![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Outlander
Serial na podstawie serii "Obca" autorstwa Diany Gabaldon. Ktoś ogląda? Nie wierzę, że nikt
![]() http://www.filmweb.pl/serial/Outlander-2014-690404 Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2014-10-08 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Outlander
och oglądam i również z miejsca zostałam całkowicie pochłonięta oglądając chyba 4 odcinki z rzędu nie zwracając uwagi na późną porę
![]() ![]() fantastyczny klimat, postacie, aktorstwo, wizualnie zachwycający no i ta Szkocja ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez pechowapanienka Czas edycji: 2014-10-08 o 23:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Oglądam
![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Oglądam, zajefajne. I będzie drugi sezon.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja zaczęłam czytać od "Podróżniczki"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja już jestem na etapie "Podróżniczki". Książki również mi się podobają, szczególnie pierwsza część, ale myślałam, że to pójdzie w trochę innym kierunku, a mam wrażenie, że Gabaldon strasznie kombinuje i na dobre jej to na pewno nie wyjdzie. UWAGA KSIĄŻKOWE SPOJLERY NA BIAŁO Ten 20-letni przeskok, "dzięki" któremu Jamie i Claire mają w "Podróżniczce" już po 50 lat bardzo mi się nie podoba, zastanawiam się jak zamierzają przekonująco pokazać to w serialu, który w dużej mierze opiera się na cielesności, nawet jeżeli ucharakteryzują boskiego Sama Heughana na 50-letniego, lekko sflaczałego dziadzia to kogo będą interesowały ekscesy takich Claire i Jamiego? Którzy już mają dorosłe dzieci? Może i wnuki? No nie oszukujmy się, myślałam, że to będzie bardziej na samych ich osobach skupiona seria, a dzieci dojdą później i to mnie przyznaję rozczarowało. I to wprowadzanie kolejnych wędrujących w czasie, najpierw Claire, potem Geilis, potem jeszcze ktoś, potem Roger i Brianna, bleeeeeeee. No i w kolejnych częściach akcja się już w dużej mierze nie dzieje w pięknej Szkocji...
Niemniej serial zawojował mnie niesamowicie i wyczekuję z niecierpliwością. W ogóle utrzymuję, że jak Tobias Menzies nie dostanie za rolę Franka/Black Jacka Randalla jakiejś nagrody to tylko potwierdzi, że się w tych komisjach nie znają na aktorstwie, dla mnie BJR w jego wykonaniu to perełka, bardzo przekonywujący, bardzo creepy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Mnie się wydaje,że aż tak daleko z serialem nie dojdą, za dużo sezonów itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
O ile takie seriale oglądam i lubię od czasu do czasu [zresztą sam Outlander mnie wciągnął], o tyle z książkami mam lekki problem, bo to nie do końca mój gatunek. Nie mniej jednak, zaciekawiona serialem, przeczytałam. W dwa dni, bo jak na mój gust, jest to książka na tyle lekka i łatwo napisana, że 700-800 stron [nie jestem pewna ile ma w papierze, bo ja mam ebooka] się niemalże przelatuje.
I trochę mi przeszło zainteresowanie serialem, bo w sumie już wiem, co powinno być dalej - zresztą boję się co z tym zrobią scenarzyści. Generalnie na dzień dzisiejszy uważam serial za lepszy od książki. Książka to dla mnie typowe romansidło i chociaż lekko się ją czyta, to ciągle to romansidło i zabrakło mi w niej jakiegoś klimatu, który odszukuję na razie w serialu. Claire zresztą w serialu wydaje mi się bardziej dojrzała i poukładana niż w książce. Poza tym tak jak napisałam: o ile seriale łatwo przyswajam, o tyle książki tego typu wchodzą mi gorzej. Zastanawiam się nad kolejnymi częściami, ale jeśli już, to może jak się pojawi kolejny sezon? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;48461239]
Niemniej serial zawojował mnie niesamowicie i wyczekuję z niecierpliwością. W ogóle utrzymuję, że jak Tobias Menzies nie dostanie za rolę Franka/Black Jacka Randalla jakiejś nagrody to tylko potwierdzi, że się w tych komisjach nie znają na aktorstwie, dla mnie BJR w jego wykonaniu to perełka, bardzo przekonywujący, bardzo creepy.[/QUOTE] dokładnie! jest świetny. Jak ogląda się go jako Franka lub Jacka Randalla to po prostu doświadczasz skrajnie różnych emocji. Pierwszemu współczujesz, drugi zaś odrzuca i można się go nawet rzeczywiście wystraszyć. Jest taki.. zwierzęcy. Także masz rację. Aktor rządzi ale nie tylko on bo aktorstwo ogólnie w serialu jest na wysokim poziomie ![]() Jak tak teraz czytam wasze posty unikając spojlerów to zaczynam się obawiać czy nie zrobi się z tego serialu romansidło, a tego nie zniesę ![]()
![]() |
#11 |
|
Może serial pójdzie inną drogą niż książka.
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Romansidło? Ja tam po części na to liczyłam, nie takie harlequinnowe, ale zaczęłam czytać dla erotycznego wątku Jamiego i Claire, po prostu takiego odmóżdżacza miłego szukałam. A poszło w inną stronę zupełnie, którą przede wszystkim można określić - ile potwornych i strasznych rzeczy może się przydarzyć jednemu człowiekowi? (tudzież jednej rodzinie) oraz stronę nadmiernego kombinowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Jestem zakochana w serialu. Cudowna scenografia, plenery szkockie, kostiumy, klimat, akcent no i Jamie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
To i ja się dopiszę jako ta, którą serial zachwycił
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Czytałam tak dawno, że nie powiem o swoich odczuciach, ale pani Gabaldon napisała całą serię, a ja nie wyszłam poza "Obcą", więc nie porwała jakoś, ale serial- jak najbardziej,aż sama jestem zaskoczona, ze mi się tak spodobał i że tak dobrze można sfilmować tę historię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
Nie napisałam wcześniej, że generalnie to były złe recenzje, więc raczej nie mam ciśnienia na przeczytanie tych książek.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
madana - ja też miałam zamiar przeczytać wszystkie części, ale skończyłam niedawno Jesienne Werble i na tym poprzestanę. Pomimo tego, że historia jest ciekawa to przedzieranie się przez 900 stronicową książkę w której przez 3/4 czasu nic się nie dzieje jest ciężkie.
już niedługo kolejny odcinek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, ja tam lubię właśnie takie grube czytadła, więc 900 stron mi nie przeszkadza i pewnie przejdę przez to- no przynajmniej mam zamiar
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
|
Jak wrażenia po najnowszym odcinku? Moje nawet ok
![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Na szczęście, że Świat Książki wznowił wydawanie tej serii książek
![]() Kilka dni temu zaczęłam czytać ,,Obcą", a z serialem jestem na bieżąco ![]() Szkoda tylko, że książki wydawane są w miękkiej oprawie (która łatwo się 'tłuści' ![]() A jak u was? Widziałyście ost. odcinek ''The Reckoning" ?
![]() |
#24 | |
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
I nikt nie pisze o wrazeniach po calej pierwszej serii?
Ja podeszlam do serialu (nie wiedzac o ksiazkach) z ogromnym dystansem, ale skusily mnie informacje o XVIII wiecznej szkocji (we wspolczesnej jestem zakochana, jak i uwielbiam kostuimowe seriale i filmy) no i przepadlam ![]() Mam juz ebooki ale nie jestem pewna, czy ostatecznie chce czytac ksiazki, zwlaszcza ze wiekszosc recenzji nie jest zbyt przychylna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Taką literaturę chyba trzeba po prostu lubić.
Szczerze mówiąc zastanawiam się, czy na pewno wrócę do serialu w drugim sezonie. Gdzieś w połowie coś mi przestało leżeć. Nie bardzo umiem sprecyzować co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
|
Ja przeczytałam książkę przed samym finałem (którego jeszcze nie widziałam i nie wiem, czy mam ochotę zobaczyć, po tym co przeczytałam w książce).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Też przeczytałam zanim się skończył sezon. Samą książkę uważam za gorszą od serialu, bo trochę mnie ten romantyzm przytłoczył. Mniej mi to działało na nerwy w serialu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
a kiedy nowe odcinki coś wiadomo?
![]() Ja również zakochałam sie w tym serialu ![]()
![]() wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=776062 Szukam książek==>https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=668260 Wymienie książki==> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=669482 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:53.