![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Problemy w pracy-nienormalny szef!!
Dziewczyny,mam taka sytuacje w pracy, ze choc nad glowa wisi mi kredyt mieszkaniowy to mam ochote rzucic swoja prace z dnia na dzien ze wzgledu na szefa.To jest po prostu czlowiek chory psychicznie, dzis przywital mnei slowami: "ku....... co ty pier......lisz".Wydzieran ie sie na pracownikow,awantury,prze klenstwa sa na porzadku dziennym.Sama sie dziwie sobie, ze tak dlugo to wytrzymuje ale mam zobowiazania w postaci chocby kredytu za mieszkanie i boje sie zostac bez pracy i bez dochodow nie majac na oku innej pracy.Szukam od jakiegos czasu nowej pracy ale jest mi ciezko bo pracuje od 9 do 17 a na rozmowy zwykle zapraszaja w tych godzinach a wyjscie z pracy chocby pol godziny wczesniej w mojej firmie graniczy z cudem...Dostanie urlopu zreszta tez.
Moze ktoras z Was byla w takiej sytuacji?Co powinnam zrobic?Moze zglosic gdzies takie traktowanie wszystkich zreszta pracownikow? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy w pracy-nienormalny szef!!
Jesteś w bardzo trudnej sytuacji, ja osobiście nie zwolniłam się z dnia na dzień tylko złożyłam wypowiedzenie, bo miałam dosyć pracy po godzinach za darmo i poniżania przez kierownictwo.
Jeżeli zdecydowałaś się na zmianę pracy to zawsze możesz wykorzystać 4 dni urlopu na żądanie żeby si wybrać na rozmowy. Obawiam się że zgłoszenie złego traktowania niewiele da, możesz spróbować w Inspekcji Pracy z tego co sie orientuje to można zgłoszenie złożyć anonimowo, wolę nie myśleć co by siedziało jak by pracodawca się dowiedział kto na niego nadał), ale obawiam się że może to nie przynieść efektów.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
I znalazłaś później nową pracę?Ile czasu Ci to zajęło?Ja mam taką sytuację, że nawet jak uzgodnie z szefem że chcę wyjść wcześniej to nagle chwilę przed moim wyjściem zarzuca mnie nagle robotą i mówi,że dopóki nie skończę nie mam prawa opuścić pracy.A roboty jest zwykle na kilka godzin.Tak jakby wiedział,że chcę wyjść na rozmowę o pracę i nie chciał do tego dopuścić...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Niestety, w takiej sytuacji trzeba kombinować.
Załatw sobie dyktafon i nagrywaj te wrzaski i przekleństwa. Następnie szukaj nowej pracy, a jak ją znajdziesz, odejdź ze starej jak najszybciej. Jeśli szef będzie próbował straszyć dyscyplinarką, dajesz mu odsłuchać swoje nagrania i informujesz, że sprawę w sądzie ma przegraną, z zawsze możesz wysłać kopie do jego najważniejszych klientów i kontrahentów. Ważne, żebyś w momencie odejścia miała załatwioną nową pracę. Ja w ten sposób odeszłam z poprzedniej - szefowa-psychotyczka - i jak już miałam załatwioną nową prace, to mogłam bezczelnie odpowiadać, że zostaję w pracy do dnia tego i tego i nie, nie przyjadę jeszcze na parę dodatkowych dni. Dlaczego? BO NIE!!! Rozumiem, że kredyt i jego spłata jest ważna, ale jeśli posiedzisz dłużej w tej pracy, to za parę lat dostaniesz zawału albo wykończysz się psychicznie.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dzis o 17.00 mam umowiona rozmowe w sprawie pracy,sciemnilam w pracy ze musze isc do lekarza a wyjsc musze doslownie 20 minut wczesniej niz zwykle ale obawiam sie ze znowu zarzuci mnie robota w ostatniej chwili
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Rybkad, w takim razie już teraz zacznij symulować ciężki stan. W razie, gdyby szef chciał Cię zatrzymać, powiedz, że nie dasz rady, MUSISZ iść do lekarza. Możesz udawać omdlenia, zawroty głowy, albo stwierdzić, że w takim razie wzywasz prywatną wizytę tutaj, do pracy - oczywiście zapłaci za to szef.
