Wybory - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-20, 18:12   #1
rapifen
Zakorzenienie

Wybory

Właśnie oglądałam tvn i było o polityce... PO ma super pomysł. By głosować mogli szesnastolatkowie.
Co o tym myślicie?

Ja jestem przeciw, jestem za podniesieniem granicy, by można było brać udział w wyborach od 21 roku życia. (Generalnie wybory to dla mnie głupi pomysł . To nie obywatele powinni wybierać prezydenta. Ale nie o tym mowa )

16 latek dokonuje tak istotnego wyboru? pfff

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 18:18   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Wybory

Zdecydowanie bardziej poparłabym pomysł zabronienia glosowania ludziom powyżej np. 60 roku życia

Mało jest 16 latkow którzy mieliby pojęcie o polityce,historii i ogólnie praw rządzących życiem wiec po co obnizac ten wiek ?

Jesli chca sie bawić w wybory niech zaczną od siebie i podejmoanie słusznych wyborów dot. swojego zycia i przyzlosci .
Ew. szkoly mogłyby organizowac takie "mini wybory" ,zorganizowac debaty ,jakies dyskusje.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 18:56   #3
ever-dream
Wtajemniczenie

Wiadomo - PO głosi iż głosują na nich młodzi ludzie. Wiadomo - im więcej młodych ludzi tym większa liczba głosów dla nich (niestety ).
Stary 2010-02-20, 19:07   #4
monisia104
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Mało jest 16 latkow którzy mieliby pojęcie o polityce,historii i ogólnie praw rządzących życiem wiec po co obnizac ten wiek ?
Zgadzam się. Sama mam 16 lat i wiem co się dzieje. Osobiście nie poszłabym do urny.
when the moment arrives that you know you'll be alright
It's amazing
and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight
monisia104 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 19:07   #5
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Zdecydowanie bardziej poparłabym pomysł zabronienia glosowania ludziom powyżej np. 60 roku życia

Jesli chca sie bawić w wybory niech zaczną od siebie i podejmoanie słusznych wyborów dot. swojego zycia i przyzlosci .
Ew. szkoly mogłyby organizowac takie "mini wybory" ,zorganizowac debaty ,jakies dyskusje.
-jestem ZA.

pomysł rozszerzenia wieku umożliwiającego głosowanie w wyborach uważam za zły.
moim jedynym argumentem jest fakt,że sporo nastolatków nie interesuje się polityką.choć z drugiej strony wielu dorosłych również.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 19:13   #6
paula78
Zakorzenienie

Zamiast ciagac dzieci do decydowaniu powinni zachęcic tych dorosłych ktorzy nie chodza na wybory.

Jest to obowiązek jakby nie było i nawet wrzucenie pustej kartki jest jakimś głosem.
Drazni mnie tez głosowanie ludzi którzy od lat nie mieszkają w PL .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 19:37   #7
larva
Wtajemniczenie

PO ma nadzieję, ze znajdzie wyborców wśród ludzi młodych, tyle. Uważam, ze to głupi pomysł. Patrząc na tych dzisiejszych szesnastolatków - oni żyją chyba w innym świecie i guzik wiedzą.

Tak się zastanawiam - musieliby chyba zmienić konstytucję - przecież wg niej czynne prawo wyborcze przysługuje wraz z osiagnieciem pełnoletności.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 19:52   #8
aldenea
Rozeznanie

powiem tak - co do 16latków, ten pomysł i tak nie przejdzie, to są typowe działania pod publiczke i zwykły chłyt małketingowy tzn. (uwaga, to jest moja własna subiektywna ocena) to jest tak jak zakupami w hipermarkecie, że to dziecko wybiera produkt, który ostatecznie kupią rodzice (tak, tak dzieci mają siłe przebicia) i PO z tej prostej reguły chce skorzystać.
a teraz ocena obiektywna - nie przejdzie, bo.... musieliby zmienić konstytucje. a jak wiemy, w naszym cudownym kraju, to nie przejdzie.
za to jestem stanowczo za zmianą ordynacji wyborczej.
amen

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 19:55   #9
Clove1
Rozeznanie

