![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pomnik upamiętniający gejów?
Dzisiaj przeglądając wizaż trafiłam na wątek o Hani Stach.
Wchodząc na podanego linka przeglądałam inne informacje zawarte na onecie. Mój wzrok przykuła sonda dotycząca powstania pomniku upamiętniającego gejów zamordowanych w obozach zagłady. Przejrzałam wizaż w poszukiwaniu podobnego wątku bo zaciekawiła mnie opinia publiczna. A bardziej Wasza opinia. Wątek chyba jeszcze dotyczący tego nie był założony, więc po prostu robię to na chwilę obecną, Ja. Poniżej jest link dotyczący innych informacji w sprawie owego pomniku. http://wiadomosci.onet.pl/1463941,11,item.html Co Wy na to?
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomnik upamiętniający gejów?
Jakoś nie bardzo mi się to widzi
![]() ![]() Szacunek należy się wszytkim, którzy tam zginęli, bez wyróżniania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A to wyniki sondy
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jedyny argument przeciwników: "homoseksualiści nie byli mordowani w obozach zagłady". Kolejny argument na to, jak to najwięksi w państwie patrioci znają historię.
Ten pomnik ma powstać przy stowarzyszeniu, w centrum. Symbolizuje tylko fakt historyczny, upamiętnia brutalną formę napiętnowania również mniejszości seksualnej w tym okresie. Homoseksualiści SĄ. BYLI tam mordowani. Tylko o tym ma mówić pomnik. A jeśli ktoś nie zgadza się z faktami.... Ludzie nie potrafią zdać sobie sprawy z ich obecności wśród nas, boją się i atakują wszelkie znaki świadczące o tej obecności.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mówiąc szczerze, nie mam nic przeciwko.
Podchodze do tego pomysłu bez wiekszych emocji. W końcu naziści pragneli "wytępić' wszytkie osoby, które czymś sie wyróznialy: orientacja seksualna, choroba, pochodzeniem. Wszystkim tym osobom, ktore zginely nalezy sie taki sam szacunek. Eksterminacja gejów, osob chorych psychicznie rozpoczala się w Niemczech zaraz po dojsciu Hitlera do władzy. Dla mnie wystarczające sa pomniki upamiętniające wszystkie ofiary III Rzeszy razem, ale jezeli ktos pragnie postawić odzielny pomnik, upamietniajcy tylko jedna grupę ofiar, nie mam nic przeciwko.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
KWC
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps. mniejszości narodowe również mają swoje pomniki upamiętniające tamten okres. Co to ma to ówczesnego traktowania "na równi"?
![]() |
![]() |
#10 |
KWC
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja mam szczerze mieszane uczucia między TAK/NIE...
Trudno mi cokolwiek powiedzieć, ale cieszę się, że już pojawiły się jakieś odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Orientacja seksualna miała znaczenie.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie piętnował z tego tytułu. Cechy aryjskie, były przecież na plus.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ależ owszem
![]() ps. przepraszam za post pod postem, multicyt. mi nie wyszło ![]()
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Taa..pomnik ludzi w okularach, pomnik blondynek, pomnik leworęcznych lub pomnik ateistów którzy zgineli podczas wojny..jak dla mnie pomysł do bani.
Btw; Mialam deja vu że gdzieś już czytałam ten wątek na wizazu, nawet spray odpowiedziala dokładnie to samo co pamiętałam:|..ale sen..:|
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Niech zgadnę
![]() ![]() Ja nie mam nic przeciwko... skoro tak bardzo im na tym zależy, skoro chcą to wszystko rozgrzebywać po raz dziesiąty i skoro chcą żeby ten różowy trójkąt został obsrany przez ptaki i popisany (zapewne) i obrzucony jajkami przez jakiś khem khem wspaniałych ludzi to ich wolna wola. Niech powstaje ten, powstaną kolejne. eh życie ![]()
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"eh życie ![]() Są osoby twierdzące, że są nastawione obojętnie, jednak argumentują brak zasadności dla siebie i sprzeciw. To chyba nie obojętność.
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
No może i racja... mój błąd, ale to nie wpływa na zmianę mojego zdania, że taki pomnik jest zbędny. Oczywiście jeśli by się przy nim upierali to proszę bardzo, nie mam nic przeciwko, ale nie wydaje mi się on potrzebny...