Możesz zresztą przypomnieć, że masz na dzisiaj umówioną wizytę i jeśli jest coś pilnego do zrobienia, to prosisz o informację już teraz, bo pięć minut przed wyjściem nie zdążysz.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Rybko, trzymaj się
![]() Zupełnie jakbym czytała o moim szefie, też lubi się powydzierać przy wszystkich i uważa że to jest ok. Ostatnio zostałam zarzucona robotą i powiedziałam że czegoś nie zdążyłam zrobić - usłyszałam "to się w weekend i wieczorami siedzi" (oczywiście o nadgodzinach nie ma mowy, szczególnie jak się jest kobietą). Wiem jak taka sytuacja w pracy potrafi człowieka zgnębić ![]() Urlop na żądanie rzeczywiście może pomóc, szef nie może Ci go odmówić.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Wymyslilam wogole, ze zrobie tak: ponagrywam na dyktafon troche jego wrzaskow (zreszta kilka juz mam w telefonie),umowie sie na wizyte chocby do psychiatry i powiem, ze w zwiazku z sytuacja w pracy mam ciezka nerwice co zreszta jest prawda.Wieczorem nie moge zasnac, jak juz zasne to budze sie w nocy, rano wstaje z bolem brzucha...Odpoczywam troche psychicznie jedynie w weekendy ale to w piatek i sobote, w niedziele zaczyna mnie autentycznie mdlic na mysl o tym ze jutro poniedzialek.No i pomyslalam,ze jak bede sie leczyc jakis czas na nerwice to pozniej ewentualnie w sadze pracy bede mogla cos wywalczyc...Nie podaruje temu gamowniowi moich nerwow i nieprzespanych nocy.No ale najpierw musze znalezc nowe zrodlo utrzymania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
rybkad trzymam za Ciebie kciuki, mam nadzieję że pójdzie Ci świetnie na dzisiejszej rozmowie i uwolnisz się od tego idioty... Serdecznie współczuję takiej sytuacji. Powinnaś jak najszybciej rozpocząć leczenie, bo może się to źle dla Ciebie skończyć ! Trzymaj się i napisz koniecznie jak po rozmowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Rybkad, trzymam kciuki, że dziś uda Ci się zdobyć nowa pracę.
A jak już odejdziesz z pracy od tego wariata, to obsmaruj tę firmę anonimowo w internecie, aby przestrzec innych kandydatów na Twoje stanowisko. I może popsuć trochę reputację firmie. Jak byłam młodą idealistką, to wierzyłam, że szef to charyzmatyczny przywódca z klasą. A rzeczywistość jest taka, że promowani są chamscy ciemiężyciele, którzy gnoją ludzi i wyciskają z nich siódme poty. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
współczuje bardzo, a nie zastanawiałas sie zeby poprostu pójsc na chorobowe? widzisz sama ze jestes znerwicowana i potzrebujesz odpoczynku, wiec napewo lekarz to zrozumie i wystawi L4, a w tym czasie spokojnie mozesz szukac innej pracy, a kase tak czy tak bedzie miała wpierw z firmy, a potem ew. z ZUS-u
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie udało mi się znaleźć pracy zanim zakończyła się moja umowa, ale miałam odłożone pieniądze na tę ewentualność.
Dyktafon to dobry pomysł, w razie czego przyda się dla PIPu lub gdy będziesz rozwiązywać umowę, żeby zmiękczyć szefa, żeby zgodził sie na wcześniejsze rozwiązanie umowy. Z leczeniem nerwicy itp. nie jest łatwo, kontrole bardzo się czepiają, że jednak zwolnienie się nie należy. Znam to z własnego doświadczenia, miałam to samo nie mogłam zasnąć, budziłam sie w nocy, nad ranem się budziłam i nie mogłam już zasnąć, nerwosol trochę pomagał, ale wtedy gdy zamiast łyżeczki wypiłam łyżkę. Odpoczywałam w sobotę wieczorem i przed południem w niedzielę, bo w sobotę musiałam przychodzić do pracy- za darmo. Gdy przychodziła niedziela wieczór stawałam się przerażona myślą że w następny dzień muszę iść do pracy. Niestety gdy przebywałam na zwolnieniu po zakończeniu umowy o pracę miałam duże problemy przy każdej kontroli. Jeżeli chodzi o przepisy to jeżeli rozchorujesz się najpóźniej w ciągu dwóch tygodni po zakończeniu umowy o pracę, a choroba trwa chyba minimum miesiąc to masz prawo do zasiłku chorobowego który wypłaca ZUS, maksymalnie 182 dni potem trzeba iść na komisję o zasiłek rehabilitacyjny (nie starałam się o niego). Zasiłek wynosi 80% wynagrodzenia.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
to ja mam tak samo ale z zastępcą, jednak ten człowiek mnie wk..
![]() przykladowo przypominam mu ze trzyba dzis wysłac biuletyn jego odp "co k....." biore urlop jego co "ale chu......." ogólnie to przekleńśtwa sa u niego na porzadku dziennym. nawet w pierodłach mnie wkurza np woda sie zagutnuje stoja 2 kubki jego i mój, on jest w kuchni, myslicie ze moj zaleje? never ![]() poza tym pali non stop papierosy a ja to wdycham ![]() ![]() ![]() siedze przez niego non stop przy otwartm oknie
![]() |
#15 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
może weź sobie L4, wtedy będziesz mogla spokojnie szukać sobie pracy!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Udało mi się wyrwać
![]() Rozmowa mi poszła tak sobie ale jak jechałam do domu zadzwoniła kobieta z którą rozmawiałam i zapytała od kiedy mogę zacząć.Co prawda nie zaproponowała mi pracy ale pewnie to znaczy,że mnie bierze pod uwage więc trzymajcie kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
trzymam kciuki
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Też trzymam kciuki, jeżeli dzwoniła po rozmowie i chciała coś więcej wiedzieć to faktycznie pewnie bierze Cię pod uwagę.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Też trzymam kciuki
![]() ![]()
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Przyłaczam się do tego zbiorowego trzymania kciuków. Sama kiedyś pracowałam w podobnie toksycznych warunkach na szczęście to było dawno i teraz wsominam to tylko jak zły sen.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Rybkad daj znać co u Ciebie.... widzę, że jesteś dostępna.