Cytat:
popieram

Uważam, że 16-latkowie nie powinni decydować o przyszłości kraju, chyba za są młodzi na to ale każdy jest inny, mogę się mylić

Wymiana

Perfumy

Lacoste Touch of Pink, Si Lolita, Halloween, Enigma, Esprit

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=454116
Clove1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 20:18   #10
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monisia104 Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Sama mam 16 lat i wiem co się dzieje. Osobiście nie poszłabym do urny.
W tym roku moje pierwsze wybory a ja nie czuję się osobą w pełni kompetentną do podejmowania takich decyzji
No niestety ale WOS'u nie mam w liceum i moim jedynym źródłem informacji o polityce są rodzice. Ale nie mogę wybrać tego kogo oni mi podsuną pod nos. To bez sensu. Pójdę oddać pustą kartkę.

Stary 2010-02-20, 20:22   #11
aldenea
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
W tym roku moje pierwsze wybory a ja nie czuję się osobą w pełni kompetentną do podejmowania takich decyzji
No niestety ale WOS'u nie mam w liceum i moim jedynym źródłem informacji o polityce są rodzice. Ale nie mogę wybrać tego kogo oni mi podsuną pod nos. To bez sensu. Pójdę oddać pustą kartkę.
jako przyszła pani politolog mówię - bardzo dobrze, że chcesz iść na wybory, tak trzymać!
iść na wybory, nawet jeśli chce się oddać głoś nieważny.
ja sama mam zamiar oddać taki głos, bo nie ma nikogo kompetentnego do wyboru

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-20, 20:24   #12
sauer
Wtajemniczenie

GG do sauer

Beznadziejny pomysł. Czy oni nie pamiętają o czym myśleli jak mieli 16 lat? A może nie widzą tego co się dzieje? Ja bym nie poszła mając 16 lat bo wtedy mnie to w ogóle nie interesowało.

sauer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 20:28   #13
asia_z
Zakorzenienie

ja uważam, ze szesnastolatki nie dorosły jeszcze do tego żeby głosować. Duuża większość z nich nie jest jeszcze świadoma tego co sie dzieje w Polsce czy na świecie.
Stary 2010-02-20, 20:32   #14
gooniek
Zakorzenienie

beznadziejny pomysl.

studiuję kosmetologię już ostatni rok
kocham swojego ukochanego!

8 grudnia 2008

www.goniaroniaa.blogspot. com
gooniek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 20:38   #15
Kapust
Raczkowanie

Cytat:
W tym roku moje pierwsze wybory a ja nie czuję się osobą w pełni kompetentną do podejmowania takich decyzji .
Są ludzie, którzy od "przedszkola" zaczynają interesować się polityką, i gwarantuję, że w wieku 18 lat, wiedzą na kogo ONI chcą głosować, tak więc, podniesienie wieku do 21 lat uważam za bezsensowne. To że Ty nie wiesz na kogo chcesz głosować, nie znaczy że to jest norma.

Cytat:
No niestety ale WOS'u nie mam w liceum i moim jedynym źródłem informacji o polityce są rodzice .
Zaręczam, że nawet gdybyś miała WOS, nie powiedzieliby Ci na kogo głosować . Istnieje takie coś jak Fakty, Wiadomości, Informacje et cetera, które oglądane regularnie powinny kształtować pewnien pogląd... Myślę, że wybieranie kandydata na prezydenta powinno być subiektywne, a nie "bo mi ktoś go polecił, to głosuję, bo nie mam innego pomysłu". Takim oto sposobem, od 4 lat Lechistanem rządzi Nasz Prezydent
Cytat:
Ale nie mogę wybrać tego kogo oni mi podsuną pod nos. To bez sensu. Pójdę oddać pustą kartkę.
Oddawanie pustej kartki ma taki sam sens, jak nie głosowanie w ogóle... Twój "głos" nie zasila żadnego konta, a pójść tylko po to, by pójść a nikogo nie wybrać?? Nie widzę sensu. Obowiązkiem obywatelskim jest głosowanie na prezydenta, a nie wrzucanie bezużytecznych śmieci do urn.
Kapust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 20:42   #16
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Są ludzie, którzy od "przedszkola" zaczynają interesować się polityką, i gwarantuję, że w wieku 18 lat, wiedzą na kogo ONI chcą głosować, tak więc, podniesienie wieku do 21 lat uważam za bezsensowne. To że Ty nie wiesz na kogo chcesz głosować, nie znaczy że to jest norma.
Ok, uspokój się. Cała reszta mojej klasy nie wie z tego samego powodu
(Generalniepolska młodzież jest świetnie wyedukowana w tej kwestii. Ludzie pokroju galerianek i pokolenie JP zwłaszcza). Poza tym czy ty uważasz że pozjadałaś wszystkie rozumy? Kto jest aktualnie w liceum, ja czy ty? Jeśli ty też, gratuluję znajomych. Wypowiadam się ZA SWOJE otoczenie.

