![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wybory
Właśnie oglądałam tvn i było o polityce... PO ma super pomysł. By głosować mogli szesnastolatkowie.
![]() Co o tym myślicie? Ja jestem przeciw, jestem za podniesieniem granicy, by można było brać udział w wyborach od 21 roku życia. (Generalnie wybory to dla mnie głupi pomysł ![]() ![]() 16 latek dokonuje tak istotnego wyboru? pfff
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybory
Zdecydowanie bardziej poparłabym pomysł zabronienia glosowania ludziom powyżej np. 60 roku życia
![]() ![]() Mało jest 16 latkow którzy mieliby pojęcie o polityce,historii i ogólnie praw rządzących życiem wiec po co obnizac ten wiek ? Jesli chca sie bawić w wybory niech zaczną od siebie i podejmoanie słusznych wyborów dot. swojego zycia i przyzlosci . Ew. szkoly mogłyby organizowac takie "mini wybory" ,zorganizowac debaty ,jakies dyskusje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Wiadomo - PO głosi iż głosują na nich młodzi ludzie. Wiadomo - im więcej młodych ludzi tym większa liczba głosów dla nich (niestety
![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się. Sama mam 16 lat i wiem co się dzieje. Osobiście nie poszłabym do urny.
It's amazing with the blink of an eye you finally see the light It's amazing when the moment arrives that you know you'll be alright It's amazing and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pomysł rozszerzenia wieku umożliwiającego głosowanie w wyborach uważam za zły. moim jedynym argumentem jest fakt,że sporo nastolatków nie interesuje się polityką.choć z drugiej strony wielu dorosłych również. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zamiast ciagac dzieci do decydowaniu powinni zachęcic tych dorosłych ktorzy nie chodza na wybory.
Jest to obowiązek jakby nie było i nawet wrzucenie pustej kartki jest jakimś głosem. Drazni mnie tez głosowanie ludzi którzy od lat nie mieszkają w PL . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
PO ma nadzieję, ze znajdzie wyborców wśród ludzi młodych, tyle. Uważam, ze to głupi pomysł. Patrząc na tych dzisiejszych szesnastolatków - oni żyją chyba w innym świecie i guzik wiedzą.
Tak się zastanawiam - musieliby chyba zmienić konstytucję - przecież wg niej czynne prawo wyborcze przysługuje wraz z osiagnieciem pełnoletności. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
powiem tak - co do 16latków, ten pomysł i tak nie przejdzie, to są typowe działania pod publiczke i zwykły chłyt małketingowy tzn. (uwaga, to jest moja własna subiektywna ocena) to jest tak jak zakupami w hipermarkecie, że to dziecko wybiera produkt, który ostatecznie kupią rodzice (tak, tak dzieci mają siłe przebicia) i PO z tej prostej reguły chce skorzystać.
a teraz ocena obiektywna - nie przejdzie, bo.... musieliby zmienić konstytucje. a jak wiemy, w naszym cudownym kraju, to nie przejdzie. za to jestem stanowczo za zmianą ordynacji wyborczej. amen
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Uważam, że 16-latkowie nie powinni decydować o przyszłości kraju, chyba za są młodzi na to ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No niestety ale WOS'u nie mam w liceum i moim jedynym źródłem informacji o polityce są rodzice. Ale nie mogę wybrać tego kogo oni mi podsuną pod nos. To bez sensu. Pójdę oddać pustą kartkę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() iść na wybory, nawet jeśli chce się oddać głoś nieważny. ja sama mam zamiar oddać taki głos, bo nie ma nikogo kompetentnego do wyboru
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Beznadziejny pomysł. Czy oni nie pamiętają o czym myśleli jak mieli 16 lat? A może nie widzą tego co się dzieje? Ja bym nie poszła mając 16 lat bo wtedy mnie to w ogóle nie interesowało.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja uważam, ze szesnastolatki nie dorosły jeszcze do tego żeby głosować. Duuża większość z nich nie jest jeszcze świadoma tego co sie dzieje w Polsce czy na świecie.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
beznadziejny pomysl.
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Oddawanie pustej kartki ma taki sam sens, jak nie głosowanie w ogóle... Twój "głos" nie zasila żadnego konta, a pójść tylko po to, by pójść a nikogo nie wybrać?? Nie widzę sensu. Obowiązkiem obywatelskim jest głosowanie na prezydenta, a nie wrzucanie bezużytecznych śmieci do urn.
