![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Pomocy !!! Jak odzwyczaic malucha od pieluchy ;/
Hej Dziewczyny mam b.duzy problem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez *milka* Czas edycji: 2009-06-05 o 15:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomocy !!! Jak odzwyczaic malucha od pieluchy ;/
Moja ma 17 msc prawie i też bym juz chciała ,żeby chociaz mi komunikowała jakos ,że robi kupke lub siku ,ale jej nic nie przeszkadza może bawic się nawet jak ma pełnego pampka
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Mam świezo odpieluchowanego dwu i pół latka sie zgłasza. Opisze jak to było u nas.
Na poczatek zdjęłam Oalfkowi pieluszke w domu i nakladałam na spacer ale zauważyłam ze on nie kapuje o co chodzi. Wiec pieluch zabrałam całkowicie (nie mówie o spaniu, bo tu nadal pielucha). Olaf lał w gacie na potege przez dobry tydzień. sadzałam go na nocnik za kazdym razem jak posiusiał sie. sadzałam też ot tak np 20 min po piciu. Na spacer zabierałam 3 pary spodni i majtek i go przebierałam. Po kilku dniach było lepiej ale nadal nie komunikował, musiałam go pilnować i z nim chodzic siusiu. Kolejnym etepem było wolanie "siusiu" jak juz robil, potem popuszczał i wołał i reszta była na nocnik. Po 2,5 tyg Olaf zaczął wołać przed i nawet potrafił wstrzymac na kilka min. Pełen sukces osiągnelismy po 3 tyg. Nie musze juz go pytac, pilnować. Zawsze zawoła. Z kupą nie było jakoś problemów i zawsze wpadła do nocnika ale musiałam go obserwowac i jak tylko zauwazyłam ze coś sie świeci to sadzałam go na nocnik. Jesli dziecko czuje dyskonfort jak sie zsiusia w majtki to można zaczynac. Ja chciałam odpieluchowac Olafka w zeszłe wakcaje (miał 1,5 roku) ale jemu mokre majtki nie przeszkadały wcale. Trzymam kciuki. Dla mnie to były trudne 2 tyg, bo musiałą na okrągło pilnować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jak moja Alexandra biega zalana z gory do dolu chwilami nawet nie przeszkadzaly jej zalane skarpetki i kapcie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
To może ja napisze jak to bylo u nas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
u mnie było podobnie jak u Ciebie Milko. Moja Oliwka (3 latka skonczone w marcu) bardzo długo nie mogła zajarzyc o co chodzi z tym sikaniem, chociaz ogólnie bardzo bystra z niej dziewczynka. Myslałam ze nerwicy sie nabawie, wszystko w domu zlane, kanapa zaczeła mi smierdziec, dobrze ze mam zdejmowane pokrycia
![]() No i pewnego dnia sama nie wiem kiedy zajarzyła, zaczeła nagle wołac o nocnik i tak juz zostało i problem sie skonczył ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Milka musisz być wytrwała,nadejdzie dzień,że Twoja Aleksandra sama zaczai o co chodzi z siusianiem do nocniczka,a pielucha będzie jej bardzo przeszkadzać.
![]() Moja Amelka(w styczniu skończyła 3 latka)odzwyczaiła się od pampersów i zaczęła sisusiać do nocniczka latem ,gdy miała 2,5 roczku .A proponuję właśnie,że jak gdzieś wyjedziecie na wczasy to wówczas nauka,ze spokojem. Moja Amelka w nocy nadal ma pampersa i nie budzi się do sikania,często pampers jest suchy,ale zdarza się tez mokry.I myślę,że sama dorosnie do wstawania w nocy sisiu.Życzę powodzenia i pisz o rezultatach. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Cześc !!!