Właściwie Kapust ja nie wiem o co ci chodzi, mówię tutaj całkowicie szczerzę o tym co myślę i przyznaję się do słabości a ty po mnie skaczesz jak po gówniarzu który coś ukradł ze sklepu.
Nie mam pojęcia co cię interesuje mój pusty głos. Naprawdę.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2010-02-20 o 20:44
Stary 2010-02-20, 20:51   #17
Kapust
Raczkowanie

Cytat:
(Generalniepolska młodzież jest świetnie wyedukowana w tej kwestii. Ludzie pokroju galerianek i pokolenie JP zwłaszcza). Poza tym czy ty uważasz że pozjadałaś wszystkie rozumy? Kto jest aktualnie w liceum, ja czy ty? Jeśli ty też, gratuluję znajomych. Wypowiadam się ZA SWOJE otoczenie.

Właściwie Kapust ja nie wiem o co ci chodzi, mówię tutaj całkowicie szczerzę o tym co myślę i przyznaję się do słabości a ty po mnie skaczesz jak po gówniarzu który coś ukradł ze sklepu.
Dziękuję za troskę, jestem spokojna.
Co do reszty pogrubionego - nie będę się wypowiadać poniżej pewnego poziomu
Nie jestem z prehistorii, wiem, jak wygląda młodzież, w liceum nie jestem, bądź o mnie spokojna :P
A co do Twojego pustego głosu - napisałaś o nim na forum, więc tym samym mam PRAWO to skomentować jak mi się podoba. A że uważam to za idiotyzm... Wypowiadam się ze siebie prawda?
I nie musisz mnie obrażać za to, że nie wypowiadam się zgodnie z Twoim światopoglądem. EOT z mojej strony.
Kapust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 20:56   #18
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Co do reszty pogrubionego - nie będę się wypowiadać poniżej pewnego poziomu
tak czy siak, dałaś się sprowokować do dalszej dyskusji

papa

Stary 2010-02-20, 21:03   #19
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kapust Pokaż wiadomość
Oddawanie pustej kartki ma taki sam sens, jak nie głosowanie w ogóle... Twój "głos" nie zasila żadnego konta, a pójść tylko po to, by pójść a nikogo nie wybrać?? Nie widzę sensu. Obowiązkiem obywatelskim jest głosowanie na prezydenta, a nie wrzucanie bezużytecznych śmieci do urn.
No i co, że nie zasila konta żadnego kandydata? Wlicza się do frekwencji i świadczy o tym, że interesuję się wyborami, chciałabym zadecydować, ale nie mam na kogo zagłosować, bo wszyscy kandydaci są siebie warci. A osoba nie idąca na wybory nie podnosi frekwencji i tylko pokazuje, że ma to gdzieś. No ale nie o tym dyskusja, bo tak naprawdę prawo głosu ma każdy z nas i to nasza osobista sprawa, co z tym głosem zrobimy.

