|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie mogę używać kremów do twarzy
Witam. Moj problem jest taki że nie mogę używać kremów do twarzy. Próbowałam kremów różnych firm i do róznego rodzaju cery ,ale za każdym razem jest to samo. Jeżeli nie tego samego dnia to maxymalnie po 3 dniach tworzą mi sie zaskórniki i gródki. Moja skóra jest po umyciu raczej sucha, ale problem z tradzikiem jest ciągle a kremy to zaostrzają. Czuję się niekomfotowo gdy mam tak ściągniętą skóre, więc używam różnych kremów i takie błędne kółko. Krem i znowu wypryski. Dermatolog nic nie wskórał a i kosmetyczki u których byłam nie miały pojęcia co może być przyczyną moich problemów. Jedna kosmetyczka zasugerowała że być może jestem alergiczką ,ponieważ po dokładnym i fachowym oczyszczeniu twarzy przez nią (skóra po zabiegu była czyściutka i bez trądziku )obudziłam się z taką ilością ropniaków że jak poszłam na kontrolę to nie wierzyła.
Czy znacie jakiś krem który mogłabym zastosować bez obawy, a może któraś z was ma podobny problem i mi coś doradzi. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mogę używać kremów do twarzy
Przyszedł mi na myśł krem robiony na zamowieniew aptece, ale to spory koszt, no i nie wiesz doklądnie, skąd się biorą Twoje problemy. Może zerknij na Biochemię, tam dziewczyny polecają rózne naturalne mazidłą i specyfiki które możesz sama sobie ukręcić.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja też nie mogę stosować kremów, bo reaguję wysypem krostek. Kupiłam więc Cethapil....delikatny żel do mycia twarzy...mam po nim nawilżoną buźkę a na dodatek dobrze oczyszcza i mi po nim nic nie wyskakuje. Używam z wodą bo tak najlepiej działa i jestem bardzo zadowolona...łagodzi też podrażnienia...i nie muszę stosować żadnych kremów.
Piękny? Nie wiem. Ma około 1.80 wzrostu, włosy mniej więcej takie krótkie jak ty i niebieskie oczy: po prostu cudowne. Ale... nie. Nie jest chyba piękny w obiegowym sensie tego słowa. Jednak na pewno jest mężczyzną z którym - jeśli go gdzieś zobaczysz - od razu chciałabyś spędzić resztę życia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mi sie wydaje ze zaniedbalas skore i ona teraz tak reaguje. Nawet tlusta cere potrzebuje nawilzenia, widocznie nie nawilzalas jej jakis czas i ona sie do tego przyzwyczaila. Teraz sama produkuje nadmiernie sebum, ktore ma pelnic role kremu i zabezpiecza skore. Jesli nalozysz krem to skora ciagle przyzwyczajona do funkconowania bez niego produkuje nadmiar sebum. Wiec po nalozeniu kremu masz wrazenie ze nalozylas zbyt wiele i ze pory sie zatykaja. Mysle ze powinnas kupic jakis nawilzacz i przyzwyczaic skore do niego. To moze potrwac okolo miesiaca a pozniej juz bedzie sie polepszalo. Ja moge polecic preparaty clinique. Jest jeden krem z serii anti blemish (okolo 100zl). On jest przeciwko wypryskom. Delikatnie nawilza i jest bardzo lekki. Na poczatek moglby byc ok. Jest jeszcze nawilzajaca mgielka do twarzy moisture surge. Mysle ze tez bylaby ok bo jest jak woda. I chociaz troche by Ci nawilzyla skore. KONIECZNIE!! nawilzaj okolice oczu bo baaardzo szybko nabawisz sie zmarszczek. To najdelikatniejsza skora i bez nawilzenia bedzie jak papier. A tego nie chcesz-uwierz mi. Dlatego kup cos mocno nawilzajacego. Pod oczami nie wyskocza Ci zadne wagry i pryszcze wiec nie ma obawy
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1272306 Edytowane przez asik123456789 Czas edycji: 2009-07-11 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Polecam zmienić dermatologa. Z każdym schorzeniem da się skutecznie walczyć tylko trzeba je dobrze zdiagnozować.
Edytowane przez 201606242119 Czas edycji: 2011-02-08 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
a używałaś kremów A-dermy (producent ducray)? Ja co prawda mam sucha skórę, ale też mnie silnie inne uczulają kremy a ten nic.
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie rady, napewno każda z was ma po części rację. Ale myślę że zacznę od zmiany dermatologa. Nie chcę wywalać pieniędzy w błoto, a dobre kremy swoje kosztują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
zamiast kremu możesz używać toniku nawilżającego; zmień środek do mycia na łagodniejszy, nawilżaj od środka kapsułkami z olejem z ogórecznika/wiesiolka itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja mam prawie 22 lata i około tygodnia temu doszłam do wniosku, że używanie kremu jest tak naprawdę zbędne!
Zrezygnowałam z tych wszystkich złych składów, takich jak: parafina, silikony, petrolatum, woski, itp. Zaczęłam używać Babydreamów (wszystkie przetestowałam) i wysypało mnie tak, jak nigdy!!! Mam cerę mieszaną i przez to na brodzie miałam pełno bolących pryszczy, jeden znikał, a tego samego dnia pojawił się nowy... MASAKRA! Zagłębiłam się więc dokładniej w ich składy i odkryłam, że pod nazwami, których nie znałam kryją się strasznie zapychające substancje (np. isopropyl palmitate - na 2 i 3 miejscu kremu; trójglicerydy, itp). Wyrzuciłam więc wszystkie kremy i moja pielęgnacja wygląda obecnie tak: mycie twarzy Babydreamem lub żelem z oczarem wirginijskim Biały Jeleń, jakikolwiek krem pod oczy (nie musi być stricte przeznaczony do stosowania pd oczy), punktowo na trądzik spirytus kosmetyczny lub Sudocrem. Nawilżam się od wewnątrz - dużo wody, zdrowo się odżywiam stosuję suplementy (np. Skrzypovita), piję bratka i pokrzywę. Staram się nie dotykać za często twarzy i rzeczywiście jest lepiej. Jeżeli się nie oczyścimy od środka, to nigdy nie pozbędziemy się problemów ze skórą m.in. z trądzikiem.... Powodzenia w pielęgnacji! ;* Edytowane przez Kaja1989 Czas edycji: 2011-08-22 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Przeanalizuj skład kremów które stosujesz bo nawet pozornie dobre marki jak Vishy mają w swojej ofercie kremy z zapychaczami i alergenami tj parabeny, dimethicon czy zwyczajny olej mineralny(paraffinum liquidum) Ja od paru lat jestem wierna kremom firmy Yes to Ltd tj Yes to carrots/cucumbers/tomatoes i moja problemowa cera stała się... bezproblemowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uzywanie kremow to nie mus, jesli skora ich nie potrzebuje, to mozna sobie darowac. Chronmy ja w dzien, a w nocy dajmy jej spokoj . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.