Mam trzy i pół letniego synka i powiem, że też miałam problem z oduczeniem Oskara od pieluchy. Zaczęłam sadzac go na nocnik jak skończył rok, ale potem mój synek był na siłę sadzany na nocnik przez dziadka i koniec z nauką. Przez rok mały płakał jak tylko widział nocnik. Nigdy nic na siłę. Moja mama powiedziała mi żebym puszczała go w samych majciach a kiedy się zsiusia nie przebierac go. Kupiliśmy mu z mężem fajny nocnik fisher price. Imitacja kibelka. Zrobił furore. Mały nie chciał z niego zchodzic. Grał mu jak się załatwił, miał rączke do spuszczania wody. Ogółem fajna zabawka. Polecam !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Witam,widzę, że ciężko idzie z oduczaniem, mam nadzieję, że moje rady komuś tez się przydadzą. Wczoraj moja Olivia skończyła 2 lata, od pół roku nie używamy pampersów. U nas przebiegło to bardzo spokojnie, gdy zaczęła chodzić niania posadziła ja na nocnik, a ten jakby w tyłek szczypał była mega histeria, więc było nocnik tylko raz i ani razu więcej. Gdy Olivia skończyła 1,5 roku postanowiłam spróbować ponownie, ale wiedziałam, że o nocniku nie mam mowy, więc kupiłam nakładke na sedes i wytłumaczylam jej, że będzie siusiała tak jak rodzice. Zdjęliśmy pampersa i oczywiście nasiurała w majtki, była w szoku, pytała cio to , więc wytłumaczyłam jej i posadziłam na ubikacji i jakoś tak właśnie zaskoczyła. Sikała do majtek przez 3 dni, 4 dnia był juz tylko WC, oczywiście na początku to ja co jakiś czas sadzałam ja i wtedy siusiała. Moja rada dziewczyny gdy zdejmiecie pampersa, zmierzcie czas, co ile Wasze dziecko siusia do majtek, u mojej Olivi było to wtedy co 25 min i tak nosiłam ja do WC. Od miesiąca woła siusiu także w nocy, więc porzuciliśmy ostatni niemowlęcy nawyk. Trzymam kciuki życzę powodzenia i wytrwałości.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
u nas też nauka nacnika to świeża sprawa, więc tez się wypowiem
![]() ![]() ![]() więc ja radzę nie stresować sie opiniami babć, ciotek i innych że TAKIE duże dziecko a jeszcze sika w pieluche. nie krzyczeć, nie zmuszać, nie karać. obserwować smyka i w odpowiednim momencie zadziałać. aha, mamy najzwyklejszy możliwy nocnik. życzę wytrwałości i cierpliwości bo to chyba przy tym najważniejsze ![]() Edytowane przez sohf Czas edycji: 2010-01-04 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
u nas na początku za każde udane siuisu czy kupe tez była nagroda - ciasteczko. Teraz gdy siusiu na nocnik jest rzecza "normalną" nagród rzeczowych nie ma ale nadal Olaf domaga się pochwał
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
hej, czytam uważnie wasze wypowiedzi i wszystko fajnie, ale co zrobić, jak mój syn (2 l i 4m-ce) zaparł się i nie chce usiąść ani na nocnik, ani na sedes?
![]() ![]() Macie jakieś propozycje? Proszę, pomóżcie.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2009-09
|
Pamiętam te męczarnie...pielucha to drugi po smoczku najlepszy przyjaciel dziecka, więc rozstać się z nim nie jest łatwo. Tutaj się toczyła dłuuuga dyskusja na ten temat z udziałem psychologa:
http://www.smyk.com/index.php?option...=3127&Itemid=0 może pomoże tym mamom, które jeszcze ie mają tego za sobą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim nie stresuj się. To nie jest niczyja wina. Jak wyczytałam w jednej książce : " nikt nie idzie do ślubu z pieluszką"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
hej hej! ja mam dwójeczkę chłopaczka 10 miesięcy i dziewczynke 2 latka i 10 miesięcy i nasze odpieluchowanie Haneczki było bardzo proste .Kiedy skończyła 2 latka , bo wiadomo, że wcześniejsze nocnikowanie nie ma sensu, bo dziecku nawet jeśli przez przypadek uda się coś zrobić to naprawdę był przypadek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Witam!
U mnie jest jeszcze gorzej.Mały ma 2,5 roku.Od miesiąca chodzi do przedszkola i tam bardzo ładnie woła siku, kupa.Ale w domu broń Boże będzie lał gdzie popadnie.Chodzi w majtkach i jak się zsiusia to mu nawet mokre ubranie nie przeszkadza.Mi już ręce opadają bo nie wiem co robić.Było chyba wszystko:nagrody, naklejki, chwalenie, opieprz...i nic nadal robi w majtki.Niedługo będę miała drugie dziecko i chciałabym by się nauczył załatwiać nim drugie się urodzi.Pomóżcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze spokój i konsekwencja.