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (Generalniepolska młodzież jest świetnie wyedukowana w tej kwestii. Ludzie pokroju galerianek i pokolenie JP zwłaszcza). Poza tym czy ty uważasz że pozjadałaś wszystkie rozumy? Kto jest aktualnie w liceum, ja czy ty? Jeśli ty też, gratuluję znajomych. Wypowiadam się ZA SWOJE otoczenie. Właściwie Kapust ja nie wiem o co ci chodzi, mówię tutaj całkowicie szczerzę o tym co myślę i przyznaję się do słabości a ty po mnie skaczesz jak po gówniarzu który coś ukradł ze sklepu. Nie mam pojęcia co cię interesuje mój pusty głos. Naprawdę.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-02-20 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do reszty pogrubionego - nie będę się wypowiadać poniżej pewnego poziomu ![]() Nie jestem z prehistorii, wiem, jak wygląda młodzież, w liceum nie jestem, bądź o mnie spokojna :P A co do Twojego pustego głosu - napisałaś o nim na forum, więc tym samym mam PRAWO to skomentować jak mi się podoba. A że uważam to za idiotyzm... Wypowiadam się ze siebie prawda? I nie musisz mnie obrażać za to, że nie wypowiadam się zgodnie z Twoim światopoglądem. EOT z mojej strony.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() papa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w temacie - z tego, co słyszałam, to projekt miałby dotyczyć na razie tylko wyborów samorządowych. W sumie to trudno mi się do tego odnieść, nie wiem, jacy są obecnie 16-latkowie (choć z Wizażu mam jakieś rozeznanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
I jak zwykle przy polityce - tylko kłótnie. Demokracja jest tak?
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja jakos nigdy nie bylam fanka demokracji, ale jest to ustroj dla mnie akceptowalny.
![]() Ja juz w wieku 16 lat mialam wyrobione poglady polityczne i mam je niezmienione po dzis dzien. Wiec chcialam glosowac, czekalam na swoje prawa wyborcze, a od 18 roku zycia zawsze jestem przy urnie. Dodam, ze jako 16-latka nic nie wiedzialam o istnieniu partii, ktora wymysla teraz to obnizenie wieku, zreszta oni sami o sobie wtedy nie wiedzieli. Bo zwyczajnie zalozyli sie pozniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jak na razie głosowałem podczas wszystkich wyborów ale coraz bardziej zastanawiam się nad sensem bo praktycznie nie ma alternatywy, tak jest system partyjny zabetonowany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
stary jednooki dachowiec
|
Po pierwsze, wg mnie to beznadziejny pomysł, bo jednak większość 16latków nie ma jeszcze specjalnie wyrobionych poglądów na politykę i państwo. Są wyjątki, jednak cały czas jest to zdecydowana mniejszość. Obecna granica wieku wyborczego jest dobra, przydałoby się tylko wprowadzić zasadę obliczania wieku wyborczego wg roczników, nie daty dziennej urodzenia.
Po drugie, słyszałyście, że ten projekt ma dotyczyć tylko wyborów samorządowych? W takim razie w ogóle nie widzę sensu zmieniania granicy w tylko części wyborów.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Bawi mnie cała ta dyskusja, naprawdę, w tym kraju jest tylu kretynów, którzy są od dawna pełnoletni i głosują sobie w najlepsze, że dorzucenie jeszcze jednej grupy, w której część wie, a część nie wie, o co chodzi, nie zrobi różnicy demokracji. 80% Polaków nie rozumie treści wiadomości telewizyjnych, więc o jakiej dojrzałości do podejmowania decyzji mówimy? Większość tych 16latków, jeśli jest idiotami teraz, to już nimi pozostanie. Mi jest ten pomysł głęboko obojętny, właśnie dlatego, że uważam, że nie zrobi to żadnej różnicy. edit: tzn. nie zrobi to różnicy jakości demokracji, bo PO zapewne zrobi to różnicę :P Edytowane przez lady karen Czas edycji: 2010-02-21 o 11:46 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
![]() Ale głupota. :/ Zresztą wiadomo, że na PO głosuje ta "młodsza" część społeczeństwa, więc pomysł, aby obniżyć granicę wieku uprawnionych do głosowania ma na celu zjednanie sobie kolejnej partii popierających PO obywateli. I tyle. Jestem całkowicie przeciwna.
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę, że jeśli miałoby być od 16, to i tak na wybory powinni iść ludzie, którzy mają jakieś pojęcie o tym na kogo głosują, jest to przemyślana decyzja, a nie na odwal się, byle zagłosować. Niejeden szesnastolatek zagłosowałby mądrzej niż jakiś czterdziestolatek, moim zdaniem.
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
zacznijmy od tego, że najpierw trzeba mieć sensownego kandydata. póki taki się nie pojawi, ludzie nadal nie będą głosować i nieważne w tym momencie czy mają lat 16, 18, 30 czy 70.
It's amazing with the blink of an eye you finally see the light It's amazing when the moment arrives that you know you'll be alright It's amazing and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Głupota.
Nie łudźmy się - większość 16latków zapewne ma w tyłku politykę ![]() ![]() Co do głosowania ogólnie - powinien być to obowiązek, a nie dowolność. Masz 21lat = musisz iść zagłosować. Może w takiej sytuacji człowiek musiałby po prostu bardziej zastanawiać się, kogo wybrać? Swoją drogą, żadna opcja polityczna mi nie podchodzi, PiS kompletnie, a w pozostałych są i plusy, i minusy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
O nieee, jestem przeciw, kto chce mnie tak skrzywdzić????
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co, granicę może obniżmy granicę do 12 roku życia "bo jakiś 12latek kiedyś coś...". Spytajcie takiego 16latka za co lubi PO. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.