A w temacie - z tego, co słyszałam, to projekt miałby dotyczyć na razie tylko wyborów samorządowych. W sumie to trudno mi się do tego odnieść, nie wiem, jacy są obecnie 16-latkowie (choć z Wizażu mam jakieś rozeznanie i przyznam, że są conieco mnie zaskoczyło), ale wiem, że ja w tym wieku miałam pstro w głowie i nie poszłabym na wybory, albo poszła z wielką dumą tylko po to, żeby poczuć się dorośle i zobaczyć, jak to jest.
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-20, 23:29   #20
sauer
Wtajemniczenie

GG do sauer

I jak zwykle przy polityce - tylko kłótnie. Demokracja jest tak? To fajnie by było jakby każdy wypowiadał się za siebie ale nie wchodząc na teren drugiego człowieka.

sauer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 08:08   #21
Rena
Zakorzenienie

Ja jakos nigdy nie bylam fanka demokracji, ale jest to ustroj dla mnie akceptowalny.

Ja juz w wieku 16 lat mialam wyrobione poglady polityczne i mam je niezmienione po dzis dzien. Wiec chcialam glosowac, czekalam na swoje prawa wyborcze, a od 18 roku zycia zawsze jestem przy urnie.

Dodam, ze jako 16-latka nic nie wiedzialam o istnieniu partii, ktora wymysla teraz to obnizenie wieku, zreszta oni sami o sobie wtedy nie wiedzieli. Bo zwyczajnie zalozyli sie pozniej
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 08:49   #22
Emir1994
Zakorzenienie

Jak na razie głosowałem podczas wszystkich wyborów ale coraz bardziej zastanawiam się nad sensem bo praktycznie nie ma alternatywy, tak jest system partyjny zabetonowany.
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 09:57   #23
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Po pierwsze, wg mnie to beznadziejny pomysł, bo jednak większość 16latków nie ma jeszcze specjalnie wyrobionych poglądów na politykę i państwo. Są wyjątki, jednak cały czas jest to zdecydowana mniejszość. Obecna granica wieku wyborczego jest dobra, przydałoby się tylko wprowadzić zasadę obliczania wieku wyborczego wg roczników, nie daty dziennej urodzenia.
Po drugie, słyszałyście, że ten projekt ma dotyczyć tylko wyborów samorządowych? W takim razie w ogóle nie widzę sensu zmieniania granicy w tylko części wyborów.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-21, 11:33   #24
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aldenea Pokaż wiadomość
powiem tak - co do 16latków, ten pomysł i tak nie przejdzie, to są typowe działania pod publiczke i zwykły chłyt małketingowy tzn. (uwaga, to jest moja własna subiektywna ocena) to jest tak jak zakupami w hipermarkecie, że to dziecko wybiera produkt, który ostatecznie kupią rodzice (tak, tak dzieci mają siłe przebicia) i PO z tej prostej reguły chce skorzystać.
a teraz ocena obiektywna - nie przejdzie, bo.... musieliby zmienić konstytucje. a jak wiemy, w naszym cudownym kraju, to nie przejdzie.
za to jestem stanowczo za zmianą ordynacji wyborczej.
amen
W kwestii polityki to tak nie działa, ludzie nie będą głosować tak jak ich dzieci, bo "dzieci jeszcze nic o życiu nie wiedzą". Ale PO ma wśród osób do 24 roku życia poparcie ponad 60%, więc nie dziwię się, że chce to wykorzystać

Cytat:
Napisane przez sauer Pokaż wiadomość
Beznadziejny pomysł. Czy oni nie pamiętają o czym myśleli jak mieli 16 lat? A może nie widzą tego co się dzieje? Ja bym nie poszła mając 16 lat bo wtedy mnie to w ogóle nie interesowało.
To fajnie, a mnie interesowało już jak miałam 12 lat, i gdybym mogła pójść mając 16, to bym poszła.

Cytat:

I co, uważasz, że to są ludzie, którzy za kilka lat będą podejmowali świadome decyzje tego typu?

Bawi mnie cała ta dyskusja, naprawdę, w tym kraju jest tylu kretynów, którzy są od dawna pełnoletni i głosują sobie w najlepsze, że dorzucenie jeszcze jednej grupy, w której część wie, a część nie wie, o co chodzi, nie zrobi różnicy demokracji. 80% Polaków nie rozumie treści wiadomości telewizyjnych, więc o jakiej dojrzałości do podejmowania decyzji mówimy? Większość tych 16latków, jeśli jest idiotami teraz, to już nimi pozostanie.