Ja Zosię sadzałam odkąd skończyła roczek i sama chodziła, a na dobre zaczęłam jak miała ok. 1,5 roku. Nocnik stał non stop w pokoju i sadzałam ją bez pytania się co jakieś 30minut. Działało i przez dzień chodziła w majtkach. Na spanie w ciągu dnia też nie ubierałam jej pampersa, tylko tuż przed spaniem i od razu po obudzeniu się było siku. Pampers był tylko na noc. I tak robiłam to stale, nie wiem jak długo, ale góra 2-3 miesiące, bo pamiętam, że jak jechaliśmy na wakacje, w które ona kończyła 2latka, to jeszcze zabrałam 10 pampersów, ale przywiozłam je z powrotem. Aha i jeszcze sytuacje wyjazdowe w czasie nauki - my jak jechaliśmy do znajomych to w naszym ekwipunku był też nocnik i jak mała chciała to też mogła spokojnie siku zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Moja mała ma 2.8 lat i tez jeszcze w pieluchach,siada na toaletę bo kupiłam jej nakładkę ,ale posiedzi minutkę i schodzi,na nocniku to samo.Wołać tez nie chce.
Moja starsza córka do 3 lat siedziała w pieluchach i przyszedł moment,że zaczęła wołać,więc na razie się nie przejmuję.Przyjdzie wkońcu pora,że mała zacznie wołać.Niektóre dzieci potrzebują mniej czasu,niektóre więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się z tą teorią ![]() My odpieluchowaliśmy córkę - 2,5 roku w 1 weekend. Z nocnika jakoś nie chciała robić użytku, choć stał od roku w jej pokoju. Dodatkowym utrudnieniem było to, że wcale nie przeszkadzała jej mokra pielucha, mogła w niej chodzić pół dnia... W zeszły weekend, kiedy skończyła się ostatnia pielucha kupiliśmy nakładkę na toaletę, (miękką, z taką poduszeczką ![]() ![]() Może to zasługa wygodnej nakładki? ![]() Na pewno dziecko musi samo dojrzeć do tego kroku. Nic na siłę. Na pewno gadać, uświadamiać, podkreślać, że jest już duże, nagradzaliśmy, nawet na wyrost naklejkami, które przyklejała sama do drzwi w swoim pokoju. Jak siedziała na toalecie robiliśmy z mężem ''przedstawienie' - nasłuchiwaliśmy ''czy leci coś czy nie leci" i jak poleciało to się głośno cieszyliśmy i biliśmy brawo. ''Katowaliśmy' też w kółko książeczkę 'Kamyczek na nocniczku'.
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Musze sie pochwalic
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Moja córka jak miała 18 mies to w wakacje chodziła na podwórku w majtusiach.Sikała ,po nogach leciało.W domu to samo,nie raz była kałuża na panelach.W końcu dotarło do niej,że coś jest nie tak.Stawiałam zawsze obok nocnik i mówiłam,że jak chce siku ( w jej języku siii ) to ma siadac na nocnik.I tak się nauczyła.W nocy kładałam jej jeszcze pampersa,bo na początku zdarzało się w nocy jej zesiusiać.A teraz
![]()
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Witam wszystkie mamy "odpieluchowywanych" i już "odpieluchowanych" dzieciaczków. Nie chcę pisać nowego wątku, więc napiszę tu
![]() Niby wszystko dobrze, wie chyba do czego służy nocniczek, bo nawet potrafi go przynieść i powiedzieć "siusiu", ale jak ją posadzę, to nic! Posiedzi nawet pół godziny a zrobi dopiero jak wstanie. Wiem, że przy tym trzeba cierpliwości... i mi chyba powoli jej brakuje, bo znowu wsadziłam ją w pieluchę, czego efektem są rany na pupie (po kupce... mimo, że od razu ją przebieram jak zrobi!). Nie wiem, czy szukam jakiejś super rady, czy Waszego wsparcia... po prostu chciałam się wygadać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Na moja wtedy 2,5 letnią bratanice zadziałała stara metoda mojej mamy