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Pozdrawiam serdecznie i liczę, że sie wszystko uda ![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
rybkad trzymam kciuki za Ciebie
mam nadzieję że znajdziesz szybko nową pracę i nie będziesz już miała takich problemów jak przy tym szefie ![]() miłego dnia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mogą wymagać od Ciebie odszkodowania za zwolnienie sie z pracy zgodnie z prawem, chyba że chodzi o zwrot kosztów kursu jaki Ci zafundowali. Jeżeli chodzi o zakaz konkurencji to tu masz przepisy kodeksu pracy: Art. 1011. § 1. W zakresie określonym w odrębnej umowie, pracownik nie może prowadzić działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy ani też świadczyć pracy w ramach stosunku pracy lub na innej podstawie na rzecz podmiotu prowadzącego taką działalność (zakaz konkurencji). § 2. Pracodawca, który poniósł szkodę wskutek naruszenia przez pracownika zakazu konkurencji przewidzianego w umowie, może dochodzić od pracownika wyrównania tej szkody na zasadach określonych w przepisach rozdziału I w dziale piątym. Art. 1012. § 1. Przepis art. 1011 § 1 stosuje się odpowiednio, gdy pracodawca i pracownik mający dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, zawierają umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. W umowie określa się także okres obowiązywania zakazu konkurencji oraz wysokość odszkodowania należnego pracownikowi od pracodawcy, z zastrzeżeniem przepisów § 2 i 3. § 2. Zakaz konkurencji, o którym mowa w § 1, przestaje obowiązywać przed upływem terminu, na jaki została zawarta umowa przewidziana w tym przepisie, w razie ustania przyczyn uzasadniających taki zakaz lub niewywiązywania się pracodawcy z obowiązku wypłaty odszkodowania. § 3. Odszkodowanie, o którym mowa w § 1, nie może być niższe od 25 proc. wynagrodzenia otrzymanego przez pracownika przed ustaniem stosunku pracy przez okres odpowiadający okresowi obowiązywania zakazu konkurencji; odszkodowanie może być wypłacane w miesięcznych ratach. W razie sporu o odszkodowaniu orzeka sąd pracy. Art. 1013. Umowy, o których mowa w art. 1011 § 1 i w art. 1012 § 1, wymagają pod rygorem nieważności formy pisemnej. Art. 1014. Przepisy rozdziału nie naruszają zakazu konkurencji przewidzianego w odrębnych przepisach. Możesz spróbować porozmawiać z prawnikiem, bezpłatnie porady zajrzyj tu: http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
[quote=asiulkaa;5610509]Napisz coś więcej o lojalce, czy podpisywałaś ją od tak czy może w zamian za opłacenie jakiegoś kursu.
Nie mogą wymagać od Ciebie odszkodowania za zwolnienie sie z pracy zgodnie z prawem, chyba że chodzi o zwrot kosztów kursu jaki Ci zafundowali. Jeżeli chodzi o zakaz konkurencji to tu masz przepisy kodeksu pracy: Witam ![]() Może jest tak, że próbują wykorzystać nasza niewiedzę i brak znajomości przepisów , może umowa nie jest tak naprawdę dobrze zredagowana służy jedynie do postrachu pracowników. Czytałam również, że czasem takie umowy spisuje się gdy pracownik zna jakieś tajemnice technologii czy jakieś tam tajne receptury ale w transporcie otwieram książkę telefoniczną i już mam kontakty do firm wiec tajemnica żadna.Napiszę o poradę i jeśli uzyskam odpowiedź to składam dokumenty do spedycji w moim mieście i wtedy zobaczymy jaki będzie kolejny krok. Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Sądzę że starali się wykorzystać niewiedzę. Kiedyś słyszałam że podpisywać umowę o zakazie konkurencji można z managerem bądź dyrektorem który ma wiedzę o ważnych sprawach spółki, niestety nie pamiętam gdzie to mówiono.
Nie wiem też czy umowa jest ważna jeżeli odszkodowanie jest zbyt niskie, czy w przypadku zbyt niskiej kwoty odszkodowania można jedynie domagać się większych pieniędzy czy może traktować umowę za nieważną, no bo przy tym odszkodowaniu to 1/4 to by było od pensji 640 zł.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Rybkad trzymam kciuki, żeby Ci się udało wyrwać z tego chorego środowiska. Obawiam się, że jeżeli zostaniesz tam dłużej, skończysz z ciężką nerwicą. Bardzo Ci współczuję, ja wiem, że nie byłabym w stanie pracować z takim człowiekiem, mam wybuchowy temperament i raczej szybko wygarnęłabym mu równie niecenzuralnie, co o nim myślę i gdzie może sobie wsadzić swoje krzyki i tą posadę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:16.