"..pomnik ludzi w okularach, pomnik blondynek, pomnik leworęcznych lub pomnik ateistów którzy zginęli podczas wojny.." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
oj, cisnienie mi skoczylo.
1. przede wszytskim dlatego, ze : Cytat:
2. homoseksualisci byli mordowani w Oswiecimiu wlasnie dlatego, ze byli homoseksualni. Tak samo jak Zydzi, bo bylo Żydami, Cyganie bo byli Cyganami. nie chodzi o to, ze zgineli podczas wojny ale o to, ze byli mordowani. Tak jak ci, ktorzy byli w obozie koncentracyjnym za przekonania, pochodzenie, wyznanie. Wiec prosze, nie minimalizujcie tego faktu do "blondynek i okularnikow, ktorzy zgineli w czasie wojny" a mimo tego, glosowalam na nie. nie uwazam, ze jest potrzebny. kolejny pomnik upamietniajacy. zwlaszcza, ze jak widac - ludzie nie pamietaja o takich rzeczach, choc uczyli sie przez wiele lat. choc jest to najnowsza historia. poza tym w naszym kraju zbudza to bardzo duza niechec do osob homoseksualnych. wiec pomnik moze i tak, ale nie w tym momencie nie w tym panstwie wyznaniowym przepelnionym niechecia do "innowierców i pederastów" jak to ktorys "mondry" polityk rzekł był.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Czytalam o tym dzis w gazecie.. i powiem ze wydaje mi sie conajmniej dziewne..
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie widzi mi sie ,bo geje to nie nacja .A te pewnie maja swoje pomniki.Nie ma pomnika dla heteroseksualistow ,ktorzy zgineli w obozach wiec dlaczego mialby byc dla homoseksualistów.Watpie,z eby oni sami chcieli takiego pomnika
![]() a gdyby powstal pewnie bylby notorycznie niszczony,uszkadzany itd. A tak z ciekawosci ,czy niepelnosprawni lub starcy maja swoje pomniki?Bo to oni byli mordowani w pierwszej kolejnosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
poniewaz ludzie heteroseksualni NIE BYLI mordowani w obozach zaglady dlatego, ze byli hetero.
a to ogromna roznica Cytat:
niepelnosprawni owszem, natomiast starcy to zupelnie inna kategoria. Polacy do obozow trafiali głownie z łapanki, donosow. i na poczatku przeciez pracowali na potege III Rzeszy. dopiero u schylku, do komór gazowych trafiali wszyscy jak leci. probuje sobie przypomniec jak to bylo ze starszymi ludzmi - z tego co wylawiam ze swojej wiedzy historycznej to rzeczywiscie osoby strasze, ktore trafily do obozow koncentracyjnych byly od razu mordowane ale z drugiej strony - nie byli oni "obiektem" priorytetowym, jak wlasnie Żydzi, Cyganie, homoseksualisci, ludzie niepelnosprawni i niedorozwinieci ( na tych drugich przeprowadzano eksperymenty medyczne)
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
no z tego co wiem niepelnosprawni nie lądowali nawet w obozach tylko byli wybijani na miejscu w osrodkach i szpitalach.Starcy na zdrowy rozum tez nie byli do niczego potrzebni ,tak samo jak dzieci
A Żyd homoseksualista z jakiego powodu zostal zabity ,albo Polak homosexualista?? Czy rozumiem chodzi o te jednostki ,o ktorych wiedziano jakiej sa orientacji, bo ktos na nie doniosl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osoby starsze, słabe od raz szly "do gazu". Gdy Hitler doszedl do władzy na poczatku najbardziej "obrywalo sie' osobom chorym psychicznie, homoseksualistom to oni najczesciej trafiali do obozow utworzonych na terenie Niemiec. Zresztą ludzie ci byli dzieleni wedlug kategorii ( geje mieli chyba różowy trójkąt w nazistowskich obozach). Nie tolerowano żadnej odmiennosci. W Niemczech za rządów nazistów homoseksualisci byli traktowani jako wrogowie narodu. Homoseksualisci byli przesladowani ze wzgledu na swa orientację tak samo jak Żydzi za swoje pochodzenie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
dzieci, w zaleznosci od wieku,albo pracowaly, albo te o cechach aryjskich trafialy do niemieckich sierocincow i adopcji.
tzn polskich dzieci za bardzo nie wybijani. bylismy dosc daleko w faszystowskiej piramidce do wybicia. nie zdazyl, na szczescie. ale my chyba nie o tym? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.