Problem z zêbem - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejd¼ i zobacz jak mo¿esz podnie¶æ jako¶æ swojego ¿ycia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2010-03-13, 12:07   #1
peggysue
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Problem z zêbem

Witam Jaki¶ czas temu podczas jedzenia zabola³ mnie z±b, poczu³am jakby pêkniêcie. Od tego czasu nie mogê gry¼æ nic twardego, od razu odczuwam bó³(dodam, ¿e tylko podczas jedzenia). Zg³osi³am siê do stomatologa jednak lekarka stwierdzi³a, ¿e z zêbem jest wszystko w porz±dku. Nie czuj±c poprawy posz³am znowu, wiêc wys³a³a mnie na rtg i powiedzia³a, ¿e nie widzi ¿adnych zmian,dosta³am antybiotyk. Czy jest mo¿liwe, ¿eby z±b by³ pêkniêty a nie by³o to widoczne na prze¶wietleniu? Nie wiem co z tym zrobiæ, na razie jem drug± stron±, ale zaczyna to byæ mêcz±ce. Co powinnam zrobiæ w takim przypadku?
peggysue jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-03-13, 12:20   #2
rudo-zielona
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 155
Dot.: Problem z zêbem

Proponuje konsultacje u innego dentysty.
Dosta³a¶ antybiotyk, prawdopodobnie dlatego, ¿e twoja dentystka zobaczy³a jak±¶ zmianê przy korzeniu. Byæ mo¿e to jest przyczyna bólu. Wiesz dlaczego dosta³a¶ antybiotyk?
Moja orto wy³ama³a dolne zêby. Tzn obrusza³a je tak, ¿e us³ysza³am trzask. Ból jednak ust±pi³ po tygodniu. Wcale siê nie dziwie, ¿e sie niepokoisz..
rudo-zielona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-03-13, 12:38   #3
peggysue
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Poka¿ wiadomo¶æ
Proponuje konsultacje u innego dentysty.
Dosta³a¶ antybiotyk, prawdopodobnie dlatego, ¿e twoja dentystka zobaczy³a jak±¶ zmianê przy korzeniu. Byæ mo¿e to jest przyczyna bólu. Wiesz dlaczego dosta³a¶ antybiotyk?
Moja orto wy³ama³a dolne zêby. Tzn obrusza³a je tak, ¿e us³ysza³am trzask. Ból jednak ust±pi³ po tygodniu. Wcale siê nie dziwie, ¿e sie niepokoisz..
Powiedzia³a, ¿e przyczyn± mo¿e byæ wyrastaj±ca ósemka, jednak zastanawia mnie to, bo z siódemk± nic mi siê nie dzieje a problem dotyczy 6 zêba.

Edytowane przez peggysue
Czas edycji: 2010-03-13 o 12:41
Stary 2010-03-13, 16:44   #4
ivoclar
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 588

prawdopodobnie masz z³amanie pod³u¿ne ¿eba i dlatego nie widac na rtg(bardzo rzadko takie z³amanie jest widoczne na rtg szczególnie jesli linia z³amania przebiega wzd³uz ¶cianki zêba)to ¿e dentystka da³a ci antybiotyk to bardzo dobrze bo je¶li z³amany jest z±b zapobiegnie to rozwojowi stanu zapalnego ,natomniast je¶li przyczyn± jest jakis stan zapalny w samy zêbie antybiotyk powinien nieco za³agodzic ból(jesli w przeci±gu 4 dni od brania antyb stan siê pogorszy lub ci±gle bedzie tak samo oznacza to ¿e z±b jest z³amany)
zrób prosty test -z³ap w palce najpierw jedna sciankê zêba od strony policzka i mocno poruszaj w prawo i w lewo ;a potem to samo zrob ze sciank± jêzykow± tylko mocno nie bój siê -jesli podczas takiego manewru poczujesz ból ...no có¿ jak najszybciej udaj siê do dentysty ,który musi koniecznie usun±æ z³amany od³am i zobaczyc na jakiej wysoko¶ci siê z³ama³ i czy z±b nadaje siê jeszcze do odbudowy protetycznej pzdr

acha moje podejrzenia wynioskowa³am na podstawie Twojego opisu gdy¿ objawy samego zapalenia zêba by³yby troszkê inne,ale nie opisa³a¶ ¿e takie masz
Stary 2010-03-16, 13:21   #5
eir3ne
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2
Post Dot.: Problem z zêbem

Cytat:
Napisane przez peggysue Poka¿ wiadomo¶æ
Witam Jaki¶ czas temu podczas jedzenia zabola³ mnie z±b, poczu³am jakby pêkniêcie. Od tego czasu nie mogê gry¼æ nic twardego, od razu odczuwam bó³(dodam, ¿e tylko podczas jedzenia). Zg³osi³am siê do stomatologa jednak lekarka stwierdzi³a, ¿e z zêbem jest wszystko w porz±dku. Nie czuj±c poprawy posz³am znowu, wiêc wys³a³a mnie na rtg i powiedzia³a, ¿e nie widzi ¿adnych zmian,dosta³am antybiotyk. Czy jest mo¿liwe, ¿eby z±b by³ pêkniêty a nie by³o to widoczne na prze¶wietleniu? Nie wiem co z tym zrobiæ, na razie jem drug± stron±, ale zaczyna to byæ mêcz±ce. Co powinnam zrobiæ w takim przypadku?
Na zdjêciu nie jest prawdopodobne ¿eby pokaza³o ¿e z±b by³ nie pêkniêty mimo ¿e by³o odwrotnie, ja kiedy¶ mia³am podobny problem bo stuk³am sobie zêba prawa górna dwójkê, bola³a do¶æ d³ugo, dostrzeg³am na zêbie pêkniêcie, posz³am na zdjêcie okaza³o siê ¿e bardzo mocno st³uk³am zêba i to by³a rysa na szkliwie, mia³am oczyszczone zêby, na³o¿one szkliwo i 7 tygodniow± dietê na zêba tzn. nie rozrywaæ pokarmów a najlepiej je¶æ druga stron±. G³owa do góry jak zdjêcie nie wykaza³o Ci pêkniêcia a to jest najwa¿niejsze to mo¿liwe ze mocno st³uk³a¶, mi samej ból ca³kowity przeszed³ ok po 3 tyg od zdarzenia.
eir3ne jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-03-16, 14:23   #6
peggysue
Przyczajenie

Dziêkujê za odpowiedzi,poczekam jeszcze trochê, skoñczê antybiotyk i je¿eli dalej mi nie przejdzie, zg³oszê siê ponownie do dentysty.
Stary 2010-04-16, 11:02   #7
peggysue
Przyczajenie

Dzisiaj by³am na wizycie u innego lekarza. Zrobiono mi prze¶wietlenie i dentydtka stwierdzi³a, ¿e z±b jest do usuniêcia, bo nie nadaje siê do dalszego leczenia. Nie wiem co robiæ, bo poprzednia lekarka powiedzia³a po prze¶wietleniu, ¿e nie widzi ¿adnych zmian w korzeniu, ta natomiast twierdzi, ¿e z±b by³ juz kiedy¶ leczono kana³owo i teraz ju¿ nic nie mo¿na zrobiæ. My¶licie, ¿e powinnam siê udaæ jeszcze w inne miejsce na konsultacje czy usun±æ tego zêba?
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Medycyna estetyczna

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: Wy³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.