Mi jest ten pomysł głęboko obojętny, właśnie dlatego, że uważam, że nie zrobi to żadnej różnicy.

edit: tzn. nie zrobi to różnicy jakości demokracji, bo PO zapewne zrobi to różnicę :P

Edytowane przez lady karen
Czas edycji: 2010-02-21 o 11:46
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 11:33   #25
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

Ale głupota. :/

Zresztą wiadomo, że na PO głosuje ta "młodsza" część społeczeństwa, więc pomysł, aby obniżyć granicę wieku uprawnionych do głosowania ma na celu zjednanie sobie kolejnej partii popierających PO obywateli.

I tyle.

Jestem całkowicie przeciwna.
Stary 2010-02-21, 11:46   #26
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie oglądałam tvn i było o polityce... PO ma super pomysł. By głosować mogli szesnastolatkowie.
Co o tym myślicie?

Ja jestem przeciw, jestem za podniesieniem granicy, by można było brać udział w wyborach od 21 roku życia. (Generalnie wybory to dla mnie głupi pomysł . To nie obywatele powinni wybierać prezydenta. Ale nie o tym mowa )

16 latek dokonuje tak istotnego wyboru? pfff
Oczywiście, lepiej jak głosują babcie po 80 na PIS mówiąc, że ktoś z PO źle powiedział na Rydzyka, dlatego dokonały takiego wyboru...?

Myślę, że jeśli miałoby być od 16, to i tak na wybory powinni iść ludzie, którzy mają jakieś pojęcie o tym na kogo głosują, jest to przemyślana decyzja, a nie na odwal się, byle zagłosować.

Niejeden szesnastolatek zagłosowałby mądrzej niż jakiś czterdziestolatek, moim zdaniem.
Stary 2010-02-21, 12:04   #27
monisia104
Wtajemniczenie

zacznijmy od tego, że najpierw trzeba mieć sensownego kandydata. póki taki się nie pojawi, ludzie nadal nie będą głosować i nieważne w tym momencie czy mają lat 16, 18, 30 czy 70.
when the moment arrives that you know you'll be alright
It's amazing
and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight
monisia104 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 12:36   #28
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Głupota.

Nie łudźmy się - większość 16latków zapewne ma w tyłku politykę Ewentualnie kieruje się całkowicie innymi kryteriami, niż osoba dorosła. Dlatego słuszniejsze byłoby rozważyć granicę 21 lat, kiedy człowiek szkołę jakąś tam skończył, najczęściej pierwszą pracę, choćby dorywczą, ma za sobą, a co za tym idzie - styczność z choćby namiastką dorosłego życia

Co do głosowania ogólnie - powinien być to obowiązek, a nie dowolność. Masz 21lat = musisz iść zagłosować. Może w takiej sytuacji człowiek musiałby po prostu bardziej zastanawiać się, kogo wybrać?

Swoją drogą, żadna opcja polityczna mi nie podchodzi, PiS kompletnie, a w pozostałych są i plusy, i minusy...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 13:01   #29
agniesikk
Zakorzenienie

O nieee, jestem przeciw, kto chce mnie tak skrzywdzić???? Polityka obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny śnieg, a jakbym miała prawo wyboru, to wyrzuty sumienia, że w moich rękach los kraju a ja nie wiem o co biega.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 13:06   #30
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Niejeden szesnastolatek zagłosowałby mądrzej niż jakiś czterdziestolatek, moim zdaniem.
Kiti wszędzie są wyjątki. Są super błyskotliwe 12 latki i super tępi 25 latkowie. Ale GENERALNIE (Cały czas mówimy o większości) rzecz biorąc taki 16 latek ma mniejszą wiedzę niż 21 latek który już skończył szkołę (czy nawet 18 latek po zawodówce).
I co, granicę może obniżmy granicę do 12 roku życia "bo jakiś 12latek kiedyś coś...".
Spytajcie takiego 16latka za co lubi PO.

Cytat:
I co, uważasz, że to są ludzie, którzy za kilka lat będą podejmowali świadome decyzje tego typu?
Nie, ale z wiekiem rozumu przybywa a nie ubywa. Minimalnie ale zawsze coś.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości