|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Moja pierwsza tabletka
Witam Was kochane Wizazanki
![]() dzis wziełam swoja pierwsza tabletke antykoncepcyjan (Microgynon21) tyle ze okres dostałam wczoraj :/ eh jakby nie mogl poczekac tego jednego dnia ale lekarka powiedziala ze mam wziasc teraz tabletke i kolejna o 22.00 co o tym myslicie? i wychodzi na to ze teraz bede musiała zawsze brac o 22.00 a i jeszcze jedno ta ostatnia tabletke bede musiała wziasc 10. lutego i przez ten caly czas bede zabezpieczona az do 17? hm.. i kiedy zaczac nowe pudeleczko 17 czy 18? w sumie to akurat beda ferie i wolałabym nie miec okresu czy zaraz przy pierwszym pudeleczku moge nie robic przerwy? Byłabym bardzo wdzieczna gdybyscie mi odpowiedzialy z gory bardzo dziekuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Moja pierwsza tabletka
Witaj Rzusia
![]() Tabletki bierze sie przez 21 dni potem sie je odstawia na 7 dni czyli jesli mówisz ze 10 lutego bierzesz ostatnia to 18 lutego zaczynasz kolejną ![]() Pozdrawiam cieplusio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
witaj, a czy przeczytałas ulotkę?
bo tam masz odpowiedź na praktycznie wszystkie swoje pytania. ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No właśnie, ulotki warto czytać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
ufff dziekuje kobietki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No od pierwszej zażytej tabletki jestes zabezpieczona. Ale to nie jest 100% ochrona. 100% ochrona przed niechcianą ciążą to "szklanka zimnej wody"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak na serio to tabletka działa już od pierwszego zażycia na tyle procent na ile tylko może ![]()
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli przyjęłaś tabletkę w 2. dniu okresu, musisz się dodatkowo zabezpieczać przez 7 kolejnych dni. Polecam wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim to tabletki działają odkąd je zaczęłaś brać cały czas dopóki ich nie odstawisz całkowicie. Również podczas przerwy.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
nie chce zakładac nowego wątku, wiec podczepie się tutaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli zależy ci na działaniu antykoncepcyjnym to musisz czekać tak czy siak do pierwszego dnia miesiączki.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ale ogólnie mogę wziąc tabletkę np. w połowie cyklu? wynikają z tego jakies korzysci? np. ze organizm się przyzwyczai, czy że juz zauwaze jakąś poprawe stanu cery? bo co do skuteczności to skuteczność jest taka sama nieważne czy biorę ją 1-szego dnia cyklu po raz pierwszy czy już po raz któryś z kolei? czyli dobrze zrozumiałam, ze bezpieczna będę dopiero po pierwszym dniu cyklu bez względu na to, która to moja tabletka- bo juz sie zamotałam troszke :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę radzę wytrzymać jeszcze trochę. Nie ma żadnych dodatkowych korzyści. Biorąc wcześniej tylko niepotrzebnie sobie rozregulujesz organizm. Może się okazać, że np nie dostaniejsz wcale tego okresu i co wtedy? Piewszy dzień cyklu to jest nabezpieczniej dla organizmu i najbardziej naturalnie. Nie sądze aby cera poprawiła się w tak krótkim czasie. Na efekty (o ile jakieś będą) zawsze trzeba trochę poczekać. Cierpliwości
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
rany boskie oczywiscie ze nie mozesz wziasc sobie pierwszej tabletki w polowei cyklu, w drugi dzien miesiaczki czy ostatni - pierwsza tabletke (chodzi o sytuacje gdy to jest pierwsza w ogole przyjmowana tabletka) bierze sie w PIERWSZY DZIEN MIESIACZKI!!! i nie ma od tego wyjatkow w stylu "a moze organizm sie przyzwyczai" albo "bo okres byl taki chamski i pojawil sie o jeden dzien wczesniej niz chcialam". Tabletki anty to nie sa dropsy ze mozna je sobie brac jak sie komu podoba!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja czytalam i slyszalam,ze zabezpieczonym sie jest od pierwszej tabletki jesli wezmie sie ja w pierwszym dniu miesiaczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zapomnienie tabletki to trochę inna sytuacja.
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Margitta- dziekuje za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
hm... czyli wychodzi na to ze nie jestem zabezpieczona przez cale te 21 dni brania tabletek tylko dlatego ze wzielam pierwsza w 2 dzien okresu hm... wiec co przerwac odrazu czy to ciagnac az do ostatniej tabletki i robic przerwe poczekac na okres i wtedy zaczac nowe pudeleczko czy nie robic przerwy i brac odrazu kolejne pudelko hm... ja jush nie wiem naprawde
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
przeczytać ulotkę i zaachować się tak jak każą się zachować, gdy zapomni się tabletkę w pierwszym tygodniu.
![]()
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Zabezpieczonym jest sie kiedy bierze sie dokladnie takie pigułki. Jeśli zapomniała to jak wspominałam musi sie dodatkowo zabezpieczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Żabo! własnie dlatego pytam na forum, by wiedzieć jak najwięcej o działaniu tabletek zanim się zdecyduje
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że już jest wszystko jasne ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.