![]() ![]() Myślę, że powinno zadziałać ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-07 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Klarissa za odpowiedż
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Nas tak mama uczyła - mojego brata lat 35, mnie lat 30 i drugiego brata lat 20 oraz moją brataniczkę lat 3 ![]() Do tej pory nie sikamy w majtki ![]() Mam nadzieję, że się wam uda ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj udało się kilka razy
![]() ![]() ale i podłoga "się umyła" przy okazji ![]() ![]() ![]() muszę uzbroić się w cierpliwość... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
ja też jestem świeżo po nauczeniu małej ,2 latka, korzystania z nocnika,
teraz nawet sama się obsługuje, wyciga nocnik, rozbiera się (czasem za bardzo) siusia, ubiera sie, wylewa, niestety do umywalki ale generalnie jesteśmy z niej bardzo dumni,a przy tm wszystkim wyglda przekomicznie ![]() powiem wam jedno, nie jest łatwo, ale trzeba sie uzbroić w ogromna cierpliwość i chwalić dziecko za kazde, nawet najmniejsze sukcesy
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Witam,
ja mam również mam problem z pożegnaniem pieluszek ![]() jestem mamą wcześniaczka (28tc), Kaliny, która 5 lutego skończyła 2 latka, powinna-końcem kwietnia, jakieś 2 mies. temu pomału zaczęła sygnalizować potrzeby, pokazywała na peiluszkę jak coś naleciało, więc zaczęliśmy ją sadzać.Raz się udawało a raz nie, ale nie było źle. Wszystko szło w bardzo donrym kierunku. Niestety zachorowała na ospę (bardzo ciężko ją przechodziła, drapała się, miała mnóstwo krost szczególnie w na tyłku), ubierałam jej pieluszkę, bo nie było szans na nocnik, była rozdrażniona itd. Po upływie paru dni, kiedy już było z ospą w miarę lepiej znowu zaczęliśmy ją sadzać. I klops, płacze, nie chce sikać do nocniczka ![]() siedzi na nim, jest ok, czyta książeczki, układa sobie, ale jak jej się chce, to wstaje i ucieka, wydziera się tak strasznie,żeby jej ubrac pieluszkę że aż ostatnio zaczęła wymiotować od płączu kiedy ją posadziłam ![]() do tego potrafi wstrzymywać sikanie od rana nawet do 14 ![]() ostanio ją przytrzymałam na siłę, rzucała się biedna już, bo nie mogła wytrzymać wstrzymywania...ale nic to nie dało, nadal siada sobie na nocniczku ale nie zrobi nic tam, poci się zaciska zęby, ucieka... no po prostu koszmar przechodzi, czeka aż jej ubiore pieluszkę na spacerach inne mamusie: ma 2 lata i nadal ma pieluchę?? a moja sikała do nocniczka jak miała 18 miesięcy, a moja jak 16 a moja 14 i tak licytacja trwa... Kalika jest zdrowa, wyglada normalnie, ale jednak jest wcześniaczkiem, który przez pierwszy miesiąc walczył o życie i przykro mi czasami słuchać jak inne mamy się przechwalają i śmieją ![]() ok,ja wiem, skąd mają wiedzieć, tak tylko czasami mi przykro co byście zrobiły na moim miejscu? przytrzymywały ją na siłę, żeby zobaczyła, że sikanie nie boli? ps.po domu chodzi bez pieluszki, ma tylko do spania, jak gdzies idziemy to ubieram tetrę Edytowane przez marciszonek Czas edycji: 2010-05-10 o 20:48 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja córka pożegnała się z pieluchą jak miała 2,5 roku i nie mam z tego powodu żadnych kompleksów. Cytat:
Jak będziesz przymuszać dziecko, to ono stworzy sobie jeszcze silniejszą blokadę nawet na parę miesięcy (z doświadczenia sąsiadów). Zakładaj w dzień bawełniane majteczki i zrób z tej nauki zabawę, często się śmiej, nie okazuj zniecierpliwienia i chwal, chwal, chwal na wyrost ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:59.