruj cale wlosy tluste odzywka, a jak wmasujesz szampon, to splucz go szybko z calej dlugosci a do glowie trzymaj 5-6minut a z szamponow na codzien polecam apteczny oceanica bio-active albo physiogel z typowych przeciwlupiezowcow procz tych z ketokonazolem ciezko cos polecic, bo trzeba uwzglednic czy tp lupiez spowodowany kosmetykami, alergia czy nadmierna kolonizacja drobnoustrojow ja osobiscie dobre zdanie mam o szamponie Catzy, polska apteczna perelka z pirytionem cynku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przepraszam zatem. Ostatnio czytam tak 'wnikliwie' forum i oto tego efekty. Truskawkowa czy znasz jakies metody zmiekczania twardej wody? Pytam, bo to prawda, ze twarda ma wplyw na lupiez. W domu mam miekka, w przyszlym domu twarda i szlag mnie tam trafia - wlosy wygladaja beznadziejnie chocbym nie wiem co z nimi robila. Filtry? Wykupienie doprowadzania wody od 'miekkiego' dostawcy? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Witam na forum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
![]() Ja nie wypowiem się obiektywnie, bo łupież u mnie rzadko się zdarzał, może dlatego, że prawie całe życie używałam tanich szamponów ziołowych. Jak mi się zdarzał łupież to raczej po moich eksperymentalnych maseczkach. Wtedy Nizoral i znikał. A może to wina odżywki jakiej używasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a propo łupieżu. Czy są jakeis jak by tu nazwac składniki na które szczególnie trzeba zwracac uwagę, gdy kupujemy szampon.? Dodam że jestem alergiczką i co się wiąze z atopowym zapaleniem skóry. Mam łupież i szukam przyczyny. . .
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
uzywalas EMOLIUM? on nie jest na łupiez co prawda, ale moze u Ciebie skora głowy jest tak przesuszona i sie sypie, co daje złudzenie łupiezu?
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Emolium na buzię tak, na głowę?? nie,
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Emolium ma cala serie: szamponu (bez SLS, siarczakow, soli i czegos tam jeszcze), kremu i emulsji do ciala
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
aa nie przetłuszcza?
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
powiem Ci ze na moje włosy które sa tłuste o dziwo nie przetłuszcza, nawilzsza skóre głowy, wlosy tez w pewien sposób (sa bardziej sprężyste) ale nie przetłuszcza
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
hmm musze spróbowac,ale w czw. jade też do alergologa to poruszę ten temat i zobaczymy co powie. AA pewnie drogi?
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
w aptece (bo tylko tam go dostaniesz) okolo 25zł, na allegro 19 zł
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Okej dzięki wielkie za pomoc, idę spac bo jutro szkoła. Dobranoc wam.
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
W końcu zdecydowałam się na Physiogel z odżywką - żeby zminimalizować ilość kosmetyków do włosów. Na razie myłam nim włosy dwa razy - są sprężyste i błyszczące ale skóra głowy jest w dalszym ciągu podrażniona. Myślę że swoje robi też zima :/ Na razie będę stosować ten szampon dalej i zobaczę co będzie. Może potrzeba czasu, żeby skóra głowy sie uspokoiła. Jak to nie wypali - spróbuję Emoilium. Ja mam raczej łatwo przetłuszczajace się włosy, myję je co drugi dzień. Za tom końcówki są suchuteńkie - efekt zeszłorocznej trwałej.
ach i dzięki piękne za wszystkie odpowiedzi ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę polecic johnson's baby. Mam wrazliwą skórę głowy i to jest chyba jedyny szampon, po którym absolutnie nic mi się nie dzieje. Ciągle do niego wracam po różnych niemiłych przygodach z innymi szamponami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ja polece szampon Fitomed, do włosow suchych , jest dla mnie rewelacyjny , niezwykle delikatny, zero lupiezu.
Jest tez szampon do włosów tłustych , ale nie probowałam. Odzywki tez maja ![]() Edytowane przez Agaaa-a Czas edycji: 2008-11-27 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Miałam ostatnio Physiogel, teraz drugi raz Biodermę Node....hmm
zaraz po myciu włosy są błyszczące, skóra głowy trochę swędzi, jednak zawsze problem pojawia się tuż przed myciem na drugi dzień - swędzenie,łojotok. Chyba muszę zacząć od Nizoralu, bo cóż z tego ze nie podrażniam głowy, jeśli nie zwalczyłam łupieżu? Nizoral ma tylko jedną jedyną wadę - jest maleńki, a bardzo drogi. Strach pomyśleć ile kosztowałaby butelka 200 ml...myślę ze koło stówy ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja kiedys kupilam butelke Nizoralu (starsznie mi przesuszyl wlosy, gorzej niz siano), kosztowal 30zł
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
ja kupowałam w październiku za trzydzieści parę złotych za buteleczkę 50 ml/tyle co krem do twarzy/
![]() zakupiłam wczoraj rossmannowski Babydream, według Kwc jest bardzo delikatny. Zobaczymy ![]() Zastanawiam sie też...czy przy wrazliwej skórze nie powinno się przez kilka miesiecy stosować jednego szamponu? Słyszałam ze szampony należy zmieniać często, ale co w przypadku wrazliwej skóry głowy?
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
wrazliwa skora glowy nie znosi eksperymentow. jezeli dany szampon jej sluzy od dluzszego czasu, nie ma sensu go zmieniac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nacielam sie na niego, spowodowal uczulenie na skórze glowy - czerwone swędzące place
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.